Kwasowa Grota Heroes VIIMight & Magic XHeroes III - Board GameHorn of the AbyssHistoria Światów MMSkarbiecCzat
Cmentarz jest opustoszały
Witaj Nieznajomy!
zaloguj się    załóż konto
Niebiańska Kuźnia  (WoG, HotA, VCMI)temat: [ważne] VCMI
komnata: Niebiańska Kuźnia (WoG, HotA, VCMI)
strona: 1 - 2 - 3 ... 133 - 134 - 135

kz111 PW
11 stycznia 2025, 00:18
W przypadku tego dowodcy nie ma mozliwosci przelączenia na walke wręcz.

13 stycznia 2025, 20:33

Warmonger PW
31 stycznia 2025, 20:40
Kolejny patch: VCMI 1.6.4
Download

Lista poprawek (całkiem pokaźna): link

ZjaranySzop PW
28 lutego 2025, 18:39
Witam, nie wiem czy to dobre miejsce na proszenie o pomoc w modowaniu na VCMI, jak coś to przerzućcie mnie w prawidłowe miejsce.

Zacząłem bawić się w modowanie. Pierwszy projekt, który uznaje za test było dodanie drugiego ulepszenia dla Fanowskiego zamku Grove, bez problemu dodałem ulepszenie dla Fauna, działa jednostka i budynek. Postanowiłem pójść dalej, przenieść z Third Upgrade Mod ERA 3 potrójne ulepszenia dla jednostek 7 poziomu. Wziąłem się za Pure Diamond Dragon, ulepszenie Diamond Dragon. Dodałem uwego smoka do gry i działa bez problemu, ale nie mogę go powiązać/wsadzić do Rampratu. Budynek rekrutacji działa, ale smoka brak.

28 lutego 2025, 19:40
W Grove smoki mają potrójne ulepszenie od zawsze....
Bez plików ciężko stwierdzić co poszło nie tak.

ZjaranySzop PW
28 lutego 2025, 21:08
Źle mnie zrozumiałeś, dodaje 3 ulepszenie do Bastionu. Zamiast Green Dragon > Gold Dragon > Diamond Dragon, chce mieć Green Dragon > Gold Dragon > Diamond Dragon > Pure Diamond Dragon.

Błąd może wynikać z tego, że zamiast robić osobny mod to Edytuje Third Upgrade Mod.

Chce mieć do wyboru 4 smoki jak poniżej

4 smoki

Jak widać budynek działa, można go kupić łącznie 4 razy

diamond dragon build
pure diamond dragon build

zeryss PW
17 marca 2025, 13:53
error in sprite numbering

Bezimienny111 PW
7 kwietnia 2025, 15:25
Pytanko, czy da się zainstalować Kroniki w języku Polskim na VCMI? A jeśli tak to jak?

Edit. Nie było tematu. Przypadkiem wyłączyłem Polskie Tłumaczenie na liście modów...

kz111 PW
7 lipca 2025, 22:13
Kiedy można się spodziewać nowej wersji?

Dydzio PW
8 lipca 2025, 14:11
Raczej niezbyt prędko - jeszcze nie jestem zadowolony z ilości zmian które doszły, a wersja 1.6.8 wyszła nie tak dawno temu.

Wstępnie zakładam, że do września wyjdzie, ale nie brałbym tego za pewniak.

Tutaj część nowych możliwości z roboczej wersji 1.7:

Własne szkoły magii
Usprawniony wybór akcji w bitwie

Będzie też możliwość wczytania map i kampanii z hota do wersji 1.7.3 włącznie

Kuririn PW
12 lipca 2025, 13:44
Btw. @Dydzio, pierwszy link coś nie trybi.

Dydzio PW
20 lipca 2025, 09:49
Własne szkoły magii

bonus: Menu skrótów klawiszowych

Drwal PW
21 lipca 2025, 13:16
Jestem pod wrażeniem, trzeba odpalić po 4 latach i zobaczyć czy da się w to grać. ;)

Dydzio PW
24 grudnia 2025, 18:30
Wyszła nowa wersja projektu - 1.7.0

Ciekawsze zmiany prezentują się następująco:

-Domyślną sztuczną inteligencją na mapie przygody jest teraz Nullkiller2, natomiast przestarzałe i od jakiegoś czasu nierozwijane VCAI zostało usunięte. Dodano również AI bitewne oparte na uczeniu maszynowym - MMAI.

-Mapy i kampanie z HotA 1.7 mogą być teraz wczytywane w VCMI. Na razie nie wszystkie funkcjonalności z tych map są obsługiwane, ale na przyszłość planowane są dalsze prace w tym zakresie.
Nowy tryb pojedynkowy pozwalający skonfigurować armię i rozegrać walkę bez mapy przygody - jest dostępny z poziomu menu wyboru pojedynczego scenariusza.

-Interfejs walki otrzymał nowy panel akcji jednostki, umożliwiający szybki wybór dostępnych działań, takich jak ataki dystansowe, wręcz czy rzucanie czarów. Pozwala to również modderom na tworzenie jednostek z własną "księgą zaklęć".

-Skróty klawiszowe można teraz przeglądać i konfigurować bezpośrednio w grze, co znacznie ułatwia dostosowanie sterowania pod własne potrzeby.

-Można teraz wyszukiwać dowolny obiekt na mapie za pomocą Ctrl+F lub dedykowanego przycisku w modzie "VCMI Extras / Dodatki VCMI", co pozwala szybko zlokalizować obiekty, bohaterów lub miasta.

-Gra obsługuje teraz szybkie zapisy (skrót F8 lub nowy przycisk z włączonym modem "VCMI Extras / Dodatki VCMI") oraz szybkie wczytywanie (F9). Odwiedzenie lub zaatakowanie dowolnego obiektu na mapie tworzy także nowy autozapis.

-W trybie wieloosobowym VCMI oferuje teraz wstępne wsparcie dla kompensacji opóźnień sieciowych, eliminując lagi podczas poruszania bohaterami i zarządzania armią.

-Wbudowana obsługa importu zasobów z Heroes 3: HD Edition (w celu opcjnalnej podmiany grafik z oryginalnej wersji gry). Opcja ta nie jest dostępna na Androidzie, ale można dokonać importu na PC, a następnie skopiować wygenerowane pliki na telefon.

-Launcher posiada teraz ranking modów oparty na liczbie „gwiazdek” repozytorium GitHub danego moda, co ułatwia znalezienie wysokiej jakości modów.

Nową wersję można pobrać z: https://vcmi.eu/download/

Rozszerzona lista zmian po angielsku jest dostępna tutaj: https://vcmi.eu/ChangeLog/

Indiger PW
25 grudnia 2025, 01:23
Dydzio:
Wbudowana obsługa importu zasobów z Heroes 3: HD Edition

Rozumiem, że udało się przenieść grafiki z ubisoftowego remasteru do VCMI? Ciekawe osiągnięcie. Zastanawiam się, jak muszą się one komponować, patrząc na to, że ograniczają się one tylko do obiektów i jednostek z RoE, a w VCMI jest ich więcej.

Dydzio PW
30 grudnia 2025, 21:21
Przed chwilą wjechał dość istotny hotfix - VCMI 1.7.1. Jeśli ktoś gra na wersji 1.7.0 to zdecydowanie zalecam pobrać. Różne fixy bugów ale też tymczasowy nerf dla nullkiller2 AI na 4/5 poziomie trudności (w tym wyłączenie widoczności całej mapy od początku gry) ze względu na żarłoczność sprzętową/obliczeniową, przez co długo powoli robi tury.

Dydzio PW
13 lutego, 23:12
Właśnie wjechał hotfix 1.7.2 - do pobrania jak zwykle z https://vcmi.eu/download/

Znacząco usprawnia on AI mapy przygody oraz daje wsparcie dla rzeczy z hoty 1.8.0 - wczytywanie map z tej wersji, działające miasto bulwark, ulepszone "rolowanie" czarów w gildii, poprawki błędów, są też nowe ficzery dla modderów.

Warmonger PW
17 lutego, 07:34
Dodam jeszcze, że dzięki aktywnej społeczności udało się sportować Bulwark w półtora miesiąca od premiery. Na porządną implementację Factory czekaliśmy dwa lata ;)

Drwal PW
17 lutego, 10:12
Nie mam teraz jak sprawdzić. W Bulwarku VCMI działają runy, unikalne umiejętności jednostek?

Dydzio PW
17 lutego, 19:29
Działają
strona: 1 - 2 - 3 ... 133 - 134 - 135
temat: [ważne] VCMI