|
|
|
|
Witaj Nieznajomy!
|
temat: Nieużywane portrety z Heroes 6komnata: Portal Przeszłości (Heroes VI) |
wróć do komnaty
|
![]() Crazy-AK47
|
Przeglądając pliki .orc z Heroes 6 znalazłem trochę nieużywanych portretów i zastanawia mnie jaki miał być ich zamysł. Część z nich oznaczona jest jako "placeholder" lub "temp" (czyli tymczasowe), ale niektóre z nich są oznakowane normalnie, ale nigdzie się nie pojawiają. np.: -Portret Ładysławy w wersji Nekropolii. -Awatary Inferno o numerach 1,2,3,5,6. W sumie 5 nieznanych postaci z inferno. Zastanawia mnie jaki miał być ich ostateczny cel i dlaczego koniec końców nie zostały one wykorzystane. Pomijam portrety, z panelu dynastii, gdyż koniec końców zostały wykorzystane jak np. Paweł, Myranda, Gararend, Sayuri, Kieran i Bastian, choć w sumie jest to zastanawiające czemu te postacie skończyły tylko na portretach, bez nawet jakiejkolwiek wzmianki lub przerywnika w samej grze - choć w sumie Paweł jest wspominany w fabule i ma nawet swój utwór, a sama wichrowa kompania ma tylko po artefakcie, ale nic poza tym. Zastanawia mnie czemu część z nich nie została ostatecznie zaimplementowana i kim mieli być i jaką pełnić rolę w grze. |
![]() Górski Krasnolud
|
Szósteczka ogólnie ma dużo dziwnych plików w sobie, kiedyś chyba widziałem też coś w stylu ekranu miasta Nekropolis w 3D, był chyba o tym news na Kwasowej kilkanaście lat temmu. Wśród "placeholder" pamiętam, że można było znaleźć między innymi niedoszłego bohatera Akademii, ale no cóż, nikt nigdy nie ukrywał, że szóstka nie dostała wiele ze swojego początkowo zakładanego contentu - jedną z takich rzeczy jest m.in. zakończenie epilogu. Z początku misja Łez i Krwi miały mieć inne przerywniki filmowe, potem mieli do ściąć do samego tekstu, a ostatecznie w grze i tak znalazła się jednakowa wersja dla obu misji. W grze chyba jest też sporo poucinanych dialogów (mógłbym dać słowo, że jak pierwszy raz ogrywałem kampanię Inferno w 2012 roku, to słyszałem w drugiej misji jakiś dialog o Matkach Roju pomiędzy Kiryłem, a Rycerzem Śmierci, a potem już za nic nie udało mi się go odtworzyć). |
![]() Crazy-AK47
|
Też widziałem tego bohatera Akademii, jest oznaczony jako "Placeholder_Hero_01-10" i ma jeszcze napis "placeholder" na samym portrecie. Z takich innych ciekawostek to Córa Malassy jest oznakowana jako "Lamya_Dragon" zaś żywiołak światła jako "Unit_RadiantGlory" zaś Ajglaje/Glorie jako "Unit_Lightelemental" i "Unit_Lightelemental_upg" - kompletnie nie dezorientujące. |
![]() Crazy-AK47
|
Kontynuując wątek. Wypakowując pliki znalazło się też trochę nieużywanych kwestii dialogowych. Jako że odsłuchuję je na bieżąco, to po prostu będę wstawiał je chronologicznie. Prolog M1: Dialog Sveltany tuż po scence z Ahribbanem, ale przed faktycznym rozpoczęciem misji: H6PR1_VO2_Svel_8 "Martwię się o chłopaka, Sławoj jest młody butny i bezczelny, z drugiej strony wartości które musi poznać, nie da się nauczyć." H6PR1_VO2_Svel_9: "Jest w końcu z rodu Gryfów i czas żeby opuścił gniazdo, pewne strony bycia księciem, trzeba poznać samemu." Prawdopodobnie Sveltana mówiła do Sinodziobej. Potem powinien zacząć się dialog o demonach na granicy. Nie do końca wiem, gdzie pada ten tekst, ale z kontekstu wynika że chodzi zdobycie Doliny Szczęśliwości. Prawdopodobnie też powinno być krakanie Sinodziobej pod numerem "41", gdyż jej "dialogi" nie istnieją/są pomijane, gdyż nie miałoby sensu kopiować jej krakanie za każdym razem, tylko byłoby odwołanie do pliku. H6PR1_VO7_Slav_40 "Dobra, dobra, uwolnię tę wioskę, a potem ruszę za Toghrulem. Racz przekazać mej ciotce, że doceniam jej delikatne sugestie." Pry pierwszym spotkaniu Ishtvana powinny pojawić się jeszcze 2 kwestie dialogowe: H6PR1_CB16_Slav_81 "Na Elratha! Kraal! Duch za tobą!" H6PR1_CB16_Isht_82 "Na niebiosa! Odkąd to książęta gryfów wołają smoka światłości nadaremną?." Potem dialog z Ishtvanem powiniem być kontynuowany. |
![]() Górski Krasnolud
|
Te dialogi to świetne ciekawostki, o których nie miałem pojęcia. Mam nadzieję, że znajdziesz takich perełek jak najwięcej, chętnie poczytam :) |
![]() Crazy-AK47
|
Akurat, gdy chciałem ponownie ograć misję by samemu zrobić porównanie, nagle jak na złość aplikacja Ubisoftu uniemożliwia mi uruchomienie gry... pomimo, że parę dni temu przeszedłem kampanię Veina... Trudno będę musiał porównywać z gameplayami z youtuba, choć wolałbym samemu weryfikować. Mniejsza, kontynuując: Prolog M2 W pierwszej cutscence, dialogi Sławoja i Gerharta są w odwrotnej kolejności według numeracji. Dialog o Mieczu Gryfa. Ten dialog pojawiał się tylko za naprawdę pierwszym podejściem do gry, w dalszych podejściach się nie pojawiał. Ponieważ wszystkie bronie rodowe mają maksymalny poziom, można go uznać na nieużywany z przyczyn naturalnych. H6PR2_DS6_Svel_17 "Sławoju, zanim pójdziesz, muszę ci coś powiedzieć o mieczu twego ojca." H6PR2_DS6_Svel_18 "Jak dotąd nosiłeś rodowy miecz gryfów tylko na uroczystościach." H6PR2_DS6_Svel_19 "Niedługo sprawdzisz go na polu walki, dopiero wtedy zrozumiesz na czym polega jego połączenie z poprzednimi właścicielami." H6PR2_DS6_Svel_20 "Będzie rósł w siłę wraz z tobą, będzie cię poznawał póki nie stanie się odbiciem, wręcz obrazem ciebie samego." Ten dialog powinien pojawić się tuż przed rozpoczęciem oskryptowanej walki po przejściu przez portal. H6PR2_DS10_Kraa_29 "Sławoju, Orkowie twardzi ale Wilków za dużo! Plemię potrzebuje pomocy!" H6PR2_DS10_Slav_30 "Czas, żeby Elrath wyrównał szanse po obu stronach barykady. Nie jestem dobrym wyznawcą smoka światła, ale wzywam anioła stróża iżby strzegł moich sojuszników." Przy spotkaniu Ishtvana, dialogi są w innej kolejności. Po pokonaniu Ishtvana jest cutscenka ze Sveltaną, co go odsyła do świata duchów. Na samym końcu cutscenki powinna się jeszcze zwrócić do Sławoja. H6PR2_CB19_Svel_66 "Załatwione." Nie wiem, gdzie pada ten dialog. Osobiście go nie pamiętam. Prawdopodobnie odnosi się do mechaniki strefy kontroli, przy zdobyciu kopalni na terenie Ishtvana. H6PR2_DS22_Kraa_81 "Nie utrzymamy tej kopalni, za dużo duchów. Górnicy nie wrócą dopóki się ich nie pozbędziemy, a złoto przydałoby się na wojnę." Co ciekawe nie znalazłem żadnych kwestii dialogowych dotyczących "możliwego" stracenia Ładysławy lub Ulagana. |
![]() Crazy-AK47
|
Nie sądziłem, że wątek mi się bardziej uogólnił, zaczynałem od portretów, poprzez dialogi, a teraz znalazłem, nieużywany model głowy Mirandy - tak Miranda powinna mieć swój osobny model postaci na bohaterze, ale używa generycznego modelu. Kontynuacja wątku nieużywanych dialogów: Twierdza M1: Dialog o "Gryfońskich kundlach" powinien wypowiadać Inkwizytor, a nie Karłow - to ten sam Inkwizytor bez imienia co pojawia na końcu misji, i ten sam co pojawia się w cutscenkach w M1 Sanktuarium oraz bezpośrednio podczas walki w M2 Twierdzy. Dodatkowo dialogi od nienazwanego Siepacza obok podziemi przy drugim mieście, powinien wypowiadać Ulagan, gdyż to jest Ulagan - ten sam co pojawiał się w prologu - postać jest po prostu źle nazwana/nie zmieniono jej imienia. To są taki małe niekonsekwencje, postać Ulagana pojawia się dalej przy Markusie i bez tego oznaczenia można odnieść wrażenie, że pojawił się on znikąd, podobnie z tym nienazwanym Inkwizytorem. Dialog przy podejściu do garnizonu/bramy która prowadzi do Markusa powinien zakończyć się okrzykami orków: H6ST1_CB17_Orc_58 Po pokonaniu Markusa, ale przed uwolnieniem Iriny powinien być jeszcze jeden dialog dotyczący zdobycia Miecza Wilków. H6ST1_CB19_Mark_69 "Ty! Dorwę cię jeszcze!" H6ST1_CB19_Sand_70 "Rrraaaaaaa!" H6ST1_CB19_Mark_71 "Aaaaah!" H6ST1_CB19_Sand_73 "O! Miecz! To miecz mojego wujka! Masz go oddać!" H6ST1_CB19_Sand_74 "Rrraaaah!" Dodatkowo po uwolnieniu dialog z Kraalem powinien mieć jeszcze dodatkowo dwa głośniejsze śmiechy na sam koniec (4 łącznie): H6ST1_CB20_Kraa_81 i H6ST1_CB20_Sand_82 Cutscenka uwolnienia Iriny. Tutaj wycięto prę kwestii. Kusznik po postrzeleniu powinien mieć jeszcze dodatkową kwestię H6ST1_CB20_Mark_90 "Nie, nie! Pomocy! Ratunkuuuu!" Potem Irina mówi swoje, że prędzej ucieknie, ale powinna mieć jeszcze jedną kwestię, zanim Sandor z Kraalem podeszli do kraty. H6ST1_CB20_Irin_92 "Powinnam podziękować temu co zrobił dywersję." I tu Sandor z Kraalem powinni podejść do kraty, w skrócie cutscenka została skrócona, albo jej w pełni nie ukończyli. Sanktuarium M1: Dialog u orków wygląda trochę inaczej, to nie Sandor zaczyna konwersacje, ale Kraal. H6SA1_CB2_Kraa_8 "No Sandor, Irina bezpieczna ale orkowie nie!" Potem Goink mówi by popłynęli na wyspy i Sandor mówi że chciał się upewnić że Irina jest bezpieczna, kolejność jest zmieniona. Ale muszę zaznaczyć, tą kwestię wypowiada inny aktor. potem Kraal wtrąca H6SA1_CB2_Kraa_15 "Dobrze! Orkowie już za długo zdala od domu" Zadanie na zdobycie Kostura Przypływów. Osobiście tego zadania nie miałem bodajże dekady kiedy przeszedłem grę za pierwszym razem dawno temu, więc uznaję to za dialogi nieużywane choć teoretycznie to zadanie powinno się dalej pojawiać bo chyba dawało sporo punktów reputacji. H6SA1_VO5_Irin_26 "Ten żywiołak strzeże potężnego kostura Katsue, jest nas mało i nie mamy sojuszników. Na pewno przyda się nam bardziej niż jemu. H6SA1_VO5_Irin_27 "Tak, na pewno się przyda, jesteśmy nieliczni i słabi więc przyda się wszystko co ma jakąś moc. Katsue, korci mnie by go zabrać." H6SA1_DS6_Kats_28 "Irino, możemy walczyć albo pomóc żywiołakom i zyskać ich przychylność. Każda walka może się skończyć dwojako." H6SA1_DS7_Elem_29 "Katsue, czemu podróżujesz z potomkiem wilków?" H6SA1_DS7_Irin_30 "Nie jestem z rodu Wilków!" H6SA1_DS7_Elem_31 "Zapach cię zdradza" H6SA1_DS7_Irin_32 "Spokojnie czasem się myję, czego strzeżesz?" H6SA1_DS7_Elem_33 "Przedmiotu poświęconego Shalassie, nic tu po tobie." H6SA1_DS7_Irin_34 "Hmm... a mógłbyś się z nim jakoś rozstać?" H6SA1_DS7_Elem_35 "Hmm... tak. Mamy problem z ognistymi stworami, które wyłażą spod ziemi i bezczeszczą nasze ziemie. Ich zniszczenie też byłoby czynem poświęconym Shalassie." H6SA1_DS8_Irin_36 "Zgładziłam te stwory." H6SA1_DS8_Elem_37 "Więc dotrzymamy naszej części umowy." H6SA1_DS8_Elem_38 "Oto Kostur Przypływów. Strzegliśmy go od nadejścia ludzi w stali, gdyby nie Katsue nie powierzylibyśmy ci go." H6SA1_DS8_Irin_39 "Nie napracowała się, ale dziękuję wam wodne duszki." H6SA1_DS8_Kats_40 "Niechaj moc wody uzdrowi cię i ukoi." Przy zadaniu z Żarłaczami Irina na zakończenie powinna wykrzyczeć okrzyk bojowy, po zapytaniu Katsue. H6SA1_DS17_Irin_65 "Ikooo!" Dodatkowo w plikach znajduje się jeszcze 5 wariacji okrzyków "Irina!" od różnych żarłaczy po zakończeniu zadania "H6SA1_DS18_Shar_70/A/B/C/D" Kontynuacja, kiedyś... |
![]() Crazy-AK47
|
Nieużywane dialogi c.d. Przystań M1: Od dłuższego czasu odnosiłem wrażenie, że kampania Przystani jest trochę zbyt pocięta względem treści, cóż okazuje się że po latach się, że moje przeczucie było słuszne. Znalazła się tu taka bomba, czyli w pełni nagrana wycięta scena na pogrzebie Sławoja, na którym powinien pojawić się sam Gerhart, Anton i Uriel. H6HA1_CB4_Urie_27 "Koniec kłótni i to już!" H6HA1_CB4_Gerh_28 "Anton odmawia mi wstępu na pogrzeb mego teścia!" H6HA1_CB4_Anto_29 "Ojciec mój wolałby śmierć po stokroć niż żebyś go odprowadzał w ostatnią podróż" H6HA1_CB4_Gerh_30 "Czy ci się podoba czy nie, jesteśmy braćmi" H6HA1_CB4_Anto_31 "Od lat czyhałeś na jego śmierć" H6HA1_CB4_Urie_32 "Skończcie już te kłótnie! Wszyscyśmy braćmi dzieci Elratha, wróg nasz to Bezimienni i to jest ich sposób. Chcą nas skłócić." H6HA1_CB4_Urie_33 "Wracaj Gerharcie, Dom Gryfów ma żałobę, a Ród Wilków musi odnaleźć księżną." H6HA1_CB4_Gerh_34 "(szeptem) Znajdę ją." H6HA1_CB4_Anto_35 "Irina wolałaby już stryczek." H6HA1_CB4_Urie_36 "Spokój! Wasz gniew niech na wrogów spadnie." Kolejna wycięta kwestia, tym razem Anton powinien ją wypowiedzieć na samym początku dialogu z Jorgenem o nawracaniu orków - chodzi o dialog po pokonaniu pierwszego oddziału orków na moście. H6HA1_DS11_Anto_56 "Co chcesz powiedzieć!? Że są odcienie szarości? Drogę wskazuje tylko światłość Elratha! Kto nie kroczy w jego świetle, wybiera cień i mrok." W osobistym odczuciu mam wrażenie, że powinna być jeszcze jedna kwestia w tym dialogu przed tą kwestią bo jak dorzucimy ją do obecnego dialogu ma się wrażenie że jest to jeszcze bardziej urwany dialog niż przedtem. |
| temat: Nieużywane portrety z Heroes 6 |
wróć do komnaty
|