|
|
|
|
Witaj Nieznajomy!
|
temat: [H3] Tłumaczenia fanowskich map komnata: Gildia Lingwistów |
wróć do komnaty
|
| strona: 1 - 2 | |
![]() Vermer
|
Nie jestem pewien czy to dobra komnata, ale jak coś można temat przenieść. Od dłuższego czasu chce zagrać w kilka klasycznych zagranicznych map do ukochanej Trójeczki (w polskie też ogrywam, ale chce sprawdzić też kilka z zagranicy). I niby umiem dobrze angielski np. ale nie na tyle, by móc się dobrze cieszyć tymi mapami, a ręczne tłumaczenie KAŻDEGO tekstu z osobna to katorga. I wiem, że są mapy, w której fabuła nie jest ważna, no ale chciałbym się z nią jednak bardziej zapoznać, nie? Dlatego pytanie, jaki jest najszybszy i najdokładniejszy sposób (poza wspomnianym tłumaczeniem każdego tekstu z osobna) na tłumaczenie takich map (i nie tylko map bo chciałbym też kampanie sobie posprawdzać)? Czekam na w miarę szybką odpowiedź. Pozdrawiam |
![]() uhm
|
W edytorze map wchodzisz w menu "Plik" -> "Eksportuj tekst". Wrzucasz do translatora, przetłumaczony tekst dodajesz do mapy przez "Importuj tekst". |
![]() Vermer
|
Ok dziękuje za uwagę. Nie wiem czemu ja o tym wcześniej nie pomyślałem. |
|
|
To takie proste nie jest, gdyż wyeksportowany tekst musi mieć pewne wyrazy nieprzetłumaczone, żeby móc zaimportować zmieniony tekst, np. ===== Map name =====, ===== Map description ===== ,===== Timed events ===== czy Message:. |
![]() Vermer
|
To jak to zrobić w miarę dobrze i sprawnie? Pytam bo szukanie tego ręcznie byłoby męczące. |
![]() Kastore
|
Umiesz Pythona? |
![]() Vermer
|
Zależy co masz na myśli w słowie "umiesz". Zapewne trzeba będzie pomajstrować w kodzie mapek czy coś? |
![]() Kastore
|
Nie no, bierzesz plik tekstowy i piszesz jakiś skrypt, który automatycznie ci to tłumaczy za pomocą np. biblioteki Translator i zachowuje headery takie jak ===== Map name ===== etc. i zapisuje jako nową wersję pliku. A potem tą nową wersję wczytujesz w edytorze map. Kwestia czy to będzie szybsze niż manualne wrzucenie tekstu do transalatora zależy od tego ile tego tekstu jest. Albo możesz po prostu wrzucić do ChataGPT cały plik tekstowy, powiedzieć, żeby ci przetłumaczył i zachował headery, skopiować output i wrzucić do pliku .txt, a potem importować ten plik w edytorze. |
![]() Andruids
|
Czy tych headerów jest aż tyle, że ich skopiowanie z powrotem w języku angielskim do przetłumaczonego pliku tekstowego jest takie frapujące? |
![]() Kastore
|
Każdy event na mapie, każda puszka Pandory, etc. ma swoje własne headery. W zależności od mapy jest ich mega dużo. |
![]() Vermer
|
Akurat jedną z map, którą bym chciał przetłumaczyć jest kultowe The empire of world. A ta ma bardzo dużo tekstu, chyba z 50000, więc kopiowanie w Pythonie było by też męczące. Więc ostatecznie, zostaje Chat gpt. Z tym, że bez premium będzie to dość irytujące i czasochłonne ale lepszego rozwiązania chyba nie znam na to. Swoją drogą, czym są te headery, jak one wyglądają i ile ich jest w przeciętnym tekście w mapce typu wspomniana mapa fabularna? |
![]() Kastore
|
Cytat: A, no to na 100% Python byłby najlepszym wyborem. ChatGPT będzie ci robił błędy jak jest tyle tekstu, a w Pythonie można napisać jakiś skrypt, który np. za pomocą regexu będzie omijał headery i tłumaczył wszystko inne na polski.A ta ma bardzo dużo tekstu, chyba z 50000 Cytat: Wejdź w edytor map, otwórz The empire of world, kliknij File -> Eksport tekstu i sobie przejrzyj plik .txt, jak to tam wygląda. Zerknąłem na to i w zasadzie musisz Pythonowi powiedzieć tylko, żeby szukał tylko linijek "Message:" i tłumaczył wszystko po tej linijce, aż do linijki z tekstem "Name:" lub "Timed events:" albo zaczynającej się od "=====" albo zaczynającej się od "([liczba], [liczba], [liczba])".Swoją drogą, czym są te headery, jak one wyglądają i ile ich jest w przeciętnym tekście w mapce typu wspomniana mapa fabularna? Masz zainstalowanego Pythona? Ten skrypt powinien wyglądać tak, że wczytujesz plik tekstowy wyeksportowany z mapy na początku skryptu, za pomocą regexu szukasz, co masz przetłumaczyć i za pomocą biblioteki Translator albo czegoś podobnego tłumaczysz to na polski i zapisujesz do wyściowego pliku tekstowego, a po zakończeniu działania skryptu importujesz ten plik tekstowy w edytorze map. |
![]() Vermer
|
Nie mam pythona ale mogę go zainstalować by mi pomógł to ogarnąć. W wolnej chwili sprawdzę czy to zadziała. |
![]() uhm
|
Prawie udało mi się zmusić do współpracy Gemini. Jedyne co robi źle, to z jakiegoś powodu przenosi zdania w długich wydarzeniach do kolejnych wierszy, przez co plik nie chce się zaimportować; po ręcznym poprawieniu liczby wierszy plik .txt wchodzi do mapy gładko. Może z innym SI dałoby się również i to zautomatyzować. Testowałem na małej mapie "Przypadki Jareda Hareta" w wersji polskiej, więc na większej może robić więcej błędów :P Mój prompt na szybko: Wyślę Ci plik do przetłumaczenia z polskiego na angielski. Kieruj się tymi regułami: 1. Nie tłumacz nagłówków zawartych między znakami ===== albo *** albo zakończonych dwukropkiem. 2.Ponadto gotowy plik powinien być pozbawiony dodatkowych treści w postaci [cite start] 3. Powinien zawierać dokładnie tyle samo przerw między wierszami i w tych samych miejscach co pierwotny tekst. 4.Przed każdym wierszem zaczynającym się od podania współrzędnych w formacie (x, y, z) dodaj pusty wiersz. 5.Dodaj też pusty wiersz przed każdym wierszem zaczynającym się od ===== 6. Nie dodawaj pustego wiersza po "nazwie mapy" i "opisie mapy" |
![]() Kastore
|
Plik The Empire Of The World.txt ma 1400 linii. Nie ma opcji, że Gemini nie zrobi jakiegoś błędu. Lepiej go poprosić, żeby zrobił jakiś skrypt, żeby mieć na przyszłość i po prostu sobie go uruchamiać, żeby na szybko przetłumaczyć mapę. |
![]() Vermer
|
Zrobiłem tak jak napisał Uhm i niby widzę że jest ok, ale mimo to i tak plik nie chce się zimportować spowrotem. Co ja niby robię źle? |
![]() Kastore
|
A skąd my to mamy wiedzieć? |
![]() Vermer
|
Mogę ewentualnie gdzieś wrzucić ten tekst, który mi Gemini wypluło i będziecie mogli zobaczyć, co może być nie tak. Ewentualnie byście jeszcze to poprawili i dzięki temu bym wiedział na przyszłość, co robić bym to robił już samodzielnie. |
![]() uhm
|
Zobacz jaka jest liczba wierszy w obu plikach, tak jak pisałem gemini dzieli długie wiersze na kilka krótszych - po naszemu wciska "enter" co jedno-dwa zdania. Nie słucha polecenia, że liczba wierszy w nowym pliku ma być taka sama jak w starym i że zdania mają pozostać w tym samym wierszu, podejrzewam że jest wbudowane ograniczenie liczby znaków na wiersz w oknie czatu. Możesz ręcznie cofnąć wszystkie "entery", ale ja bym się jeszcze pobawił promptami z innymi SI np. chatem GPT. Dotąd kilka razy bawiłem się tylko z Gemini i wydaje mi się jeszcze pod wieloma względami niedopracowany. |
![]() Kastore
|
Cytat: To nie ma sensu. Przecież ten plik ma ok. 1400 linii. Dodatkowo jest wiele NIEWIDZIALNYCH znaków, np. inne typy spacji i enterów, które AI lubi czasem wstawiać i nie da się nawet zidentyfikować, czy coś jest nie tak. Ostatnio chciałem na szybko skrypt testowy w Pythonie i poprosiłem ChatGPT i KAŻDĄ spację zamienił mi chyba na Non-breaking space czy coś, już nie pamiętam i miałem kilkadziesiąt błędów i gdyby nie to, że edytor kodu mi dokładnie powiedział, co się dzieje, to nie wiedziałbym, dlaczego skrypt nie chce się odpalić. AI mogło też popełnić jakąś literówkę w headerze albo zjeść tam znak interpunkcyjny i też musisz przeczytać każde słowo dokładnie, żeby to znaleźć.
Mogę ewentualnie gdzieś wrzucić ten tekst, który mi Gemini wypluło i będziecie mogli zobaczyć, co może być nie tak. |
| strona: 1 - 2 | |
| temat: [H3] Tłumaczenia fanowskich map |
wróć do komnaty
|