|
|
|
|
Witaj Nieznajomy!
|
temat: [MM9] Poprawki i modyfikacjekomnata: Cytadela Mocy i Magii (Might and Magic) |
wróć do komnaty
|
![]() Alexei Griffin
|
Witajcie! Might and Magic IX to gra z ogromnym potencjałem, która niestety do dziś cierpi na sporo mniejszych lub większych niedociągnięć technicznych i wizualnych. Postanowiłem założyć ten temat, aby dzielić się z Wami moimi własnymi pracami, modyfikacjami i poprawkami, które mają na celu może nie "odświeżenie", ale naprawienie dziewiątki. Będę tutaj na bieżąco wrzucać (nie obiecuję, że będzie to często) kolejne projekty. Zapraszam do testowania, komentowania i zgłaszania uwag! Płynne przesuwanie mapy Efekt działania tej modyfikacji możecie zobaczyć na YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=fM-S7GEkcYA FIX dla Windows 10 / 11 Rozwiązanie oparte na dgvoodoo2, które poddałem długim testom. Choć nie jest to jeszcze szczyt moich ambicji, dzięki niemu gra działa zdecydowanie stabilniej i rzadziej się zawiesza. Między innymi gra bez problemu uruchamia się na nowszych systemach, ekrany ładowania nie powodują zawieszenia rozgrywki, a po wejściu pod wodę nie doświadczymy już czarnego ekranu. Do pobrania tutaj zarówno przesuwanie mapy jak i fix dla win10/11: https://drive.google.com/drive/folders/1SnUMLEi2DnE7mk8_FzEJvlALv3LO9u6n?usp=sharing Całość testowałem na polskim wydaniu z Kronik Might and Magic - Antologia. Co dalej? Ulepszenie mapy: Moim kolejnym celem jest uruchomienie miejsca po prawej stronie mapy, tak aby można było tam dodawać własne notatki oraz flagi do oznaczania miejsc. Polskie wydanie Patcha 1.3: Chyba mogę to już oficjalnie ogłosić! Nad projektem nie pracuję sam, więc nie jestem w stanie podać konkretnego terminu (każdy z nas ma swoje codzienne obowiązki), ale jedno jest pewne – dowieziemy to! :) Prace trwają powoli od stycznia/lutego tego roku i obecnie całość jest już przetłumaczona. Pozostaje jeszcze dużo prac plikami .rez. |
![]() Alamar
|
Miło słyszeć, że ktoś ma ochotę na załatanie tej gry. Mimo wielu błędów, gra się w nią przyjemnie (jeśli kogoś nie odstrasza grafika), ale właśnie przez błędy i niedoróbki, szybko można stracić ochotę na jakąkolwiek rozgrywkę? Czy da się naprawić mieszki z łupami po zabitych wrogach tak, by nie znikały na zawsze, jeśli drużyna odejdzie zbyt daleko? Cytat: Dlaczego z wielkiej litery?
Prace trwają powoli od Stycznia/Lutego tego roku i obecnie całość jest już przetłumaczona. |
![]() Alexei Griffin
|
: Widzę szansę na zrobienie tego, ale jest to trudniejsze niż się wydaje. To jest problem samego silnika LithTech. Jeśli uda mi się zmienić logikę mieszków tak, aby nie znikały po odejściu drużyny to możliwe jest również zapisanie ich do minisaves i kasowanie w momencie resetu mapy (gdy oczywiście nie zbierzemy go).Czy da się naprawić mieszki z łupami po zabitych wrogach tak, by nie znikały na zawsze, jeśli drużyna odejdzie zbyt daleko? : Z szacunku do projektu i ciężkiej pracy, którą zaczęliśmy na początku roku – te miesiące po prostu zasłużyły w moich oczach na wielką literę! A poważnie: zwykły błąd.Dlaczego z wielkiej litery? Zaktualizowałem zoom mapy i teraz działa to dokładnie tak, jak w poprzednich częściach. Po wciśnięciu M otwiera się mapa całego regionu (wyświetlam ją w kwadracie, więc w przypadku prostokątnych map zobaczycie maksymalny możliwy obszar). Kolejne kliknięcia oferują dwa poziomy przybliżenia: pierwszy na 200%, a drugi na 400%. Zaktualizowałem pliki pod linkiem w pierwszym poście. Odnośnie samej mapy, grafiki posiadam z prototypu gry (build na dzień 20 grudnia 2001 roku). W prototypie brakowało logiki przesuwania mapy i zoomu, tak samo brakuje elementów związanych z tworzeniem notatek na mapie. Link do opisu prototypu: https://tcrf.net/Proto:Might_and_Magic_IX:_Writ_of_Fate Link do pobrania prototypu: https://hiddenpalace.org/Might_and_Magic_IX_(Late_2001_Prototype) Na stronie znajdziemy również prototyp Might and Magic VII (z pięknym, niewykorzystanym w finalnej wersji utworem muzycznym), Heroes V i Heroes III. |
| temat: [MM9] Poprawki i modyfikacje |
wróć do komnaty
|