Kwasowa Grota Heroes VIIMight & Magic XHeroes III - Board GameHorn of the AbyssHistoria Światów MMSkarbiecCzat
Cmentarz jest opustoszały
Witaj Nieznajomy!
zaloguj się    załóż konto
Biblioteka Legendtemat: Saga Enroth - Antagarich - Jadame - Axeoth
komnata: Biblioteka Legend

Hellburn PW
31 grudnia 2025, 19:53
Czołem Grotowicze :)

Oto moja próba spisania pełnej, wnikliwie przeanalizowanej, szczegółowej chronologii zdarzeń Starego Uniwersum (o ile to możliwe) wraz z datami, na podstawie tekstów i gier. Wszystko to okraszone komentarzem, wyjaśnieniami, czasem spekulacjami, z kompletnym spisem miejsc oraz postaci.

Projekt powstaje od kilku lat z przerwami, a prace nad nim nadal trwają. Póki co, chronologia nie jest więc kompletna, ale jak do tej pory zebrałem około 160 stron materiału.

Ostatnio jednak miałem dość spory przestój z pisaniem, głównie ze względu na to, że zostałem tatą :) (w tym miejscu shoutout dla dwóch innych grotowiczów!). Bardzo chciałem skończyć to na 25-lecie H3 rok temu, potem myślałem o tegorocznych obchodach 30-lecia Heroes. Teraz nie łudzę się, że uda się na 40-lecie marki, bo jeszcze sporo gier przede mną :D. Dlatego - powiedzmy, że to wersja "early access".

Dotychczas ogarnięte tytuły:
- Heroes 1
- Heroes 2
- Might and Magic 6
- Might and Magic 7
- Might and Magic 8
- Prawie wszystkie poboczne teksty fabularne (np. Dzień ognia), został mi jeden problematyczny z umiejscowieniem go na linii czasu.

Obecnie na tapecie - Heroes 4: Jedność, Pół-martwy, Cena pokoju

Wszystkich chętnych zapraszamy do lektury:
Might and Magic: Saga Enroth - Antagarich - Jadame - Axeoth

Yaaqob PW
31 grudnia 2025, 23:24
Chapeau bas, Hellburn! Kawał dobrej roboty; myślę, że niejedna osoba z fandomu marzyła o takim dokumencie!
Pięknie nam się ten rok zamyka! <3

1 stycznia, 12:47
Uuuu.... Fajna kniga do czytania! Dzięki za prezent!

Paracelsus PW
1 stycznia, 16:54
Mam zamiar w przyszłości zrobić kampanię osadzoną w świecie Enroth, wpasowaną w historię, która została już opowiedziana w serii Might & Magic.

Muszę przyznać, że "Saga Enroth - Antagarich - Jadame - Axeoth" będzie dla mnie bardzo pomocna.

Szacunek za kawał dobrej roboty. Mam nadzieję, że ten materiał zostanie jeszcze uzupełniony i rozbudowany.

Czy grałeś we wszystkie M&M VI-IX? Czy opierałeś się na innych źródłach?

Hellburn PW
1 stycznia, 18:34
Grałem i opierałem się na wszystkich tekstach z gier i tekstach oficjalnych spoza gier, np. fabularnych wprowadzeniach z instrukcji, czy tekstów członków NWC z czasów H3/MM7.

Oczywiście, zamierzam to uzupełniać, ale jeszcze nie wiem kiedy będę miał okazję do tego zasiąść. Mam nadzieję, że w tym roku pojawi się tu sporo tekstu :D.

uhm PW
5 stycznia, 21:31
Nostalgia hits hard. Zawsze chciałem mieć tak szczegółowe kalendarium do zerkania w trakcie gry co się równolegle dzieje na Enroth na innych kontynentach, ale nawet nie spodziewałem się, że powstanie kiedyś aż tak szczegółowy timeline. Czyta się świetnie, muszę kiedyś przysiąść i łyknąć całość. Ileż to pracy i serca włożone zostało przez oryginalnych twórców by świat był tak immersywny i tętnił życiem gdy NPCe jeszcze nie chodziły spać do swoich łóżek i nie pracowały przed sklepami xd.

Ciekawe uwaga w przedmowie do Sagi, dotycząca "euforii podczas pisania". To niewyjaśnione uczucie, które też mnie dotykało podczas dłubania w dowolnych plikach z gier M&M. Przyjemne, aczkolwiek irracjonalne. Dobre wspomnienie magicznego świata, nierozerwalnie powiązanego z magią dzieciństwa, okruch endorfin jak crack dla ćpuna. Chciałbym czuć to w życiu jeszcze gdzieś indziej poza grami :P

Życzę dużo wytrwałości z narybkiem, u naszego drugiego szczawia właśnie wychodzą zęby; jeszcze trochę i spotkamy się w salach Valhalli.

5 stycznia, 22:30
A czy jest możliwość pobrania pliku na dysk by móc sobie wydrukować?

Alamar PW
13 stycznia, 09:54
Gratulacje za spisanie i "wydanie" tego wszystkiego.

Drobna, acz istotna poprawka - Cisza to nie rok zerowy a rok pierwszy, czyli jak w naszym kalendarzu:

MM9 rozgrywa się niedługo po Rozliczeniu. Z tego co pamiętam Tim Lang, autor fabuły Ryshu, wspominał, iż Nicolai nie przebywał w nowym świecie dłużej niż rok. Sama gra zresztą sugeruje, że nie jest on tutaj zbyt długo, a samo Rozliczenie wydarzyło się niedawno:

Rogue PW
14 stycznia, 14:21
Żeby zrozumieć całe Heroes pasuje jeszcze poczytać Heroes 5 Ancient of Legends
tutaj można ściągnąć pdf z informacjami (wejść na stronę i dać pobierz w pdf)
https://www.celestialheavens.com/homm5/art_of_lota_complete.pdf

Hellburn PW
14 stycznia, 21:37
@Alamar: Rok poprawiłem. MM9 natomiast wyłączyłem z mojego opracowania (na ten moment) pisałem o tym w przedmowie.

@Rogue: Legends of the Ancients jest fanowskim projektem, nie oficjalnym. Wyprzedzając trochę potencjalne porównianie LotA z HotA - fabułę z HotA dołączyłem tylko dlatego, że akurat pracuję nad spolszczeniem tego dodatku i opracowanie "miałem pod ręką".

Kastore PW
15 stycznia, 13:08
Alamar:
Drobna, acz istotna poprawka - Cisza to nie rok zerowy a rok pierwszy, czyli jak w naszym kalendarzu:
Oj nie, nie, nie. System bram powstał około roku 167, a Ciszą była w roku 267, ponieważ Might and Magic 7 dzieje się w roku 1167, a Corak mówi, że system bram powstał około 1000 lat temu i został zniszczony przez Kreegan 900 lat temu. Liczę na poprawki w fanowskich chronologiach, żeby się zgadzały z materiałem źródłowym.

Alamar PW
15 stycznia, 16:02
Proponuję, byś zagrał ponownie w MM6 i MM8, bo to, o czym piszesz, było poruszane w Grocie i to chyba nie jeden raz:

@Hellburn
Tak, czytałem przedmowę. To z jej powodu masz ten screenshot powyżej.

Kastore PW
15 stycznia, 16:30
Alamar:
było poruszane w Grocie
Ale mnie nie interesują jakieś fanfiki. Corak mówi wprost, że sieć została zbudowana około tysiąc lat temu. Zbudowana a nie odbudowana ani naprawiona. Mówi, że sto lat później była wojna z Kreeganami i mówi też, że na Enroth nigdy nie było przed wojną z Kreeganami portalu do sieci bram. No to prosta matma - Cisza to był moment, kiedy mieszkańcy Enroth zorientowali się, że nie mogą się skontaktować ze Starożytnymi, bo na Enroth nigdy nie było portalu do Starożytnych, a prawdziwa sieć bram przestała działać jakieś 300 lat później.

Zresztą, gdyby sieć rzeczywiście została tylko odbudowana w roku 167, to wtedy skończyłaby się też Cisza na Enroth. Ale się nie skończyła. Dlaczego? Bo nie było tam nigdy połączenia z siecią bram.

Alamar PW
15 stycznia, 17:49
Skoro ciebie nie interesują fanfiki, to czemu właśnie jeden z nich tworzysz?

Po pierwsze, 1168 lat wcale nie wyklucza zacytowanego przez ciebie "około 1000 lat temu". Co więcej pasuje do tego i zaprzecza twoim wyliczeniom, bo Corak nie mówi "1000 lat temu", a właśnie "około", czyli twoja data i tak nie będzie pasować, bo nie wiemy, ile w takim wypadku będzie to "około".

Po drugie, wszelkie inne źródła w grach, w tym słowa Meliana i Escatona, wskazują, że Cisza nastąpiła te 1165 (MM6), 1168 (MM7) i 1171 (MM8) lat temu. Więc jeśli inne informacje mówią co innego niż jedna animacja, to dlaczego bierzesz za pewniak właśnie ją, a nie całą resztę?
I skąd ci się wziął rok 167, skoro MM7 rozpoczyna się 1 stycznia 1168?

Po trzecie, skoro na Enroth portalu nie było, to w takim razie co wykryli Kastore i Resurectra przed lądowanie na Enroth i co władcy Harmondale i Resurectra uruchomili przed wizytą u Coraka na jego stacji wrót?
Widzę, że opierasz się na jednym filmiku, gdy tymczasem pomijasz (świadomi bądź nie) inne fakty z tej samej gry:

Jak możesz przeczytać, Resurectra nie zbudowała sobie ot tak gwiezdnych wrót, ale odbudowała i uruchomiła już wcześniej istniejące, które wykryła z kosmosu.
Czy działały przed Ciszą? Tego nie wiemy. Wiemy natomiast z MM6, że Cisza spowodowała zerwanie kontaktu i łańcucha dostaw z innych kolonii Starożytnych.

Podsumowując, Corak z outra plecie trzy po trzy w sprawie wrót. Jego słowa odnośnie Ciszy też przeczą też temu, co mamy nie tylko w MM6 i MM7, ale i w MM8, które wyszło później i nadal trzyma się datowania z tych gier, a nie z outra MM7.

EDIT:
Masz tu jeszcze słowa Escatona z MM8:

Kastore PW
15 stycznia, 18:34
Nie no, przepraszam, ale ja mam rację. Jeśli tekst z gry jest sprzeczny z tym, co ustaliliście w Grocie kilkanaście lat temu, to jest gorzej dla waszych ustaleń, a nie dla gry.

Corak mówi około tysiąc lat temu, ale potem mówi, że Kreeganie zniszczyli sieć bram 900 lat temu bez "około", co sugeruje, że to "około" to nie jest np. 2000 lat tylko mniej niż sto. Według kalendarza Enroth wychodzi, że te wydarzenia miały miejsce powiedzmy około 150-180 roku oraz 250-280 roku.

Portal który uruchomiła Resurectra nie jest portalem do sieci bram i Corak mówi, że nigdy na Enroth nie było portalu do sieci bram, bo portal nie prowadzi do Starożytnych, tylko do jakiejś stacji dokującej, w której siedzi Strażnik i obserwuje światy na brzegu osi (galaktyki?) i nie wolno mu w nie ingerować, bo nie wolno mu opuszczać stacji, mimo że byłby zdolny im pomóc, bo sam o tym mówi. To jest ważne, bo mieszkańcy Enroth nie byli odcięci od pomocy, tylko konkretnie od Starożytnych.

Różnica między Corakiem a Melianem i Eschatonem jest taka, że Corak jest Strażnikiem bardzo wielu światów i ma na nie szeroką perspektywę i jest w stanie podać dosyć konkretne daty co się kiedy stało i co się dokładnie wydarzyło oraz wie kiedy dokładnie urwał mu się kontakt ze Starożytnymi, czyli w roku ok. 250 a nie w roku 1. Melian jest Strażnikiem tylko jednego z VARN-ów, więc bardziej prawdopodobne jest, że po prostu interpretuje wydarzenia tak jak mieszkańcy Enroth, bo mieszkańcy Enroth nigdy nie kontaktowali się ze Starożytnymi i to jest fakt, któremu nic nie zaprzecza i dopiero w roku 1 odkryli, że nie są w stanie się skontaktować, a Eschaton nie podaje żadnych konkretnych wydarzeń i ich dat, więc jego wypowiedź jest mglista.

To nie jest żaden fanfik, tylko dosłowny tekst z gry. Wszystkie fanowskie chronologie i interpretacje czym jest Cisza są błędne.
temat: Saga Enroth - Antagarich - Jadame - Axeoth