![]() |
![]() |
![]() |
Witaj Nieznajomy!
|
![]() komnata: Podziemna Tawerna |
![]() |
strona: 1 - 2 - 3 ... 85 - 86 - 87 | |
![]() Tarnoob ![]() |
Nazwa iPhone’a chyba zostaje bez zmian, tak jak te adidasy i pampersy – jako nazwy pospolite, generyczne. |
![]() Hayven ![]() |
Ach, czyli z zastanawiania się, czy mowa o firmie, czy o produkcie danej firmy (tak jakby to był jakiś wielki dylemat filozoficzny), będziemy mieli zastanawianie się, czy mowa o produkcie jakiejś firmy, czy o rzeczowniku pospolitym, który odnosi się do całej klasy przedmiotów podobnych do produktu danej firmy? Zamienił stryjek... Zwłaszcza że w pierwszym przypadku każdy może łatwo zdecydować, o co mu chodzi. W drugim będziemy skazani na ułomną wiedzę piszących. Chyba że nie masz racji i również te uogólnione rzeczowniki pospolite pochodzące w przejrzysty sposób od nazw firm będą teraz pisane wielką literą. Ale to też rak. |
![]() Kastore ![]() |
Ja to zrozumiałem tak, że wszystko teraz piszemy dużą literą. Firma Adidas produkuje buty adidasy, więc zaliczają się do kategorii produktów, więc teraz powinno się pisać Adidasy. |
![]() Hayven ![]() |
Skoro już jesteśmy z wielkimi literami tacy szczodrzy, to naturalnym następnym krokiem jest pisanie wielką literą przymiotników odnoszących się do grup etnicznych i narodowych, a więc na przykład osławiony "język Polski". Brr. |
![]() Kastore ![]() |
Chyba małą. Dlaczego takie coś wymyśliłeś? |
![]() Hayven ![]() |
Skoro obecne reformy są motywowane tym, że ludzie mają i tak tendencję do pisania zmienionych w jej ramach form wielką literą, czy też często mają wątpliwości, to następnym krokiem może być zatwierdzenie zapisu wielką literą wszystkich przymiotników utworzonych od nazw własnych, również państwowych/etnicznych/narodowych. Skoro tak jest m.in. w języku angielskim, od którego również wielu się miesza w głowie, to przecież tak powinno być też i u nas, żeby oszczędzić sobie walenia głową w mur w szkołach. /s Niby w obecnej reformie przymiotniki są ujednolicone na małą literę... ale kto wie, na ile to zadziała. |
![]() Kastore ![]() |
Hayven: Też taki trend zauważyłem.w obecnej reformie przymiotniki są ujednolicone na małą literę Nie spotkałem jeszcze nikogo, kto miałby tendencję do pisania przymiotników dużą literą. |
![]() Kastore ![]() |
Tarnoob: To mógłby być fajny pomysł na jakąś pracę magisterską, żeby zrobić update językowy do Pana Tadeusza.
Jeszcze najważniejsze: czy w Grocie te zmiany będą jakoś wdrożone? |
![]() Acid Dragon ![]() |
Tak wyglądają karty grotowe do planszówki Heroes III![]() A tak Olivier Ledroit narysował mi smoka :) ![]() |
![]() Górski Krasnolud ![]() |
Super karty, fajnie że Kwasowa ma swój element w planszówce :) |
![]() Yaaqob ![]() |
Jest! Z rocznym opóźnieniem, ale Udało się! :-D |
strona: 1 - 2 - 3 ... 85 - 86 - 87 |
temat: Prywata oraz pytania różne |
![]() |