Kwasowa Grota Heroes VIIMight & Magic XHeroes III - Board GameHorn of the AbyssHistoria Światów MMSkarbiecCzat
Cmentarz jest opustoszały
Witaj Nieznajomy!
zaloguj się    załóż konto
Niebiańska Kuźnia  (WoG, HotA, VCMI)temat: H3Landscape - dodatek do HoMM3 HD+
komnata: Niebiańska Kuźnia (WoG, HotA, VCMI)
strona: 1 - 2 - 3 - 4

Paracelsus PW
7 lipca, 12:34
Dodałem na wiki projektu na GitHubie podstronę opisującą jak zmienia się tło pola bitwy w zależności od obiektu na mapie, w którym bitwa się toczy:

-> H3Landscape wiki - "bitwy w obiektach na mapie".

Paracelsus PW
31 lipca, 00:52
Kolejne wydanie H3Landscape - wersja 0.2.0 - ulepsza wyświetlanie jednostek na polu bitwy przez dodanie kliku efektów wizualnych na niektórych magicznych terenach i w niektórych fosach:

1. efekt zamglenia nóg na magicznych chmurach i w diabelskiej mgle,
2. efekt podświetlenia od dołu + brak cienia na ognistym polu i w fosie inferno,
3. efekt lekkiego zanurzenia nóg w przejrzystym stawie i w każdej wodnej fosie,
4. efekt półprzezroczystości dla żywiołaków powietrza i burzy.

-> Pobieranie instalatora H3Landscape v0.2.0: <ModDB> <NexusMods>

(przykładowy zrzut ekranu: oblężenie twierdzy położonej na magicznych chmurach)

Edit:
Nowe funkcje H3Ladnscape v0.2.0 nie są aktywne w Heroes III ERA.

Erui PW
31 lipca, 10:16
Super! Da się to samo zrobić dla bohatera? Zadziała w Kronikach Tarnuma tych od VIPa?

Paracelsus PW
31 lipca, 10:45
Tak, da się dodać podobne efekty dla bohaterów i mam zamiar to zrobić.
Ale muszę dla nich napisać dedykowaną procedurę wyświetlania, ponieważ koń bohatera ma dwie pary nóg na różnych wysokościach na ekranie, zatem prosta wersja tego efektu, którą zastosowałem dla jednostek na polu bitwy nie wyglądałaby dla bohatera dobrze.

Uruchamiałem H3Landscape w Heroes Chronicles w wersji kompatybilnej z HD-modem, ale przed każdym uruchomieniem musiałem ręcznie dopisywać wtyczkę Landscape do konfiguracji.
Niestety Mini_Launcher_Kronik ją nadpisuje.

(przykładowy zrzut ekranu: oblężenie Inferno położonego na ognistych polach)

Warmonger PW
31 lipca, 11:04
Fantastyczny pomysł, nikt inny na to nie wpadł :D Pewnie dla tego, że wydaje się niemożliwe do osiągnięcia przez prostą manipulację grafikami.

Efekt bardzo dobry :)

Dark Dragon PW
31 lipca, 13:41
Wygląda naprawdę rewelcyjnie! Świetna robota!

VIP PW
1 sierpnia, 14:20
Ładnie to wygląda ;)

Jeśli chodzi o Mini Launcher, to było już wcześniej pytanie: https://www.forum.acidcave.net/topic.php?TID=3892&pid=171386&page=7#171386

Może zrobię manager do zarządzania, ale chyba szybciej ładować dodane w HDmod hm... tak jak wcześniej hm... albo można też wciągnąć do Launchera za zgodą ;) - tylko kwestia kompatybilności

Paracelsus PW
21 sierpnia, 12:53
Uzupełniłem dokumentację H3Landscape na temat podmiany wyglądu obiektów na mapie przygody:

-> H3Landscape wiki - Adventture map objects

Paracelsus PW
30 sierpnia, 12:09
Kolejne wydanie H3Landscape - wersja 0.2.1 - kilka poprawek oraz dostosowanie kodu do najnowszej wersji HotA i ERA:

Najważniejsze poprawki:

1. Zapis gry utworzony przy włączonym H3Landscape zachowuje zgodność z niezmodyfikowaną grą
(można go odczytać bez włączonego dodatku H3Landscape),

2. Efekty wizualne na magicznych terenach są obsługiwane również w najnowszej wersji ERA, o ile:
-- jest zainstalowany HD Mod w wersji 5.8 (lub nowszej)
-- jest aktywna nowa opcha HD Moda: HD.NewTrue32 = 1

3. Grafika fosy Stronghold przygotowana w taki sposób, aby dało się ją wyświetlać na różnych typach terenu (nie tylko na skorupie).

4. Mechanizm podmiany wyglądu obiektów na mapie, który dostosowuje te obiekty do typu terenu, został rozszerzony na kilka obiektów z WoG (szczegóły na Wiki).

-> Pobieranie instalatora H3Landscape v0.2.1: <ModDB>

(przykładowy zrzut ekranu: bitwa w podziemnym stawie)

Paracelsus PW
1 września, 00:57
Szybkie wydanie poprawkowe H3Landscape - wersja 0.2.2 - naprawia drobny błąd wprowadzony w wersji 0.2.0, a znaleziony przez jednego z graczy ERA.

-> Pobieranie instalatora H3Landscape v0.2.2: <ModDB> <NexusMods>

(przykładowy zrzut ekranu: bitwa w podziemiach na śniegu)
strona: 1 - 2 - 3 - 4
temat: H3Landscape - dodatek do HoMM3 HD+