Kwasowa Grota Heroes VIIMight & Magic XHeroes III - Board GameHorn of the AbyssHistoria Światów MMSkarbiecCzat
Cmentarz jest opustoszały
Witaj Nieznajomy!
zaloguj się    załóż konto
Biblioteka Legendtemat: Timeline gier Might and Magic
komnata: Biblioteka Legend

Proroc3Y PW
19 sierpnia 2025, 12:00
Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Siedzę sobie i przeglądam tematy na temat lore Mocy i Magii itd. i to co mnie zastanawiało to to, że nie ma tu jako takiego pełnego *timeline'a* uwzględniającego wszystkie tytuły z pod znaku Might and Magic. Podobno gdzieś takowy jest w internecie, ale się nie natknąłem XD
Tak więc pomyślałem, że stworzę swój własny. Proszę bardzo:

Zanim się Szanowni Grotowicze zapytają "Zaraz, zaraz, zaraz... HotA? DoR? Co one tutaj robią?" jak i inne decyzje, to już wyjaśniam:
1. Uznaję Swords of Xeen, bo ten mod stał się w zasadzie kanoniczny. Został uznany przez NWC i znajduje się nawet w sześciopaku M&M co jest do kupienia na GOGu.
2. The Price of Loyalty, mimo, że to osobne całkiem historie, to uwzględniłem, gdyż no cóż, to dodatek do Heroes II i część złotej edycji. Traktuję go jako "gdzieś po drodze/w międzyczasie" Wojen o Sukcesję.
3. CoMM, WoMM+Shifters, te tytuły jak i Ardon uznaję za część Świata Enroth wbrew temu, co mówią niektórzy. Wierzę szanownemu Acid Dragonowi i jego Gildii Mrocznych Tajemnic.
4. Horn of the Abyss, bo podobnie jak SoX - stał się quote on quote kanoniczny. Planszowe Heores III (oficjalnie wspierane przez Ubisoft) dostają pirackie Cove. Poza tym oficjalny turniej z okazji XXX-lecia serii jest ogrywane na... HotA. To plus muzyka Mistrza Romero są dla mnie wystarczające.
5. Day of Reckoning? Forge. Greg Fulton. Fabuła ma mówić bezpośrednio o Rozliczeniu. Ponownie Paul Romero. Czy coś muszę dodawać? No dobra, ostatecznie to te dobre zakończenie M&M7 jest kanonem, ale sądzę, że Kastore osiągnął swój cel anyway, tylko poźniej.
6. Nie chciało mi się bawić z Heroes Chronicles więc dałem wielką klamrę gdzie się mniej więcej zaczyna i gdzie się kończy. Za dużo roboty XD
7. Tak mi się osobiście wydaje, że Olden Era czasowo rozgrywa się nie tylko przed H1 ale też przed M&M1. Czasowo jedynie, bo nie sądzę, żeby Jadame miało jakąś styczność z Varnem 4 :P Ale to może najpierw zaczekam do premiery xP
8. Legends bo co prawda fabuły jako takiej nie ma, to jednak zwiedzamy różne lokacje z poprzednich gier... Tiaaa, nie wiem do końca, co z LoMM zrobić, tak samo gdzie w ogóle umieścić Fates.
10. Co do tytułów Axeoth... nie jestem pewien. Parę razy słyszałem, że M&M9 jest w tym samym czasie, co Heores IV. Parę razy, że trochę po, trochę przed, więc tak dałem pi razy drzwi.
11. Tak, uznaję retcon z MMX i uważam, że Ashan i inne światy leżą w tym samym kosmosie, jednak mimo to nie widzę sensu by łączyć ashański timeline z pozostałymi. Znowu za dużo roboty :P

Chętnie usłyszę wasze zdanie na ten temat. Czy zgadzacie się z takim umiejscowieniem, czy macie jednak inną perspektywę? A może walnąłem jakieś błędy natury nazwijmy to technicznej? Bo z pewnością coś musiałem spartaczyć xP
(to mój pierwszy w zasadzie post tutaj lol)
Zapraszam do dyskusji!

Eternal PW
19 sierpnia 2025, 18:46
Aaach, jak ja dawno nic tu nie pisałem!

Witaj w skansenie na rubieżach internetu, za lepszych czasów zwanym Kwasową Grotą! Zanim przystąpię do zwyczajowego w tych stronach czepiania się, pozwól mi najpierw powiedzieć, że wykonałeś kawał rewelacyjnej roboty. Graf schludny, dużo informacji na relatywnie małej przestrzeni, wszystkie najważniejsze gry odnotowane - wielki szacun z mojej strony.
Jednakże warto by powiększyć czcionkę, którą pisane są dopiski - nawet powiększając obraz, miałem problem z ich odczytaniem. A skoro już płynnie przeszliśmy do narzekania...

- Trylogia Ardonu naprawdę powinna się znaleźć na osobnej osi. Trochę się nagłowiłem, skąd w ogóle pomysł, że Crusaders dzieje się po H3 - domyślam się, że wziąłeś go z grotowej Sagi Ardonu. Z zastrzeżeniem, że nie grałem osobiście w Crusaders i tak jak ty opieram się tu tylko na danych z Groty - zdanie o "kilkunastu latach" to jednak czysta spekulacja. Jeśli Ardon znajduje się na Enroth, zgodnie z założeniem RAQ, to Crusaders musiało wydarzyć się przed Nocą Spadających Gwiazd, a tym samym przed MM6. Inaczej Necros nie potrzebowałby budować międzygalaktycznej bramy, by nawiązać kontakt z Kreeganami - mógłby po prostu podjąć współpracę z tymi, którzy już przybyli. Saga popiera takie osadzenie czasu akcji "świeżą pamięcią" mieszkańców o Kreegans i obecnością ich artefaktów - te jednak pojawiają się dopiero w Warriors. W Crusaders o Kreeganach wiedzą Necros i Celestia, którzy wnikliwie zgłębiali legendy Ardonu, nie jakieś szerokie grono mieszkańców. Do Warriors zaś upływa nieco czasu - Noc Spadających Gwiazd mogła w tym czasie nastąpić. A może nawet nie, może po prostu na Ardonie lubią stare legendy.
Ale nawet, jeśli przyjmiemy taki czas akcji, jaki podaje Saga Ardonu - serio, oddzielna oś. Ta część grafu jest po prostu zbyt zapchana, a wetknięcie kilku zapomnianych gier 3DO w przypadkowe miejsca między najpopularniejszymi odsłonami serii byłoby dla przeciętnego czytelnika potwornie konfundujące - będzie się zastanawiał, czy musi zapoznać się z tymi grami, aby dobrze zrozumieć kontekst Wojny o Miecz Mrozu. Tak nie jest. Jeśli Kroniki mogły dostać osobny tor, to tym bardziej trzy gry opowiadające historię niepowiązaną z wydarzeniami pozostałych.
- Właśnie, Kroniki. Ich ci się nie chce, serio? To nie takie trudne. Wojownicy Pustkowi, Podbój Podziemi, Rewolta Władców Bestii, Władcy Żywiołów, Drzewo Życia, Ognisty Księżyc, Szarża Smoków, Miecz Mrozu. Piszesz te tytuły jeden obok drugiego i załatwione. Siedmiu na dziesięciu fanów M&M zgadza się z tą kolejnością, poniekąd potwierdził ją nawet Ubisoft w Might&Magic Heroes: Era of Chaos, umieszczając je w tej kolejności w trybie Kronik*.
- Rzeczone Era of Chaos to retelling H3 i tym samym dzieje się w tym samym czasie, co RoE. W tej grze pojawia się jednak cały szereg tekstów sprzecznych z informacjami z innych gier... Poza tym jest to gierka mobilna P2W z generycznie cukierkowym stylem graficznym skalibrowanym pod Chińczyków. Zawarliśmy zatem milczącą ugodę jako fandom, żeby traktować ją jako elseworld. Nie wiem, czy chcesz nanosić ją na graf, nikt raczej nie będzie miał ci za złe jej pominięcia, podobnie jak z Heroes of Might & Magic Online, Might & Magic: Elemental Guardians i Might & Magic: Chess Royale.
- HotA zaczyna się w trakcie AB - w kampaniach pojawiają się odwołania do toczącej się na kontynencie wojny o Ostrze. Warto by to jakoś zanaczyć.
- Wreszcie casus Legends i Fates, które wprowadzają do serii dwoje najgorszych wrogów budowniczych timelinów - podróże w czasie i rzeczywistości alternatywne :p. No okej - w zasadzie podróż w czasie debiutowała w MM2, gdzie drużyna gracza cofnęła się w czasie i pomogła Kalohnowi przeżyć walkę z megasmokiem, zmieniając w ten sposób historię. Jeśli by zaznaczać podróże w czasie, trzeba by zacząć od tej. W wypadku magla, jaki stanowi Legends, lepiej jednak po prostu napisać, że różne poziomy tej gry rozgrywają się w różnych punktach historii światów Might & Magic. Podobną uwagę (tym razem dotyczącą tylko przeszłości Ashan do tamtego punktu) można dać też przy H7.

Fates natomiast, wg naszej aktualnej wiedzy, dzieje się w innym wymiarze. I mam złe wieści.
Cytat:
Born in chaos, doors to the Sea of Fates open in times of apocalypse across the Might & Magic timelines. These cataclysmic events are all doors through which the Sea of Fates can be accessed! 🚪

It is a place where Chaos reigns, and Order fights to survive. One such door is the apocalypse caused by the Dark Messiah, who brought the world back to chaos! 😈

With time and space thrown to chaos, heroes and creatures can be pulled from any era and any universe. Be Prepared! ⏳
...na upartego możesz więc umieścić Fates pomiędzy DM a Heroes Kingdoms, bo to jedyny wprost przytoczony 'entry point' do setttingu gry, ale już mamy potwierdzone, że w grze pojawią się bohaterowie z przeszłości Ashan, jak Sławoj czy Agrael, zaś jeśli gra się sprzeda, prawdopodobnie także elementy z Uniwersum Starożytnych. Zwróć uwagę na wielokrotne podkreślenie w tekście, że jest więcej niż jedno uniwersum M&M - fajnie, że lubisz teorię unifikacji Acida, ja też ją lubię, ale Ubi właśnie wywaliło ją do kosza i przywróciło multiwersum o_O.

* No, prawie - umieścił Miecz Mrozu przed Szarżą Smoków, co jest obiektywnie nieprawdą... Ale hej, choć raz się starali.

Yaaqob PW
20 sierpnia 2025, 08:20
Moim zdaniem nic lepszego od opracowania Alamara w temacie chronologii gier M&M nie powstało. ;-) Jeśli nie znasz tego, to łap -> https://www.forum.acidcave.net/topic.php?TID=83&page=2

Proroc3Y:
3. CoMM, WoMM+Shifters, te tytuły jak i Ardon uznaję za część Świata Enroth wbrew temu, co mówią niektórzy. Wierzę szanownemu Acid Dragonowi i jego Gildii Mrocznych Tajemnic.
Kocham tę Acidową hermeneutykę spójnościową, ale jej "realizacja" - np. w nowych tytułach od Ubi jest praktycznie niemożliwa...

Proroc3Y:
Planszowe Heores III (oficjalnie wspierane przez Ubisoft) dostają pirackie Cove.
Ubi "wydało" "swój Cove" w "Era of Chaos", ale co ciekawe, to Cove HOTY w planszówce to był pomysł Ubisoftu. Moją pierwotną ideą był autorski Cove oparty głównie na "Might and Magic VIII". Skomplikowana (i ciekawa!) sprawa ogólnie... ;-)

Eternal:
Zwróć uwagę na wielokrotne podkreślenie w tekście, że jest więcej niż jedno uniwersum M&M - fajnie, że lubisz teorię unifikacji Acida, ja też ją lubię, ale Ubi właśnie wywaliło ją do kosza i przywróciło multiwersum o_O.
Skąd ta informacja o multiwersum M&M? Rozmawiałem kiedyś z Victorem Malineau (obecnie Vicky Malineau) i możliwość koncepcji multiwersum została w tej rozmowie odrzucona. Rozumiem to tak - jeden kanon, ale nadpisywany przez retcony Ubi...

Eternal PW
21 sierpnia 2025, 15:49
Yaaqob:
Skąd ta informacja o multiwersum M&M? Rozmawiałem kiedyś z Victorem Malineau (obecnie Vicky Malineau) i możliwość koncepcji multiwersum została w tej rozmowie odrzucona. Rozumiem to tak - jeden kanon, ale nadpisywany przez retcony Ubi...
W sensie fragment, który przytoczyłem? Z oficjalnego Discorda Might & Magic Fates - został opublikowany przez moderatora jako oficjalne info nt. settingu gry.
Cytat:
With time and space thrown to chaos, heroes and creatures can be pulled from any era and any universe.
To be fair, ani ten, ani żaden inny materiał promocyjny MMF nie powiedział wprost, że Ashan i Uniwersum Starożytnych to dwie oddzielne rzeczywistości, ale jednocześnie zwrot "any universe" nie pozostawia wątpliwości, że istnieje więcej niż jedno uniwersum Might & Magic. Kto wie - może te "inne uniwersa" to EoC, Dragon Rage, King's Bounty albo w ogóle ich jeszcze nie wymyślili i tylko otworzyli tu sobie furtkę na przyszłość; zgodzisz się jednak chyba, iż najoczywistszą interpretacją tego zdania jest ta, że dwa settingi M&M, które przez lata uchodziły za oddzielne, rzeczywiście takie są.

W kwestii tytułowego Morza Losów sytuacja zaś jest już jednoznaczna - Morze jest miejscem, do którego możesz zostać przetransportowany w warunkach globalnego kataklizmu z więcej niż jednej "timeline", a więc jeśli nie pełnoprawnym osobnym wszechświatem, to przynajmniej innym wymiarem powiązanym z kilkoma wszechświatami. Fachowa nazwa na strukturę złożoną z więcej niż jednego wszechświata z enigmatycznym wymiarem pomiędzy? Multiwersum.

Yaaqob PW
22 sierpnia 2025, 12:23
Eternal:
W sensie fragment, który przytoczyłem? Z oficjalnego Discorda Might & Magic Fates - został opublikowany przez moderatora jako oficjalne info nt. settingu gry.
Dzięki! Przeoczyłem to!

Eternal:
Dragon Rage, King's Bounty albo w ogóle ich jeszcze nie wymyślili i tylko otworzyli tu sobie furtkę na przyszłość; zgodzisz się jednak chyba, iż najoczywistszą interpretacją tego zdania jest ta, że dwa settingi M&M, które przez lata uchodziły za oddzielne, rzeczywiście takie są.

W kwestii tytułowego Morza Losów sytuacja zaś jest już jednoznaczna - Morze jest miejscem, do którego możesz zostać przetransportowany w warunkach globalnego kataklizmu z więcej niż jednej "timeline", a więc jeśli nie pełnoprawnym osobnym wszechświatem, to przynajmniej innym wymiarem powiązanym z kilkoma wszechświatami. Fachowa nazwa na strukturę złożoną z więcej niż jednego wszechświata z enigmatycznym wymiarem pomiędzy? Multiwersum.
Tak, ja nie jestem przeciwnikiem multiwersum! Ba, w zmiankowanej rozmowie z V. Malineau to ja zapytałem czy brand pójdzie w tym kierunku... Wtedy usłyszałem "nie", ale to było kilka lat temu. "Era of Chaos" wprowadziła już pewne retcony, a nowe podejścia do starego materiału źródłowego zapewne pójdą jeszcze dalej... Toteż multiwersum brzmi jak dobre rozwiązanie.

Morze Losów? Ależ mi to przypomina Elryka z Melniboné i "Żeglarza Mórz Przeznaczenia"... ;-)

Proroc3Y PW
22 sierpnia 2025, 20:31
Wprowadziłem pare zmian:

Eternal, masz rację z tym oddzieleniem tytułów ardońskich od reszty gier. Czcionka jest teraz większa, acz zawsze uwielbiam jak internet robi jakąkolwiek kompresję obrazów (oryginalny plik ma rozdzielczość 1440p). A co do Kronik, nie umieściłem reszty tytułów bo mam mały problem z ich umiejscowieniem właśnie, gdzie którą kronikę względem pozostałych tytułów. Weźmy taką Szarżę Smoków. Jest Mutare, ok, ale to jest przed Ostrzem Armagedonu? Po? Albo muszę po prostu je ograć, bo nie ukrywam, jeszcze jestem przed xD
Do Arkomaga, Legend i Fates dodałem odpowiednie dopiski. Umiejscowienie karcianki i LoMM jest specjalne. To w MM7 pojawił się Arkomag, a Lidżendsy to czasy tworzenia H4 i MM9. MM6 i Heroes III teraz nie są równo jedna na drugiej, gdyż no cóż, zrobiłem sobie reminding i na grotowej stronie o Kuźni jest wzmianka, że Wola Niebios i Odrodzenie Erathii dzieją się w tym samym czasie, natomiast dział "O grze" Heroes III w Jaskinii mówi, że RoE ma miejsce zaraz po MoH. Na oficjalnym discordzie M&M (który powstał niedawno, kiedy to piszę) dostałem odpowiedź, że w większości w tym samym czasie, więc jakoś to chciałem zaznaczyć. A skąd pomysł, że Drejksy są po H3? Tekst, który tam pada (chyba w wersji na PS1) - "Who can believe in the mandate of heaven jargon anymore anyway?", więc gra powinna się dziać po MM6. A i tak, dodałem też resztę tytułów, mobilki i chińskie Heroes Online. Nie wiem w zasadzie po co :-P

Może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły? Albo jeszcze coś muszę naprawić? Widać te teksty/dopiski tam w ogóle?

Dark Dragon PW
24 sierpnia 2025, 11:20
Ten temat nie pasuje bardziej do tego przypiętego? Widziałeś też moją ośkę?

Acid Dragon PW
25 sierpnia 2025, 08:13
Jeśli chodzi o MM Fates, to odniosę się do tego w podsumowaniu Gamescomie, ale generalnie nie przejmowałbym się absolutnie niczym w kontekście fabuły - cokolwiek autorzy by nie mówili.

- gra nie ma bowiem żadnej fabuły. Żadnej.
- jeśli autorzy (Immutable) mówią cokolwiek o fabule, to NIE jest to stanowisko Ubisoftu, bo żadnej fabuły z Ubisoftem nie uzgadniali.
- Są - w gronie samych autorów Fates - sprzeczne zeznania czy będą mieli od Vicky pozwolenie na wykorzystanie grafik z Enroth czy nie. Jeden twierdzi, że im tego zabroniono, drugi mówi, że w przyszłości mogą się pojawić.
- Ich Executive Producer powiedział, że Fates ma miejsce w ich własnym, oddzielnym uniwersum.

Generalnie Fates istnieje w oderwaniu od jakiejkolwiek fabuły, żeby móc wykorzystywać grafiki ze wszystkich gier, czy nawet swoje własne i nie przejmować się czy dwie postacie mogą razem występować w jednej grze czy nie. Jeśli to dla kogoś tworzy "multiwersum" - jasne. Jednakże nie jest to ani definicja ani sprecyzowanie relacji Enroth i Ashanu.

Na potrzeby generalnej dyskusji - Enroth i Ashan są różnymi uniwersami fabularnymi. Mówimy o nich oddzielnie, mają różne pochodzenie i autorów i różne reguły fabularne (kosmogonię, podejście do magii, wątki sci-fi, etc.). Nie mówimy o nich wspólnie jakby nie było tych różnic. Raczej szanujemy te różnice i wybieramy czy gra ma miejsce w jednym, czy drugim uniwersum i które reguły jej dotyczą.

Przy szczegółowej analizie i na bardzo ogólnym poziomie rozumienia MOŻNA w miarę bezpiecznie przyjąć (co nie znaczy, że należy i jest to w 100% pewne i potwierdzone), że Ashan i Enroth leżą w tym samym uniwersum. Jednakże światy te są cały czas od siebie oddzielone - zarówno w kontekście wewnętrznej fabuły (zasłona Ashy) jak i w kontekście tworzenia gier (póki co nie powstanie gra, w której akcja będzie miała miejsce na obu światach).

Yaaqob PW
26 sierpnia 2025, 09:19
Proroc3Y:
A co do Kronik, nie umieściłem reszty tytułów bo mam mały problem z ich umiejscowieniem właśnie, gdzie którą kronikę względem pozostałych tytułów. Weźmy taką Szarżę Smoków. Jest Mutare, ok, ale to jest przed Ostrzem Armagedonu? Po? Albo muszę po prostu je ograć, bo nie ukrywam, jeszcze jestem przed xD
Wyważasz otwarte drzwi, bo ten temat już był przedmiotem debaty Acid Dragona, Alamara i Dark Dragona w wzmiankowany już dwukrotnie, przypiętym wątku...
temat: Timeline gier Might and Magic