Witaj Nieznajomy!
|
temat: [H3/różne] Jak dodać Modyfikację do HOMM 3? komnata: Niebiańska Kuźnia (WoG, HotA, VCMI) |
wróć do komnaty |
strona: 1 - 2 - 3 - 4 | |
AmiDaDeer |
Warmonger: Nie dopatrzyłem się tutaj złamania któregokolwiek z tych punktów.Proponuję zamknąć temat, powołując się na te punkty regulaminu: ... Mr.krisu100: Jeśli mamy Ci pomóc, musimy wiedzieć, czego właściwie od nas oczekujesz. To zaś wymaga dokładnego opisania problemu - który plik uruchamiasz (dokładna nazwa wraz z rozszerzeniem - czyli tym po kropce, np. w pliku "readme.txt" rozszerzenie to txt), co Ci się pokazuje gdy uruchomisz dany plik (dokładnie - ogólniki nie prowadzą do rozwiązania problemu), itp., itd. Bez takich rzeczy nie będziemy nawet wiedzieli, co się u Ciebie dzieje, bo nie mamy wglądu na ekran twojego monitora.
Warmonger by się tylko czepiał!!! |
witchking |
Proponuje byś dołączył do jakiegoś moda nad którym prace trwają. Daje to szanse, że nauczysz się podstaw i w przyszłości będziesz mógł stworzyć coś własnego. Jeśli chcesz się pouczyć podstaw modowania to możesz się zgłosić do mnie. Zaznaczam przy tym, że nauka będzie polegać na wykonywaniu konkretnych zadań i może być czasochłonna. |
Warmonger |
A, to co innego. W takim razie służę radą. Tworzenie modów trwa długo. Najpierw trzeba mieć dokładny plan tego, co chce się zrealizować. Potem można zastanowić się nad wykonaniem - jednostki to grafiki, ale też umiejętności, opis i dźwięki. Potem można realizować konkretne elementy po kolei. Na przykład przygotowanie grafik wymaga opanowania defów - formatu grafiki H3. Trzeba się zapoznać z obsługą odpowiednich programów. Czasem może się okazać, że pewne rzeczy są niemożliwe - na przykład nie da się stworzyć zupełnie nowej umiejętności dla jednostek. Trzeba zastanowić się, co jest dla moda najważniejsze, a co można zmienić lub odrzucić. Dlatego dobry projekt jest najważniejszy, bez niego wszystko inne się rozłazi i nikt nie wie, nad czym naprawdę pracuje. Radzę na razie dołączyć do Witchkinga, poduczyć się co i jak - a potem dopiero próbować samemu. |
AmiDaDeer |
Warmonger: Da się. Wymaga to jednak albo wysokich umiejętności, albo też wykorzystywania języka ERM i godzenia się na kompromisy. :Pnie da się stworzyć zupełnie nowej umiejętności dla jednostek. I tak, też myślę, że znalezienie sobie "mentora" byłoby dobrym pomysłem. witchking do tego się nadaje, więc dobrze, że sam się z czymś takim zgłosił. |
Mr.krisu100 |
Dziękuję bardzo (nawet ty warmonger)! A propo pliki Deftool i Defmaker otwierają mi się w Adobe Reader i niby to dokument a nie program. :O Sorry za problemy ze mną ale wczoraj o 21.07 założyłem tu konto ponieważ, jestem fanem serii Might and Magic od przedszkola! Zamierzam trochę zmienić normalną rozgrywkę. Chyba mnie rozumiecie? Witchking? Mógł byś mnie trochę nauczyć? |
Drwal |
Jeśli ja miałbym cokolwiek poradzić to po prostu ściagnij sobie byle jaki porządny mod, zobacz jak jest zbudowany, jak poszczególne elementy zostały zmienione/dodane. Wszystko krok po krok, nie myśl że stworzysz miasto nie wiedząc co to plik def itd.;] Na forum jest mnóstwo poradników, popróbuj czy Ci wychodzi. Ja zawsze byłem zwolennikiem metody małych kroków.:) Powodzonka! |
Mr.krisu100 |
No tak,tak . Ale muszę coś zrobić, no bo jak wiem co i jak jest zbudowane, ale nie wiem co zrobić z programami . No bo jak ? |
AmiDaDeer |
Cytat: :oA propo pliki Deftool i Defmaker otwierają mi się w Adobe Reader i niby to dokument a nie program. Ściągałeś stąd? Jeśli tak, to czy masz WinRARa? Bez niego nie otworzysz i nie wypakujesz archiwum. |
Mr.krisu100 |
Acha bo mi się znowu skończyła licencja !(Głupi ja)Pobiorę sobie znowu Ooooh . Wielkie dzięki ! Udało się . THX Hobbit. Znowu zapomniałem . jak się to obsługuje ? |
AmiDaDeer |
Po pierwsze: posty należy edytować zamiast dublować w krótkich odstępach czasów. Forum to nie jest czat, tutaj ważna jest estetyka tematu. Po drugie zaś: czy masz już gotowe klatki grafik? Jeżeli nie, to ten program i tak Ci się nie przyda. |
Warmonger |
Cytat: Hobbicie, tak brzmiało to zdanie w oryginale. Nie twierdzę, że się nie da w ogóle. Jednak niektóre bardzo ambitne plany trzeba okroić na miarę swoich możliwości.Czasem może się okazać, że pewne rzeczy są niemożliwe - na przykład nie da się stworzyć zupełnie nowej umiejętności dla jednostek. Cytat: Porządny mod jest zbudowany tak, że nie wiadomo, którędy na górę. Szybciej nauczysz się czegoś od osób, które już się na tym znają. Po to zresztą mamy fora internetowe :P
Jeśli ja miałbym cokolwiek poradzić to po prostu ściągnij sobie byle jaki porządny mod, zobacz jak jest zbudowany |
flame drake |
Małe pytanie : Jakich programów używacie do tworzenia poszczególnych klatek? Może też kiedyś się pobawie w tworzenie nowych jednostek, jak trochę lepiej obeznam się z plikami w grze. ;) |
AmiDaDeer |
Warmonger: Dla mnie "niemożliwe" to "niemożliwe". Rozumiem, że w domyśle chodzi Ci o "niemożliwe dla początkujących", ale nie sądzisz, że jest to brak wiary w możliwości ludzkie? :PHobbicie, tak brzmiało to zdanie w oryginale flame drake: Z darmowych: Blender, Anim8or, GIMP... Zależnie od humoru.
Jakich programów używacie do tworzenia poszczególnych klatek? |
Dark Dragon |
flame drake: Zależnie od potrzeb. Ja korzystam np. z Corela...Jakich programów używacie do tworzenia poszczególnych klatek? -plama po kwasie- Natomiast co do samego moda - sam pomysł nie wystarczy. Trzeba naprawdę sporych umiejętności, aby wydać chociażby małego moda. Zacznij od rzeczy małych - np. podmiany jednej jednostki czy chociażby artefaktu. W razie problemów możesz się nas radzić ;). |
Mr.krisu100 |
No to skąd się nauczę? |
AmiDaDeer |
Witchking zaproponował pomoc, możesz się z nim skontaktować jeśli potrzebujesz pomocy. |
Mr.krisu100 |
A propo jak się z Nim skontaktuję? |
AmiDaDeer |
Na górze strony masz jego posta. Klikając na jego nick pod avatarem (tym duchem jakby) trafisz na jego profil, gdzie znajdziesz jego e-mail. |
Mr.krisu100 |
THX Już wysłałem. Teraz czekam na odpowiedź. Dobrze. Ale nie wiem jak to wam wynagrodzić polecę was na innych portalach i postaram się na YouTube. Sam bym nie wpadł na to że trzeba mieć tylko WINrar. |
Drwal |
Warmonger: Porządny mod jest zbudowany tak, że nie wiadomo, którędy na górę. Szybciej nauczysz się czegoś od osób, które już się na tym znają. Po to zresztą mamy fora internetowe :P Mr.krisu100 dopiero zaczyna, wiec dla niego porządne mody to takie które opierają się na podmianie jednostek, zamianie grafik itp. Edytując takie mody naprawdę łatwo można wywnioskować w jaki sposób jakiś element znalazł się w grze itd itd. Poznać ogólną strukturę, pokopiować pewne elementy, sprawdzić jak to działa u nas. Jak się solidne popracuje i przestudiuje można poznać naprawdę masę rzeczy. Niemniej, jestem przeciwny specjalnego traktowania Mr.krisu100. Rozumiem ma 12 lat, ale to nie oznacza że ma mieć jakieś specjalne prawa. Nie wysilił się on w żaden sposób, ba nawet nie powiedział co chce. A większość osób podsuwa mu rady/pomysły a on niech z łaski swojej wybierze co mu się spodoba. Wielu innym nowym użytkownikom, którzy mieli pomysły i przedstawiali je tu, ale bez jakichkolwiek efektów prac, po pierwszym poście zamykano temat.:) |
strona: 1 - 2 - 3 - 4 |
temat: [H3/różne] Jak dodać Modyfikację do HOMM 3? | wróć do komnaty |