Kwasowa Grota Heroes VIIMight & Magic XHeroes III - Board GameHorn of the AbyssHistoria Światów MMSkarbiecCzat
Cmentarz jest opustoszały
Witaj Nieznajomy!
zaloguj się    załóż konto
Niebiańska Kuźnia  (WoG, HotA, VCMI)temat: Podmiana portretów bohaterów w Hocie 1.8.0.
komnata: Niebiańska Kuźnia (WoG, HotA, VCMI)

Anarion PW
5 stycznia, 12:31
Czy ktoś wie, jak można podmienić portrety bohaterów w HotA 1.8.0.
Do tej pory używałem MMArchive 1.3.1, ale ono nie działa w nowej wersji Hoty.
Portrety nowej frakcji uważam za udane, ale te stare (SoD) brr...

Kastore PW
5 stycznia, 14:00
Na razie nie można, bo HotA zamiast na Bulwark to traciła czas na szyfrowanie plików, żeby broń Boże nikt jej nie modował.

Paracelsus PW
5 stycznia, 14:08
Bez dodawania łatek na kod (napisanych w assemblerze/C/C++) nic się nie da zrobić.

Aczkolwiek HotA i tak ma sporo własnych wersji portretów bohaterów z SoD.
Które konkretnie portrety chciałbyś zmienić?

Anarion PW
7 stycznia, 14:45
Prawie wszystkie :) Mam zbiór portretów (184), z internetu. Dopasowałem kolory, jaskrawość i dokonałem wielu drobnych zmian.
90% to ulepszenia oryginalnych portretów, a reszta to nowe.

Paracelsus PW
7 stycznia, 17:26
Ja znam ten zbiór portretów: Homm3 HPR.

I jestem w stanie stworzyć mod, który działa z HotA i podmienia te portrety (tą samą techniką, którą zastosowałem przy własnym H3Landscape).

Anarion PW
8 stycznia, 13:25
Taki mod byłby super. Z góry dzięki!

VIP PW
8 stycznia, 18:35
Nie testowałem, ale wrzucenie tych samych nazw zasobów do 'dodatkowych' .lod powinno nadpisać, jak nie to pewnie wtyczka.

Anarion PW
9 stycznia, 15:42
Problem w tym, że wrzucić nie można, bo MMArchive jest zablokowany.

Paracelsus PW
9 stycznia, 18:37
Teoretycznie - te portrety, których normalnie nie ma w HotA.lod powinny dać się nadpisać poprzez podmianę plików PCX w H3bitmap.lod (lub dodanie plików PCX do H3pbitma.lod).

VIP PW
9 stycznia, 22:23
Ale instalując Hote posiadasz te plik .lod z "językiem" więc pewnie tam można.

Anarion PW
10 stycznia, 14:25
Mogę zameldować częściowy sukces. Podmieniłem pliki w H3bitmap.lod i z niektórymi portretami się udało. Nie znalazłem na kompie pliku o nazwie H3pbitma.lod.
Wybaczcie, ale jestem starym leśnym dziadkiem i nie bardzo wiem, o co chodzi z tym "językiem".

VIP PW
10 stycznia, 14:51
Nie pamiętam które pliki (trzeba potestować), ale mamy dostęp do dodatkowych plików jakie ładuje HotA np. HotA_lng.lod, "ext" itp. To powinno nadpisywać z oryginalnego HotA.lod. Wątpię, że te też zostały zabezpieczone

Paracelsus PW
11 stycznia, 08:48
Angielska wersja gry, która jest na GoG-u - czyli 4.0 - faktycznie nie ma pliku h3pbitma.lod. Ale jest on wymieniony wewnątrz pliku EXE, więc możliwe, że jak się go utworzy, to będzie wczytany.

Anarion PW
11 stycznia, 14:51
Wpisałem portrety do pliku HotA_lng.lod i zadziałało. Nigdy bym na to nie wpadł. Dziękuję za waszą pomoc! Pa.

Cezaros PW
12 stycznia, 14:17
Portrety akurat najlepiej dodawać do plików nie językowych, jako że te może edytować paczka tłumaczeniowa. HotA_ext.lod i HotA_l_ext.lod służą właśnie do nadpisywania plików.
temat: Podmiana portretów bohaterów w Hocie 1.8.0.