Witaj Nieznajomy!
|
temat: [ważne] VCMI komnata: Niebiańska Kuźnia (WoG, HotA, VCMI) |
wróć do komnaty |
strona: 1 - 2 - 3 ... 121 - 122 - 123 ... 132 - 133 - 134 | |
Joneleth |
Ok, myślałem, że coś się pokićkało po mojej stronie - dzięki za wyjaśnienie. :) |
A jak nie chcesz czekać, to ściągnij (na chwilę) z goga angielską wersję h3 i podmień na telefonie plik heroes3.snd. |
Fandor |
Przepraszam, że pociągnę offtop, ale myślę, że warto pochylić się nad sprawą skarbca i statystyk pobrań. Ogromna szkoda, jeżeli do tej pory, nie było spójnej polityki w tym temacie. Moim skromnym zdaniem Drwal ma racje i cennym byłoby, aby w takich wypadkach jak VCMI, ale także inne mody był stały link do zawsze najnowszej wersji (czyli, że jak mamy wersję 1.0, a wychodzi wersja 1.2 to podmieniamy plik i nazwę w skarbcu, ale liczba pobrań i link zostają te same). Co najwyżej jak jakaś wersja traci aktualność to z kronikarskiego obowiązku można dodać ją jako nowy plik to by dało fajniejsze statystyki - wiedzielibyśmy ile osób pobiera najnowszą wersje VCMI zawsze, a ile osób wraca do jakiś starych gdy są już nieaktualne (kontynuując przykład, robimy nowy plik w skarbcu - VCMI 1.0 - nieaktualne). |
Andruids |
Jest to bug występujący od dawna, i to właśnie z tej okazji przygotowałem ten plik - http://www.mediafire.com/file/3r970cuqstxyqdx/Heroes3_Cut_sound_data.rar/file Opis co z nim zrobić znajduje się w tym temacie - https://www.forum.acidcave.net/post.php?pid=158085 |
Dydzio |
Weszło znaczące update androidowego VCMI na google play: https://play.google.com/store/apps/details?id=is.xyz.vcmi Jest to w tej chwili najlepsza wersja dostępna do pobrania |
Dydzio |
Wyszedł nowy hotfix release 1.1.1: https://github.com/vcmi/vcmi/releases/tag/1.1.1 |
Serd |
Niezbyt ten hotfix udany... Nie dość że powrócił błąd powodujący że gra nie ruszy w rozdziałce wyższej niż 1280x720 to jeszcze gra nie potrafi poprawnie poprawnie wyświetlać miast. Za każdym razem gdy odpalę jakąś mapę i chcę wejść do miasta to zamiast całego miasta wyświetla się jedynie jego lewy dolny róg powiększony do monstrualnych wręcz rozmiarów (tak ok. 10-krotnie) tak że nic kompletnie nie można w danym mieście (obojętnie czy to Zamek, czy to Conflux, czy Loch, czy Nekro czy jeszcze inne) zrobić (Ani postawić żadnego budynku, ani zarekrutować żadnej jednostki czy bohatera, ani sprawdzić czarów w gildii magów, nic. Kompletnie nic.)I nie ma znaczenia czy gram w oknie czy na pełnym ekranie czy z włączoną opcją "Real Fullscreen Mode" czy nie... Wszystko to sprawdziłem i za każdym razem było tak samo czyli tak jak napisałem te kilka wierszy wyżej. Co więcej, błędy te występują nie tylko w w/w hotfixie... Ostatnimi czasy zrobiłem coś w rodzaju takiego uproszczonego przeglądu buildów VCMI na wersji 1.1 (tej ze świąt) zacząwszy, a na najnowszym Hotfixie skończywszy. Uproszczonym, gdyż z braku czasu (praca itd.) sprawdzałem tylko niektóre buildy (tak mniej-więcej co trzeci z kolei) a nie wszystkie jak leci. I co się okazało? Ani jeden z tych buildów nie działał w 100% poprawnie, bo albo występowały te dwa błędy o których pisałem na początku posta albo gra crashowała w momencie gdy łączyła się z serwerem VCMI bo serwer z jakiegoś powodu konsekwentnie odrzucał połączenie (build z 27.01.23), albo gra z jakiegoś powodu traciła możliwość obsługi myszki z ekranie wyboru i startowania mapy. Można było jeździć myszką po CAŁYM ekranie, naciskać LPM OBOJĘTNIE GDZIE i NIC SIĘ NIE DZIAŁO (buily z 28-30.01.23, ZTCP).Takie właśnie były wyniki tego uproszczonego przeglądu buildów. Uproszczonego, gdyż jak pisałem sprawdzałem tylko niektóre buildy a nie wszystkie gdyż nie miałem czasu, a później najzwyczajniej w świecie nie miałem już na to, powiem szczerze, siły i ochoty... Zresztą, czy sprawdzanie wszystkich buildów jak leci, w momencie gdy już z co trzecim były problemy, miałoby jeszcze jakikolwiek sens? A wracając jeszcze do problemów z wyższymi rozdzielczościami to, przyznam szczerze, jest dla mnie osobiście niepojęte jak tak istotna, było-nie-było, rzecz może być dodana wyłącznie za pomocą modu? I to, jak się niedawno okazało modu wadliwego, sprawiającego problemy i crashe? W takim Fheroes2 dla porównania, zaimplementowano to bezpośrednio w aplikacji uruchamiającej grę (FHeroes2.exe) i z niczym nie ma problemów. Wszystko działa bez problemów, stabilnie, w DOWOLNEJ rozdzielczości - słowem: tak jak powinno. I tak jak powinno to być także w VCMI, a niestety nie jest... Tak więc 1:0 dla FHeroes. Drugą rzeczą o której chcę tu wspomnieć jest klient VCMI. Pytanie: dlaczego wciąż jest on jedynie 32-bitowy? Przecież najnowsze buildy VCMI powstają, jeśli się nie mylę, na systemy WINDOWS 10 i być może także WINDOWS 11 oraz na najnowsze wersje ANDROIDA i MACOS-a czyli na systemy 64-bitowe. A VCMI Client (zresztą nie tylko Client bo Launcher i Server chyba też) jest wciąż 32-bitowy. Przecież jakiekolwiek oprogramowanie 32-bitowe w dobie systemów 64-bitowych jest już technicznie PRZE-STA-RZA-ŁE, drogi VCMI Teamie. Nie Wiecie o tym? Takie oprogramowanie było "na topie" w czasach WINDOWSA XP, WINDOWSA VISTY czy jako-tako jeszcze w czasach WINDOWSA 7 ale już nie dzisiaj, w czasach 10-tki, 11-tki i zapowiadanej już powoli 12-tki, na Boga! Tak więc zaktualizujcie Clienta (oraz Launchera i Servera jesli też będzie trzeba) do wersji 64-bitowej, bo to już naprawdę najwyższa pora. Ja wiem że nie jest to takie proste jak się wydaje i wymaga to pewnych zdolności programistycznych ale mimo wszystko spróbujcie chociaż to zrobić, bo kto wie czy także te 32-bitowe aplikacje nie są w jakiejś części przyczyną wszystkich błędów i problemów z VCMI o których pisałem już wcześniej. Powiem Wam szczerze, naprawdę nie wykluczałbym tego. Fheroes 2, że znów porównam je z VCMI, działa z najnowszymi systemami operacyjnymi bez problemu właśnie także dlatego że jest w pełni 64-bitowe. Zatem 2:0 dla FHeroes2. Kolejną rzeczą rzeczą o której jeszcze chcę tu wspomnieć jest ta, powiedzmy sobie szczerze, głupkowata konieczność łączenia się z serwerem za każdym razem gdy chce wybrać sobie jakąś pojedynczą mapkę(i to także w sytuacji gdy już wygram jakiś scenariusz i chcę rozegrać następny! SIC!! SIC!! SIC!!! Po stokroć SIC!!!) Kto na Boga to wymyślił? Po co? Toż to naprawdę szczyt głupoty!!! I znów pozwolę sobie porównać w tej kwestii VCMI z FHeroes2. I niestety dla Was drogi VCMI Teamie będzie to kolejny gol dla FHeroesów w tym meczu. A za co? A no za to właśnie że tam można spokojnie wybierać i rozpoczynać tak pojedyncze mapy jak i kampanie bez konieczności łączenia się z jakimkolwiek serwerem. Oraz przede wszystkim za to że dzięki powyższemu Fheroes2 daje możliwość zagrania bez konieczności posiadania internetu. Bo umówmy się: zawsze można dogadać się z jakimś krewnym czy znajomym który ma u siebie Net, siągnąć Fheroes czy VCMI u niego, zgrać na płytkę czy pendrive'a i zainstalować u siebie na kompie. Owszem, jak najbardziej tak. Tylko że o ile z FHeroes pozwala na grę bez Internetu tak VCMI ze względu na wspomnianą już konieczność łączenia się z serwerem już nie. A nie tak powinno to być drogi VCMI Teamie, nie tak... Tak więc Fheroes2 - VCMI 3:0. Tak że cóż, VCMI... Widać że chcecie dobrze, (dzienne buildy itd), ale wychodzi jak zwykle :| Ale nie martwcie się. Widzicie, każde "jak zwykle" można bez problemu zmienić w "jak trzeba". Trzeba tylko dobrych chęci, których, muszę przyznać, nie brakuje Wam, naprawdę. :) :) :) Później jakoś to już pójdzie :) :) :). I jeszcze jedno, tak na sam koniec: to wszystko co tu napisałem to nie jest, broń Boże żaden atak na Was, VCMI Teamie. To był po części opis moich perypetii z poszczególnymi buildami VCM, po części moja prywatna opinia o samym VCMI oraz kilka moich sugestii co do poprawy jakości VCMI. Tak więc jeżeli Ktoś poczuł się w jakiś sposób urażony czymkolwiek co tu napisałem, to serdecznie przepraszam. Bóg mi świadkiem, nie takie były moje intencje. |
Hayven |
I cyk, copypasta zapisana. Cytat: Coś mi się wydaje, że nie tak się tego słowa używa.SIC!! SIC!! SIC!!! Po stokroć SIC!!! Cytat: Ale po co takie stawianie dwóch różnych rzeczy w opozycji? To tak, jakbyś próbował pokazać, czemu Coca-Cola jest lepsza od pizzy.
Fheroes2 - VCMI 3:0 |
Ja tylko napiszę, że daily buildy są już tworzone z myślą o wersji 1.2, która coś tam nowego w formacie wprowadziła, przez co niektóre dodatki mody z wersji 1.1.x będa crashować grę. Dlatego zaleca się wyłącznyć Extended RMG options w vcmi-extras i powyłączać mody z nowymi terenami (Forge, HotA) badź te mody, które używają bonusu DAEMON_SUMMONING. I zgaduję, że wersje 1.1.x jak i daily buildy alpha 1.2 najlepiej instalować na czyste katalogi - mieszanie biblotek z róznych wersji może czasami dac bałagan. |
Warmonger |
Cytat: Uhm, nie jest. Korzyści z takiej zmiany byłyby minimalne - co nie oznacza, że kiedyś tego nie zrobimy.Przecież jakiekolwiek oprogramowanie 32-bitowe w dobie systemów 64-bitowych jest już technicznie PRZE-STA-RZA-ŁE, drogi VCMI Teamie Wersje na Androida i iOS są już 64-bitowe, bo te platformy nie dają obecnie innego wyboru. Wersję na Windows budujemy najnowszym kompilatorem Microsoftu - a na nim raczej można polegać. Cytat: VCMI nie wymaga oczywiście połączenia z internetem w grze lokalnej. Łączy się po localhost.Tylko że o ile z FHeroes pozwala na grę bez Internetu tak VCMI ze względu na wspomnianą już konieczność łączenia się z serwerem już nie Cytat: Nikt nie zgłaszał niczego podobnego, to prawdopodobnie jakiś problem ze sterownikami albo egzotycznym układem graficznym.za każdym razem gdy odpalę jakąś mapę i chcę wejść do miasta to zamiast całego miasta wyświetla się jedynie jego lewy dolny róg powiększony do monstrualnych wręcz rozmiarów (tak ok. 10-krotnie) Jeśli chcesz, aby problem został rozwiązany - podaj szczegóły. |
Andruids |
Serd: Cały ten jazz |
Majster |
To jaka wersja, bądź build, jest aktualnie najlepsza do grania z dodatkowymi terenami? |
Warmonger |
Wersja 1.1.1 powinna działać z nowymi terenami, tak samo, jak 1.1.0. Tutaj nic się nie zmieniło. |
Dydzio |
"Kolejną rzeczą rzeczą o której jeszcze chcę tu wspomnieć jest ta, powiedzmy sobie szczerze, głupkowata konieczność łączenia się z serwerem za każdym razem gdy chce wybrać sobie jakąś pojedynczą mapkę(i to także w sytuacji gdy już wygram jakiś scenariusz i chcę rozegrać następny! SIC!! SIC!! SIC!!! Po stokroć SIC!!!) Kto na Boga to wymyślił? Po co?" To jest kompletnie nietrafiona uwaga - typowy singleplayer został wręcz z premedytacją usunięcy z kodu gdzieś w okolicach roku 2017. Bo VCMI korzysta z architektury klient-serwer, która jest w tym przypadku pod każdym względem lepsza od tej tradycyjnej heroesowej - tak jak robią to np strzelanki od Valve także w singleplayerze. Oraz chyba wszystkie gry Unreal Engine. I serwer nie oznacza łączenia sie z internetem. Jak już to windows robi niepotrzebne problemy o odpalenie drugiego procesu - jednym antywirus pakuje VCMI do kwarantanny, innym firewall nie pozwala odpalić gry chociaż jest to komunikacja miedzy 2 procesam na 1 kompie... uroki windowsa. PS. Niektóre rozdziałki dostępne w launcherze są zbugowane, bo jakiś czas temu ktoś zasugerował dodanie dziwnych rozdziałek telefonowych do launchera ze względu na iOS i ktoś to trochę bezmyślnie zaakceptował. Na wersje 1.2 raczej to nie bedzie jeszcze fixnięte. PS2. Warmonger źle pisze - releasy budował obecnie MXE, wersje 1.2 już zbuduje zapewne toolset microsoftu PS3. Błędy w miarę możliwości proszę zgłaszać na https://github.com/vcmi/vcmi/issues (od biedy i po polsku ujdzie) bo totalnie pierwszy raz słyszę o takich przebojach co ma Serd |
Serd |
Warmonger: Nikt nie zgłaszał niczego podobnego, to prawdopodobnie jakiś problem ze sterownikami albo egzotycznym układem graficznym. Jeśli chcesz, aby problem został rozwiązany - podaj szczegóły. Proszę bardzo... Na początek szczegóły techniczne mojej maszyny: Procesor: Intel(R) Core(TM) I5-9500F CPU @ 3.00GHz 3.00 GHz Pamięć RAM: 32GB (4x8GB) Grafika: NVIDIA GEFORCE GTX 1050 Ti Prawdę mówiąc nie widzę tu żadnej egzotyki. A jeśli chodzi o problem z miastami w VCMI to tak jak tu: na przykładzie miasta typu Zamek choć z innymi typami miast jest tak samo, oraz jak na pisałem wczoraj więc patrz: mój wczorajszy post. Andruids: Skąd wziąłeś ten cytat? To NIE SĄ moje słowa. Serd: Cały ten jazz Avatar: Ja tylko napiszę, że daily buildy są już tworzone z myślą o wersji 1.2, która coś tam nowego w formacie wprowadziła, przez co niektóre dodatki mody z wersji 1.1.x będa crashować grę. Dlatego zaleca się wyłącznyć Extended RMG options w vcmi-extras i powyłączać mody z nowymi terenami (Forge, HotA) Czyli Kużnią i Przystanią już sobie w VCMI nie pogramy? Avatar: badź te mody, które używają bonusu DAEMON_SUMMONING. Czyli które konkretnie? Warmonger: (...)Korzyści z takiej zmiany byłyby minimalne - co nie oznacza, że kiedyś tego nie zrobimy.(...) Kiedyś... :| Super... :| Hayven: Ale po co takie stawianie dwóch różnych rzeczy w opozycji? To tak, jakbyś próbował pokazać, czemu Coca-Cola jest lepsza od pizzy. To nie żadna opozycja, tylko porównanie. A czemu wybrałem akurat FHeroes2? Fheroes2 podobnie jak VCMI jest odtworzeniem gry, przez co jest, w jakimś stopniu przynajmniej, takim swoistym odpowiednikiem VCMI dla H2 więc wydało mi się najbardziej odpowiednie do tego porównania. |
Wydaje mi się, że by zminimalizować potencjalne błędy związane z mieszaniem wersji, należy mieć dwa czyste katalogi z folderami Data/Mp3/Maps. Na jednym instaluje się wersję 1.1.x, na drugim daily buildy, które stanowią progres, ale mogą być niestabilne. Cytat: Pogramy, jest już wersja beta Przystani działająca z nowym formatem, ale dopóki doświadczasz różnorakich błędów, lepiej nie mieszać więcej, póki nie masz nad tym kontroli.Czyli Kuźnią i Przystanią już sobie w VCMI nie pogramy? Obecnie projekt przeżywa mocne zmiany z powodu sporej aktywności programistów, którzy łamią co chwilą kompatybilność wsteczną ze starymi sejwami, ale podobno łatanie niektórych kluczowych bugów tego wymaga Cytat: Neutral heroes, courtyard, asylum town, highlands-town. badź te mody, które używają bonusu DAEMON_SUMMONING. |
Warmonger |
Cytat: mxe został usunięty kilka dni przed 1.1.1. Wersja Serda jest już zbudowana na msvc.PS2. Warmonger źle pisze - releasy budował obecnie MXE, wersje 1.2 już zbuduje zapewne toolset microsoftu Tak czy inaczej, obie powinny działać dobrze, a problemów należy szukać po stronie instalacji lub systemu użytkownika. |
Dydzio |
@Warmonger - MXE został usunięty na branchu develop, nie beta - release jest ewidentnie zrobiony na MXE. Tak też było w planie by 1.1.1 wydać na MXE. PS. @Serd - niewiele wynika z tego screenshota co podesłałeś bo brakuje trochę kontekstu technicznego + otoczenia tego elementu co jest pokazany na screenie. Potrzebny bedzie pełny bug report :P w tym załączenie pliku VCMI_client.log który o ile dobrze pamietam na windowsie jest w "dokumenty/my games/vcmi" |
Serd |
Proszę bardzo, Dydziu. Oto ten log o który prosiłeś: VCMI_Client.log A jeśli chodzi o ten screenshot z linku który podałem wcześniej to jest to taki screenshot zastępczy, wykonany w programie Paint.net na bazie screenu z H3COMPLETE z HD-MODA gdyż w żaden sposób nie mogłem zrzucić screena z VCMI klawiszem Print Screen. Za każdym razem zamiast zrzutu ekranu VCMI wychodził mi czarny prostokąt, w związku z czym zdecydowałem się na taki screen zastępczy, by chociaż tak pokazać Wam, tak mniej-więcej, jakie mi się wyświetlają "miasta" w VCMI. A wyświetlał mi się właśnie taki bardzo powiększony fragment ekranu miasta na tle tej czarnej chmury z mapy przygód,(zapomniałem jak to się fachowo ta chmura nazywa... Mgła Wojny, bodajże?) i nic kompletnie nie dało się w tym "mieście" zrobić. Nawet żeby z niego wyjść, musiałem kliknąć ESC na klawiaturze bo inaczej nie szło. I nie miało znaczenia czy gram na okienku czy na pełnym ekranie i jakim gram miastem, czy zamkiem, czy nekro czy jakimś innym... Zawsze było tak samo, czyli tak jak napisałem powyżej. |
Dydzio |
To może spróbuj uruchomić VCMI w oknie by zrobić screenshota |
strona: 1 - 2 - 3 ... 121 - 122 - 123 ... 132 - 133 - 134 |
temat: [ważne] VCMI | wróć do komnaty |