Poszedłem za radami i stworzyłem osobny wątek, aby nie mieszać w innym temacie. Poprzedni dotyczył głównie czystej polonizacji kronik, zaś aktualny będzie skupiał się głównie na projekcie (tak jak zostało to opisane w nazwie tematu - jednak trochę ucięło :P): [Projekt] Heroes Kroniki Wszystkie Rozdziały (Mod Polonizujący Kroniki operujący na SoD/Complete i wspierający HDMODa) [Heroes Chronicles spolszczenie].
Wszelkie sugestie, pytania, błędy prosiłbym zgłaszać w tym temacie :). Wcześniejsze strony z projektem można prześledzić w tym temacie: https://www.forum.acidcave.net/topic.php?TID=610&page=12 (12-38) i fajnie jakby tutaj została prowadzona jego kontynuacja. Poniżej zamieszczę mój główny post :P. Nie wiem czy też dobrze doczytałem, ale chyba w tej komnacie są modyfikacje :P.
Edit.
Widzę, że w sumie przekroczyłem ilość znaków w poście i będzie trzeba w kolejnym coś dopisywać :P.
-----
Ten post będzie zawierał dosłownie wszystko o kronikach z kompletnym opisem (będę edytował), aby ktoś nie szukał tego po całym temacie :P.
Na wstępie chciałbym tylko dodać, że jest to "Mod Polonizujący", który w pełni wspiera HDMODa i nie modyfikuje oryginalnych plików gry Heroes 3 Complete. Aktualizacje HDMODa nie powinny wpływać na kroniki (przyszłe aktualizacje powinny działać), więc mamy pełne wsparcie :P.
Krótkie podsumowanie "reklama":
VIP:
Dzielny Przybyszu, * Tarnum znowu powraca w nowej doskonalszej odsłonie! * Poznaj Jego Losy w 8 ulepszonych wersjach kampanii, które wprowadzają utrudnienia w rozgrywce oraz poprawiają zgodność fabuły z wydarzeniami na mapie! Nowe poziomy trudności! * Ciesz się wszystkimi zasobami kronik wraz z licznymi bonusami w postaci listów Tarnum, zmianami związanymi z recyklingiem, poprawkami, znakomitymi grafikami, dźwiękiem i wiele, wiele więcej! * Prowadź rozgrywkę przy pomocy HDMODa i wsparciem jego przyszłych aktualizacji, a to wszystko (wliczając grafikę kronik) w pełni prowadzone w języku polski! Wreszcie pierwsze pełne polskie wydanie! * Błędy graficzne jak i tekstowe nie powinny się już pojawić! * Modyfikacja oryginalnych plików gry Heroes 3 Complete przez Kroniki nie wchodzi nawet w rachubę :P! * Mini Launcher Kronik dający wiele możliwości i ułatwień dla HDMODa! * Takich Kronik nie widział jeszcze nikt! * Nie czekaj i sprawdź sam :)!
Struktura plików dla wszystkich kronik: - (HoMM 3 Complete) pliki instalatora m. in. ikonka, itp., - (HoMM 3 Complete) 8x *.exe (może pojawić się większa liczba jeśli pojawią się inne wizje dla animacji CREDITS.smk) + pliki *.exe dla ulepszonych kampanii, Dotyczy wersji v2.4+. - (Data) 1x *.snd, Dotyczy wersji v2.4+. - (Data) 8x *.lod (spr), - (Data) 8x *.lod (bmp), - (Data) 8x *.VID, - (_HD3_Data/Packs) 8x "paczka danych" + łatka, Dotyczy wersji v2.4+. - (HoMM 3 Complete) Launcher "Mini_Launcher_Kronik.exe" (wraz z plikiem konfiguracyjnym). Dotyczy wersji v2.4+. Jeśli wystąpią problemy z uruchomieniem Launchera zalecane jest zainstalowanie ".NET Framework 4.0" (trochę nie ma sensu ogarniać kolejnego instalatora dla samego Launchera). - (HoMM 3 Complete) Kronika Chwała Wojny, Dotyczy wersji v2.5+. - (Kroniki) Zasoby Launchera, Dotyczy wersji v2.5+. - Zasoby ręcznych poprawek, Dotyczy wersji v2.5.4+. - (HK) Rozdzielone zapisy, Dotyczy wersji v2.5.4+.
Dokładny opis poprawek 8x Kampanii: - nazwa - JEDEN (ustawienie, która kampania + opis), - opis - prolog (za szybkie przewijanie/za wolne przewijanie/offsety), - premia początkowa (dodanie/naprawa) - sprawdzałem budynki (czasem mogły być źle zaznaczone w zamku). Zauważyłem i poprawiłem w kronice [1] dla pierwszej mapki i dodałem dla treningów/zapowiedzi), - opis - epilog – JEDEN, - ustawienie muzyki po kolei dla każdego prologu/epilogu tylko przestawiłem w kronikach [1], [4] (miał to być inny plan polonizacji dlatego tak zostało) – JEDEN, - Dotyczy wersji 2.4+ -> wrócenie do domyślnej. - wpisanie warunków przegranej/wygranej – JEDEN - na prawy przycisk myszy przy każdej mapce "token/żeton" (https://www.acidcave.net/chronicles/wojownicy_pustkowi.html), - błędy, które nie pokazywały mapek w sposób pojedynczy (to poprawiałem, ale wydaje mi się, że jak miałem wcześniejsze mapki :P), - cała reszta (stylistyka i błędy).
Zapomniałem wspomnieć, że przy edycji kampanii, a także edycji scenariusza każda kronika jest ładnie przedstawiona (dotyczy to również kampanii z treningiem i zapowiedziami). Przykład dla Heroes Chronicles [6] Ognisty Księżyc: - Nie dotyczy wersji 2.2+!
Dokładny opis poprawek 10x Mapek (Scenariuszy) dla kampanii [1](1-8), [4](1-2): - Tarnum (opis bohatera itp.), - nazwa mapy (liczba) + zgodność z menu kampanii, - właściwości mapy (opis), - warunki przegranej (Tarnum zginie + czasem coś więcej), - warunki zwycięstwa, - zdarzenia, - tabliczki (znaki) + na wodzie (butelki), - zamek główny (zdarzenia czasowe) + nazwa + pogłoski, - inne zamki, - questy (chaty - 3 aspekty), - strażnik, który blokuje przejście (czasem 3x aspekty), - artefakty (bezdenna sakiewka, itp.), - potwory, - więzienia, - cała reszta (stylistyka i błędy), * własna poprawka - według mnie niektóre przypadki np. z przegraną powinny mieć wyższy priorytet utraty Tarnuma.
Dokładny opis Instalatora: 1. Zawiera to co przy każdej kronice (zostało opisane wyżej). 2. Napisałem program, który sprawdza posiadanie kroniki i H3 Complete z HDMOD. 3. Dodałem ikonkę do folderu instalacji, aby wyświetlała się ona podczas dezinstalacji z panelu sterowania (dezinstalacja jednej z kronik może usunąć podany obrazek) - Nie dotyczy wersji 2.4+! 4. Ikonka programu instalatora + obrazek instalatora + obrazek mniejszy instalatora 5. Teraz wybieramy ścieżkę w sposób domyślny (nie dodaje nam od razu zakończenia jak wcześniej) + domyślnie folder z grą H3 Complete GOG 6. Wyłączyłem zapamiętanie poprzedniej ścieżki, ponieważ słyszałem na forum o blokadzie wyboru. 7. Większa kompresja ustawiona na lzma2/ultra64
Instrukcja instalacji - krótki opis: 1. Instalujemy odpowiednie kroniki z GOG - ścieżka instalacji nie jest ważna. 2. Instalujemy Heroes 3 Complete z GOG lub Heroes 3 Złota Edycja (ta edycja powinna też działać) - ścieżka instalacji nie jest ważna. 3. Instalujemy HDMOD dla Herosów 3 (np. przez instalator HOTA - zawiera on HDMODa). 4. Uruchamiamy ściągnięty instalator i przechodzimy przez proces instalacji (automatycznie sprawdzi czy posiadamy kroniki, a później przy wyborze ścieżki instalacji wybieramy Heroes 3 Complete z HDMOD - również zostanie sprawdzone). 5. Dodajemy "paczkę danych" w HDMOD. Aktualnie nie musimy bawić się w "paczki danych" -> wykorzystujemy Launcher "Mini_Launcher_Kronik.exe". Dotyczy wersji v2.4+. 6. "Astrologowie ogłaszają, że nadchodzi moment na uruchomienie gry! :P" UWAGA: Jak wiadomo aktualizacje HDMODa nie wpływają negatywnie na kroniki, ale prawdopodobnie zostanie podmieniony jeden plik (starsza wersja polskiej łatki), więc w wersji 2.4+ nie musimy się w to bawić i wystarczy kliknąć odpowiedni przycisk [obrazek układanki] w "Mini_Launcher_Kronik.exe". Ustawi on aktualną łatkę znajdującą się w folderze "Packs"!
Instrukcja instalacji - opis: Zanim przystąpimy do instalacji przy pomocy instalator musimy upewnić się, że zainstalowaliśmy odpowiednie kroniki z GOG i Heroes 3 Complete z HDMOD (screenów z każdego kroku i każdego błędu który napisałem w instalatorze nie ma sensu żebym wstawiał - dodam tylko parę)
1. Instalacja (wypakowujemy i instalujemy) - wybieramy folder instalacji Heroes 3 Complete z HDMOD (instalator automatycznie ma ustawioną ścieżkę z GOG)
A) Sprawdzenie (przez instalator) posiadania zakupionej odpowiednich kronik w wersji angielskiej z GOG
B) Sprawdzenie (przez instalator) posiadania zakupionej gry Heroes 3 Complete w wersji polskiej lub angielskiej + HDMOD
2. HDMOD: * dodajemy "paczkę danych", aktualnie nie musimy bawić się w "paczki danych" -> wykorzystujemy Launcher "Mini_Launcher_Kronik.exe". Dotyczy wersji v2.4+, * wybieramy język polski, * ustawiamy tryb HD, * wybieramy plik Heroes3.exe lub Heroes3 HD.exe z nazwą kroniki - Dodane w wersji 2.2+!. aktualnie nie musimy bawić się w uruchamianie przez HDMOD -> wykorzystujemy Launcher "Mini_Launcher_Kronik.exe". Dotyczy wersji v2.4+.
A) Tutaj można pobrać łatkę do HDMOD (razem z spolszczeniem HOTA). Legendy głoszą, że gdzieś pewnie dostępna jest nowsza wersja :P. https://www.vault.acidcave.net/file.php?id=617 Zaimplementowano odpowiedni przycisk [obrazek układanki] w "Mini_Launcher_Kronik.exe", a co za tym idzie aktualizacja HDMODa nie wpłynie na łatkę (wystarczy kliknąć)! Dotyczy wersji v2.4+. Warto wspomnieć, że w każdej chwili może pojawić się nowa aktualizacja HDMODa, która może wprowadzić nowe funkcjonalności, a co za tym idzie pojawią się nowe nazwy do tłumaczenia :P.
B) Jeśli ktoś ma ochotę można naprawić sobie różne błędy z pomocą: "Nieoficjalna Łatka 3.3" http://h3.heroes.net.pl/download, która przeznaczona jest dla Heroes 3 w wersji Złota Edycja oraz polskiej wersji Complete z GOG.Dodane w wersji 2.2+!
3. Pozycja animacji - edycja przez hex edytor pliku Heroes3.exe znajdującego się w folderze "_HD3_Data", aby zmiany zadziałały w HDMOD (dla każdej kroniki taki sam plik):
A) Zmiana dla menu: 000EE630: ... 68 72 01 00 00 A3 ... -> 68 00 00 00 00 A3
B) Zmiana (powrót z kampanii) dla menu - update animacji 000F09D0: ... 68 72 01 00 00 33 ... -> 68 00 00 00 00 33
4. "Astrologowie ogłaszają, że nadchodzi moment na uruchomienie gry! :P"
P.S. Testowane przy angielskiej wersji kroniki z GOG i polskiej/angielskiej (nie testowałem angielskiej w wersji 2.2+!) wersji H3 Complete z GOG + HDMOD z HOTA (installer 1.6.1), ale niektóre prace i tak trochę wcześniej miały miejsce (jak ktoś czytał wcześniejsze posty to wie :P).
Instrukcja instalacji wraz z Prezentacją Kronik (online): https://streamable.com/6i8dz1 - najlepiej zainstalować polską wersje Heroes 3 Complete. Wersja v2.4+.
https://megawrzuta.pl/download/c7d820b8dacd53dbb5f7ea005dbfebf1.html - przykład dla Heroes Chronicles [5] Drzewo Życia (najlepiej zainstalować polską wersje Heroes 3 Complete) - W wersji 2.2+ wybieramy odpowiedni plik *.exe z nazwą kroniki! Aktualnie nie musimy bawić się w uruchamianie przez HDMOD i "paczki danych" -> wykorzystujemy Launcher "Mini_Launcher_Kronik.exe". Dotyczy wersji v2.4+. https://streamable.com/pgllid - Heroes Chronicles [4] Szarża Smoków (aktualnie prace trwają nad całkowitą zmianą menu "WYBIERZ KAMPANIĘ" z podziałem na buttony -> oryginalną kronikę, ulepszoną kronikę [hard] i trening dla wszystkich kronik) <- wcześniejsza wersja kroniki (v2.2)!
Informacje/Błędy/Sugestie/Pomysły/Ocena/Podziękowania: 1. Poprawiałem wielokrotnie animacje, ale już zostaną takie (może kiedyś ktoś poprawi lepiej) w miarę powinny być ok, ale wydaje mi się, że trochę mniej są wkomponowane w menu. - Nie dotyczy wersji 2.3+!Poza tym muszę jeszcze zrobić napis w polskiej wersji dla trzech. 2. W mapkach (scenariuszach dot. zapowiedzi i treningu) poprawiłem tylko portrety i nazwy, żeby pasowały - wstawka @uhm i to w kampanie skleiłem (dodałem oryginalne premie początkowe, opisy po kliknięciu prawym przyciskiem myszy, ukrycie mapki "token/żeton" dla pierwszej gry, bohater nie przechodzi do kolejnego scenariusza - tylko gra od nowa [inna mapa], itp.). - Nie dotyczy wersji 2.3+! W chwili obecnej postanowiliśmy usunąć zapowiedzi, a co za tym idzie połączenie z treningiem - reszta pozostaje bez zmian. Więcej informacji można przeczytać na końcu wpisu (opis zmian w danej wersji). -> Jako taki mini bonus dodałem jednak z powrotem do paczki danych (z możliwością zamiany) zapowiedzi - Dotyczy wersji 2.4+.Warto wspomnieć, że mapki (treningu) 7-8 są w języku angielskim może kiedyś ktoś będzie miał czas na spolszczenie :P. - Nie dotyczy wersji 2.3+! 3. Jeśli chodzi o kampanie kronik, które zostały dodane to [1] i [4] (dwa pierwsze scenariusze) mam z forum akademii wojny (Dla [4] kroniki 6 pozostałych mapek zamieniłem na wersje od @uhm - Dotyczy wersji 2.3+!), [6] ze Skarbca, a reszta od @uhm. Dla kronik [1] i [4] (dwie pierwsze mapki) dokonałem dokładnego sprawdzenia i poprawek. Dla reszty już nie miałem trochę siły (tylko poprawiłem nazwy dla pasowania do menu zgodnie ze źródłami - https://www.acidcave.net/chronicles/wojownicy_pustkowi.html) :P - chodzi mi tutaj o kwestie zawartości mapek (scenariusze) gry. Jeśli skończę wszystkie kroniki pod względem szaty może dalej będę kontynuował, ale na chwile obecną nie planuje :P. 4. Rozmiar paczki - szybką opcję jaką widzę to wyrzucenie niepotrzebnych filmików z VIDEO.VID, ale to trochę zabawy w tym jest żeby czegoś za dużo nie wyrzucić :P. Tak czy siak zwiększyłem kompresję, aby instalator zajmowała mniej miejsca. Jeśli ktoś ma więcej czasu to może go poświecić na inną opcje implementacji programu scalającego - w to się nie bawiłem. Na forum widziałem, że @zoltan coś takiego robił (https://www.forum.acidcave.net/topic.php?TID=2153). - Zastosowałem inną metodę w wersji 2.2+! 5. Instalator wymagający zakup oryginalnych gier - taki żeby nie było, że coś jest nie tak z licencjami :). Sprawdza odpowiednią kronikę z GOG + Heroes 3 Complete (Złota Edycja PL powinna też śmigać, aby się upewnić dajcie znać to dopisze :)) + HDMOD 6. Myślę, że projekt można nazwać "Modem Polonizującym" wspierający HDMODa. 7. Mam nadzieje, że żadnych błędów językowych nie popełniłem i wersja finalna będzie Wam służyć - starałem się w mojej ocenie jak najlepiej podejść do implementacji kronik :P 8. Może kiedyś rozwinie się projekt o te buttony zawierające trening i zapowiedzi, ale to trochę roboty jest z tym. Jeśli w planach jest dodanie ich na miejsce dwóch pozostałych kampanii RoE i SoD - w ten sposób zapis zawierałby odpowiednie ikonki, wygląd menu jak w oryginale :P. - Dotyczy wersji 2.3+ (poza ikonkami)! Dodano ikonki i wprowadzono inne podejście. Dotyczy wersji v2.4+.Poprawić intra, aby były w lepszej jakości. - Dotyczy wersji 2.2+! 9. Możliwy brak ustawienia poprawnej muzyki dla każdego prologu/epilogu w ustawieniach kampanii zgodnych z oryginałem? - Wojownicy i Podbój w oryginale ma inne niż pozostałe Kroniki. Animacje *.bik przy obrazkach kampanii? Oczyszczenie pozostałych Autoringów z przycisków/tekstów? Lepszy opis PPM dla tekstów po wejściu w kampanie? Poprawki tekstów H3 Complete dla pl? Dla trybu modyfikacji plik *.ini znajdują się w paczkach danych (polskie przyciski treningu) może nie być na prawidłowym miejscu. 10. Brak dodania mapek zapowiedzi pod menu AB (mamy pole wyboru dodające zapowiedzi do oryginalnych treningów). Z tego względu, że wynikały problemy (przy tym menu) zostało jak jest :P. Dla RoE (treningów) nie było, aż tak dużych problemów, więc trening pozostał na swoim miejscu. Może on nie zawierać niektórych aspektów SoD (Complete) np. fosa, ale i tak niektóre funkcjonalności dodaje HDMOD. - Dotyczy wersji 2.5.7+! 11. Możliwość wyboru zapowiedzi przez kliknięcie. - Dotyczy wersji 2.5.7+! 12. Brak stworzenia i zamiany filmików/cutscenek dla każdego prologu/epilogu, tła, zwykłych obrazków i obrazków po przejściu (token) w kampaniach kronik na bardziej oryginalne (może wykorzystać obrazy z autorun albo zrobić z nich dodatkowe tła dla 6 kronik). Mam na myśli wszystkie kroniki. 13. Poprawka tła kampanii związana z jakością i fanowskim listem dla 5 i 6 kroniki wliczając 4 portrety Tarnuma w grze, ponieważ oryginalnie kroniki wykorzystują duplikat portretów z pierwszej kroniki. 14. Stworzenie bardziej pasujące buttony pod kronikę jak zrobiłem w [1]-[4] dla [5]-[8] niż aktualny "Kampania" (na forum pojawiły się same gotowe obrazki dla 5 i 7 kroniki). - Dotyczy wersji 2.5.6+! 15. Chciałem także podziękować każdemu kto wspomógł materiałami i wsparciem :), m. in. @uhm, @avatar, @CRW i całej reszcie forum, która przyczyniła się do rozwinięcia projektu :). 16. Wspomnę jeszcze, że posiłkowałem się także tymi źródłami (już o tym wspomniałem): https://www.forum.acidcave.net/topic.php?TID=610&pid=155122&page=12#155122
Zapraszam do szczerej dyskusji na temat pozytywów i negatywów myślę, że o niczym więcej nie zapomniałem :)
P. S. Teraz zauważyłem, że nie działa tabulacja - rozjechało mi wszystko :/
v2.1 1. Poprawiłem błąd, który powodował tworzenie pustych folderów podczas instalacji (miałem ustawioną odpowiednią flagę i zapomniałem ją usunąć :P). 2. Żeby ułatwić instalacje "Modu Polonizacyjnego" załączyłem do instalatora poprawiony plik Heroes3.exe znajdujący się w folderze "_HD3_Data" (edycja przez hex edytor). 3. Zmieniłem serwer wrzucania plików, bo ten co był wcześniej przeglądarka wyświetla mi teraz jako ostrzeżenia typu "...mogą zaszkodzić Twojemu przeglądaniu (np. zmieniając stronę startową lub wyświetlając dodatkowe reklamy)" - nawet przy wejściu w screeny, które wcześniej wstawiłem... eh... 4. Poprawiłem błąd z instalacją.
1. Heroes Kroniki - Wojownicy Pustkowi "Oczekuje tylko na oryginalnego lektora PL :)**" Gotowe :)
Przedstawiona poniżej struktura plików przedstawia wcześniejszą wersje kroniki (v2.1)!
B) Zawartość instalatora (to co zostało zmienione w pliku): - ...\Data\H3bitmap.lod: * szata paska ładowania, * szata intra, * menu z obrazkami i opisem scenariuszy po wyborze kampanii + "token/żeton" dla każdej mapki, * szata układanki, * szata menu główne, * szata autorzy, * dodanie centralnego obrazu z napisem "NOWA GRA" i "WCZYTAJ GRĘ", * wymagane 8x portrety Tarnuma w grze (eliminacja wcześniejszego problemu z konsolą), * szata treningu + "token/żeton" dla mapek zapowiedzi (różnica w zależności od kroniki [1]-[4] lub [7]-[8]).
- ...\Data\VIDEO.VID: * intro na początku gry - oryginalny lektor PL. Wersja bez HDMODa - w miarę oryginalna jakość lub z HDMOD'em - troszkę gorsza jakość, * stworzenie polskiej animacji w menu.
- ...\Data\H3sprite.lod: * ikonka Tarnuma dla wszystkich scenariuszy, * pasek ładowania, * buttony dla menu głównego (obrobiony kampanii).
- ...\Data\Heroes3.snd: * oryginalny lektor PL dla każdego scenariusza w kampanii.
- ...\Data\H3ab_ahd.vid * wyłączenie (brak) animacji dla obrazków kampanii (podczas najechania myszką) w oryginalnym menu wyboru kampanii.
- Folder o nazwie kroniki zawierający (tzw. paczka danych): * kampanie, * obrazki zakrywające lub zmieniające inne obrazy kampanii, * plik nadania nazw kampanii, * plik ustawienia poprawnej pozycji menu.
C) Ta wersja kroniki posiada własną mapę treningu, a także 3 zapowiedzi - zgodnie z oryginałem [1]-[4].
2. Heroes Kroniki - Podbój Podziemi "Oczekuje na oryginalnego lektora PL :)** + Pracę w toku" Gotowe :)
Przedstawiona poniżej struktura plików przedstawia wcześniejszą wersje kroniki (v2.1)!
B) Zawartość instalatora (to co zostało zmienione w pliku): - ...\Data\H3bitmap.lod: * szata paska ładowania, * szata intra, * menu z obrazkami i opisem scenariuszy po wyborze kampanii (dodatkowo naprawiłem błędny obrazek przy siódmym scenariuszu) + "token/żeton" dla każdej mapki, * szata układanki, * szata menu główne, * szata autorzy, * dodanie centralnego obrazu z napisem "NOWA GRA" i "WCZYTAJ GRĘ", * wymagane 8x portrety Tarnuma w grze (eliminacja wcześniejszego problemu z konsolą) + (dodanie dwóch portretów Christian'a pod bohatera Sir Christian'a i wybór jego portretu w kampanii treningu, dzięki temu poprawnie zostaną wyświetlone portrety w kampanii treningu), * szata treningu + "token/żeton" dla mapek zapowiedzi (różnica w zależności od kroniki [1]-[4] lub [7]-[8]).
- ...\Data\VIDEO.VID: * intro na początku gry - oryginalny lektor PL. Wersja bez HDMODa - w miarę oryginalna jakość lub z HDMOD'em - troszkę gorsza jakość, * stworzenie polskiej animacji w menu.
- ...\Data\H3sprite.lod: * ikonka Tarnuma dla wszystkich scenariuszy, * pasek ładowania, * buttony dla menu głównego (obrobiony kampanii).
- ...\Data\Heroes3.snd: * oryginalny lektor PL dla każdego scenariusza w kampanii.
- ...\Data\H3ab_ahd.vid * wyłączenie (brak) animacji dla obrazków kampanii (podczas najechania myszką) w oryginalnym menu wyboru kampanii.
- Folder o nazwie kroniki zawierający (tzw. paczka danych): * kampanie (dodatkowo naprawiłem problem z błędną animacją - ustawiłem poprawną animacje w prologu), * obrazki zakrywające lub zmieniające inne obrazy kampanii, * plik nadania nazw kampanii, * plik ustawienia poprawnej pozycji menu.
C) Ta wersja kroniki posiada własną mapę treningu, a także 3 zapowiedzi - zgodnie z oryginałem [1]-[4].
3. Heroes Kroniki - Władcy Żywiołów "Oczekuje na oryginalnego lektora PL :)** + Drobne pracę w toku" Gotowe :)
B) Zawartość instalatora (to co zostało zmienione w pliku): - ...\Data\H3bitmap.lod: * szata paska ładowania, * szata intra, * menu z obrazkami i opisem scenariuszy po wyborze kampanii + "token/żeton" dla każdej mapki, * szata układanki, * szata menu główne, * szata autorzy, * dodanie centralnego obrazu z napisem "NOWA GRA" i "WCZYTAJ GRĘ", * wymagane 8x portrety Tarnuma w grze (eliminacja wcześniejszego problemu z konsolą), * szata treningu + "token/żeton" dla mapek zapowiedzi (różnica w zależności od kroniki [1]-[4] lub [7]-[8]), * brakujący obrazek "Wieża strażnicza" przy premii początkowej.
- ...\Data\H3ab_ahd.vid * dodanie dwóch animacji dla kampanii w menu wyboru kampanii - druga animacja jest wymagana do prawidłowego działania pierwszej (drugą animacje można nazwać wymaganym błędem), zaś reszta została wyłączona.
- Folder o nazwie kroniki zawierający (tzw. paczka danych): * kampanie, * obrazki zakrywające lub zmieniające inne obrazy kampanii, * plik nadania nazw kampanii, * plik ustawienia poprawnej pozycji menu.
4. Heroes Kroniki - Szarża Smoków "Oczekuje tylko na oryginalnego lektora PL :)**" Gotowe :)
B) Zawartość instalatora (to co zostało zmienione w pliku): - ...\Data\H3bitmap.lod: * szata paska ładowania, * szata intra, * menu z obrazkami i opisem scenariuszy po wyborze kampanii + "token/żeton" dla każdej mapki, * szata układanki, * szata menu główne, * szata autorzy, * dodanie centralnego obrazu z napisem "NOWA GRA" i "WCZYTAJ GRĘ", * wymagane 8x portrety Tarnuma w grze (eliminacja wcześniejszego problemu z konsolą), * szata treningu + "token/żeton" dla mapek zapowiedzi (różnica w zależności od kroniki [1]-[4] lub [7]-[8]).
5. Heroes Kroniki - Drzewo Życia "Pracę w toku" Mamy już kompletną wersję PL :)
B) Zawartość instalatora (to co zostało zmienione w pliku): - ...\Data\H3bitmap.lod: * szata paska ładowania, * szata intra, * menu z obrazkami i opisem scenariuszy po wyborze kampanii (zrobiony na PL) + "token/żeton" dla każdej mapki, * szata układanki, * szata menu główne, * szata autorzy, * dodanie centralnego obrazu z napisem "NOWA GRA" i "WCZYTAJ GRĘ", * wymagane 2x portrety Tarnuma w grze (eliminacja wcześniejszego problemu z konsolą).
- ...\Data\VIDEO.VID: * intro na początku gry - nieoryginalny lektor PL. Wersja bez HDMODa - w miarę oryginalna jakość lub z HDMOD'em - troszkę gorsza jakość, * stworzenie polskiej animacji w menu.
- ...\Data\H3sprite.lod: * ikonka Tarnuma dla wszystkich scenariuszy, * pasek ładowania, * buttony dla menu głównego (obrobione).
- ...\Data\Heroes3.snd: * nieoryginalny lektor PL dla każdego scenariusza w kampanii.
C) Ta wersja kroniki nie posiada własnej mapy treningu, a także innych zapowiedzi - zgodnie z oryginałem [5] i [6].
6. Heroes Kroniki - Ognisty Księżyc "Pracę w toku" Mamy już kompletną wersję PL :)
B) Zawartość instalatora (to co zostało zmienione w pliku): - ...\Data\H3bitmap.lod: * szata paska ładowania, * szata intra, * menu z obrazkami i opisem scenariuszy po wyborze kampanii (zrobiony na PL) + "token/żeton" dla każdej mapki, * szata układanki, * szata menu główne, * szata autorzy, * dodanie centralnego obrazu z napisem "NOWA GRA" i "WCZYTAJ GRĘ", * wymagane 2x portrety Tarnuma w grze (eliminacja wcześniejszego problemu z konsolą).
- ...\Data\VIDEO.VID: * intro na początku gry - nieoryginalny lektor PL. Wersja bez HDMODa - w miarę oryginalna jakość lub z HDMOD'em - troszkę gorsza jakość, * stworzenie polskiej animacji w menu.
- ...\Data\H3sprite.lod: * ikonka Tarnuma dla wszystkich scenariuszy, * pasek ładowania, * buttony dla menu głównego (obrobione).
- ...\Data\Heroes3.snd: * nieoryginalny lektor PL dla każdego scenariusza w kampanii.
C) Ta wersja kroniki nie posiada własnej mapy treningu, a także innych zapowiedzi - zgodnie z oryginałem [5] i [6].
7. Heroes Kroniki - Bunt Władców Bestii "Pracę w toku" Mamy już kompletną wersję PL :)
B) Zawartość instalatora (to co zostało zmienione w pliku): - ...\Data\H3bitmap.lod: * szata paska ładowania, * szata intra, * menu z obrazkami i opisem scenariuszy po wyborze kampanii (zrobiony na PL) + "token/żeton" dla każdej mapki, * szata układanki, * szata menu główne, * szata autorzy, * dodanie centralnego obrazu z napisem "NOWA GRA" i "WCZYTAJ GRĘ", * wymagane 10x portrety Tarnuma w grze (eliminacja wcześniejszego problemu z konsolą) + (dodanie dwóch portretów Christian'a pod bohatera Sir Christian'a i wybór jego portretu w scenariusz nr. 8 dla bohatera Niven, dzięki temu poprawnie zostaną wyświetlone portrety w kampanii z kroniką) + (dodanie kolejnych dwóch portretów Bron'a pod bohaterkę (smoka) Mutare Drake i wybór jej portretu w kampanii treningu, dzięki temu poprawnie zostaną wyświetlone portrety w kampanii treningu) * szata treningu (obrobiony na PL) + "token/żeton" dla mapek zapowiedzi (różnica w zależności od kroniki [1]-[4] lub [7]-[8]).
C) Ta wersja kroniki posiada własną mapę treningu (wersja angielska), a także 4 zapowiedzi - zgodnie z oryginałem [7], [8].
8. Heroes Kroniki - Miecz Mrozu "Pracę w toku" Mamy już kompletną wersję PL :)
B) Zawartość instalatora (to co zostało zmienione w pliku): - ...\Data\H3bitmap.lod: * szata paska ładowania, * szata intra, * menu z obrazkami i opisem scenariuszy po wyborze kampanii (zrobiony na PL) + "token/żeton" dla każdej mapki, * szata układanki, * szata menu główne, * szata autorzy, * dodanie centralnego obrazu z napisem "NOWA GRA" i "WCZYTAJ GRĘ", * wymagane 8x portrety Tarnuma w grze (eliminacja wcześniejszego problemu z konsolą) + (dodanie dwóch portretów Tarnuma Strażnika pod bohaterkę (smoka) Mutare Drake i wybór jej portretu w kampanii treningu dla zapowiedzi, dzięki temu poprawnie zostaną wyświetlone portrety w kampanii kroniki dla Gelu i kampanii treningu dla zapowiedzi) * szata treningu (obrobiony na PL) + "token/żeton" dla mapek zapowiedzi (różnica w zależności od kroniki [1]-[4] lub [7]-[8]).
- ...\Data\H3ab_ahd.vid * dodanie dwóch animacji dla kampanii w menu wyboru kampanii - druga animacja jest wymagana do prawidłowego działania pierwszej (drugą animacje można nazwać wymaganym błędem), zaś reszta została wyłączona.
C) Ta wersja kroniki posiada własną mapę treningu (wersja angielska), a także 4 zapowiedzi - zgodnie z oryginałem [7], [8].
D) Kroniki posiadają cztery przystosowane rodzaje "tokenów/żetonów" dla każdej mapki (trochę zabawy było :P): * Kampanie [1]-[4], [7], [8]. - Nie dotyczy wersji 2.2+! * Kampanie [5], [6]. - Nie dotyczy wersji 2.2+! * Trening z Zapowiedziami [1]-[4]. - Nie dotyczy wersji 2.3+! Rozdzieliłem, zaś grafiki pozostawiłem. * Trening z Zapowiedziami [7], [8]. - Nie dotyczy wersji 2.3+! Rozdzieliłem, zaś grafiki pozostawiłem.
E) W wersji v2.1 dodaną poprawiony plik (edycja przez hex edytor) Heroes3.exe znajdującego się w folderze "_HD3_Data", dzięki któremu pozycja animacji jest odpowiednio wyświetlona na ekranie - pamiętajmy nie aktualizować gry przez HDMOD! Chyba że przed instalacją :) - Nie dotyczy wersji 2.2+!
**@uhm wspomniał bodajże że może wrzuci. Jeśli się nie uda to kroniki [1] i [4] mogę wrzucić z moim nieoryginalnym lektorem PL :P.
v2.2 0. Wersja zawiera wcześniejsze zmiany/elementy - wliczając aspekty wypisane pod kronikami. 1. Poprawienie (przesunięcie niżej w zależności od kroniki [1]-[4],[7],[8] lub [5],[6]) wszystkich napisów w menu z obrazkami i opisem scenariuszy po wyborze kampanii + shadow. 2. Dodanie wszystkich oryginalnych obrazów w menu z obrazkami i opisem scenariuszy po wyborze kampanii - wliczając obrazki "wygranej" (edycja hex edytorem dla poprawnej pozycji obrazów dla dwóch wersji z osobna dotyczy kronik [1]-[4],[7],[8] i [5],[6]) - usunąłem swoje tokeny/żetony dla tego menu. 3. Niezależność plików kronik od plików oryginalnej gry (instalator nie będzie podmieniał plików). Instalacja i dezinstalacja nie będzie oczekiwać od gracz żadnych akcji! Mam na myśli to, że nie będzie trzeba robić kopii plików i żadnych problemów z tym związanych. Każda kronika zawiera swoje własne pliki powiązane z plikami źródłowymi Herosów, a co za tym idzie - zmniejszenie rozmiaru plików kronik. Co więcej każda kronika ma swoje pliki, a więc również brak kolizji z inną kroniką (edycja hex edytorem dla wyboru odpowiednich plików - zmieniona struktura plików). Wszystko zrobione bezpiecznie, aby nie było żadnych błędów :). 4. Teraz, aby zagrać w kroniki nie wybieramy pliku Heroes3.exe (nie ingeruje już w wersje SOD gry)! Wybieramy tylko odpowiedni plik *.exe z wybraną przez nas kroniką (stworzyłem pliki przez HDMOD i wpisałem nazwy kronik przy każdym pliku *.exe) + dodajemy odpowiednią paczkę w HDMOD - ta sama nazwa co kronika. 5. Poprawiłem wszystkie wersje intra dla każdej kroniki w HDMOD - lepsza jakość i dźwięk (wyrzuciłem szatę intra i intro bez HDMOD). 6. Dodałem oryginalne ikonki do plików *.exe. 7. Zaimplementowałem łatkę @Hellburn'a - za jego zgodą. 8. Poprawiłem Pack.ini, aby nie ucinało buttonów (dla prawidłowej interakcji). 9. Dalej wsparcie obejmuje polską wersja z GOG (H3 złota edycja i angielska wersja gry z GOG - nie została sprawdzona). 10. Zmieniłem swój obrazek na bardziej pasujący dla treningu w oryginalnym menu kampanii (nie jak wcześniej ściana z przyciskiem "Trening"). 11. Poprawiłem 8 scenariusz (prolog) zgodnie z polskim lektorem w [3] kronice Władcy Żywiołów. 12. Poprawiłem przy każdej kronice centralny obrazek z napisem "NOWA GRA" i "WGRAJ GRĘ". Zauważyłem, że to też zostało wycięte przez @CRW. 13. Poprawiłem 5 obrazek scenariusza w kronice [5] Drzewo Życia (dodałem obwódkę z poprawnym wycięciem). 14. Poprawiłem 5 obrazek scenariusza w kronice [6] Ognisty Księżyc (poprawne wycięcie). 15. Zweryfikowałem muzyki wszystkich kampanii (trening, zapowiedzi, kronika) i przy kronikach [6], [7], [8] ustawiłem zgodny z oryginałem. 16. Warto wspomnieć że pliki *.exe kronik zawierają również dwie poprawki z poprawnym wyświetlaniem animacji CREDITS w menu (edycja hex edytorem) - tak jak wcześniej (wersja 2.1). 17. Poprawka ścieżek dźwiękowych w pliku *.snd dla pierwszej kroniki - mowa tu o błędzie z oryginalnymi dźwiękami dla Herosów (nie wpływało to na grę). 18. Błąd tekstowy w epilogu (wartownię -> warownię) dot. pierwszej części kronik. 19. Poprawiłem 7 obrazek scenariusza w menu kampanii dla drugiej kroniki (z otoczką zrobiłem już we wcześniejszej aktualizacji, zaś teraz dodatkowo zrobiłem obrazek "wygranej" na podstawie podobnego obrazka z 3 kroniki - Władcy Żywiołów. 20. Poprawiłem nazwy scenariuszy dla czwartej kroniki - Szarża Smoków (przy dwóch scenariuszach nie było to możliwe, ponieważ nie mają wolnych znaków). 21. Stworzyłem tło treningu dla [8] kroniki. 22. Stworzenie tła i animacji CREDITS dla menu głównego - [7] kronika, dzięki @Wyjątkowo.
v2.3 0. Wersja zawiera wcześniejsze zmiany/elementy. 1. Polonizacja dwóch treningów dla [7] i [8] kroniki, dzięki @avatar. 2. Usunąłem zapowiedzi z wszystkich kampanii treningu (zostawiłem tokeny/żetony i portrety - może się jeszcze przydadzą). 3. Stworzenie tła i animacji CREDITS dla menu głównego - [6] kronika, dzięki @Wyjątkowo (ustawiłem poprawną pozycje w hex edycji). 4. Stworzenie tła i animacji CREDITS dla menu głównego - [8] kronika, dzięki @Wyjątkowo (ustawiłem poprawną pozycje w hex edycji). 5. Usunąłem liczby w kampaniach, bo szpeciły nazwy scenariuszy. Nie są już potrzebne, bo widzimy obrazki scenariuszy. 6. Również usunąłem liczby + nazwy scenariusza -> prawy przycisk myszy. 7. Poprawiłem pierwszą kampanię z problemem zwycięstwa w 3 scenariuszu. 8. Zamieniłem 6 ostatnich scenariuszy w [4] kronice na te co wrzucił @uhm (wcześniej były z akademii). 9. Stworzenie tła i animacji CREDITS dla menu głównego - [3] kronika, dzięki @Wyjątkowo. 10. Drobna poprawka dla 2 scenariusza w [3] kronice dotycząca opisu u strażnika na temat fiolki. 11. Drobna poprawka dla 2 scenariusza w [1] kronice dotycząca nazwy scenariusza -> "Król przestępcą" na "Król przestępca" + napis pod obrazkiem kampanii. --- 12. Moja hex edycja i nie tylko dla pierwszej kroniki (wliczając to, że [5] i [6] kronika różni się od pozostałych): a) Wyłączenie innych kampanii (ta sama wartość hex) -> brak interakcji (klikanie), tytuł, animacja b) Wyłączeniu (w innej pozycji hex) innych kampanii -> obrazki. c) Poprawka dla pliku tekstowego -> Help.txt. Dotyczy zmiany nazw kampanii pod pierwsze nazwy kampanii menu (RoE, SoD). AB został już wykorzystany wcześniej (wliczając to, że [5] i [6] kronika różni się od pozostałych). d) Usunięcie pozostałych obrazków i kampanii w paczce danych -> Pierwszy dla kroniki (+ zduplikowany ze zmienioną nazwą dla SoD) i drugi dla treningu (zmieniono nazwę na RoE). e) Button "WRÓĆ" (czarne tło). f) Wyłączeniem animacji dla SoD i RoE (dla kronik 5-6 tylko SoD). g) Wyłączenie dodatkowej grafiki w menu kampanii dla AB i drugiej ogólnej grafiki na wszystkie trzy kampanie (grafika ostatniej "ukrytej" kampanii) + zmiana pozycji na (0,0), aby nie było kolizji (wszystko operuje na hex edycji). h) Pozycja obrazków pod tło + tytuł (wszystko operuje na hex edycji). i) Poprawka Pack.ini + zamiana buttonów GRAJ<->ZAPOWIEDZI. j) 2 buttony - > Trening i Zapowiedzi (dla oryginalnych kronik). Warto wspomnieć, że od teraz zwykły przycisk Graj posiada ulepszone kroniki. k) Tło z listem (pergamin). l) Bardziej pasujące obrazki dla kampanii (2x). m) Obrazki dla treningów (zgodne z obrazem w treningu). n) Poprawiona czcionka Erathii użyta w liście (pergaminie) tła.
** Jednocześnie wymienione powyżej zmiany powinny naprawić w późniejszych kronikach "błąd" z wyświetleniem animacji dla [3] i [8] kroniki, ponieważ już nie będzie podanego zasobu - jeśli pamiętacie musiałem dodać ostatnią animacje, aby zadziałała pierwsza. Oczywiście jeśli zostaną wykorzystane podane obrazki. Myślę, że zrobimy lepsze dla tych kronik, a co za tym idzie nie będzie animacji :P. -> Aktualnie animacje zostały wyłączone. --- 13. Dodanie ulepszonej kampanii pierwszej kroniki, dzięki @Begrezen. Szczegółowy opis -> https://www.forum.acidcave.net/topic.php?TID=610&pid=156979&page=25#156979 14. Dodanie ulepszonej kampanii drugiej kroniki, dzięki @Begrezen. Szczegółowy opis -> https://www.forum.acidcave.net/topic.php?TID=610&pid=156932&page=23#156932 15. Dodanie ulepszonej kampanii siódmej kroniki, dzięki @Begrezen. Szczegółowy opis -> https://www.forum.acidcave.net/topic.php?TID=610&pid=157043&page=26#157043 16. Dodanie ulepszonej kampanii ósmej kroniki, dzięki @Begrezen. Szczegółowy opis -> https://www.forum.acidcave.net/topic.php?TID=610&pid=157083&page=26#157083 (poprawiłem portret) 17. Stworzenie tła i animacji CREDITS dla menu głównego - [5] kronika, dzięki @Wyjątkowo. 18. Poprawiłem przycisk "Autorzy" w [5] kronice. 19. Usunąłem wybór taktyki jako premii początkowej w oryginalnej [8] kronice -> Tarnum posiada już na starcie podaną umiejętność. 20. Dodanie ulepszonej kampanii trzeciej kroniki, dzięki @Begrezen. Szczegółowy opis -> https://www.heroes3.eu/forum/viewtopic.php?t=3357 (poprawiłem mapki na kolor czerwony, ponieważ obrazki kampanii wspierają tylko ten kolor) 21. Nadano poprawne opisy dla PPM (buttony) -> wszystkie kroniki. 22. 12. f) -> wszystkie kroniki. 23. Stworzenie tła dla menu głównego (nazwa kroniki) - [4] kronika, dzięki @Wyjątkowo [[Dodano tylko do gry jako zasób]]. 24. 12. c), d) -> wszystkie kroniki. 25. 12. i), j) -> dwie pierwsze kroniki. 26. Poprawka tła treningu dla [8] kroniki (niebieski pergamin, NWC, 3DO, obróbka angielskich nazw, panel) + dodanie oryginalnego obrazka. 27. 12. i), j) -> trzecia kronika. 28. Stworzenie animacji CREDITS dla menu głównego (ulepszone) - [4] kronika, dzięki @Wyjątkowo [[Dodano (tylko) do gry jako zasób]]. 29. Bardziej pasujące obrazy dla wszystkich treningów. 30. Zmieniono nazwy kampanii treningów na bardziej poprawne. 31. Zmieniono nazwy oryginalnych kampanii na bardziej poprawne. 32. 12. m) -> wszystkie kroniki. 33. 12. m), 29. wybór bardziej pasującego obrazka dla trzeciej kroniki. 34. 12. e) -> wszystkie kroniki. 35. 12. l) -> wszystkie kroniki. 36. Poprawka dla 12. e) -> wszystkie kroniki. 37. 12. k) -> wszystkie kroniki. 38. Poprawka dla pozycji buttonów. 39. 12. a), b), g), h) -> wszystkie kroniki (wliczając nazwy plików *.exe, paczek i 2x instalatora). 40. 12. i), j) -> czwarta kronika. 41. Zmiana obrazków dla [6] kampanii. 42. 12. i), j) -> wszystkie kroniki.
v2.4 0. Wersja zawiera wcześniejsze zmiany/elementy. 1. Poprawiono wszystkie "paczki danych". 2. Poprawka -> Animacje mogą nachodzić na "NOWA GRA" i "WGRAJ GRĘ" (nie wszystkie kroniki). Zastosowano metodę hex edycji wraz z poprawką graficzną dla [1], [4], [5] i [7] kroniki. 3. Naprawa podstawowego błędu związanego z portretem Tarnuma w drugiej ulepszonej kronice, a także ustawienie poprawnej (przedostatniej) animacji prologu związanej z prawidłowym lektor PL. 4. Zaprojektowanie jednego instalatora, który instaluje wszystkie rozdziały kronik. Dzięki temu zostaje rozwiązany problem z ikonką i spore zmniejszenie rozmiaru instalatora (ok. 700MB na ok. 300MB). Warto również wspomnieć o ułatwieniu instalacji -> Instalator wymaga już teraz tylko sześciu pozostałych kronik, ponieważ dwie zostały wydane za darmo, a zgodnie z licencją wymagały one zainstalowania pozostałych kronik. 5. Naprawiono problem związany z ostrzeżeniem o istnieniu podanego folderu (instalator). 6. Dodano adres url do wątku w instalatorze oraz możliwość zaznaczenia pola wyboru (checkboxa) na końcu instalacji, dzięki któremu możemy szybciej uruchomić HD_Launcher.exe (wraz z informacją o dodaniu "paczki danych" [ciągła zmiana męczy i irytuje] lub odpaleniu kroniki przez Mini_Launcher_Kronik.exe [zalecane/ułatwiające]). 7. "Sklejenie" wszystkich plików dźwiękowych w jeden Wsz_snd.snd (hex edycje wszystkich plików *.exe), dzięki temu (całość projektu) z ok. 1,3GB zmniejszono na ok. 400MB -> czyli ok. 50MB na jedną kronikę. 8. Dodanie do "paczki danych" zapowiedzi (jako taki mini bonus). Jeśli ktoś będzie miał ochotę zobaczyć/pograć można na przemian zamieniać z nazwą treningu (Good1.h3c). Podana kampania zawiera trening, więc nie tracimy przy tej zamianie. W celu ułatwienia (szybkiej zamiany) zaimplementowano odpowiednie pole wyboru w Launcherze. 9. Drobna poprawka nazwy treningu dla pierwszej kroniki. 10. Poprawka dla tła instalatora. 11. W celu ułatwienia i nie pogubienia się przy zapisywaniu przejścia danego scenariusza (jeśli chcemy zapisywać każdy dzień zalecałbym stworzyć dodatkowe foldery z nazwą danego scenariusza). Stworzyłem dla graczy odpowiednie foldery, dzięki nim zapis gry jest dobrze zorganizowany na każdą z kronik wliczając rodzaj kampanii (np. Heroes Kroniki - Bunt Władców Bestii\Standardowa Kampania, Heroes Kroniki - Bunt Władców Bestii\Trening, Heroes Kroniki - Bunt Władców Bestii\Ulepszona Kampania, Heroes Kroniki - Bunt Władców Bestii\Zapowiedzi, itp.). 12. v2.3: 12. n) -> wszystkie kroniki. Została użyta inna czcionka i poprawione tła z buttonem wróć. Szczegóły opis tutaj -> https://www.forum.acidcave.net/topic.php?TID=610&pid=157799&page=30#157799 https://www.forum.acidcave.net/topic.php?TID=610&pid=157806&page=30#157806 https://www.forum.acidcave.net/topic.php?TID=610&pid=157808&page=30#157808 https://www.forum.acidcave.net/topic.php?TID=610&pid=157812&page=30#157812 13. Zmiana 8x obrazków dla ulepszonych kronik -> wszystkie kroniki. Dodano również dodatkowe 4x (z końcówką nazwy "v2") do zasobów odpowiednich kronik dla możliwych własnych testów wyglądu :). --- 14. Pozycja wszystkich buttonów -> wszystkie kroniki. Wymagane było stworzenie Launchera o nazwie Mini_Launcher_Kronik.exe wraz z plikiem konfiguracyjnym :). Dzięki podanemu Launcherowi ustawimy poprawne menu pomiędzy Polskim Heroes 3 Complete a Polską Wersją Wszystkich Rozdziałów Kronik. W Heroes 3 Complete (angielska wersja) może nie występować ten problem dlatego, że stosowane jest domyślnie angielskie menu :). Wprowadzenie podanej zmiany nie będzie wymagać od gracza dodania "paczki danych" w HDMOD (wszystko już będzie zautomatyzowane)!
Przykładowe ścieżki: A) Korzystamy z Mini_Launcher_Kronik.exe (odpalamy kroniki), a HD_Launcher.exe traktujemy jako "Ustawienia". Dzięki temu nie musimy za każdym razem bawić się w zmianę "paczki danych". Wszystko dzieje się automatycznie. Jeśli chodzi o menu to również zostało zautomatyzowane. W każdej chwili możemy powrócić do polskiego Heroes 3 Complete (ten aspekt nd. angielskiej wersji Heroes 3 Complete). Dzięki temu rozwiązaniu mamy poprawne menu bez dodawania paczek danych! Dodatkową implementacją jest to, że nie ważne jaka "paczka danych" zostanie dodana, ponieważ z automatu zostanie ona usunięta w HDMOD (TRYB DOMYŚLNY) jest to rozwiązanie problemu z kolizją pomiędzy kronikami, zaś jeśli chcemy coś zmienić/zmodyfikować dodając własne utworzone paczki w HDMOD to ustawiamy TRYB MODYFIKACJI (jedno kliknięcie w checkbox). Dodatkowo w tym TRYBIE MODYFIKACJI oryginalne "paczki danych" zostaną dodane automatycznie w zależności od uruchamianej kroniki! Dodano również checkbox zamieniający standardowe kroniki na ulepszone i odwrotnie. B) Nie korzystamy z Mini_Launcher_Kronik.exe -> zapominamy o nim. Odpalamy grę przez HD_Launcher.exe i za każdym razem musimy ustawić poprawną "paczkę danych" o tej samej nazwie (bardzo męczące i irytujące). Głównym celem Mini_Launcher_Kronik.exe jest ułatwienie odpalenia kronik (zapominamy o "paczkach danych")!
** Warto tylko wspomnieć, że nie będę usuwał tych paczek. Pozostawię tam cztery kampanie (w zależności od kroniki), aby gracz miał je pod ręką i mógł sobie zmieniać/testować bez żadnej interakcji w pliki gry :P. --- 15. Zduplikowanie czwartej kroniki (tylko) dla lepszej (innej) nazwy wytłoczonej na tle i animacji CREDIT2 w menu (poprawka animacji w hex edycji). 16. Dodanie polskich czcionek do każdej z kronik (problemy z polskimi znakami przy zainstalowaniu na angielską wersje). Aby mieć wszystko po polsku najlepiej zainstalować na polską wersje (zawarłem już o wiele wcześniej łatkę naprawiającą różne problemy). Instalacja na angielską wersje gry Heroes 3 Complete (logicznie) będzie miała angielskie grafiki i tekst (nie dodawałem wszystkich zasobów polskich tylko te co potrzebowałem dla kronik) :P. Projekt nie służy to polonizacji Heroes 3 Complete tylko Kronik, więc można grać w polską wersje kronik na angielskim Heroes 3 Complete :). 17. Drobne poprawki Launchera dot. przycisków i opisów. 18. Dodatkowa ważna informacja zawarta w instalatorze: "3. Uruchomienie kronik odbywa się przez Mini_Launcher_Kronik.exe, który głównie startuje plik *.exe z HDMOD, więc jeśli zostały włączone automatyczne aktualizacje zostaną zastosowane! Pamiętajmy o tym, że aktualizacje mogą być blokowane przez inne aplikacje!". 19. Ustawienie domyślnej muzyki dla każdego prologu/epilogu w kronikach [1], [4] (miał to być inny plan polonizacji dlatego tak zostało). 20. Implementacja dodatkowych funkcjonalności w Launcherze związanych z TRYBEM DOMYŚLNY/TRYBEM MODYFIKACJI + tło (zmodyfikowano punkt 14.). 21. Implementacja pola wyboru w Launcherze, które automatycznie zamieni zapowiedzi z treningiem (zmodyfikowano punkt 8.). 22. Zmiana napisu (tła) dla instalatora i Launchera. 23. Zmiany z Launcherze (zmodyfikowano punkt 14.) m.in. dodanie pliku konfiguracyjnego, a także zaimplementowano wszystkie rodzaje menu w zasobach Launchera (w razie aktualizacji/bawienia się w HDMOD). 24. Stworzenie loadbar'a dla siódmej kroniki, dzięki @Wyjątkowo. W zasobach dodałem 3 obrazki: oryginalny loadbar, stworzony loadbar z prawy dolnym paskiem i bez. 25. Zmiana/Poprawka tła dla 7 kroniki, dzięki @Wyjątkowo. Wprowadziłem drobne poprawki z pasowaniem. Jeśli chodzi o wcześniejsze tło zostało również poprawione i pozostawiłem w zasobach. 26. Dodanie bohatera "Boragus" z poprawnym ustawieniem jego parametrów/opisów w treningu pierwszej kroniki. Jest dodany do wylosowania w tawernie/karczmie, więc w sumie nie ma sensu go kupować graczowi. 27. Dodanie recyklingowego polskiego tła dla wszystkich treningów jako zasób (bonusik). Jeśli chodzi o 7 i 8 to zostały spolonizowane, zaś 8 został stworzony (oryginalnie nie istniał w kronikach). Warto również wspomnieć, że dla 8 @Wyjątkowo przygotował tłoczony, który również został wrzucony do zasobów. 28. Poprawienie jakości tła (dorobienie i pomniejszenie) dla treningu w pierwszej kampanii. 29. Zmiana/Poprawka tła dla 8 kroniki, dzięki @Wyjątkowo. Wprowadziłem poprawki z pasowaniem i pergaminem + czcionka. Jeśli chodzi o wcześniejsze tło zostało również poprawione i pozostawiłem w zasobach. 30. Dodanie instalatorowi wsparcia związanym z weryfikacją kronik z GOG przez jeden mirror. Mirror ten instaluje wszystkie kroniki na raz. 31. Zautomatyzowanie przywrócenia polskiego menu h3c na ok. 1.5 sekund po starcie kroniki. Nie musimy korzystać z przycisku w Launcherze (usunąłem). Zmodyfikowano punkt 14. -- 32. Wymagane poprawki związane z błędem AB (prawdopodobnie ładowane są ustawienia AB i generuje to problemy np. błąd przejścia w drugiej standardowej kronice): a) Dodanie ikonki "trening" pod zapis/wczytanie i własne kampanie RoE. Jest to dla Nas trening kroniki (wsparcie dla 5 i 6 kroniki, które nie posiadają kampanii treningu). b) Poprawka i dodanie drugiego pliku *.txt dla PPM (wsparcie dla 5 i 6 kroniki, które nie posiadają kampanii treningu). c) Poprawka i dodanie drugiego pliku *.txt dla podpisu nazwy kampanii (wsparcie dla 5 i 6 kroniki, które nie posiadają kampanii treningu). d) Poprawka i dodanie drugiego pliku graficznego dla kampanii. e) Dodanie checkboxa w "Mini_Launcher_Kronik.exe" zamieniający ulepszone kronik na standardowe i odwrotnie (zmiana wymagała operacji na hex edycji :P). Zmodyfikowano punkt 14.. f) Zamiana buttonów (plików *.def) z "AB" na "Własne" wliczając pozycje paczki w "Mini_Launcher_Kronik.exe" no i HDMOD (paczka danych). Przycisk "Zapowiedzi" dostanie funkcjonalność uruchomienia własnych kampanii (gracz musi wziąć pod uwagę wszystkie portrety Tarnuma użyte w grze dla danej kroniki -> dodano podpis pod button + wiadomo, że kampania z 8 [1-4, 7-8 kroniki] i 5 [wszystkie kroniki] scenariuszami jest graficznie zajęta dla kronik).
** Zmiany współgrają również z TRYBEM MODYFIKACJI. Dzięki tym zmianą (jak wspomniano wyżej) zostają poprawione błędy/problemy z kampaniami, a także pełne wsparcie funkcjonalności SoD. Wystarczy tylko przed odpaleniem kroniki zaznaczyć/odznaczyć odpowiedni checkbox :). -- 33. Poprawka związana ze zmianą odpalenia ulepszonych kampanii. Hex edycja na żywo nie jest dobrym pomysłem ze względu na to, że nie jest możliwe uruchomienie wielu instancji tej samej części kroniki (czemu nie xD) + wsparcie dla HDMOD (odpowiednie pliki *.exe). Innego wyjścia nie było :P. Zmodyfikowano punkt 14. 34. Poprawka dla portretu Christiana w pierwszej mapce siódmej kroniki (standardowa i ulepszona kampania). -> Jednak cofnąłem zmiany. Przywrócenie domyślnego portretu dla bohatera "Niven" -> ulepszona i standardowa kronika, a co za tym idzie usunięcie portretu Tarnuma (rycerza) i dodanie go za Sir Christiana wraz z wyborem dla zapowiedzi. 35. Zastosowanie dla wszystkich kronik punktu 32. a) + przy okazji ikonka "zapowiedzi" jest pod zapis/wczytanie i własne kampanie AB (nie ma tam zapowiedzi tylko kampanie AB). Logicznie za SoD zostaje portret Tarnuma dla danej kroniki. 36. Poprawka dotycząca 7 mapki treningu. 37. Poprawka dotycząca 8 mapki treningu. 38. Poprawka związana z odpowiedni ustawieniem elfa w ósmej standardowej kronice -> https://www.forum.acidcave.net/topic.php?TID=610&pid=158012&page=35#158012. 39. Stworzenie i dodanie przycisku [sakwa] otwierającego folder z "paczkami danych" w "Mini_Launcher_Kronik.exe" + poprawki z odwróceniem jego strzałki. 40. Ustawienie poprawnego dźwięku, a także skrócenie nazwy kampanii dla ulepszonych kronik np. "Ul. Wojownicy Pustkowi" -> wszystkie kroniki. 41. Poprawki związane z literówkami (np. mapka treningu w drugiej kronice, siódmy podpis/opis dla siódmej kroniki). 42. Dodanie trzech przycisków (ustawienie aktualnej łatki, którą trochę poprawiłem. Jeśli wystąpi aktualizacja HDMODa to dzięki temu przyciskowi szybko możemy ją przywrócić [układanka], ręczne przywrócenie menu h3c [komputer], odnośnik do tego postu -> pełna lista zmian [dziennik]) + 2x konfiguracja dla "Mini_Launcher_Kronik.exe". 43. Poprawka (wszystkich) nazw scenariuszy dla ulepszonych kronik (znaleziono dla 7 (1,3,4,6,7,8) i 8 (1,2,8) kroniki). 44. Poprawka związana z brakującym tłumaczeniem komunikatu w 6 kampanii (scenariusz -> Ognisty Księżyc). 45. Zamiana obrazków dla czwartej ulepszonej kroniki (lepsza jakość). 46. Zmiana związana z jakością portretu w tle kampanii 5 kroniki (@Wyjątkowo przeskalował bez starty jakości, a ja wyciąłem i wkomponowałem z poprawkami). 47. Dodanie trzech (różniących się rozmiarem tekstu i grafiki) wersji fanowskiego listu do zasobów 5 kroniki (*.png). Może komuś się uda zrobić lepsza tła :P. 48. Poprawka w drugiej kronice (pierwszy scenariusz [+ w ulepszonej], trzeci scenariusz, ósmy scenariusz [2x]). Zauważyłem, że strażnik misji podczas wybrania domyślnych ustawień dla doświadczenia w SoD (Complete) posiada błędnie napisany tekst. 49. Dodanie brakującego tłumaczenie w łatce HDMODa. 50. Drobny błąd w pierwszej nieulepszonej kampanii -> zdarzenia czasowe umieszczone są w początkowym mieście, zamiast w ustawieniach mapy. Wydaję mi się, że wszystko git, ale najlepiej jak gracze przetestują (w razie czego zostawiłem również wcześniejszy) :P. 51. Zakończenie projektu (ostatnie drobne poprawki instalatora[+], Launchera[+], nagranie Instalacji wraz z Prezentacją, itp.).
Okej :P. Przy okazji @Kammer jakbyś mógł zmienić w skarbcu odnośnik :).
Edit.
Dzięki :)
-------------------------
Piszę tutaj, ponieważ przekroczyłem liczbę znaków w pierwszym poście :).
v2.5 [BETA dot. Kroniki Chwała Wojny] - Dodano wszystkie ulepszone kroniki, - Dodano poprawki dla H3 m. in. poprawione filmiki do wszystkich 9 kronik, obrazek wybierz kampanie, itp., - Zmieniono obrazy na oryginalne w 7 i 8 kampanii, - Dodano bardzo sporo zmian i funkcjonalności w Launcherze (posiada swój folder) m. in. bonusowy przycisk "konika", odpalenie 9 kroniki w trybie HD lub bez oczywiście wliczając dodanie dla tej kroniki więcej funkcjonalności HDMODa, chronologia, zwoje tarnuma, poprawki związane z uruchamianiem kronik, itp., - Od teraz ulepszona wersja kroniki "Księżyca" ma dodaną poprawną funkcje "zwycięstwa" dla artefaktu w scenariuszu "Iskrzący most", - Kampania Ulepszonych Wojowników/Wodzów posiada sporo zmian i dodaje funkcje "naprawiając" czas + strate Tarnuma. Dodatkowo hmm.. przekonajcie się sami o trzech bonusach :), - Standardowa Kampania, a także Ulepszona w Szarży i Starciu posiada od teraz poprawną funkcje "zwycięstwa" dla artefaktu w drugim scenariuszu, - Dodano wygląd dla "Wodzowie" (animacja może nie być na prawidłowym miejscu), - Dodano 9 Kronikę w wersji BETA, - Dodano bardzo dużo poprawek w kwestii grafiki, tekstu czy nowych funkcji.
v2.5.2 * Mini Launcher Kronik w nowej wersji i związane z nim poprawki. * Zaktualizowano mapki z data w packs (mogły nie być aktualne np. ul Wojownicy). Gracz zaznaczając pierwsze pole wyboru (tryb modyfikacji) mógł zagrać w starsze wersje niektórych kampanii (nie powinno się tak zdarzyć -> jest cały czas odpowiednia informacja (tooltip), aby korzystać z tego pola TYLKO podczas modyfikacji). * Naprawiono standardową kampanie w Szarży. * Naprawiono "lagi" w 9 kronice. * 9 kronika jest teraz uruchamiana w opcjach standardowych (stabilna) -> *** Jeśli chcemy mieć więcej funkcji HDMODa ustawiamy w folderze "Kronik/Dane" plik config.ini na 1 i dodatkowo można sobie zablokować okno statusu skryptem też z tej ścieżki wrzucając w odpowiedni folder skryptów Ery). * Naprawa kronik dla ANGIELSKIEJ wersji Heores 3 Complete -> wybieramy poprawną opcje w instalatorze. * Szybszy tooltip w Mini Launcherze. * Układanka powinna od teraz sama się zastosować (można również ręcznie) * Poprawna pozycja animacji dla wyglądu kroniki Wodzów (ulepszona i standardowa). * Naprawiono błąd w 9 kronice w drugim scenariuszu -> bug wygranej. * Update łatki. * Poprawiono pewien ważny (:P) tekst w ul. Wojownikach (brakujący enter). * Dodano pliki przyśpieszające animacje dla Era (9 kronika) i SoD (pozostałe kroniki). Kto nie potrzebuje może usunąć :P. * Zweryfikowałem instalator na wersji win 7 home 64bit i obie opcje sprawdzenia działają (nawet dla poprzednich instalatorów). Nie mniej jednak gracz miał problem i dodałem ścieżkę, którą miał u siebie w win 7, a co za tym idzie działa dla pierwszej opcji sprawdzenia. * Dodano wsparcie dla płyt również w pierwszej opcji (nie sprawdzone ze względu braku przeze mnie płyt -> mam wersje z GOG). * Deinstalacja i Instalacja (na nowo) naprawiona. * Jednorazowe ostrzeżenie o ustawieniu trybu zgodności dla 9 kroniki podczas jej pierwszego uruchomienia (dodatkowo jako admin -> może pomóc w razie innych problemów, bo to Era :P). * loadbar 9 kroniki (poprawka). * Poprawka mapki ul. Wojowników (aktualnie trzeba wynająć Craga w tawernie - naprawione..., ale w sumie fajna opcja :P). * Drobna poprawka obu kampanii Buntu (tekst). * Dodanie ostrzeżenia o cofnięciu aktualizacji HDMODa przy braku reakcji ze strony kronik 1-8. * Aktualizacja linku projektu + obrazka w Instalatorze. * Naprawiono standardową kronikę Wojowników/Wodzów dodając funkcje 3 miesiący + nie może zginąć Tarnum. * Dodano ul. Zapowiedź dla Wojowników w opcji własne (w kronikach nazwa "Zapowiedzi") - autor @Begrezen
v2.5.3 * Dodano "replay battle" dla 9 kroniki. * Naprawiono jednostki w kampanii Wojownikach/Wodzach + tekst z kamieniem wiedzy. * Zmodyfikowano ul. kampanie Wojowników/Wodzów + tekst z kamieniem wiedzy.
v2.5.4 * Dodano poprawny plik czcionek (poprawiłem) tiny.fnt. * Dodano liczby jak w HOTA dla: Mało, Legion, (...). * Zmieniono wygląd wyboru dla ang/pl H3 Complete w instalatorze. * Dodano brakujący folder zapisów dla 9 kroniki. * Dodanie zaginioną mapkę "Mit i legenda" dla SoD, tak przy okazji :PP. * Dodano zapowiedź pirackiej kroniki w postaci wyglądu Launchera. * Dodano wsparcie win XP [sporo roboty] dla Instalatora, Kronik [9 może nie współgrać - ERA] i Launchera Kronik, a co za tym idzie cofnięcie na wcześniejsze/starsze wersje kompilatora/.NET + poprawka tła instalatora. Zmienia się przez to TYLKO wygląd sprawdzania na taki nie koniecznie pasujący (bez własnych nazw przycisków), ale ważniejsze, że jest wsparcie :). * Usunięto wymagania przy instalacji dla HDMODa, a co za tym idzie wystarczy zainstalować H3 Complete (tzw. podstawę) i na końcu instalacji instalator kronik samoistnie uruchomi najnowszy instalator HDMODa 5.2 RC15 (dodałem do głównego folderu Herosków) by dokończyć instalacje -> Kolejne ułatwienie i m.in. rozwiązuje to problemy z cofaniem aktualizacji HDMODa. * Dodano wsparcie dla płyt NWC [sporo roboty]. * Launcher Kronik - poprawki m.in. informacja w trybie moda i inne. ... * Dodano wizualne wsparcie 9 kroniki dla HD+ (dodaje skrypt erm i stosuje wsparcie w zależności od kliknięcia przycisku) -> Zmiana tylko przez Launcher Kronik. * Update 'reklamy'. * Układanka mogła nie zastosować się za pierwszym razem, ponieważ wymagane było zamknięcie procesów 'hd_launcher' -> Oczywiście jeśli był uruchomiony. Teraz z automatu się to dzieje (zamyka) jednorazowo po aktualizacji HDMODa + info o tym + poprawki. * Drobna poprawka ul. zapowiedzi dla Wojowników/Wodzów. * Update installer i łatka HDMODa 5.2 RC16. * Dodano jednorazową informacje o nowej wersji kronik, gdy pojawi się w skarbcu :) (to pewnie zadziała jak będzie kolejna (nowsza) wersja :P) + szybki odnośnik. * Mógł istnieć jeden niepotrzebny plik z HDMODa podczas kopiowania 9 kroniki. * Dodano działający smack, który zostanie po deinstalacji (również to mogło wpłynąć wcześniej na 'Cofanie aktualizacji'). ... * Rozdzielono foldery z zapisami pomiędzy 1-9 kronik (stworzone podczas instalacji [w razie "W" tworzy je Launcher Kronik]), czyli: (+) Brak dostępu przez SoD z poziomu gry. (+) Brak dostępu przez HOTA z poziomu gry. (+) Brak pomyłki pomiędzy Ul./St. Kronikami. (+) Brak dostępu przez Era/Wog z poziomu gry. (***) Czyli tylko dana kronika ma dostęp do swojego save :). ** Główny folder zapisów znajduje się w katalogu głównym gry o nazwie "HK" (HEROES KRONIKI), np. "HK\sWoj\" (HEROES KRONIKI\St. Wojownicy Pustkowi). ** Jeśli chodzi o chmurę zapisów to prawdopodobnie po skończonej grze wysyłamy ją ręcznie z tego folderu lub jeśli nie jest brany pod uwagę to pewnie trzeba przekopiować do folderu 'games' (WAŻNE: NIE USUWAMY STRUKTURY FOLDERÓW DLA ZAPISÓW).
* Naprawa standardowej kampanii Podboju w kwestii straty Allison z jednym ze scenariuszy i poprawnej możliwości zdobycia artefaktu w innym scenariuszu [sporo roboty]. Jeśli chodzi o ul. kampanie zostaje w pierwotniej wersji. Jeśli pojawią się pytania w kwestii ul. proszę kierować do @Begrezen :P. * Skrócono teksty w Instalatorze dla HDMODa i Mini Launchera Kronik. * Dodano link do listy zmian na forum przy przycisku "Pomoc", gdy pojawi się nowa wersja projektu.
v2.5.5 * Usunięto nazwę "BETA", ponieważ już prawdopodobnie nie istnieją bardzo ważne błędy :P. * Załatano tłumaczenia 9 Kroniki w kwestii polonizacji, dzięki @avatar * Przetłumaczyłem wszystkie teksty w SoD_SP i dodałem do projektu! Autorem SoD_SP jest @RoseKavalier (dodano adnotacje w licencji). Łatka naprawiające błędy SoDa, HDMODa i wiele, wiele więcej (możliwość włączenia przez tryb modyfikacji, a następnie odpowiednie pole wyboru) - dodatkowo dodałem polskie grafiki (jeszcze nie wydane w SoD_SP). * Załatano błąd ze skarbcem w Ul. Szarży (tylko w łatce SoD_SP) i wiele, wiele więcej :). * Poprawki i nowe funkcje Lauchera Kronik: HD+ z komunikatami (stosuje jednorazowo dla pierwszego odpalenia po aktuliazacji i zawsze dla przycisku obok Chwały Wojny) - aktualizacja HDMODa nie powinna już na to wpłynąć oczywiście jeśli całkowicie nie zmieni się struktura pliku. W razie "W" istnieje odpowiedni komunikat z informacją o tym dla gracza, opcja wł/wył dla sprawdzania aktualizacji, zapisu dla wszystkich dni [zatrzymałem się - szary], układanka, brakujące komunikaty m.in. jeśli wystąpi błąd, że źle zainstalowano kroniki (zła opcja ANGIELSKA/POLSKA) itp. - Dużo roboty ze wszystkim :P. * Update łatki i HDMODa do 5.2 RC28. * Dodanie grafiki Highscore 2x dla 1-9, dzięki @Baronus. *** Folder z Ręcznymi poprawkami (aktualnie można załatać sobie edytor SoD Editor.txt + przywrócić domyślne rodzaj przeciwników czyli "Mnóstwo, "Mało", itp.) -> przekopiować do folderu Data, ale trzeba pamiętać, że jeśli nie gramy w kroniki warto je usunąć, aby nie generowało to problemów w innych modyfikacjach np. HOTA. * Załatane portrety Tarnuma, czyli Christan na poprawny portret w Szarży i Wojownikach + obu zapowiedziach dla tych kronik. * Poprawka naprawy piksela blokującego kopalnie w jednym scenariusza Ul. Wojowników. * Poprawka tekstu lektora dla Wojowników w 4 scenariuszu. * Poprawka Chwała Wojny hex "GAMES\". * Zauważyłem, że w Mieczu można lepiej poprawić wygraną. Mam na myśli to, że przy pokonaniu przeciwników nie powinno być wygranej (tylko przy zdobyciu artefaktu) - 7 scenariusz. Nie dotyczy Ul. wersji - w tej sprawie proszę kierować pytania do autora. * Dodano prawidłowe funkcje dla Ul. i Standardowej Kroniki Miecza. * Zduplikowałem warstwę dla czcionki, aby poprawić, a co za tym idzie tekst w menu jest "bardziej" czytelny (wszystkie cztery kroniki 2x) + usunąłem w czwartej kronice kropki na końcu danego słowa. Dodatkowo zrobiłem dla Władców nowe tło z oryginału 3DO (pod kampanie drugie [domyślne] w trening). * Oryginalna animacja dla Ul. Wojowników/St. Wojowników (lepsza jakość, oryginalna prędkość). * Highscore wszystko heks 1-9 wliczając ul./standard i dodatkowe - sporo roboty. * Zaktualizowany plik era.ini - brak błędu i stosuje Mini Launcher Kronik. Jeśli pojawią się problemy po aktualizacji HDMODa (nie podmieni) proszę o kontakt :). * Przycisk "iSAVE.def" dodałem do wszystkich zasobów 1-9, a co mi tam hehe :P + w razie czego dodałem również w folderze z Ręcznymi poprawkami, jeśli gracz będzie chciał dodać do zasobów gry, aby naprawić SoD :).
POPRAWKI LOGICZNYCH BŁĘDÓW DLA TEKSTÓW SoD (nie wszystko udało się jeszcze poprawić w kwestii *.txt (skupiłem się bardzo na SoD_SP :) ) - reszta zasobów SoD powinna być prawidłowa): *** dzięki @Hellburn * Poprawiony plik advevent.txt dla Chatki wiedźmy - dodano do all kronik 1-9. * Poprawiony plik ArrayTxt.txt dla słowa "Kanał" -> "Fosa" 9 kroniki i poprawka dla przedziałów + ten sam plik 1-8 Kronik poprawka nazw miesiąca + dla obu: Biedronka -> Statuetka szczęścia. Dla Ręcznych poprawek też te same poprawki tylko bez przedziałów liczbowych, bo to oryginał SoD. * Poprawiony plik Editor.txt dla nagłówka zawartości, uciętych nazw o przyłączenie potworków, braku właściwości bohatera ze zmienną i błędnych nazw zamków z nagłówkiem.
Szybka instrukcja (uruchamianie tak jak zawsze): 1. Aktualizujemy HDMODa 2. Klikamy w Launcherze przycisk łatki (układanka) Dodaj także dodatkowe wpisy łatające zasoby (osobno dla kroniki 'Chwała Wojny' i osobno dla pozostałych) - sekcja 'Zaawansowane' w HDMOD. Np. <Fix.Cosmetic> = 1, (...) - więcej przykładów znajdziesz w dokumentacji HDMODa na podstronie 'Tweaks' -> https://sites.google.com/site/heroes3hd/eng/description/tweaks 3. W przypadku 9 kroniki dla pliku "Chwała Wojny.exe" musimy dodać tryb zgodności z windows xp sp3 4. Gramy :)
** W razie problemów (nie powinny wystąpić) z odpaleniem kronik polecam skorzystać z opcji cofnięcia ostatniej aktualizacji w HDMOD (i oczywiście aktualizacja do najnowszej wersji). *** Uruchamiamy przez Mini Launcher Kronik (ważne), ale to już mówiłem :P.
UWAGA: 1. Możemy sobie naprawić edytor SoD -> sprawdź folder z Ręcznymi poprawkami. 2. Możemy przywrócić sobie teksty "Mało", "Legion", itp. dla Kronik -> sprawdź folder z Ręcznymi poprawkami. *** Polecam usunąć jeśli nie gramy w Kroniki, a korzystam z innej modyfikacji np. HOTA.
Lepsze to niz poprzednio. Liczymy ze jakis informatyk potrafi to przekleic hurtem dwuklikiem. W koncu nie ma znowu tak wiele tak wysokiej jakosci projektow MM do pobrania darmo jeszcze po polsku.
Dzięki :). A właśnie jak znajdziesz czas to możesz looknać na moje propozycje, które wrzuciłem w temacie HOTA dot. łatki, (oczywiście) HOTA i HDMODa. Jeśli chodzi o filmiki to na tym serwerze online, co można oglądać nie wszystkie kanały ścieżek dźwiękowych działają poprawnie -> lepiej pobrać :P. Co jest według mnie dziwne :O.
@Wyjątkowo
Mówiłeś coś o lepszym widoku (portret Tarnuma obok przycisku), więc jak trochę odpocząłem (umysłowo XD) wpadłem na taki lepszy pomysł :). Nawet to wygląda o wiele lepiej, bo sporo zmian graficznych zrobiłem. No i nowy (tajemniczy) ułatwiający przycisk :PP. Launcher jest mniejszy i wygodniejszy, a co za tym idzie poprawiono sporo błedów. Listę zmian nie wiem kiedy wstawię, bo aktualnie nie mam fizycznego dostępu do pena.
Dokladnie o to mi chodzilo. Widzisz jaka roznica? Jak teraz jest pieknie? Porownaj. Musisz to robic zeby sie nauczyc. Pomysl moze byc swietny ale musisz jeszcze umiec skomponowac grafike aby byla piekna. Rozlozona rowno proporcjonalnie w odpowiednich odstepach ani scisku ani luzow byc nie moze. A tymczasem zrobilem menu Wodzów Pustkowi poprawiajac nieprawidlowe tlumaczenie. Litery sa tloczone i wyraznie a nie jak bylo w polskim orygniale plaskie male nieczytelne: https://wrzucplik.pl/pokaz/2092970---lp4w.html
Porównań już mi w głowie wystarczy hehe, bo wiele razy zaglądałem, aby postarać się dopracować graficznie :P. Świeża głowa lepiej myśli :P. Z tego co widzę to zmieniłeś rozmiar czcionki na większy niż w poprzednich kronikach i to się gryzie. Jeszcze do tego animacja, bo moja była jeszcze dawno robiona na (0,0). Nie pamiętam jak miał oryginał.
Nic na siłę. Musisz robić przerwy. A ochota powraca! To jest MM! Wlasnie gdyby to byl narkotyk to bys nie mogl przerwac :0))) Skoro musisz miec przerwy znaczy ze to nie nałóg tylko świetne zajęcie. Tak aż się chce robić gdy wychodzi.
Wielkosc napisu jest oryginalna. Tylko ze sa rozne oryginalne! Ja robie wszystkie pod Fiery Moon bo najwiekszy! A tu animek wspolrzedne 0.163: https://wrzucplik.pl/pokaz/2093032---twp2.html
Byłbyś w stanie przygotować swoje buttony? Kiedyś robiłeś bez tła. Fajnie byłoby zrobić brakujące np. GRAJ, TRENING, ZAPOWIEDZI, WSTECZ reszta chyba była? Mielibyśmy pod każde menu jakby powstała kolejna kronika :P.
Warlords to nie wojownicy zdecydowanie. Nieuzasadniona zmiana nazwy nastapila w polskim wydaniu. Jednak my trzymamy sie oryginalu. A dorabiamy tam gdzie są dziury i rażą oczy. Np. Kroniki 5-6 nie maja listow nie maja treningow nie maja menu pod zapowiedzi. To razi.
Przyciski pod Herosy kiedys dalem. Nowa paczka to przyciski pod Heroes Chronicles. Jak usuniesz oryginaly i wrzucisz w lsprites.lod to pojawia sie spolszczone przyciski na angielskim oryginale kronik. https://wrzucplik.pl/pokaz/2094432---x3r2.html
Wbrew pozorom jest co robic. Np. Poprawa jakosci filmikow 5-6. Sa tragiczne kwadratowe. Gdyby pojechac filtrami irfana to by mocno sie poprawily! Jak juz pokazalem na przykladzie potretu Buntu. Tu nie trzeba az tak mocno powiekszac. A jesli nagrywales za pomoca audiacity dzwieki i masz teksty to wrzuc mi paczke tych tekstow do nagrania zebym nie musial wyciagac i tracic czasu to poprobuje nagrac bo znalazlem programy.
Tz. jest spoko nazwa kroniki chodziło mi bardziej o kolejną zmianę nazwy tematu przez moderatora XD.
Zobaczę defy.
Zapodam Ci to co mam oryginale w najlepszej jakości *.mp4 bodajże, ale teraz nie mam do tego dostępu. Jak wrócę to postaram się wrzucić. Jeśli chcesz to mogę wszystkie zapodać wtedy możesz podziałać :P. Po prostu średnio (nie powiem, że strasznie) konwersja na *.smk pogorszyła jakość. Poprawiałem to 2x razy już chyba :P, więc jak coś to nie ma problemu z wrzuceniem :P. Jeśli coś ciekawego jeszcze Ci się przyda to mów :).
Nie! Chcę teksty narratorow ktore nagrywales nie nagrania! Zeby poprobowac nagrac. Chyba ze brales te z Groty z opisu?! To skopiowac umiem :0)) Filmiki 5-6 sa tylko smk od poczatku. I sa najgorsze. Najlepsza jakosc maja biki 1-4,7,8. I z nich trzeba sczytać smk. Ja mam polskie 1-4 wiec nie potrzebuje. 5 i 6 to tylko smk. Jeszcze mam pomysl zeby puscic filmiki tuz przed kampania, do pierwszego scenariusza. Bo tak to trzeba czekac az oba loga sie przewiną co jest dosc nudne. Bardziej naturalne byloby ogladanie filmika tuz przed pierwsza mapką. Oczywiscie do rozwazenia bo nie jestem jakos mocno za.
Teksty z groty w sumie możesz nawet zobaczyć :). Musiałbyś looknąć, bo zrobiłem to dla NWCLOGO. Zwykłego intra nie czyta HDMOD, więc co za tym idzie zaimplementowałem również otoczkę HEROES CHRONICLES (3 aspekty).
Ale dlaczego instalator mowi ze mozna tylko zainstalowac na wersji Gog?! Na oryginalnych nie chce! Zrob przede wszystkim na oryginalne a dopiero potem gog! Absolutnie absurdalne jest zeby posiadacze oryginalu nie mogli tego zainstalowac! Podstawowa i oryginalna jest zawsze wersja NWC!
Pytałeś już o to chyba w poprzednim temacie. Nie znam struktury oryginału, ponieważ posiadam wersje cyfrową z GOG. Możesz stworzyć port pod oryginał, a ja go dodam.
Buttony spoko, ale możesz jeszcze dorobić "KAMPANIA".
Chyba struktura jest podobna? Heroes Chronicles/ Data/ bitmap.lod lbitmap.lod lsprite.lod sound.snd sprite.lod VIDEO.VID ... MP3 ... Clash of the Dragons / BINKW32.DLL Dragons.exe drvmgt.dll IFC20.dll mcp.dll MP3DEC.ASI MSS32.DLL SMACKW32.DLL
Data/ xBitmap.lod xlBitmap.lod xlSprite.lod xSound.snd xSprite.lod xVideo.vid ... Conquest of the Underworld Masters of the Elements Revolt of the Beastmasters The Fiery Moon The Sword of Frost The World Tree Warlords of the Wasteland Kazda kronika jest tak samo tylko plik exe ma nazwe swoja ale to wiesz. Rejestr: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\New World Computing\Heroes Chronicles\FieryMoon I tak 8 razy. Nie wiem co ci potrzebne. Co musi miec ten instalator?! Czy to musi byc dysk c?! Dobrze by bylo zeby instalacja nie byla droga przez mękę. To raczej do goga port! Podstawa jest oryginal!
Skoro ten projekt być dla dzisiejszych graczy, to wydaje mi się, że podstawą powinna być wersja z goga. Ponad połowa osób, w czasie gdy wersja pudełkowa była w sklepach miała mniej niż 10 lat i dziś nie ma możliwości się wygodnie zaopatrzeć w wersję pudełkową - nawet jak ma, to nie ma napędu cd rom by ją zainstalować.:) i przewaga takich graczy będzie rosła z roku na rok.
Struktura kronik folderów pewnie jest podobna bardziej zależało mi na strukturze rejestru (podałeś) no i jeszcze czy takie same nazwy kluczy/ciągów jak w GOG w co wątpie? Wykorzystuje parę wartości, aby np. sięgnąć do folderu kronik. Dzięki temu wybór ścieżki instalacji kronik, itp. jest dowolny. Ostatecznie do stworzenia tego potrzebuje testera :P. No i czy mówisz tylko o ang kronikach NWC czy np. jeszcze inaczej wygląda antologia... Jeśli np. ktoś posiada antologie osobno czy razem? + czy dokupił Final Chapters? Tak naprawdę można żartobliwie powiedzieć "milion" możliwości xD. A jak ma inną wersje niemiecką czy tak samo to wygląda XD? Dlatego z GOG wydaje się pewne w 100%... Tak samo chyba było, że gracze mieli problem z zainstalowaniem 5 i 6 kroniki, która była za free na antologie, coś czytałem kiedyś...
Dlatego teraz tak myślę czy jest sens się w to bawić...