Kwasowa Grota Heroes VIIMight & Magic XHeroes III - Board GameHorn of the AbyssHistoria Światów MMSkarbiecCzat
Cmentarz jest opustoszały
Witaj Nieznajomy!
zaloguj się    załóż konto
Niebiańska Kuźnia  (WoG, HotA, VCMI)temat: [H4/różne] Modowanie gry
komnata: Niebiańska Kuźnia (WoG, HotA, VCMI)
strona: 1 - 2

Mosqua PW
19 sierpnia 2012, 22:44
Potrzebna jest odpowiednia wersja textedita i nim się bawisz. Niestety, ale jedyny link do tej wersji był na megaupload, a owy został zablokowany. Zatem nie ma aktualnie żadnej sposobności.

Gomez PW
20 sierpnia 2012, 06:09
jeszcze spróbuje Reseditem 2 to wyciągnąć i edytować,
jeżeli nie da rady to poszukam Textedita.

udało mi się reseditem 2 wyciągnąć plik tekstowy skillweights w którym są te nazwy specjalne bohaterów i edytowałem nazwy (wszystko było po Angielsku)

Mam jeszcze jedno pytanie: jak to wstawić do pliku text.H4R ?

Mosqua PW
20 sierpnia 2012, 09:37
Jeżeli grasz na polskiej wersji, to powinieneś szukać pliku z polskimi napisami. No i sam fakt, że coś zmodyfikowałeś, nie znaczy że to zadziała - jak testowałam różne edytory tekstowe to w większości kończyło się crashem gry.

Ja do rozpakowywania i spakowania używam H4ExtactorBuild - rozpakuję cały plik, odpowiedniemu zmieniam rozszerzenia plików, modyfikuję czym mam, wprowadzam poprzednią nazwę i pakuję z powrotem.

Jeżeli chcesz koniecznie Reseditem to tutaj ściągawka w dwóch imagach
Otworzenie panelu menagera
Przerzut + zatwierdzenie (zaznaczone kółkiem)

Gomez PW
20 sierpnia 2012, 09:49
jak w tym programie zapakować pliki?

Mosqua PW
20 sierpnia 2012, 10:06
Options->Build a h4l file
W momencie kiedy program wypakowuje h4r tworzy sam dla siebie h4l. Pliki wyjęte przez Resedita musisz odpowiednio dopasować, aby było widoczne dla istniejącego już h4l.

Gomez PW
20 sierpnia 2012, 10:08
umiem już Reseditem pakować pliki tylko nadal mam problem z znalezieniem plików po polsku bo edycja i spakowanie tekstu angielskiego nic nie daje.

21 września 2018, 08:41

Pojawił się mod, który wprowadza do gry nowe obiekty. Jest ich na tyle dużo, że podam tylko linka gdzie można pobrać paczkę i poczytać po angielsku o wprowadzonych nowościach.

Dru PW
21 września 2018, 21:51
Czyli tak naprawdę nowych obiektów jest ile? Bo nie liczę obróconych starych grafik :P No i czy nowe obiekty pojawiają się na starych mapach?

21 września 2018, 21:58
Wklejam z tematu na HC (ja nawet nie mam H4, szeruję tylko nowinę).

Quick overview - The H4 Object Package version 0.55 contains:
Mirrored versions of ALL Creature Banks
Mirrored versions of ALL Creature Dwellings
Dead creatures decoratives (from Equilibris v3.55)
Quest huts with creature appearances (from Equilibris v3.55)
A bunch of new landscape objects. Mainly logs, trees, cactus and rocks (partly from Equi v3.55)
and loads more, including hundres of objects by Radmutant69 and Mirage.
A total of 1141 objects is included in v.055.

Andruids PW
7 lipca 2022, 17:32
Nudziło mi się wczoraj i przypomniało mi się, że jest taka gra Heroes 4. Przypomniał mi się też tragiczny pomysł jakim jest nekroinfernopolia, więc po raz kolejny rozpisałem sobie jak rozdzieliłbym dwie frakcje:

Nekropolia:

1 poz. - Szkielet
1 poz. - Gargulec

2 poz. A - Duch
2 poz. B - Mumia

3 poz. A - Wampir
3 poz. B - Lisz

4 poz. A - Kościany Smok
4 poz. B - Mroczny Czempion

Inferno:

1 poz. - Imp
1 poz. - Cerber

2 poz. A - Kultysta
2 poz. B - (nielodowy) Demon

3 poz. A - Ifryt
3 poz. B - Koszmar

4 poz. A - Diabeł
4 poz. B - Sukkub

A teraz słówko o zamienionych jednostkach.

Gargulec u nekro - pomysł rozdzielenia dwóch frakcji był opisywany już wiele razy i za każdym razem drugą pierwszopoziomową jednostką truposzy było Zombie. Niby ta myśl nasuwa się sama, a jednak jest zupełnie bez sensu. W każdej frakcji na każdym poziomie znajduje się jednostka walcząca wręcz, strzelec lub latacz, w różnych kombinacjach (wyjątkiem jest czwarty poziom, tam jednostki mogą różnić się wyjątkowymi umiejętnościami). Dlatego też wybrałem gargulca, bo po pierwsze jest w czwórce jednostką śmierci, po drugie lata, a po trzecie, we wszystkich innych częściach jest jednostką relatywnie słabą, można go więc ściągnąć z drugiego poziomu.

Lisz u nekro - tego tłumaczyć chyba nie trzeba. Model Barona Tarkina idealnie pasuje jako lisz. Trujący pomiot śmierdzi i niech pełza sobie z dala od miasta jako neutralna jednostka.

Mroczny Czempion u nekro - tu chyba też wszystko jasne.

Cerber w inferno - pies ląduje obok chochlika, żeby zachować różnorodność latacz/jednostka wręcz na tym poziomie i strzelec/jednostka wręcz na drugim.

Kultysta w inferno - kapłan albo kleryk w czarno-czerwonej szacie ze świecącymi oczyma idealnie spełni się w roli strzelającego piekielnego sprzymierzeńca.

Demon w inferno - jak się okazało, pomalowany lodowy demon potrafi wyglądać całkiem... nielodowo!

Ifryt i Koszmar w inferno - jednostki idealnie pasujące do tej frakcji. Zamiast nich, Azyl dostałby Złe Oczy i Troglodytów na drugim poziomie, a Meduza i Minotaur awansowałyby na trzeci.

Sukkub w inferno - Zła Czarownica z mroczniejszą paletą kolorów, hipnotyzująca wrogów.

A tak wygląda roztopiony demon, z proponowaną otoczką dla frakcji inferno. Powiedziałbym, że jest to "jasnoczerwony", co odróżnia go od "ciemnoczerwonego" koloru mocy, a jeśli chcielibyśmy być drobiazgowi, to szybka konsultacja z google podpowiada, że jest to kolor "malinowy" (a mocy "wiśniowy").

Hayven PW
7 lipca 2022, 18:03
Cytat:
Powiedziałbym, że jest to "jasnoczerwony", co odróżnia go od "ciemnoczerwonego" koloru mocy, a jeśli chcielibyśmy być drobiazgowi, to szybka konsultacja z google podpowiada, że jest to kolor "malinowy" (a mocy "wiśniowy").

Żeby zrobić miejsce na czerwień dla inferno, mocy można by dać kolor brązowy albo żółty :)

Fandor PW
7 lipca 2022, 18:48

Nie chciałem robić offtopu w temacie Kuririna, więc wrzucam ponownie zdjęcie udostępnione przez Szamana.

Chciałbym dopytać Tritha (i innych autorów jeżeli są) o postępy nad tym projektem, kiedy będzie można skorzystać z jakiś efektów prac.

Czy planujecie korzystać z większej liczby modeli autorstwa Kuririna? Bo faktycznie one świetnie pasują do estetyki H4 i chciałbym nimi zagrać w H4 nawet bardziej niż w H3. :D

Górski Krasnolud PW
9 lipca 2022, 14:40
Hmmm, chyba jestem w zdecydowanej mniejszości (pomimo tego, że Inferno to moja ulubiona frakcja), która uważa, że taki mix jest czymś ciekawym, i bardzo miło do niego czasami wrócić. Inna sprawa, że w dwóch znanych mi grach, w którym połączono rasy Demonów i Nieumarłych (Heroes IV/Age of Wonders I), w żadnej z nich nie zrobiono tego dobrze. Demon wg mnie powinien być oddzielną klasą bohatera w Infernopolis, powinien mieć własny model i animacje, ale przede wszystkim powinien być kompromisem pomiędzy magicznym Nekromantą i niemagicznym Rycerzem Śmierci (koncept takiej klasy bohatera: wyższe współczynniki statystyk niemagicznych, ale dodatkowo Demonologia, która powinna być unikalną, niedostępną dla innych umiejętnością. Działa w ten sam sposób co w grze, ale jeszcze rozbudować jakąś tą mechanikę).
Do tego na pewno wywalił bym Jadowitego Pomiora z reprezentantów Kreegans w Infernopolis. Sprawia on, że trzeci poziom tak czy siak kojarzy się bardziej z Nekro, niż z Inferno. Gdybyśmy mieli jedbostki z dodatków od razu do dyspozycji, to z całą pewnością wrzuciłbym na jego miejsce Złą Czarownicę, nawet nie bardzo zmienioną, nie pod względem wyglądu, zmienić jedynie statystyki.
W ten sposób byśmy mieli:

Chochlik <---> Szkielet
Cerber <---> Duch
Zła Czarownica <---> Wampir
Diabeł <---> Kościany Smok

Architektura zamku, teren, nawet fabuła... wszystko było wg mnie dobrze zaplanowane, ale realizacja line-upu i kwestia bohaterów sprawiła koniec końców, że mamy bardziej do czynienia z wchłonięciem Inferno przez Nekropolis, nie zaś z fuzją powyższych... no to tyle.

P.S.
Jednak "Nielodowy Demon" wykonany z takiego "mięsa" wygląda zajebiście! Chętnie bym go zobaczył w swojej czwórce, nawet ze względów czysto wizualnych.
No dobra, może nie takie do końca P.S.

Gdybym już na siłę musiał rozdzielić te frakcje pod względem line-upów, wyglądało by to u mnie następująco

Nekropolis
Szkielet <---> Zombie
Duch <---> Mumia
Wampir <---> Lisz
Kościany Smok <---> Mroczny Czempion

a dla Inferno
Chochlik <---> Gargulec (Gargulec był raczej bardziej Demonem, niż Nieumarłym, do tego przywiązanie do Disciples)
Cerber <---> Lodowy Demon (lubię to, że Demony są nieogniste)
Jadowity Pomiot <---> Ifryt (Minotaur na wyższy poziom, a jego zastąpić Obserwatorem)
Diabeł <---> Zła Czarownica

Agon PW
22 listopada, 01:29
Temat trochę umarł, więc zapodam taką nowinę dotyczącą modów do H4 https://wiki.biligame.com/herores4/ChangelogEN
Chińczycy wzięli się za modowanie i naprawdę ciekawe mają plany np. nowe jednostki, czy specjalizacje bohaterów. Link do discorda: https://discord.gg/Yxbwav9DY8

Trith PW
23 listopada, 11:26
Plugin od dodawania nowych jednostek akurat stworzył Zer0 z dwa lata temu, dalej bawi mnie że praktycznie nikt o tym nie wie i nic z tym nie robi. Te specjalizacje to dosyć ciekawy feature, ciekawiło mnie jak trudne było zaimplementowanie takich bonusów per-bohater. Zawsze miło widzieć że są ludzie którzy dalej interesują się tą częścią serii.

Serd PW
26 listopada, 22:22
Jedno, proste pytanie: Po co modować grę którą powszechnie uważa się za kompletny sh*t i w która mało kto już gra? Ja sam mam tę część już tylko i wyłącznie z sentymentu do tej, że tak to nazwę, Oryginalnej Serii (czyli H1-H4+HC) i wracam do niej już tylko od wielkiego, wieeeelllllkieeeego dzwona.

Alistair PW
26 listopada, 23:22
A po co uprawiać skoki zamiast piłki nożnej, w której można zarobić kupę szmalu? Po co słuchać muzyki klasycznej, skoro więcej osób słucha Taylor Swift? Będzie się komuś chciało modować Sapera, jego sprawa. Ja nie uważam czwórki za kompletny shit, tylko grę, w którą uwielbiałem grać bardziej od trójki. Choć godzinowo czort wie, w którą grałem więcej. W pierwsze cztery części grałem godzinami, pozostałe praktycznie olałem. Z chęcią pograłbym sobie w dobrego moda do czwórki.
strona: 1 - 2
temat: [H4/różne] Modowanie gry