![]() |
![]() |
![]() |
Witaj Nieznajomy!
|
![]() komnata: Niebiańska Kuźnia (WoG, HotA, VCMI) |
![]() |
strona: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 | |
![]() TopFunny525 ![]() |
Hej^^. Tutaj znowu ja. Tym razem dam poradnik dotyczący tworzenia portretów jednostek. Co nam jest potrzebne więc? Paint(najłatwiej i najszybciej się zrobi portret^^) Def jednostki, której zrobimy portret(mój proces będzie wykonywany na chińskim smoku autorstwa Kuririna(dla przykładu:)). DefView(zaraz powiem dlaczego) I tło poszczególnego zamku(wszystkie tła są dostępne w tym temacie i są udostępnione przez użytkownika Nie_mam_Nicka. W spisie treści jest podane) No to zaczynajmy. Krok pierwszy : Otworzyć def jednostki za pomocą DefViewa. Krok Drugi : Za pomocą DefViewa wypakować jedną klatkę jednostki(najlepiej żeby była ataku bądź obrony, albo po prostu może stać:)) Krok trzeci :, otworzyć "wypakowaną" klatkę za pomocą painta. Gdy ją otworzymy klatka będzie na jasnoniebieskim tle. Warto to tło zmienić na białe. Zaraz się dowiecie dlaczego:D. Krok Czwarty : Ściągnąć z Kwasowej Groty tła zamków(za pomocą przydatnego przycisku "zapisz grafikę:)") Krok Piąty : "Odizolować grafikę tła wybranego zamku(w moim przypadku będzie to będą wrota żywiołów), powinno to wyglądać tak: ![]() Krok Szósty(przed ostatni) : Prze kolorować, tło jednostki na białe i zaznaczyć całą jednostkę(jednocześnie wybierając opcję tło przezroczyste) powinno to wyglądać tak : ![]() Krok Siódmy (ostatny) : Odpowiednio umieścić jednostkę na tło wybranego miasta. Powinno to wyglądać tak : ![]() I to koniec:). Teraz wystarczy zmienić jedynie rozmiar portretu jednostki na 58x64 i wsadzić do pliku def TWCRPORT znajdującego się w H3Sprites. To tyle:). Mam nadzieję, że poradnik się przyda i, że dobrze objaśniłem co i jak. Pozdrawiam |
![]() Irhak ![]() |
Cytat: Lub używamy narzędzia "selektor kolorów" i klikamy prawym na tło jednostki, aby ustawić kolor tła pliku na kolor tła jednostki, a potem zaznaczamy "Zaznaczenie przezroczyste" ;)Krok Szósty(przed ostatni) : Prze kolorować, tło jednostki na białe i zaznaczyć całą jednostkę(jednocześnie wybierając opcję tło przezroczyste) powinno to wyglądać tak : (nie musimy się "babrać" w szukanie "cyanowych" części tła, kiedy jednostka jest tak narysowana, ze 'okala' fragmenty tła) |
![]() TopFunny525 ![]() |
W sumie można też i tak:). Dzięki Irhak |
![]() zuriv ![]() |
Cześć! Szukam trochę w necie, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie: w jaki sposób można wyciąć dźwięk z gry i zapisać go jako mp3? Chodzi mi o to, że podoba mi się dźwięk, który wydawany jest, gdy w czasie walki Magi Ogre czaruje jednego ze swoich (wówczas postać na chwilę robi się czerwona, następnie jej pasek z liczbą jednostek jest zielony). chciałbym w jakiś sposób wyodrębnić ten dźwięk i ustawić go sobie jako sms :) Czy jesteście w stanie mi coś poradzić? Dzięki i pozdrawiam. |
![]() AmiDaDeer ![]() |
Za pomocą MMArchive możesz otworzyć plik Heroes3.snd znajdujący się w folderze Data w katalogu z grą. Tam znajdziesz wszystkie pliki dźwiękowe z gry. Plik, o który Ci chodzi, nazywa się bodajże "BLOODLUS". W zakładce Edit znajdziesz opcję Extract, dzięki której możesz wyciągnąć ten plik w formacie *.wav, który możesz przekonwertować do mp3 choćby i za pomocą programu Audacity albo konwerterów online (łatwe do znalezienia w sieci). |
![]() zuriv ![]() |
Genialnie! Dzięki serdeczne, o to mi chodziło :) Pozdrawiam. |
![]() Drwal ![]() |
Jako, że ostatnio dość dużo tematów i postów z pytaniami jak podmienić jednostkę, stworzyłem poradnik jak to zrobić na YT. Na razie tylko sama grafika, za pomocą MMArchieve. JAK PODMIENIĆ JEDNOSTKĘ W HEROES 3 |
![]() mitlandy ![]() |
Bardzo fajnie opisane teraz ludzie nie będą mieć problemu z podmianą jednostek. Dziękuje Drwalu, że w poradniku użyłeś mojej jednostki.:) |
![]() Drwal ![]() |
A no jakoś tak wydała mi się reprezentatywna. :D Chociaż ma mały błąd z cieniem. Zrobiłem jeszcze jeden filmik. Tym razem dotyczący instalacji Woga. W sumie to dość proste, ale jako że dziś instalowałem Woga to film powstał trochę przy okazji. :D Może niedługo uda mi się dodać jakiś poradnik wyjaśniający trudniejsze rzeczy. No ale na razie tyle: INSTALACJA WOGA |
![]() Drwal ![]() |
ZMIANA STATYSTYK JEDNOSTEK Kolejna dość prosta rzecz dla obecnych tu Grotowiczów, ale dostałem chyba 4 maile z pytaniem jak to zrobić na YT. Niedługo dodam też trochę poważniejszy poradnik, więc by nie wrzucać co chwile nowych postów, umieszczę tu kolejny link w odpowiednim czasie. |
![]() hubert24w ![]() |
Czy da się zmienić nazwę miasta w Heroes III? |
![]() Morglin ![]() |
Tylko w edytorze map. Jeśli jednak masz zainstalowanego WoG-a, nieoficjalny dodatek i włączysz odpowiednią opcję w ustawieniach, to możesz podczas gry do woli zmieniać nazwę miasta klikając na nią myszką w oknie ekranu miasta. |
![]() hubert24w ![]() |
Nie da się go zmienić w jakimś tekście w notatniku z archiwum *lod bitmap? Tak żeby było na stałe zmienione przy odpalaniu gry przy wyborze miast. |
![]() Morglin ![]() |
A, o to ci chodzi. Da się. Gdyby się nie dało, to H3 nie zostałoby przetłumaczone. Nazwy miast są w dwóch plikach: "ArrayTxt" i "TownType", które są w czterech plikach .lod: "H3ab_bmp.lod", "h3abp_bm.lod", "H3bitmap.lod" i "H3pbitma.lod".![]() |
![]() hubert24w ![]() |
Działa. Dzięki! |
![]() GILU ![]() |
Mógłby ktoś jeszcze raz wrzucić tła miast wykonane przez Regisa? |
![]() hubert24w ![]() |
Mam pytanko. Czemu jak robię obiekt mapy przygody to mi wyświetla, że musi on być w rozmiarze 32 na 32 piksele. A z tego co widziałem inne obiekty w grze są sporo większe. Proszę o radę. |
![]() AmiDaDeer ![]() |
Rozmiar obiektu mapy przygody musi być o ile dobrze pamiętam wielokrotnością liczby 16. Tyle bowiem ma jedna kratka w grze. Inna sprawa że Twoja wiadomość nic mi nie mówi. Gdzie Ci się to wyświetla? Jak robisz ten obiekt? Jakim programem? |
![]() Kammer ![]() |
I czy musisz zakładać nowy temat odnośnie każdego swego nowego problemu? |
![]() hubert24w ![]() |
Robię w programię deftool i gdy biorę zapisz jako *def to wyskakuję okienko, że obrazek mapy przygody musi być w rozmiarze 32/32 piksele. |
strona: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 |
temat: [przykręcony] Poradniki do WoGa i pytania wszelakie |
![]() |