Kwasowa Grota Heroes VIIMight & Magic XHeroes III - Board GameHorn of the AbyssHistoria Światów MMSkarbiecCzat
Cmentarz jest opustoszały
Witaj Nieznajomy!
zaloguj się    załóż konto
Niebiańska Kuźnia  (WoG, HotA, VCMI)temat: H3Landscape - dodatek do HoMM3 HD+
komnata: Niebiańska Kuźnia (WoG, HotA, VCMI)

Paracelsus PW
1 listopada, 02:48
Witam wszystkich Grotowiczów.

Chciałem się pochwalić własnym dziełem - modyfikacją (wtyczką) do HoMM3 HD+ o nazwie "H3Landscape".
Można ją znaleźć na GitHubie.

Głównym założeniem projektu jest lepsze dostosowanie grafik pól bitew i ekranów miast do typu terenu, na którym się znajdują.

Na ten moment wydana jest pierwsza wersja 0.0.1, która modyfikuje tylko tła pól bitew - głównie wprowadzając nowe tła dla bitew pod ziemią (ale nie tylko).

-> pełna lista zmian wprowadzanych przez H3Landscape

Instalator dodatku można ściągnąć z GitHuba.

Po instalacji należy uruchomić HD_Launcher.exe i dodać "Landscape" do listy "Dodatkowe paczki danych"
(w angielskiej wersji - "Plugins").

Ponieważ autorzy HoMM3 HD+ zablokowali możliwość włączania wtyczek dla Horn of the Abyss, na ten moment można używać dodatku tylko razem z grą HoMM3 SoD / Complete, HoMM3 WoG / ERA oraz Hereos Chronicles (z modem HD). W najbliższej przyszłości planuję również wydać wersję dla VCMI.
Jeżeli autorzy Horn of the Abyss nie będą mieli nic przeciwko (edit: wiadomo już, że nie mają nic przeciwko), postaram się stworzyć również wersję dodatku dla HotA.

Na koniec - dwa przykładowe tła pól bitew z H3Landscape:
1. bagno pod ziemią

2. "skorupa" (jałowy teren) pod ziemią

Zapraszam do wypróbowania i komentowania.

Dark DragonDark DragonTemat przeniesiony do właściwego miejsca :).

Dydzio PW
1 listopada, 13:49
fajne, przed przeczytaniem treści z jakiegoś powodu mi sie skojarzyło że to do HD edition ze steama i mnie naszło lekkie zdziwienie xD

Paracelsus PW
1 listopada, 16:04
W pliku README na GitHubie dałem link do strony HoMM3 HD+, żeby nikt nie miał wątpliwości, o który HD chodzi :)

W tym momencie mój dodatek jest chyba najbardziej atrakcyjny dla graczy oryginalnej wersji Heroes 3 Complete, do której nie ma zbyt wielu fanowskich modów ani dodatków.

Andruids PW
1 listopada, 16:21
Faaaaaajnie wyglądają, najbardziej podoba mi się podziemne pole bitwy na powierzchni : p

Paracelsus PW
1 listopada, 16:32
"Podziemne pole bitwy na powierzchni" istnieje dlatego, że edytor map nie blokuje używania terenu "subterranean" na powierzchni. Potraktowałem ten fakt jako pewne wyzwanie.

Stworzyłem zatem taką wizualizację (roboczo nazywając ją "red rocks"):

Postaram się, aby w którejś z kolejnych wersji mojego dodatku, po kliknięciu prawym przyciskiem myszy na mapie przygody na powierzchni, w miejscu gdzie jest teren tego typu, wyświetlał się inny opis niż "Podziemia (można kopać)".

Agon PW
2 listopada, 16:48
Czy planujesz dodać też nowe grafiki dla przeszkód terenowych żeby to miało sens w podziemiach np. stalagmity?

Paracelsus PW
2 listopada, 19:06
Ponieważ już nieco zmodyfikowałem procedurę odpowiedzialną za generowanie przeszkód na na polu bitwy (na potrzeby naprawienia pewnego błędu w bitwach morskich na magicznych terenach), wiem jak ona działa i co wypadałoby jeszcze w niej zmienić.

Tak - planuję dodać kilka nowych grafik dla przeszkód terenowych pod ziemią, ale wcześniej zamierzam zrobić coś prostszego: uniemożliwić wylosowanie przeszkód, których wygląd jednoznacznie kojarzy się z powierzchnią (jak np. krzewy).

Trzeba też pamiętać, że terenu typu "trawa" nie da się jednoznacznie interpretować jako całkowicie podziemnego. Ja w swojej koncepcji założyłem, że trawa na poziomie podziemi oznacza bardzo głęboką kotlinę lub kanion, który ma jakiś prześwit na światło dzienne.

Zatem dla trawy pod ziemią raczej nie będzie żadnych stalagmitów.

Drwal PW
3 listopada, 14:37
Wygląda dobrze, szkoda, że nie można korzystać na platformie, w którą większość osób gra.

Paracelsus PW
3 listopada, 14:50
Masz na myśli Horn of the Abyss?
Jeśli porozumiem się z twórcami HotA, to będzie możliwe.

Sądzę, że możliwość ładowania wtyczek dla HotA została zablokowana z tego powodu, że autorzy HotA nie chcą obrywać za błędy spowodowane nieprzetestowanymi interakcjami między HotA a modyfikacjami innych autorów.

Przy okazji - wstawiam zrzut ekranu z oblężenia Wrót Żywiołów na polu kończyny, żeby pokazać, że H3Landscape nie skupia się tylko na podziemiach:

Drwal PW
3 listopada, 14:58
Tak, HotA.

Cytat:
Sądzę, że możliwość ładowania wtyczek dla HotA została zablokowana z tego powodu, że autorzy HotA nie chcą obrywać za błędy spowodowane nieprzetestowanymi interakcjami między HotA a modyfikacjami innych autorów.

Z tego co kiedyś czytałem, to nie chcą by modyfikować ich dodatek jakkolwiek. Mam nadzieje, że dostaniesz zgodę, ale nie brałbym tego za pewnik.

3 listopada, 15:12
Nie bardzo wiem, jak owa zgoda miałaby wyglądać w praktyce. Będzie okienko czasowe, podczas którego opcja dodawania pluginów w launcherze będzie aktywna?

Paracelsus PW
3 listopada, 15:24
Nie o to chodzi.

Ja nawet teraz znam techniczną możliwość dołączenia własnego kodu do HotA, tylko celowo tego nie zrobiłem, wiedząc, że autorzy sobie tego nie życzą.

Nie potrzebuję wcale, żeby HD Launcher ładował mój dodatek jako wtyczkę.

Agon PW
3 listopada, 23:16
Czy istnieje możliwość stworzenia podziemnych alternatyw dla ekranów miast i naziemnej alternatywy dla lochu?

Paracelsus PW
4 listopada, 01:42
Istnieje i taki mam plan.
To jest jedno z założeń dla H3Landscape.

Paracelsus PW
8 listopada, 21:04
Drodzy Grotowicze!

Ponieważ dostałem pozytywną odpowiedź od HotA Crew:
HotA Crew:
We do not position HotA as a modding platform and do not provide assistance in modding efforts (therefore, HotA does not include anything that could be considered an invitation to modding). However, we do not prohibit the creation and distribution of mods for HotA or treat them negatively, unless they pursue malicious goals such as cheating in online games.
...spodziewajcie się, że wersja 0.0.2 dodatku H3Landscape będzie działała również z Horn of the Abyss.

Na koniec losowe tło z H3Landscape, żeby post miał więcej kolorów :)

Warmonger PW
9 listopada, 07:49
Świetna robota :) Dobrych grafik nigdy nie za wiele.

Drwal PW
9 listopada, 09:58
Jestem zaskoczony i równocześnie nie mogę sie doczekać. Powodzenia. :)

ShEv441 PW
9 listopada, 15:14
Zapowiada się bardzo fajny mini-dodatek. Ja gram na hocie, więc zainstaluje go jak będzie taka opcja i sprawdzę. Podoba mi się teren najbardziej te podziemne i z confluxem jako oblężenie. Czy mod jest już grywalny?
Nagraj proszę może jakiś gameplay pokazujący parę bitw na tym modzie - aby można było zobaczyć przed pobraniem jak to wygląda :)

Paracelsus PW
10 listopada, 01:37
Mod jest w pełni grywalny jako wtyczka ładowana przez HoMM3 HD+, więc można go używać z tymi wersjami Heroes 3, o których pisałem w pierwszym poście (jest tam też link do instalatora).

Natomiast pełne dostosowanie go do HotA zajmie mi zapewne kilka tygodni.

Na koniec tradycyjnie jedno z pól bitew - Pole Kończyny na poziomie podziemi:

temat: H3Landscape - dodatek do HoMM3 HD+