Witaj Nieznajomy!
|
temat: [VCMI] Niemożliwy zakup więcej niż 2 bohaterów. komnata: Niebiańska Kuźnia (WoG, HotA, VCMI) |
wróć do komnaty |
krys |
Cześć, Mam dość dziwny problem. Nie mogę kupić więcej niż 2 bohaterów. Mimo iż posiadam wystarczającą ilość złota a zamek jest pusty, nie ma możliwości zakupu. W grach z SI komputer również ma tylko 2 bohaterów. Dla testu próbowalem uwolnić jakiego z więzienia ale wyświetla się komunikat "nie możesz mieć więcej niż 8 bohaterów". Czy ktoś ma pomysł co można z tym zrobić? |
Dark Dragon |
Jaka gra? Jaki mod? Zwróć uwagę, że piszesz przy stoliku do modów. |
LuckyClover |
To nie jest czasem sprawka szablonu limitującego ilość bohaterów? Istnieją takie, które mają restrykcje-choćby "duel". |
Warmonger |
Istnieje taki mod do VCMI. Nie pamiętam dokładnie, ale ktoś już się na niego naciął. |
Resourcefull AI mod. |
krys |
@avatar Tak, to było to, dzięki. Nie zwróciłem uwagi na tego moda. Wracając do pierwszego pytania to mam o Heroes 3 SoD z VCMI. Miałem zainstalowane głownie mody na dodatkowe miasta (w tym hota), jednostki, bohaterów itd.. Być może komuś to pomoże w przyszłości. Dzięki za pomoc i pozdrawiam. |
Kammer |
Doprecyzowałem tytuł. |
Andruids |
Dobrze doprecyzowane. Denerwuje mnie to też niemiłosiernie. |
Warmonger |
Ktoś uznał, że dwóch bohaterów AI porusza się sprawniej, niż 8. Ale w obecnej wersji z nullkillerai nie jest to potrzebne. Tak czy inaczej, to powinna być osobna opcja moda możliwa do wyłączenia Ż\_(ツ)_/Ż |
val-gaav |
Jako autor moda Resourceful AI mod czuje się wywołany do odpowiedzi. Mod jest jak najbardziej dobrowolny (trzeba go pobrać) i ma dwie opcje, specjalnie rozdzielone tak by można sobie było wybrać czy chcemy: - dodać surowce na start dla AI - ograniczyć liczbę herosów do 2 dla AI i graczy. Głównym powodem drugiej opcji jednak nie jedynym była szybkość. NKAI w momencie tworzenia moda potrafiło na laptopowej i5 7 generacji marnować 1 minutę na swoją turę (dla jednego gracza AI!). Dla mnie to zabijało przyjemność z gry. Jeżeli AI już działa znacznie szybciej to super, niemniej jednak opcja tylko 2 bohaterów nadal ma swoje plusy (i ja nadal będę z niej korzystał): - NKAI lepiej gra gdy ma ograniczony zasób herosów (rozbudowuje ich do sensownego poziomu doświadczenia/statystyk) gromadzi armię zamiast ją rozbijać na kilku bohaterów. - Ograniczenie zwiększa też poziom trudności dla ludzkiego gracza, praktycznie eliminuje "łańcuszki" z których AI zapewne nigdy i tak nie będzie korzystało tak wprawnie jak ludzki gracz. A jak będzie to część osób będzie na to narzekać (Podejrzewam, iż znakomita większość SP raczej nie używa łańcuszków) - Na multi część osób (chyba niewielka) gra z regułą one hero only (by sprawdzić czy druga strona nie oszukuje trzeba co turę sprawdzać tawernę). Ograniczenie do 2 herosów na etapie mechaniki poniekąd może zastąpić tę regułę. Jak już pisałem przy 2 herosach raczej nie opłaca się robić łańcuszków. Jeśli opcja jest w modzie źle opisana / nie jest dla kogoś jasne co włącza/wyłącza to dajcie znać jak to lepiej opisać. Postaram się to wtedy poprawić. |
temat: [VCMI] Niemożliwy zakup więcej niż 2 bohaterów. | wróć do komnaty |