Kwasowa Grota Heroes VIIMight & Magic XHeroes III - Board GameHorn of the AbyssHistoria Światów MMSkarbiecCzat
Cmentarz jest opustoszały
Witaj Nieznajomy!
zaloguj się    załóż konto
Podziemna Tawernatemat: Data premiery H3:RoE
komnata: Podziemna Tawerna

Alamar PW
3 marca, 12:12
Tym razem ja mam pytanie do wszystkich:
Czy ktoś wie lub natknął się na oficjalną datę premiery angielskiej wersji HoMM3: Restoration of Erathia?

Przez długi czas 28.02.1999 (niedziela) uznawana była błędnie za tę datę, gdyż jeden z portali growych taką zamieścił, a inne skopiowały (w tym nasz polski portal Gry Online). Jednakże szukając w archiwach dat, chyba tylko jedna zagraniczna strona zamieściła właśnie ową datę, podczas gdy inne miały ogólnikowe "beginning of March (1999)".
W archiwach strony Archangel Castle widnieje 2.03.1999 jako data oficjalnej premiery w USA i Kanadzie, podczas gdy w archiwach Nether Gods jest to 3.03.1999 jako oficjalna data w powyższych krajach.

Niestety archiwa ani Jaskini Behemota ani Celestial Heavens nie sięgają tak daleko, choć na CH jest nius z 2.03.1999, że jutro autor dostanie swoją kopię.
Inne fanowskie strony z tamtego okresu albo nie mają niusów sprzed premiery H3 (jako że powstały po premierze), albo serwis Web Archive nie może ich odczytać. Na stronach portali ogólnogrowych też nie natknąłem się na niusy z tamtego okresu, tylko na ogólne daty, które niekoniecznie oddają rzeczywistość (wszelkiej maści obsuwy).

Jeśli chodzi o polską datę premiery, to tu sprawa jest (w 99,99%) jasna dzięki archiwum Jaskini Behemota - 4.05.1999 roku:
temat: Data premiery H3:RoE