Kwasowa Grota Heroes VIIMight & Magic XHeroes III - Board GameHorn of the AbyssHistoria Światów MMSkarbiecCzat
Cmentarz jest opustoszały
Witaj Nieznajomy!
zaloguj się    załóż konto
Podziemna Tawernatemat: Prywata oraz pytania różne
komnata: Podziemna Tawerna
strona: 1 - 2 - 3 ... 85 - 86 - 87

Tarnoob PW
29 maja 2024, 23:01
Nazwa iPhone’a chyba zostaje bez zmian, tak jak te adidasy i pampersy – jako nazwy pospolite, generyczne.

Hayven PW
29 maja 2024, 23:23
Ach, czyli z zastanawiania się, czy mowa o firmie, czy o produkcie danej firmy (tak jakby to był jakiś wielki dylemat filozoficzny), będziemy mieli zastanawianie się, czy mowa o produkcie jakiejś firmy, czy o rzeczowniku pospolitym, który odnosi się do całej klasy przedmiotów podobnych do produktu danej firmy?

Zamienił stryjek...

Zwłaszcza że w pierwszym przypadku każdy może łatwo zdecydować, o co mu chodzi. W drugim będziemy skazani na ułomną wiedzę piszących. Chyba że nie masz racji i również te uogólnione rzeczowniki pospolite pochodzące w przejrzysty sposób od nazw firm będą teraz pisane wielką literą. Ale to też rak.

Kastore PW
30 maja 2024, 16:34
Ja to zrozumiałem tak, że wszystko teraz piszemy dużą literą. Firma Adidas produkuje buty adidasy, więc zaliczają się do kategorii produktów, więc teraz powinno się pisać Adidasy.

Hayven PW
30 maja 2024, 16:52
Skoro już jesteśmy z wielkimi literami tacy szczodrzy, to naturalnym następnym krokiem jest pisanie wielką literą przymiotników odnoszących się do grup etnicznych i narodowych, a więc na przykład osławiony "język Polski".

Brr.

Kastore PW
30 maja 2024, 19:58
Chyba małą. Dlaczego takie coś wymyśliłeś?

Hayven PW
30 maja 2024, 20:19
Skoro obecne reformy są motywowane tym, że ludzie mają i tak tendencję do pisania zmienionych w jej ramach form wielką literą, czy też często mają wątpliwości, to następnym krokiem może być zatwierdzenie zapisu wielką literą wszystkich przymiotników utworzonych od nazw własnych, również państwowych/etnicznych/narodowych. Skoro tak jest m.in. w języku angielskim, od którego również wielu się miesza w głowie, to przecież tak powinno być też i u nas, żeby oszczędzić sobie walenia głową w mur w szkołach. /s

Niby w obecnej reformie przymiotniki są ujednolicone na małą literę... ale kto wie, na ile to zadziała.

Kastore PW
31 maja 2024, 04:08
Hayven:
w obecnej reformie przymiotniki są ujednolicone na małą literę
Też taki trend zauważyłem.
Nie spotkałem jeszcze nikogo, kto miałby tendencję do pisania przymiotników dużą literą.

Kastore PW
4 czerwca 2024, 23:13
Tarnoob:
Jeszcze najważniejsze: czy w Grocie te zmiany będą jakoś wdrożone?
To mógłby być fajny pomysł na jakąś pracę magisterską, żeby zrobić update językowy do Pana Tadeusza.

Acid Dragon PW
18 czerwca 2024, 19:22
Tak wyglądają karty grotowe do planszówki Heroes III

A tak Olivier Ledroit narysował mi smoka :)

Górski Krasnolud PW
18 czerwca 2024, 20:08
Super karty, fajnie że Kwasowa ma swój element w planszówce :)

Yaaqob PW
19 czerwca 2024, 10:46
Jest!
Z rocznym opóźnieniem, ale Udało się! :-D
strona: 1 - 2 - 3 ... 85 - 86 - 87
temat: Prywata oraz pytania różne