Kwasowa Grota Heroes VIIMight & Magic XDark MessiahHorn of the AbyssHistoria Światów MMSkarbiecCzat
Cmentarz jest opustoszały
jesteś zalogowany jako Nieznajomy
zaloguj się    załóż konto
Sala Bohaterów  (Heroes I - IV)temat: [przyspawany] Problemy techniczne i półtechniczne z HoMM
komnata: Sala Bohaterów (Heroes I - IV)
strona: 1 - 2 - 3 ... 11 - 12 - 13 - 14 - 15

laser PW
23 listopada 2014, 18:53
Ehhh.. To od początku zainstalowałem na czysto pierwsze H3complite potem najnowszego wog-a. Ściągnąłem nanowszy patch vcmi skopiowałem do folderu głownego i zastąpiłem pliki, odpaliłem teraz z vcmi exe otworzyło sie okinko z komndmi coś przeleciało i dalej nic. Startuje z woga i po staremu

Hayven PW
23 listopada 2014, 18:55
No to VCMI samo w sobie nic nie zmienia. Zainstaluj jakiś mod i spróbuj wtedy odpalić :)

Lord Baffourd PW
4 grudnia 2014, 08:25
Witam.

Mam dość nietypowy problem z grą Heroes of Might and Magic IV. Na moim komputerze (Windows 7 64 - bit) występują dość drastyczne spadki fpsów w trakcie eksploracji mapy. Najdziwniejsze jednak jest to, że nie są one - jakby to powiedzieć - stałe. Dzieje się bowiem tak że raz bohater "śmiga" jak należy, to za chwilę znowu cała gra przypomina wyświetlanie slajdów. Ekrany walki i miasta działają poprawnie. Nadmienię jeszcze że odpalenie jakiejś masywnej mapy XL (typu "Anioły Powróciły") skutkuje niemal stałymi spadkami fpsów. Próbowałem odpalać w trybie zgodności, administratora, bez kompozycji wizualnych - ba, nawet zmieniałem rozdzielczość i kolor pulpitu - wszystko na nic. W miarę możliwości proszę o poradę albo chociaż o informację czy ktoś ma taki sam problem.

Moja wersja gry to Złota Edycja CD - Projektu (2 CD).

Pozdrawiam

Demorator PW
4 grudnia 2014, 17:53
1) Zmieniałeś ostatnio komputer? (z innych postów rozumiem, że musiałeś grać sporo w HIV). Jeżeli tak, to sprawdź kompatybilność karty graficznej i procesora.
2) Zaktualizuj sterowniki, możliwe wariowanie jeżeli tylko część jest zaktualizowana.
3) Reinstaluj HIV
4) Ściągnij z neta nowszą wersję HIV i użyj swojego klucza.

Lord Baffourd PW
4 grudnia 2014, 19:22
Tak, zmieniałem - HIV był drugą grą którą na nim zainstalowałem. Na poprzedniej siedmioletniej maszynie z Windowsem XP gra chodziła płynnie jak masło. Sterowniki świeżuteńkie - konfliktu pomiędzy procesorem a kartą nie ma (w żadnej innej produkcji nie mam problemu z fpsami). Dla pewności grę reinstalowałem przed chwilą - bez efektu.

Co jeszcze śmieszniejsze - Heroes 1 i 2 chodzą bez najmniejszego problemu - a przecież są starsze...

Zauważyłem ponadto iż przełączona w tryb okienkowy, gra staje się praktycznie niegrywalna ze względu na ostre ściny. Za to przywrócona w tryb pełnoekranowy momentalnie zyskuje na płynności - by ustąpić po najbliższej walce.

Nie wiem co o tym sądzić.


Alistair PW
4 grudnia 2014, 19:32
Podejrzewam inną przyczynę - Windowsa. Na XP gra chodziła bez problemu. Za to W7 może sprawiać problemy. Nie jest on przyjazny grom, zresztą inne programy też mają z nim nie po drodze.

Poszperałem trochę w necie i niestety nie mam dobrych wieści. Nie jesteś jedyny z tym problemem, ale rozwiązania nie znalazłem. Są rady typu zmienić sterowniki, zmienić tryb zgodności, zmienić rozdzielczość, ale pisałeś, że to robiłeś. Mam jedno pytanie odnośnie do rozdzielczości- zmieniałeś rozdzielczość pulpitu czy gry? Może sprawdź obie opcje, jeśli tego nie robiłeś. Tryb zgodności z każdą dostępną wersją. Z tego co wyczytałem, to niektórzy nie mają z tym problemu, im gra się uruchamia bez problemu.

Nie wiem jak z Twoim angielskim, ale tu masz linka Pomoc

Co prawda problem dotyczy Windowsa 8.1, ale z tego co czytałem w necie, problemy występują na obu systemach. Ewentualnie niech ktoś inny się z tym zapozna.

Poniższe opcje wynikają z podanego przeze mnie linka (niestety, nie gwarantuję ich skuteczności):

1. Warto zajrzeć do panelu sterowania Nvidii i poszukać w ustawieniach karty ustawień 3D i zmienić opcję obsługi procesorów na obsługę tylko jednego. Nie wiem jaką masz kartę grafiki. Gog.com radzi właśnie zmienić tę obsługę procesorów, ale podaje, że to sposób tylko dla Nvidii. Ja akurat mam Nvidię, takiej opcji w ogóle nie mogę znaleźć, więc można to sprawdzić dla dowolnej karty.

2. Można też otworzyć Menedżera zadań i w procesach, przy uruchomionej grze, kliknąć prawym przyciskiem myszy na procesie gry, wybrać opcję "Ustaw koligację" albo angielskie "Set affinity" i zostawić tylko opcję "CPU 0".

3. Nie wiem czy z tego skorzystasz, ponoć może zadziałać zainstalowanie moda Equilibris, jednak zmienia on trochę opcje rozgrywki, a to nie każdemu może pasować.

4. Sprawdź opcje oszczędzania energii, jeśli są zbyt rygorystyczne, spróbuj zmienić na bardziej zasobożerne (opcja bardziej dla laptopów itp.)


Resztę spróbuję znaleźć później, za słabo znam angielski i trochę mi zajmuje zrozumienie tekstu.

Demorator PW
4 grudnia 2014, 23:42
Nie zgadzam się co do winy Windowsa. Ostatnio zmieniłem 7 x64 na 8.1 x64 i H4 działało i działa dobrze. Wina leży moim zdaniem w kompatybilności między sprzętem, a oprogramowaniem.

Lord Baffourd PW
5 grudnia 2014, 08:30
Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi.

@Alistair

No faktycznie, popełniłem gafę nie wspominając jaką mam specyfikację swojego komputera. Ale tak - Intel Core i7 4790k/GeForce GTX 760/8 GB RAM DDR3.

Rozdzielczość zmieniałem jedynie w grze - pulpitowej nie ruszałem. Jak wrócę to pokombinuję z tym. Wyłączanie rdzeni (wątków) procesora przetestowane (znałem tą metodę wcześniej z przygód m.in z serią Thief) - z podobnym skutkiem co reszta zabiegów. Instalowanie Equilibrisa zostawię jako ostateczność, gdyż nie przepadam za modami wszelkiej maści - ale jeśli może pomóc to powitam go z radością. Wczoraj przetestowałem jeszcze jedną rzecz. Na mapach fanowskich, bogatych w obiekty odrobinę pomaga wyłączenie animacji otoczenia. Choć pozostawia niesmak (jednak nieduży, bo animacja nie jest akurat mocną stroną H4), to może być to jakimś rozwiązaniem, lub choćby półśrodkiem.

Zastanawiam się jednak nad jedną rzeczą... Wiadomo w ogóle z jakiego silnika korzysta H4? Wątpię żeby był to przerobiony silnik z trójki - a jeżeli nie jest autorski - to może korzysta z niego jakaś inna gra. A jeżeli korzystałaby jakaś inna gra, to chciałbym sprawdzić czy i ona będzie sprawiała podobne problemy.

@Demorator

Mówisz o braku kompatybilności pomiędzy sprzętem a oprogramowaniem ogólnie? Czy o braku kompatybilności mojego komputera z H4? Bo to jedyna na razie (odpukać) gra/program, w której występuje taki problem.

Nawiasem, masz kartę Nvidii? Bo jeśli nie, to znaczy że to Nvidia nie lubi się z H4 na Windowsie 7.

Raz jeszcze dziękuję wam za pochylenie się nad moim problemem


Demorator PW
5 grudnia 2014, 10:37
Trafiłeś! Nie mam Nvidii.
Co do kompatybilności: mówię o niezgodności H4 z właśnie kartą graficzną, czy procesorem.

Tarnoob PW
17 grudnia 2014, 16:07
Mam Win 7 Home Premium i Heroes Chronicles: All Chapters z gog.com.

Dziwnym trafem w HC8 (SoF) przestał mi działać dźwięk, mimo że wcześniej działał i dalej śmiga na wszystkich innych częściach – dlatego to musi być coś software’owego, a nie sprzętowego. Pytanie tylko: co to? Czy może to mieć związek z „alttabowaniem się” z gry, przełączaniem użytkownika w międzyczasie i ewentualnie wyłączaniem gry na chama – czyli bez zamknięcia jej od środka?

Mateusz PW
27 czerwca 2015, 21:51
Okey, opis mojego problemu:

Sprzęt - laptop z systemem windows 7, maksymalna rozdzielczość ekranu: 1366 na 768
Gra - Heroes 3 Złota Edycja/ Complete
Cel - nagrywanie rozgrywki za pomocą programu Camtasia Studio lub pokrewnych

Trudności - Złota edycja ma to do siebie, że na laptopach odpala się w ten sposób iż po bokach ekranu gry pojawiają się czarne pasy (zapobiegające rozciąganiu gry). Choć grę można rozciągnąć za pomocą kombinacji alt + F11 to w nagraniu i tak pasy się pojawiają.

Chodzi mi o uzyskanie efektu jak np tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=j79fMR8M7bY

(sorry, że linkuję do najgorszego gracza w h3, ale youtube jest zawalony jego filmami)

Ktoś coś pomoże?

Lord Baffourd PW
27 czerwca 2015, 22:24
Proponuję zmienić ustawienia rozdzielczości nagrywania obrazu na 16:9 w programie którego używasz, albo zainstalowanie HD Moda - i tam ustawienie żądanej rozdzielczości - imo najprostsza metoda.

Pozdrawiam

Mateusz PW
27 czerwca 2015, 22:44
Co do HD moda: wiadomo, najlepsza opcja i używałem go do nagrań. Niestety HD mod ma jeden minus - zmienia przeszkody na polu bitwy w stosunku do ZE/Complete, a to sprawia, że traci sens granie na arenie konwentowej (gdzie układ przeszkód ma znaczenie). Co za tym idzie, nie mogę nagrywać areny na HD modzie :(

Co do ustawienia po prostu 16:9 to nie jest łatwo. Generalnie złota edycja na laptopie jest jakaś nienagrywalna. Załóżmy, że mam ustawioną rozdziałkę 1366 na 768, a w programie nagrywanie na full screen. Wtedy program w trakcie nagrywania i tak sam się przestawia do nagrywania małego okna (nagrywa niby sam ten kwadratowy obszar gry) ale potem na wyprodukowanym filmie i tak są dodane czarne pasy z boku.

Lord Baffourd PW
28 czerwca 2015, 00:07
No to inaczej. Próbowałeś waść zmieniać na czas nagrywania/grania rozdzielczości pulpitu na 800x600? Może to pomoże. W ostateczności można też pobawić się konwersją video, ale to może okazać się niewygodne.

Pozdrawiam

Saki PW
7 października 2015, 05:34
Potrzebuję pomocy z bardzo ważkim problemem, który mocno uprzykrza mi życie. Nie jestem pewien, czy wina leży po stronie gry, czy po stronie systemu operacyjnego...

Za każdym razem, kiedy zapiszę tworzoną przeze mnie mapę, dzieje się z nią coś dziwnego. Plik ją zawierający staje się nie do zlokalizowania przez komputer, nie znajduje się również w folderze. Chociaż mapę można wybrać z okna otwierania scenariusza w edytorze, znajduje się na niej ikona kłódki. Kiedy jednak próbuję pomieszać coś w ustawieniach prywatności, nie jestem w stanie dokonać niezbędnych zmian, gdyż pokazuje mi się komunikat, że dany plik nie istnieje w podanej lokalizacji. Wyszukiwanie systemowe również nie przynosi rezultatów. Problem pojawił się na dwóch komputerach, na dwóch różnych wersjach gry (jeden - wersja GOG, drugi - Extra Klasyka CDP), obie maszyny działają jednak na tym samym systemie operacyjnym - Windows 7. Domyślam się, że źródłem problemu powinien być właśnie on, nie mam jednak bladego pojęcia, jak zaradzić całej sytuacji. Czy komuś przydarzyła się podobna sytuacja? Jestem w dość kiepskim położeniu, gdyż ryzykuję utratę wielu godzin żmudnej pracy.

Dark Dragon PW
7 października 2015, 08:50
To standardowy zabieg W7. Edytor jednak dalej powinien widzieć mapy i móc je otworzyć. Przynajmniej tak było u mnie.
Można też bawić się w pokazywanie ukrytych plików w folderze. Kłódka oznacza, że potrzeba uprawnień administracyjnych do ich modyfikacji.

Saki PW
7 października 2015, 13:24
Otwieranie nie jest problemem - problemem jest niemożność skopiowania lub przesłania tego pliku na inny komputer (co muszę zrobić, gdyż jedna z rzeczonych wcześniej maszyn będzie niedługo oddawana i nie będę miał do niej dostępu). O tyle o ile wiem, jak "rozbroić" kłódkę, o tyle problemem jest właśnie "ujawnienie" pliku, gdyż nie pokazuje mi się on nawet po ustawieniu wyświetlania ukrytych plików i folderów...

Dark Dragon PW
7 października 2015, 18:01
Zapisz ten plik np. na pulpicie.

Saki PW
7 października 2015, 18:07
Bangla! Dziękuję:)

F3RST PW
11 października 2015, 13:31
Problem: Gram sobie właśnie kampanię Shadow of Death. Przeszedłem dwie misje pierwszej kampanii. Chciałbym przenieść sobie save z tej kampanii na laptopa (ostatnio rzadko bywam w domu). Jednak nijak nie mogę tych zapisów znaleźć. W folderze "games" tam, gdzie są pliki gry ich nie ma. W dokumentach też nie znalazłem. Co ciekawe, gra bez problemu zapisy czyta. Tylko nie wiem, gdzie one są.
Pomóżcie proszę, czekanie tydzień, by zagrać kolejną mapkę to tragedia :(.
strona: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15
temat: [przyspawany] Problemy techniczne i półtechniczne z HoMM

powered by phpQui
beware of the two-headed weasel