Kwasowa Grota Heroes VIIMight & Magic XHeroes III - Board GameHorn of the AbyssHistoria Światów MMSkarbiecCzat
Po cmentarzu włóczy się:
   Mrauek
Witaj Nieznajomy!
zaloguj się    załóż konto
Niebiańska Kuźnia  (WoG, HotA, VCMI)temat: [ważne] VCMI
komnata: Niebiańska Kuźnia (WoG, HotA, VCMI)
strona: 1 - 2 - 3 ... 132 - 133 - 134

Warmonger PW
22 grudnia 2024, 11:25
No niestety, upscaling mocno obciąża CPU. Planujemy wykorzystanie GPU w przyszłości, ale na to trzeba będzie jeszcze poczekać.

CRW PW
22 grudnia 2024, 13:32
Wiadomix. Dla mnie ważne jest, że jestem w stanie ustawić grę aby działała podobnie jak we wcześniejszych wersjach i komfort gry jest zachowany.

BTW, zastanawialiście się nad implementacją wsparcia dla slang shaderów?

kz111 PW
22 grudnia 2024, 13:35
Wyłączyłem filtr wyostrzający, teraz działa dobrze.

Warmonger PW
5 stycznia, 06:58
Wyszedł nowy patch VCMI 1.6.2.

Changelog jest dostępny tu tu

Erui PW
5 stycznia, 16:10
Po uruchomieniu gry, przed wczytaniem ekranu głównego, informuje mnie że powinienem wyłączyć lu zaktualizować mod TOW&HOTA compatibility. Nie mam takiego modu ani submodu. O co chodzi? Jeszcze jedno w modzie nowe stworzenia jest submod tok|extras a w nim More Heros, przycisk uruchamiania jest szary. Pisze że:Ten mod nie może zostać aktywowany, ponieważ następujące zależności nie są włączone: tok | ruins town, more creatures. Tylko że oba te mody mam i są włączone. Jak to rozwiązać?

5 stycznia, 16:19
Tow & HotA Compatibility to submody Third Upgrades mod. Przedwczoraj HotA mod uległ sporemu potasowaniu plików i nazw, że popsuła się kompatybilność niektórych modów. Trzeba czekać na fixa. Prawdopodobnie tak samo z tok heroes.

Erui PW
6 stycznia, 13:28
Ciekawe, bo u mnie Third Upgrades mod nie ma żadnych submodów.

6 stycznia, 14:03
Uff.. na szczęście. Teraz niektóre submody mają typ 'compatibility', który powoduje że znikają z launchera i załączają się w tle, gdy tylko połączone z nimi mody są włączone. To rozwiązanie spowodowało, że ilość zgłoszeń z włączonym submodem, przy jednoczesnym wyłączeniu moda głównego zmalała o 90%.

Duke Bogdan PW
6 stycznia, 16:20
Wyszło nowe miasto do VCMI rosyjskiej mitologii
https://www.youtube.com/watch?v=adSgIqCetvE

Majster PW
7 stycznia, 13:00
Wyskukuje taki błąd, gry ma się aktywny Forge town, albo Havenly Forge 2000:

Mod loading failiure
Critical issues found when loading mods! Game may not work corretly or crash! Please update or disable following mods: Forge town

Zgadauję, że może to mieć jakiś związek z Asphalt terrain.

Andruids PW
7 stycznia, 16:56
Ktoś na discordzie też miał ten problem. Rozwiązanie, które ponoć zadziałało, to odinstalować "asphalt" i zainstalować na nowo.

Majster PW
7 stycznia, 17:34
Andruids:
Ktoś na discordzie też miał ten problem. Rozwiązanie, które ponoć zadziałało, to odinstalować "asphalt" i zainstalować na nowo.
Faktycznie, właśnie to zrobiłem, i działa.
Dzięki!

Dru PW
10 stycznia, 08:50
Witam

Wgrałem najnowszą wersję VCMI 1.6.2 i mam problem. Mam wgraną modyfikacje ToW w której występuje neutralna jednostka Syrena. Mam też wgrane miasto Haven, gdzie tez występuje Syrena. Do tej pory usuwałem w pliku json linijkę z syreną z ToWa by nie dublowało mi się z syreną z haven i wszystko było ok. Od wersji 1.6 2, gdy usuwam linijkę z syreną z towa, to po uruchomieniu gry pojawia się komunikat ze w neutrals creatures jest błąd.

Jak mam usunąć syrenę z Towa by komunikat się nie pojawiał i gra działała bez błędu? Mógłbym wyłączyć składnik neutrals creatures ale jednocześnie mi wyłącza artefakty, czary, banki itp z towa.

Pozdrawiam Dru

Andruids PW
10 stycznia, 13:19
EDIT: A wykasowałeś też siedlisko syren w ToW? Bo tylko to w modzie się do nich odnosi. Ja tak właśnie zrobiłem, wszedłem w losową mapę, nie dostałem żadnego powiadomienia o błędzie. Znalazłem nawet siedlisko syren, i były to syreny z Haven.

Dru PW
10 stycznia, 14:17
Do tej pory usuwałem tylko jednostki i nigdy błędu nie było.

Czyli jak to powinno wyglądać w pliku json? bo o ile wiem, to z neutrali, tylko syrena ma siedlisko, a jak je usunę to zostanie tylko funkcja, która będzie odnosiła się do niczego, czy może w ogóle wywalić cały plik z siedliskami?

Andruids PW
10 stycznia, 14:47
Dru:
Do tej pory usuwałem tylko jednostki i nigdy błędu nie było.
Skoro w grze zostawało siedlisko odnoszące się do nieistniejącej jednostki, to nie ma takiej opcji. Być może nie był to psujący grę błąd, ale konsola na pewno wyrzucała coś na czerwono.

U mnie to wygląda tak:

tak

Nie ma różnicy czy linijka jest wykasowana, czy zamieniona w komentarz. VCMI jej nie widzi. Jak pozbędziesz się "config/creatures/neutral/mermaid", i "config/dwellings/neutral/dwellings", to problemu powinno nie być.

Warmonger PW
10 stycznia, 15:49
Kolejny patch VCMI 1.6.3: Download

Naprawione błędy w AI oraz poprawa szybkości działania.

Changelog: klik

kz111 PW
10 stycznia, 17:03
Pewnie znany problem, ale dowódca z wogowego moda po uzyskaniu możliwości strzelania traci mozliwosc walki wrecz(chyba ze przeciwnik stoi obok).Chodzi o dowódce z moda HeavelnyForge2k

Andruids PW
10 stycznia, 17:56
A jak klikniesz tę piękną ikonkę z łukiem i strzałą na dolnym pasku pod polem bitwy? (Może wymagać podwójnego kliknięcia.)

Dru PW
10 stycznia, 20:37
Cytat:
Skoro w grze zostawało siedlisko odnoszące się do nieistniejącej jednostki, to nie ma takiej opcji. Być może nie był to psujący grę błąd, ale konsola na pewno wyrzucała coś na czerwono.

Dzięki Andruids za pomoc, wszystko teraz jest ok :) Możliwe ze konsola wywalała jakieś błędy ale ja nie gram na mapach losowych, tylko na gotowych scenariuszach z SoD i Hoty, więc możliwe ze błąd się nigdy nie wyświetlił bo chyba na gotowych mapach nie ma możliwości losowania neutralnych banków stworzeń, tylko autor musi je umieścić ręcznie. Także nie było możliwości by to sprawdzić :)

Cytat:
Kolejny patch VCMI 1.6.3: Download
Cholera, a dopiero co wczoraj pobrałem 1.6.2 bo skończyłem mapę na wersji 1.6.1 . No trudno, będzie trzeba ponownie odinstalować i zainstalować, BTW przydałoby się gdyby VCMI samo się aktualizowało po kliknięciu pobierania ;)
strona: 1 - 2 - 3 ... 132 - 133 - 134
temat: [ważne] VCMI