Kwasowa Grota Heroes VIIMight & Magic XHeroes III - Board GameHorn of the AbyssHistoria Światów MMSkarbiecCzat
Cmentarz jest opustoszały
Witaj Nieznajomy!
zaloguj się    załóż konto
Podziemna Tawernatemat: HoMM3 Remake
komnata: Podziemna Tawerna

RustDragon PW
25 sierpnia, 21:43
Hi 🙌🏻✨

Na targach gamescom nie brakuje niespodzianek. Co powiecie na remake kultowej strategii Heroes of Might and Magic 3?

Zapowiedź Video
https://youtu.be/NhlmWBRbM3I?is=cR6O1_aeElrIfeXT

Wowww 🙊

Topork PW
25 sierpnia, 21:49
Który wygląda paskudnie 😉

Popcioslav PW
26 sierpnia, 01:51
spostuję i tu bo na 100% mi usuną ten komentarz pod ogłoszeniem
:
Absolutny skok na kasę. Mogli Jedynki czy Dwójki spróbować remake bo bez DOSa/emulacji tego od Goga praktycznie się nie da (plus wiadomo, gwałt uszu przy teleportacji), albo Czwórki remake bo wiadomo, potencjał niesamowity, głównie niewykorzystany a teraz z czasem ma kult za memy i Winds of War, ale Ubiszrot jak Ubiszrot, nie chcą się napracować, poszli za pierwszą sugestią shareholdersów i oczywiście jak wyjdzie, na 90% zbugowane a potem nie będą rozwijać dalej jak to robią ostatnio z większością swoich gier, a tylko próbować minimalnym kosztem cokolwiek jeszcze wydoić a wiadomo, dużo bydła jest na Wschodniej Europie.

Przynajmniej wbrew temu co mówią komentarze, to nie jest AI, ale brakuje w tym trailerze duszy, koloru i osobowości oryginału. Ekran Conflux to dosłownie głównie bloom. Nie przeszkadzają mi zmiany ale jak się porówna np. Siedlisko Rusałek to wywalenie tej latarnii i zmiana Stosu Feniksów na płonące drzewo Mojżesza mnie po prostu konfuduje. Widziałem lepiej wyglądające fanarty i modele odświeżone tych miast od fanów sprzed lat.
Jeszcze ktoś mi podesłał Bastion, moje ukochane miasto, w którym chciałbym żyć gdyby było prawdziwe i jestem na skraju łez nieironicznie. I nie, nie ze szczęścia xDDDD

Jeszcze dodam, że ekran bohaterów też zostawia dużo do życzenia: ikonki artefaktów są tycie, nie podaje ten ekran już klasy postaci a tylko do jakiego miasta należą (czyżby zreworkowali to?) a o nowym wyglądzie Zjaw (nie Duchów) i Liszy wolę nie mówić. Mają też wywalone na to, że elfy z Vori mają bardzo bladą skórę kiedy Gelu w tym wygląda jak normalny Irlandczyk z tatuażem i nic poza tym. Małe detale ale jednak, to się nagromadza. UI główne gry jest bardzo modern i nie ma nawet okienek czy nawet tych legendarnych ramek, które były przejrzyste, teraz mamy jedno wielkie okno i wszystko porozrzucane wewnątrz niego mimo, że stare okno mimo, że było takie przez to, że gra stara, to się dalej lepiej zestarzało niż UI takiej Piątki i zestarzeje się lepiej od tego.

Jestem nastawiony bardzo negatywnie i tak, wiem, to nie jest dla mnie i nie musi być, mimo, że HoMM3 dosłownie pochłonęła połowę mojego życia jak dorastałem i robiłem mapy/przechodziłem kampanie podczas wakacji. Ja naprawdę chcę dać szansę nowemu release'owi tej serii, ja naprawdę chcę rzucić obecnie zarabianymi pieniędzmi na tą serię i wesprzeć twórców, którzy chcą faktycznie by ona mogła mieć drugi renesans, ale przy takiej prezentacji ja w to po prostu nie wierzę, Olden Era mnie jeszcze nie przekonała (chociaż są elementy, które są dobre i winszuję im sukcesu) w pełni a to tym bardziej nie. Dla większości z was to pewnie jest samo narzekanie i nie przeczytacie reszty, spoko, ja naprawdę chcę się mylić tutaj lub mieć odmienne zdanie bo tylko na tym tracę. Sam się zgodzę, że odświeżenie Trójki a nawet jakiejkolwiek gry w tej serii to jest trudne przedsięwzięcie więc nie krytykuję tutaj artystów, którzy naturalnie robią to co im leadzi rozkazują, chociaż znowu mam wrażenie, że te grafiki są na odwal się i nie mieli nikogo kto był fanem trójki i lore M&M w teamie przy tych niektórych detalach i smaczkach. Też to jest niefortunna sytuacja bo mogą użyć karty "jak nie wesprzecie tego remake'u to nie dostaniemy innych gier w tej serii".

Mam wrażenie, że już lepiej jest kupić Olden Erę i pobrać Golden Erę moda od tego. Albo ruszyć oryginał. Albo HoTĘ czy setkę innych dobrych modów do HoMM3 (Albo HoMM5 z jakimś conversion modem bo to w sumie HoMM3 2.0. jak na moje dalej jako antyfana piątki) Dosłownie nie wiem kto by chciał kupić ten remake i w niego grać na dłużej niż sto godzin kiedy teraz te wszystkie alternatywy specyficznie dla HoMM3 istnieją. Ze wszystkich kotletów do odgrzania wybrali akurat ten i to nie była jak na moje dobra decyzja na podstawie tych wszystkich argumentów, które podałem. Już nawet Remake Szóstki bym wolał by gra działała poprawnie po tym jak Ubisoft ją wykastrował, a nie kolejne "Hej pamiętacie Heroesy Trzy? Tą grę, którą zainstalowaliście w podstawówce na komputerze szkolnym? Chcecie to jeszcze raz tylko bez tego wszystkiego co czyniło tą grę łatwą do rozpowszechniania i bez tej estetyki, która zostawała z Tobą na zawsze?"

Kastore PW
26 sierpnia, 04:41
Popcioslav:
spostuję i tu bo na 100% mi usuną ten komentarz pod ogłoszeniem
Ci sami ludzie za to odpowiadają. Ale spokojnie, ja pisałem już takie rzeczy rutynowo i jak nie było tam wulgaryzmów, to nikt tego nie kasował.
Popcioslav:
Ja naprawdę chcę dać szansę nowemu release'owi tej serii
To jest właśnie największy problem. Jeśli uważasz, że coś jest scamem, TO SIĘ TEGO NIE KUPUJE I DAJE ŻADNEJ SZANSY!!! To nie ma żadnego znaczenia, czy wydasz pieniądze jako zagorzały fan czy jako hejter. Jeśli zagłosowałeś portfelem "na tak", to już jest wtedy podjąłeś decyzję w oczach wydawcy. Jak uważasz, że ktoś cię chce naciąć, TO NIE KUPUJESZ TAKICH RZECZY, NIE DAJESZ SZANS, NIE ANAGAŻUJESZ SIĘ W SERWERY DISCORDOWE POŚWIĘCONE TAKIEMU PRODUKTOWI, NIE ANGAŻUJESZ SIĘ W POLEMIKĘ, IGNORUJESZ TO PO PROSTU!!!

Dlaczego piszę z Capsem? Bo widziałem już podobne zjawisko związane z absurdalnym scamem o nazwie MM:Fates, gdzie twórcy ciągle mówili tylko o NFT i o blockchainie, a ostateczna gra jest zbudowana z samych mikrotransakcji. Mimo to widziałem zainteresowanie fabułą oraz grafikami Fates, widziałem, że ludzie postują ich ogłoszenia z Discorda oraz widziałem niedawne newsy na Grocie dotyczące Fates. Po prostu jak coś wali ci toksynami na kilometr, to się do czegoś takiego nie pochodzi.

Popcioslav PW
26 sierpnia, 05:36
Dzięki za rozproszenie obaw, bo czytając komentarze innych ludzi miałem wrażenie, że ja podchodzę mocno surowiej i z większą dozą soli jeśli ktoś nie nazywa tego po prostu "AI slopem", bo NGL chyba nawet modern AI by przynajmniej trochę lepiej się postarałoby zrobić to dla kogokolwiek xD

Ale ta, tak jak mówiłem, spokojnie, nie planuję tego kupować. Po prostu mnie boli jak bardzo zmasakrowali grę, która tak dużo dla mnie znaczy. Oczywiście muzyka w trailerze to też coś bardzo generic, nie czuję żadnej melodii, nic co bym mógł kojarzyć z twórczością Paula Anthony Romero, chyba nawet nie aranżacja legendarnego utworu menu głównego czy ekranu zwycięstwa. Mnie powala fakt, że samym faktem, iż robią remake Trójki chcą przekonać do siebie z powrotem fanów.

No fajnie, że robicie, ale co z tego? Trójka jest dalej ogrywana i modowana nie dlatego, że po prostu jest trójką Heroesów czy "bo to Pokemony, to się zawsze sprzeda" ale za jej te wszystkie elementy od estetyki, po miasta, po to UI, przez to, że jak wspomniałem to było na kompie lub laptopie u każdej osoby Słowiańskiego pochodzenia itd. A tu żadnej z tych rzeczy nie widzę i wątpię, że będą. To jest dosłownie niemożliwe by uchwycić sukces Trójki ponownie i chcę żeby inni ludzie też to zrozumieli, ale jednak i tak widzę wiadomości "HEROES TRZY POWRACA!", no właśnie nie powraca, prędzej się zwróciło komuś w Ubisofcie jak im komar shareholder na głowie usiadł i tylko dlatego zrobili ten announcement/nad tym pracują.

Erui PW
26 sierpnia, 10:45
Lepiej zrobiliby remake Heroes IV a trójkę zostawili w spokoju.

RustDragon PW
26 sierpnia, 11:57
4 byłaby taka hybryda 😺

Kastore PW
26 sierpnia, 13:33
Etui:
Lepiej zrobiliby remake Heroes IV
Po co? Gry z serii MM są przecież znane z tego, że gameplay'owo się nie starzeją. Nawet te dungeon crawlery z DOS-a. Oglądałem ostatnio filmik Aqua Walrusa, który opowiadał o MM5 i mówił, że MM-ki zestarzały się najlepiej ze wszystkich dungeon crawlerów z DOS-a, bo są najszybsze i nie mają fillerów. Np. w innych dungeon crawlerach z tego okresu sama faza ataku mogła się składać np. z wybrania części ciała przeciwnika, którą atakujesz, z animacji rzutu kością, z jakichś powolnych animacji ataku, etc. W MM masz jeden przycisk atak i od razu widzisz jak przeciwnik obrywa i tyle i lecisz dalej z turami lub zwiedzaniem świata. Po prostu siadasz i od razu jesteś w środku akcji, a ta akcja jest bardzo szybka.

Ja naprawdę nie wiem, co tam można zremake'ować i po co. Nawet technicznie H4 lagowała ostatnio 20 lat temu. Dzisiejsze procesory nawet nie zauważają, że H4 na nich działa. Taki remake jedyne, co by zrobił, to arbitralnie zmienił szatę graficzną.

Mogliby maksymalnie zrobić remaster, żeby nie trzeba było instalować wrappera dla większej rozdzielczości i żeby gra była łatwiej modowalna, ale to by była pierdoła.

Zaratustrian PW
26 sierpnia, 13:40
Erui:
Lepiej zrobiliby remake Heroes IV a trójkę zostawili w spokoju.

Tylko że tu nie chodzi o to co by było "lepiej" tylko o to co się będzie dobrze sprzedawać. Jak widać Ubi przewiduje że H3 będzie przynosić sporą mamonę, co w przypadku H4 jest mało prawdopodobne.

Dydzio PW
26 sierpnia, 14:37
Ta, bo na pewno bezwarunkowo świetnie bedzie sie sprzedawać remake który oprocz grafiki 3D nie oferuje absolutnie nic czego nie oferują projekty ktore już istnieją - od strony QoL to mogą co najwyżej nadrabiać hd moda, a w kwestii moddingu to wog wciągnie dupą te ich funkcjonalności

remake H4 mógłby mieć więcej do zaoferowania

Hayven PW
26 sierpnia, 16:27
Też myślę, że remake Heroes 4 to mogła by być rzecz ciekawa – coś w rodzaju wersji reżyserskiej, gdzie wszystko byłoby tak, jak powinno być, a nie ucięte przed końcem produkcji. Albo po prostu poprawione po latach, bo nie zdało egzaminu. Podejrzewam, że jakby pomyśleć (albo chociaż przejrzeć fora), to dałoby się znaleźć parę takich niezadowalających rzeczy. Interfejs, specjalizacje bohaterów, pogłoski w karczmie, ulepszenia jednostek (?), większe zróżnicowanie dyplomacji i uroku itp. …

Serd PW
26 sierpnia, 20:58
A co powiedzielibyście na taki remake Herosów 1 i 2 albo Disciplesów 1 czy 2? Ja osobiście zagrałbym w jakiś nowoczesny remake Heroesów2 czy Disciplesów 2 ...

Popcioslav PW
27 sierpnia, 01:56
https://youtu.be/UOO0ncKoO58?si=hs1vK17nhgDyGrPt&t=96 o matko

dodali nawet jaka jest obecna misja w scenariuszu na prawym górnym rogu cały czas by dziecko grające w to nie zapomniało.

Quest log normalnie na ekranie to nie jest zły pomysł, ale c'mon to wygląda dosłownie jak ta parodia.

W dodatku powoli mnie przekonują, że w pewnych miejscach faktycznie użyli AI genningu, albo ktokolwiek kto robił ekrany miast miał po prostu wyjebane i specjalnie zostawił błędy idealnie jakby to AI robiło, któryś raz z rzędu:

- Rekwizyt #1
Siedlisko Centaurów ma zamiast wyjść dla ów centaurów okna a centaur stojący obok by się nawet w tym budynku nie zmieścił. To drugie mogę wybaczyć, ale to pierwsze to dosłownie każda osoba by ogarnęła dlaczego było takie a nie inne w oryginale. Każda osoba, która jest osobą a nie sztuczną inteligencją. O kompletnie pozmienianej architekturze, którą mogę przeboleć bardziej mnie rozwala jak została zmieniona, utraciła estetykę tej Azji a poszła w pełni pod ten Nordycki styl, bo znowu, AI obecne może generować modele ale lepiej jest trzymać się jednego stylu i nie mieszać promptów.

- Rekwizyt #2
Most na prawym dolnym rogu prowadził na brzeg z Kapitolem/Radą Miasta w oryginale (to jest obrazek z HoTY ale poza budynkiem nad fontanną mało zmienia). Nie w remake'u, gdzie prowadzi do oddzielnej wysepki albo po prostu do krzaka, co nie ma absolutnie żadnej logiki, ale AI by mogło tak zinterpretować fakt, że widać daszki budynków przed Kapitolem więc coś jeszcze przed tym musi być. Tak, są we Wrotach inne zmiany, zamiana latarnii Rusałek na więcej grzybów, przerobienie fontanny na bardziej kulkę, która zamraża wodospady (co jest okej pomysłem) i zmiana stosu na płonące drzewo, ale na bank oryginalne rozplanowanie, krajobraz i architektura musiała być zrobiona przez coś sterowane kimś albo przez kogoś sterowanym czymś (na przykład pod wpływem).

- Rekwizyt #3
Na ekranie Zamku na targowisku jest lina na skrzynkach która po prostu leży i z niczym się nie łączy oraz lina na ziemi która losowo się przerywa, na tym obrazku wokoło tego pachołka jest porozwalana geometria bo tak (???) oraz na trailerze jak się przypatrzeć kowalowi to on zaczyna odchodzić od kowadła, nagle zmienia kierunek i wbija coś, co wygląda jak miecz, w kowadło, nie tak się robi miecze FYI.

Jeśli to się lepiej sprzeda od HOE to ja tracę wiarę w ten fandom oficjalnie. Ja rozumiem, że footage z trailerów i screenshotów nie jest finalny ale jeśli ja takie rzeczy znajduję po przyjrzeniu się to to, że nikt z menadżerów takich rzeczy nie zauważył przy tym projekcie mnie uświadamia jak łatwo jest nakłamać w CV, być zatrudnionym i oddać połowę pracy czemuś innemu bo to i tak nie ma znaczenia.

RustDragon PW
27 sierpnia, 07:10
No nie powiem 1 i 2 zasługuje na Remake 😺

Alamar PW
27 sierpnia, 08:04
Czy rimejk korzystał z SI?

I wspomniana w filmiku grafika:

Tutaj zaś cały wczorajszy panel Ubisoftu o H3R - od 2h54m.

Dodatkowo ten produkt będzie wymagał Ubi Disconnecta, a w ramach zadośćuczynienia za tę niedogodność, zostało dorzucone Denuvo. :P

anonim1233 PW
27 sierpnia, 21:59
To teraz oprócz Komnaty Olden Ery musi też być Komnata Rimejku.

RustDragon PW
30 sierpnia, 06:37
https://youtu.be/1Yzidj7JVqc?is=4Xe-WRkIrKX5JVkO
Polkę zatrudnili może coś z tego będzie 😺🙊

Warmonger PW
30 sierpnia, 08:48
Cytat:
> To jest właśnie największy problem. Jeśli uważasz, że coś jest scamem, TO SIĘ TEGO NIE KUPUJE I DAJE ŻADNEJ SZANSY!!!
Pod tym się podpiszę.

Na wyżywanie się nad nowym potworkiem Ubisoftu szkoda czasu i nerwów.

RustDragon PW
31 sierpnia, 15:24
https://youtu.be/j5IB_U7Zo_M?is=HYCjjpom3DJkNiaz
Bardziej mi przypomina H6 i Warcrafta 3 reforged... Od razu mi się skojarzyło 🙈
temat: HoMM3 Remake