Witaj Nieznajomy!
|
temat: Przepowiednia - kalendarz adwentowy Olden Era komnata: Antykwariat Starej Ery (HoMM: Olden Era) |
wróć do komnaty |
Garett |
Temat przeznaczony do dyskusji nad opowieścią oraz informacjami odkrywanymi codziennie w kalendarzu adwentowym Olden Ery. Dziś wraz z kolejnym fragmentem opowieści widzianej oczyma Ylwari, otrzymaliśmy także drugą część FAQ. Ten temat będzie także służyć dla mnie do notyfikacji odnośnie update'ów w tłumaczeniu owego kalendarza - a skoro o tym mowa, to zapraszam na tłumaczenie Dnia 5, enjoy. EDIT: Dzień 6 to tylko tekst, więc szybko poszło dodanie go. |
Garett |
Dzień 7. jest już dostępny. |
Garett |
Dzień 8. dodany, a w nim pierwsze wzmianki o atakach Roju. Robactwo najwyraźniej zasmakowały w społeczności akademickiej. |
Zachari |
Z jakiegoś powodu historie z kalendarza nastawiają mnie bardziej pozytywnie do fabuły jaką dostaniemy w Olden Erze. Chociaż całość, mimo osadzenia na Jadame, zalatuje klimatem Ashanu (szczególnie nie podobają mi się imiona), trzeba jednak przyznać, że autorzy zrobili pewien research i odnaleźli schemat tego jak powinno wyglądać społeczeństwo Jadame. W MM8 widzimy, że Jadame jest najbardziej zróżnicowanym rasowo kontynentem. Co więcej, zamieszkują je inteligentne rasy, które na innych kontynentach były raczej utożsamiane z potworami – Minotaury, Trolle, Jaszczuroludzie, Szczurołaki, Smoki. Dodanie do tej puli Meduz i Drzewców wydaje się całkiem spójne. W przypadku Meduz dodano również wzmiankę o tym, że zamiana w kamień stanowi dla nich istotny element kulturowo-religijny. Taki dziwny element „uczłowieczenia” również w mojej opinii wpisuje się całkiem fajnie w świat przedstawiony. Nie podoba mi się natomiast to, że wątek Nekromantów, podobnie jak w Ashanie, wydaje się oscylowac gdzieś na granicy etycznej neutralności (choć może tylko ja to tak odbieram). Na Enroth było to raczej zawsze dosyć oczywiste po której stronie stoją. Zobaczymy jednak, jak całość się rozwinie. |
Garett |
Dzień.9 wrzucony, a w nim podstawa zdrowej gospodarki. ... @Zachari Nekromanci z Jadame byli już tacy w MM8 |
Garett |
Dzień 10. oraz 11. przetłumaczone i wrzucone do Czytelni. |
Markham98 |
Pierwsze wrażenia po graniu od CDAction: https://cdaction.pl/juz-gralismy/gralismy-w-heroes-of-might-and-magic-olden-era-to-heroes-3-ale-z-niezbednymi-nowosciami-tylko-u-nas |
Nicolai |
Szwagier: Czy mi się wydaje, czy oni wprowadzili do Herosków... Majora Chruma!? W sumie, jego obecność tłumaczyłaby dlaczego Chłop awansował na 2. poziom :PDzień.9 wrzucony, a w nim podstawa zdrowej gospodarki. |
Markham98 |
Jestem zachwycony ostatnią (trzecią opublikowaną dziś rzeczą), polecam każdemu z mrocznych stworzeń oraz nieumarłych. |
Garett |
Tłumaczenie Dnia 12., a w nim Drony i Smoki. |
Garett |
Dzień 14. oraz 15., a w nich smokobójcy i grzebanie w śmieciach po Vori. EDIT: Tak dla potomności - Dzień 13. się nie zgubił, ale był uwzględniony w newsie wraz z revealem Lochu. |
Garett |
Dzień 16., a oprócz niego dostaliśmy także Devlog o generatorze map. |
Garett |
Dzień 17, a wraz z nim zapowiedź streamu: |
Garett |
Dzień 18., a w nim kiciuś. |
Górski Krasnolud |
Ja nie mogę, ale fajny kiciuś. |
Garett |
Małe rozwinięcie lore kiciusia od nowego "Lormajstra" z discorda Unfrozen: 1. Te "myślące kryształy" z jego opisu to ten sam rodzaj, co Kryształ Escatona (i krystaliczne formy życie broniące go). 2. Kociaki są larwalną formą Kotów z Piekła Rodem z CRONu, gdzie tutaj dorosła forma zwie się Kotorożcem (Cathorn). Dojrzewanie zajmuje im kilkaset lat, po czym opuszczają Enroth by sobie skakać pomiędzy wymiarami. W skrócie, lovecraftiańskie koty. |
Alamar |
Garett: 1. Te "myślące kryształy" z jego opisu to ten sam rodzaj, co Kryształ Escatona (i krystaliczne formy życie broniące go). Cytat: Podobne? Tak. Ten sam rodzaj? Nie.Those ancient "smart crystals" are indeed similar to the material of Escaton's Crystal. Garett: 2. Kociaki są larwalną formą Kotów z Piekła Rodem z CRONu, gdzie tutaj dorosła forma zwie się Kotorożcem (Cathorn) Cytat: To jest (na razie) tylko jego opinia, jak sam wskazał. I nie są larwalną formą Piekielnych Kotów, a należą do jednej rasy, z której Piekielne Koty też się wywodzą.I view Kittenhorns as sort of a baby version of the race (to the extent such a term applies here) that the Cat From Hell belongs to. When Kittenhorns reach adulthood (which can take from several years to centuries), they become creatures similar to the MM2 Cat. Once that happens, however, most of them leave Enroth for other planes of existence, which is part of the reason they are few and far between even during Olden Era. Dojrzałość osiągają zaś nie po kilkuset latach, ale po kilku do kilkuset lat. Jak na razie Unfrozen "gra" bezpiecznie i stosuje triki w postaci takich właśnie porównań - daje coś znajomego, ale jednocześnie nie jest to w 100% rzecz, istota czy wydarzenie z poprzednich części. Podobnie jest w przypadku zestawów artefaktów, gdzie dano np. "Zbroję Przeklętego", ale nazwano ten zestaw "Cieniem Śmierci." To samo, ale jednak inne. Zresztą cała fabuła kampanii jak na obecną chwilę brzmi jak kopia fabuły z MM8, z drobnymi zmianami tu i tam. Zobaczymy, czy ostatecznie będzie jednak na tyle odmienna, że stanie się swoją własną rzeczą, a nie tylko kopią czegoś z przeszłości. |
Garett |
Dzień 19., a w nim kolejne pozostałości sprzed Ciszy oraz zawarcie sojuszu. |
Garett |
Dzień 20. oraz 21., a w nich gady i Cthulhu. |
Garett |
Dzień 22. przetłumaczony, a wraz z nim kończymy kończymy opowieść Ylwari... Przynajmniej na ten moment. |
temat: Przepowiednia - kalendarz adwentowy Olden Era | wróć do komnaty |