|
|
|
|
Witaj Nieznajomy!
|
temat: Ashanowe rozważania na temat polskiego przekładukomnata: Gildia Lingwistów |
wróć do komnaty
|
![]() Crazy-AK47
|
Oficjalne tłumaczenia w częściach od Ubisoftu są słabe i każdy raczej o tym wie. Coś co nie daje mi spokoju jest brak spójności w oficjalnych tłumaczeniach w kwestii nazw własnych. Zmieniają się one z gry na grę. Kilka przykładów: W Heroes 5 mamy miasto Gustav's Bend, ale w Heroes 6 zwie się ono Bystrzem Gustawa. W jednej grze jest Voron Peak, a raz Szczyt Voron. Wulfstan wymienia nazwy krasnoludzkich klanów, ale w Heroes 6 artefakty mają nazwy tych klanów w języku angielskim. Gdyby postanowiono aby zrobić nowy przekład od nowa, to czy powinno się spolszczyć wszystkie nazwy własne, czy może powinno się zachować? A może tylko niektóre nazwy powinno się przetłumaczyć, a jeśli już to jakie? Zastanawia mnie jaki byłby konsensus w polskiej społeczności w tej kwestii. Wzgórze Gryfów czy Gryphon Hill? Falcon's Reach czy może Sokole Gniazdo? Zachować pierwotne nazwy jak np. Morze Sztormów, czy może je zmienić na nowe np. Dzikie Morze aby bardziej pasowało do angielskiej nazwy (Savage Sea)? Jak się na to zapatrujecie w tej kwestii? |
![]() Hayven
|
Spolszczyć wszystko, co jest do spolszczenia, Ashan zapisywać Aszan; bo z tego, co mi wiadomo, to język angielski (ani alfabet łaciński) w tamtym świecie nie istnieje (język łaciński może istnieje, bo śpiewają w przystani; i niemiecki może też, bo anioły mają na kapturach wyhaftowane Die Heili[gkeit?]). Polszczyznę wzbogacać twórczo, odświeżać odważnie, a nie pękać, że 'ło, się nie da' albo 'ło, dziwne'. Rzekłem. Poniżej nazwy miast z pierwszej kampanii H5 po polsku (trochę dla żartów, trochę nie; rozruszajmyż trochę naszą machinerię słowotwórczą, nie wszystko musi być tępą sklejką na spójkę -o-): Strongbow – Wielkie Łuki Ashwood – Jesionowice Brightwood – Jasnobór Dunmoor – Grodzisk |
![]() Crazy-AK47
|
Ciekawe podejście, ale schody mogą się zacząć jak wejdzie w nazwy z księstw Wilka lub Byka. Flammshrein - płomienna kaplica? Cornadora? Segadora? A tu wpadłem na taką nazwę dla Strongbow - Krzepołuk/Krzepołuki |
![]() Hayven
|
A, ale to już niemiecki i hiszpański, to one mogą sobie zostać, bo całe te księstwa są wzorowane na odpowiednich krajach, przynajmniej w zakresie imion tak miast, jak i bohaterów. (A jeśli ktoś mi powie „ale przecież Maeve, Brendan czy Dougal to ewidentnie imiona celtyckie, czyli że Imperium Gryfów (a przynajmniej Sokoły... i częściowo Jednorożce?) jest też częściowo wzorowane na Brytanii!” (ale w tym drugim przypadku również na wczesnośredniowiecznej Francji i Anglii), to ja odpowiem: no, no, no, może, i co z tego xD celtyckie to przeca nie angielskie) Cytat: Właśnie takie coś krytykuję, bo to nijak się ma do polskiej toponimii (tzn. troszkę ma, ale za podstawę raczej nie posłuży tu wyraz o znaczeniu niegeograficznym) i w ogóle jest nadużywanym wzorcem we współczesnym słowotwórstwie, bo najprościej się w ten sposób tłumaczy sklejki angielskie.Krzepołuk Łuczniki, Łucznica, Łuków (!), Strzelce (Strzelin, Strzelica, Strzelno)... |
![]() Crazy-AK47
|
Mnie ciekawi co na temat toponimii mają mieszkańcy Krasnystawu Krasnegostawu. Newpost zostanie ochrzczone Nowym Obozem z generałem Lee na czele xD |
![]() Hayven
|
Cytat: Krasnegostawu*
Mnie ciekawi co na temat toponimii mają mieszkańcy Krasnystawu. |
![]() Crazy-AK47
|
Polska trudna język xD |
![]() Crazy-AK47
|
Większa część miast Świętego Cesarstwa, Imperium Gryfów i Wolnych Miast jaką udało mi się wyłapać, niektórych pewnie brakuje, ale wystarczająca liczba aby móc się pobawić w polski przekład. Ashwick - Ashwood - Bailey - Balmville - Bayworth - Blackforge - Blackstone - Borderkeep - Brightwood - Brightsgate - Brookshire - Brynwood - Castelcross - Castelroc - Castelrose - Castlegate - Cherna Hills - Chiaroscuro - Chillbury - Cogston - Cornadora - Corvino - Denstadt - Dun Carria - Dunmoor - Eastalon - Edenbrook - Eridan Crossing - Flammschrein - Falcon's Reach - Forkriver - Foster's Reach - Glenheim - Greystone - Gryphon Hill - Gustav's Bend - Hammer Fall - Hardwick - Horcrest - Isegrim - Jaywoods - Karthal - Kilburn - Kriegspire - La Segadora - Ledgorod - Lichtfels - Listmoor - Lostdale - Maiden Way - Meadowfair - Merlon - Millfield - Nilshaven - Newpost - Northcross - Oakmoor - Palespring - Portmeyron - Redmine - Sheller - Skarena - Seahaven - Soaring Heights - Sorpigal-by-the-Sea - Sosna Hill - Southgate - Stalwart Keep - Stirling - Stonehelm - Stromcliff - Stormdale - Stormgrad - Stormsail - Strandholm - Strongbow - Talonguard - Thornham - Timberwood - Twintree - Vigil - Vladikraj - Voron Peak - Vradek's Crossing - Warhagen - Waterway - Westrock - Whitesand Creek - Whitecliff - Whitemane - Yellowdale - Yorwick - Technicznie to nie są miasta ale pojawiają się jako miasta (poza Tarladem): Blackbough(Tarlad) - Nine-Boulder - Three Oaks - Vigilant Sun - Sunwrath - Desquite - Pozwoliłem sobie na pominięcie nazw typu Baille Longa, Cear Griobta itp. chyba że komuś naprawdę chce się szukać polskich odpowiedników dla tych nazw. |
![]() Hayven
|
Btw, właśnie sprawdziłem, że w wersji rosyjskiej dostosowana jest nie tylko pisownia, ale także w ogóle nazwy miast, chociaż bez jakiejś wielkiej fantazji: Stronghold – Длинные Луки (Dlinnyje Łuki, Długie Łuki) Ashwood – Ясень – (Jasień, Jesion) Brightwood – Светлолесье (Swietłoles'je, Światłolesie) ... przynajmniej niektóre, bo: Dunmoor – Данмур – Danmur Vigil to Виджел (Widżeł), ale już Lorekeep to Мифоград (Mifograd, Mitogród), Talonguard – Коготь (Kogot', Szpon). A, Ashan to Асхан – Aschan. Ale już to, że Cyrus to Сайрус (Sajrus), a nie Кир (Kir, tj. Cyrus, król Persji), i w ogóle większość imion zapisano tak, jak się je wymawia z rosyjsko-angielskim akcentem (xD), to oczywisty punkt na minus: Agraił, Raiłag, Frida, Markeł, Andrias, Wulfsten... A słowiański Nikolaj Gryf to w wersji rosyjskiej angielski Nicolas (Николас) :) |
![]() Crazy-AK47
|
O... Lorekeep mi umknęło - Skarbnica wiedzy xD Dobrze, że swoich propozycji tłumaczeniowych nie wstawiłem, bo wszyscy by umarli z zażenowania, że nawet nekromancja by nie pomogła xD Taka ciekawostka. Imię Raelag to gra słów real-lag (dosł. "Prawdziwe opóźnienie"), co jest odzwierciedlone w rozgrywce w postaci jego specjalizacji - w sumie też i w charakterze zaliczył opóźnienie rozwojowe, skoro od wieków za małolatami się ugania xD |
| temat: Ashanowe rozważania na temat polskiego przekładu |
wróć do komnaty
|