Witaj Nieznajomy!
|
temat: [ważne] VCMI komnata: Niebiańska Kuźnia (WoG, HotA, VCMI) |
wróć do komnaty |
strona: 1 - 2 - 3 ... 130 - 131 - 132 | |
smok wawelski |
Witam, mam pewien problem z VCMI, mianowicie mam zrobionego moda z jednostką, napisałem wszystkie potrzebne pliki ze strony VCMI oraz plik mod. Wszystko poprawnie się wyświetla oprócz tego, że samej jednostki nigdzie nie ma. To ja coś źle zrobiłem czy to wina VCMI? |
Dydzio |
Jak jednostka nie ma ustawionego "special" na true to powinna sie pojawiać np na mapach losowych - bez całego moda ciężko ocenic gdzie jest błąd, można też przeglądnąć log z gry tam gdzie VCMI zwykle zostawia logi czyli plik VCMI_Client_Log.txt w dokumentach w podfolderze "my games/vcmi" i może tam być info odnośnie wykrytych problemów z modem przy uruchamianiu VCMI otagowane jako "error" lub "warning" itp |
smok wawelski |
Dzięki już się udało. Sprawdziłem w logu i był komunikat o błędzie. |
Warmonger |
Projekt cały czas posuwa się do przodu. Oto patch 1.5.7: Download Changelog |
Majster |
Pojawił mi się dziwny błąd. Za każdym razem, jak włączam losową grę, to miasta zamiast mieć swój natywny teren, mają "grass", lub "dirt". Jednak, gry wracam do menu głównego, i włączam ponownie losową grę, mapa ładuje się z natywnym terenem. Jest to znany bug, czy jako pierwszy coś takiego zgłaszam? |
Niektóre szablony, głównie te dołączone do oryginalnej gry, nie mają zaszytej informacji, że miasto ma startować na natywnym terenie. Więc przy ich wyborze gra najczęściej usadza ich na grass bądź dirt. |
Majster |
Avatar: Aha, dzięki za info. Już myślałem, że to któryś sub-mod to powoduje.Niektóre szablony, głównie te dołączone do oryginalnej gry, nie mają zaszytej informacji, że miasto ma startować na natywnym terenie. Więc przy ich wyborze gra najczęściej usadza ich na grass bądź dirt. Domyślam się, że problem ten zostanie rozwiązany w kolejnym wydaniu vcmi. Jakich szablonów póki co warto unikać? Albo odwrotnie, na jakiś warto grać, na mapach S, M i L? |
Warmonger |
Nie zostanie rozwiązany, bo to nie problem. Oryginalne szablony pozostaną takie, jak w oryginale. Co najwyżej możemy dodać ich zmodyfikowane wersje, jeśli ktoś będzie zainteresowany stworzeniem takowych. |
Majster |
Warmonger: To te szablony zostały dodane dopiero w VCMI 1.5.7? Na wszystkich poprzednich wersjach nie doznałem tego zjawiska, dopiero teraz* (dlatego nazwałem to "problemem", tudzież "bugiem").Nie zostanie rozwiązany, bo to nie problem. Oryginalne szablony pozostaną takie, jak w oryginale. Co najwyżej możemy dodać ich zmodyfikowane wersje, jeśli ktoś będzie zainteresowany stworzeniem takowych *Co prawda pominąłem kilka wersji, ostatni raz grałem na 1.5.2, bądź 1.5.3. |
Warmonger |
O których konkretnie szablonach mowa? |
Majster |
Warmonger: Potestowałem trochę sobie, i włączałem losowe gry z losowymi scenariuszami. Wygląda na to, że to jeden scenariusz powoduje problemy: Golems Aplenty. Wszystkie pozostałe są w porządku.O których konkretnie szablonach mowa? Choć, przy okazji, znalazłem jeszcze jeden "wadliwy" scenariusz: Monk's Retreat. Na nim, wszystkie frakcje zaczynają grę na śniegu. Testowałem średnie i duże mapy, z podziemiami/bez podziemi, oraz z wodą/brakiem wody. 90% szablonów to były jakieś numery typu "2SMf2", czasem Jebus Cross, Poor Jebus, Dwarven Tunnels itd. Ten "Golems Aplenty" losuje się dość często. |
Erui |
Nie wiem jak u innych ale u mnie HOTA wykrzacza VCMI przy próbie uruchomienia mapy. Jak to naprawić? |
strona: 1 - 2 - 3 ... 130 - 131 - 132 |
temat: [ważne] VCMI | wróć do komnaty |