Witaj Nieznajomy!
|
temat: Tłumaczenie WoG'a (z zainstalowanej łatki) komnata: Niebiańska Kuźnia (WoG, HotA, VCMI) |
wróć do komnaty |
Asker |
Sorka za być może kolejny głupi temat, ale bardzo bym chciał wiedzieć, jak w łatwy sposób przedłumaczyć wszystko co się znajduje w WoG'u tj. wszystkie komendy, teksy, nazwy jednostek, artefaktów, zasobów, lokacji itd. Chodzi mi także o to, aby przetłumaczyć teksty nie tylko z wersji WoG'a, ale i te komendy z całego HoMM. |
Tłumaczenie gier nie jest łatwe. Tak więc nie ma łatwego sposobu. Musisz użyć programu do wypakowania plików z H3, przetłumaczyć je i wgrać z powrotem. Jakie to programy, jakie to pliki i jak to robić - są o tym odpowiednie tematy na forum. Musisz je znaleźć sam, gdyż inaczej weźmiemy cię za lenia i szkoda będzie i twojego czasu i naszego. |
Asker |
Niestety nie mogę tego znaleźć, a i tak chodzi mi o przetłumaczenie WoG'a z łatki... A nie samego, zwykłego tak jak jest to opisane na przyklejonym topicu. |
to zmień rozszerzenie łatki wog na rar i będzie wszystko jasne. |
Asker |
A później jak już coś pozmieniam i zmienię (znowu) na *wog to będzie działać jak się zainstaluje przez UpDate'a ? |
Dragonar |
Jeśli pliki nie będą uszkodzone - tak. Poradnik tworzenia łatki *.wog znajdziesz TUTAJ. |
Asker |
Oczywiście, że to czytałem po kilka razy ; o Konkretniej - zależy mi na przetłumaczeniu starszych elementów HoMM'a, ale po rozpakowaniu łatki, tam ich nie ma : ( |
Dragonar |
Rozpakowałeś łatkę spolszczającą do WoGa? To chyba oczywiste, że plików standardowego HoMM tam nie będzie. Jeśli chcesz otworzyć standardowe pliki, użyj programu ResEdit - do pobrania TUTAJ. Tym programem możesz otworzyć archiwa *.lod. Jeżeli szukasz plików tekstowych, to znajdują się one w pliku 'h3bitmap.lod'. Po wyeksportowaniu plików tekstowych zwyczajnie je otwórz i zmieniaj co chcesz. Aby podmienić plik tekstowy w 'h3bitmap.lod', możesz stworzyć łatkę, lub użyć TEJ instrukcji, tyle, że zamiast pliku *.def, będziesz podmieniał plik *.txt. |
Altair |
Napisz dokładnie o jakie elementy ci chodzi. Wtedy będziemy mogli bardziej szczegółowo odpowiedzieć na twoje pytanie. |
temat: Tłumaczenie WoG'a (z zainstalowanej łatki) | wróć do komnaty |