Kwasowa Grota Heroes VIIMight & Magic XHeroes III - Board GameHorn of the AbyssHistoria Światów MMSkarbiecCzat
Cmentarz jest opustoszały
Witaj Nieznajomy!
zaloguj się    załóż konto
Gildia Lingwistówtemat: [HC] Polonizacja Kronik
komnata: Gildia Lingwistów
strona: 1 - 2 - 3 ... 14 - 15 - 16 ... 36 - 37 - 38

uhm PW
24 grudnia 2019, 23:28
Ktoś spekulował, że wydarzenia czasowe na mapie były przesycone (czasem dość odważnymi) historiami o podbojach miłosnych greckich bogów i komuś odpowiedzialnemu za tłumaczenia się to nie spodobało :P Mapa pojawiła się we wszystkich angielskich wersjach H3, a nawet została zaktualizowana o dodatkowe skarby w patchu 1.1, ale na polskim rynku pojawiła się tylko na płytce z RoE 1.0 i do tego po angielsku. Ostatecznie została przetłumaczona wraz z premierą edycji HD, ale w RoE liczba znaków w tekście była ograniczona i sporo wydarzeń w samej grze było uciętych. Poprawiłem kiedyś tłumaczenie, żeby liczba znaków była mniejsza i można było grać bez uszczerbku w fabule nawet na RoE.

VIP PW
24 grudnia 2019, 23:46
Aha rozumiem dziękuje za wyjaśnienie :)

VIP PW
25 grudnia 2019, 15:02
Udało mi się zrobić "inne mapki" żeby nie zasłaniały kampanii. Od razu poprzedzając pytania nie jest to zmiana w kodzie tylko obrazki, więc mogłem je tylko przesunąć w dół i w prawo - to była jedyna fajna opcja ustawienia tego :P. Trochę roboty przy tym było. Tak to się prezentuje .

Jeśli chodzi o animacje dla kampania to są one w formacie .bik i niestety nie mogę ich wygenerować. O ile podgląd i export do .bmp można zrobić o tyle stworzenie nie jest możliwe. Wyczytałem o stary sterowniku wykorzystany w wersji beta zawierający w nazwie "b", który został użyty w Heroes. Przeszukałem Internet w celu odnalezienia starszy wersji radtools'a (biorąc pod uwagę wszystkie stare sterowniki), ale i to nie pomogło. Szkoda :/. Może ktoś ma pomysł? :P.

Wyjątkowo PW
26 grudnia 2019, 09:35
Wrzucaj raczej obrazki niz ogromne filmiki jesli chcesz tylko pokazac wyglad menu. Filmiki sa wtedy gdy pokazujesz jak wyglada mod.
Sprobuj tym:
https://web.archive.org/web/20010414012208/http://www.radgametools.com/down/bink/binktool.exe
Choc nie gwarantuje sukcesu. Najlepiej zrob w notatniku cos o nazwie filmik.bik a wtedy gra tego nie przeczyta i mozesz wstawic swoje obrazki. Animacje te sa tak malutkie ze do pominiecia.

A moze bys przeszedl na Erę? Bo czysty SoD modyfikuje sie ciezko. Musisz za kazdym razem zmieniac cala gre. Jesli kazda kronika zajmie ci 750 MB to zrobi sie 6 Giga i 8 wersji tej gry bedziesz mial w komputerze. Na Erze elegancko mozna dokleic 8 malych paczuszek a nawet miec animacje menu. Po to jest Era zeby nie kopiowac calej gry w nieskonczonosc. Niczym sie ona nie rozni od oryginalu.

Co do dema Heroes to jak mowilem masz tam NWCLogo w malych rozmiarach. Link ktory dales ma 17MB! U mnie logo ma 5MB!

VIP PW
26 grudnia 2019, 15:51
Odpowiem na wszystko w taki sposób - będzie szybciej :)

1. Zauważyłem że filmik działa online na Chromie, wiec nie musisz ściągać. :P
2. Co do programu to próbowałem i też nie działa - może dodam tylko dla tych filmików co mają .bik'y.
3. Przykład jaki podałeś - nie trzeba tak robić :P. Wystarczy usunąć te bik'y tak jak zrobiłem to wcześniej.
4. Jak już rozpocząłem na tej wersji Herosów to zmiana nie ma sensu. :P
5. Jeśli chodzi o miejsce to o wiele więcej mi to zajmie na dysku niż piszesz (bo wspominasz o samych instalatorach), ale tym się nie martwię. Chyba że ktoś napisze/znajdzie programik do sklejania (operował na linii poleceń) - bo gdzieś go widziałem.
6. Filmik z logiem ma w sobie (dodałem żeby był w HDMOD): logo+intro, więc nawet tak jak mówisz że logo ma 5MB to reszta została przeznaczona na intro kroniki, ale i tak zmienię bo jest słabej jakości.

Wyjątkowo PW
26 grudnia 2019, 18:28
Na Erze nie musisz, zmieniac wersji' bo jest ona na te same herosy. Najwyzej przyciski dopasowac. Era nic nie wymaga. Budujesz plik z tego co podmieniasz i to wyswietla gra. Koniec. Musisz tylko wybrac to co zmieniasz i spakowac.
Zaślepiające biki przydadzą sie na Ere bo wtedy kazdy uzyje swojej wersji video, a tylko intro zmienisz. W tej sytuacji mu sie wyswietla oryginalne a tak koniec z nimi.
Jesli przewidujesz jeszcze wieksze paki np. po 1 giga to dla mnie prosze spakuj tylko to co zmieniles w archiwum 7z a ja sobie poradze! Gdy wyjalem to co zmirniles to wyszlo moze 20 MB i ze 20 dzwieku i to rozpakowane.

VIP PW
27 grudnia 2019, 00:00
Nie bawiłem się tym dodatkiem/modem :P. Jeśli chodzi o paczki to wydaje mi się że nie powinny być większe od 1GB. Zobaczę jak to wyjdzie, ale jeśli będziesz chciał same "dźwięki" to wrzucę paczkę dla Ciebie :).

---

Tworząc nową kampanie z zapowiedziami i treningiem, które wrzucił @uhm napotkałem problem z portretami dla wszystkich mapek zapowiedzi (dziwne bo mam portrety) wystarczyło w edycji mapy odznaczyć i zapisać mapę, aby wczytało portret. Dodatkowo w mapie "b" był problem z bohaterami odznaczyłem i zaznaczyłem z listy tego samego i zadziałało, heh xD. W kampanii brakuje mi tam tylko jeszcze mapy treningu. Przy okazji zapytam czy posiada ktoś może POLSKIE obrazki tła? () :P

Wyjątkowo PW
27 grudnia 2019, 10:53
Tu masz jeszcze polskie materiały:
http://www.tawerna.biz/galeria_3_heroes-iii.html

Ale dla dwu ostatnich i tak nie ma! Spróbuj sam zrobic moze żółte jak w menu! Nie musi byc tak samo! Polska edycja nie jest jakims idealem.
Chodzilo mi o spakowanie nie dzwiekow ale wszystkiego co zmieniasz. Uzycie MMArchive nie jest trudne aby sobie to popakowac. A duuzo mniej do sciagania.
Co do dzwiekow to nie dalomby sie innego glosu? Ten jest jak z grobu. Chyba jest jakis wybor? Wiem ze to automat ale mimo wszystko! Chyba mozna znalezc wiecej niz jeden? Poza tym zjada litery. I zamiast znleźć jest znaleś. Takie moje uwagi.

A jeszcze co do łączenia przegladow z tutorialami to nie widze sensu. Przeglad to przeciez pierwsza mapa kampanii. Czyli to samo dwa razy.
Nie mozesz po prostu przemianowac tutorial.tut i bedzie tam gdzie zwykly tutorial! Na Erze mozna tak zrobic z dowolna iloscia tutoriali! Na raz! Potem tylko przelaczasz kroniki.

VIP PW
27 grudnia 2019, 19:57
Tam już dawno zaglądałem jest tylko jedno :P. Wiem że w Polsce zostały wydane tylko 4, ale i tak wolałbym mieć polskie :P. Nie zapisuje wszystkiego co zmieniam a czasem coś poprawiam nie dodając, więc byłoby to strasznie wnerwiające - zapisywanie ;P. Możesz pobawić się Audacity, a nuż, widelec zdziałasz coś lepszego - zmieniając rożne ustawienia. Mi osobiście podoba się lektor razem z eche fajnie wyszedł :). Mam na myśli zapowiedzi tak jak wygląda w oryginale - nie zawiera on "swojej" zapowiedzi!

Alistair PW
28 grudnia 2019, 13:03
Potem usunę tego posta, żeby śmietnika nie robić, ale pozwolę się wtrącić - powinno być "a nuż, widelec", bo to taki żarcik słowny.

VIP PW
28 grudnia 2019, 14:42
Heh, zazwyczaj mówiłem, a nie pisałem :P

uhm PW
28 grudnia 2019, 22:02
Bardziej ciekawostka niż coś naprawdę przydatnego :P :
Tutoriale
Polskie tła

Wyjątkowo PW
28 grudnia 2019, 23:37
Dzięki. To może od razu całą polonizację teksty przyciski mapki tła.
Choc oczywiscie napisy polskiego menusa slabe. Sarza i Smoki lichy. Wojownicy tragedia. Za male literki. Jedynie Podboj ma jakis poziom. Ja bym zrobil na nowo ładnie. To samo tła tutoriali. Przede wszystkim obrazki są recyklingiem z Heroes III i są do wymiany. Można wyjąć klatkę z filmiku kazdej kroniki, bo tam najwiecej nowej zawartosci.

Vip: Nie mówię ze echo złe, tylko glos dretwy i niepoprawnie wymawia po polsku! Chyba jest jakis wybor glosow? Mozna eksperymentowac.
Sa zreszta do pierwszych 4 kronik spolonizowane. Tylko 4 ostatnie do nagrania. Jesli trafi sie mocny glos to i 8 od nowa mozna zrobic, a takze filmiki.

VIP PW
29 grudnia 2019, 10:45
@uhm

Bardzo dziękuje, dobra robota :)

Edit. A jeszcze mam pytanko :P. Spotkałeś się gdzieś może z "wyeksportowanymi/stworzonymi" tutkami dla kronik 7 i 8? Oczywiście mówię o ang wersji, bo wątpię że ktoś tłumaczył na pl, a mi osobiście nie udało się tego "wyciągnąć" :P

@Wyjątkowo

Menu zrobiłem wcześniej może nie jest idealne, ale przerabianie dla każdej kroniki dokładnie 4 (jeśli miałbym 4 polskie) wliczając brak przycisku kampanii (statek) trochę czasu by zajęło. Mi osobiście nie podoba się tylko ten statek - trochę słabo dopracowałem. Mam tylko dwa głosy (drugi żeński). Może i są spolonizowane, ale ja i tak ich nie mam w wersji pl :P

uhm PW
29 grudnia 2019, 23:00
Here you are

Z eksportowaniem map HC jest tak:
1.Rozpakowujesz plik H3M/H3C
2.Otwierasz go Hex-edytorem
3.Znajdujesz nazwę mapy (nie pliku!) i wyszukujesz wartość 1D (14 znaków przed nazwą mapy)
4.Kopiujesz wartości od 1D do początku kolejnej mapy (teraz nie pamiętam gdzie dokładnie)
5.Tworzysz nowy plik, wklejasz tam skopiowane dane i zmieniasz 1D, które stoi na samym początku na "1C" (ma być duże C) i zapisujesz plik
6.Pakujesz plik do archiwum gzip (będzie miał rozszerzenie .gz)
7.zmieniasz rozszerzenie .gz na .h3m

VIP PW
29 grudnia 2019, 23:35
Dziękuje, aha tyle zabawy :P.

Tutaj coś ciekawego mam dla Was - powinno być wszystko skończone :P () (oczywiście nie ma tylko oryginalnych dźwięków czytania kampanii (tylko te moje) - wszystko reszta jest). Zrobiłem, m. in. "czerwone mapki" dla treningu (wliczając dodane tło) i kampanii, (dzięki @avatar) buttony z kroniki pl - musiałem i tak zrobić inny button zamiast "statku" będzie pasował :), intro w HDMOD, poprawiłem różne błędy, implementacja mapy treningu wraz z trzema zapowiedziami biorąc pod uwagę premie początkowe. Od razu mówię że nie ma sensu żebym umieszczał same zmiany bo niektóre pliki są zależne np. musiałem zmienić plik z pozycją menu, więc to nie ma sensu :P. Lepiej jak usunięcie poprzednią wersje i skorzystacie z tej :P. Jednak zdążyłem przed nowym rokiem :P.

VIP PW
3 stycznia 2020, 21:59
Hej ponownie :P,
Poświęciłem dzisiaj sporo godzin na znalezienie informacji ustawień pozycji animacji "Credits" w menu głównym i znalazłem :P. Tylko jedno co mnie zastanawia to jak dokładnie funkcjonuję HDMOD? Zauważyłem że "podmienia/naprawia" plik herosów. Pozycja (0,0) (0,0)

Wyjątkowo PW
3 stycznia 2020, 22:40
Nie bardzo wiem co znalazles?
Pozycja credits Shadow of death jest bardzo nisko. Natomiast Complete nie ma animacji wiec dali 0,0. Roznica jest w pliku exe.

VIP PW
3 stycznia 2020, 23:17
Nic za bardzo nie zrozumiałem co napisałeś :P.
Mam na myśli że ustawienie pozycji (z tego co widzę) nie jest trudne i ogólnie znalezienie różnych informacji w heksedycji. Znalazłem informacje do ustawienia pozycji Credits w pliku herosów - przy normalnym odpaleniu bez HDMOD. Tylko nie do końca rozumiem działanie HDMOD'a, ponieważ przy jego odpaleniu ładuje inny "szablon/widok" pliku - logiczne bo HD, ale jak dokładnie to funkcjonuje np. w tym przypadku, który plik jest za to odpowiedzialny (nie mogę za bardzo znaleźć) :P.

Edit. nie ważne już wszystko wiem :P

zmudziak22 PW
5 stycznia 2020, 23:30
Będą jeszcze pozostałe Kroniki w takiej formie jak Wojownicy Pustkowi?
strona: 1 - 2 - 3 ... 14 - 15 - 16 ... 36 - 37 - 38
temat: [HC] Polonizacja Kronik