|
|
|
|
Witaj Nieznajomy!
|
temat: Pumpkin Patch (ang. Pole Dyniowe) - nowy mod do HotAkomnata: Niebiańska Kuźnia (WoG, HotA, VCMI) |
wróć do komnaty
|
| strona: 1 - 2 | |
![]() Cezaros
|
Jak pierwszy raz napisałem ten post to chyba strona mi zcrashowała, bo się nie pojawił w komnacie. Witam wszystkich! Od dawna siedzę w grocie i czytam wszystko co pojawi się na forum (nawet fanfikcje pewnego pana z awatarem wogowskiej czarodziejki) i uznałem, że również się czymś podzielę. W ostatnim miesiącu stworzyłem nowy mod do Horn of the Abyss, który nazwałem Pumpkin Patch. Mod ma na celu dodanie elementów QoL i zwiększenie różnorodności poprzez drobne zmiany balansu czarów, zdolności drugorzędnych czy bohaterów. Lista zmian znajduje się na wiki heroes.thelazy.net. Najważniejsze elementy Pumpkin Patcha: - Nowy artefakt składany, Ostrze Armageddonu (z 4 elementów) - Zmiany w balansie czarów, zdolności drugorzędnych, artefaktów i bohaterów - 4 nowi bohaterowie: * Kastore (Czarnoksiężnik), specjalizacja: Taktyka * Athe (Heretyk), specjalizacja: Dyplomacja * Winstan (Czarodziej), specjalizacja: Precyzja * Gwenneth (Kleryk), specjalizacja: Uczony (dodatkowo zaczyna z czarem Zniszczenie Umarłych). FAQ Q: Czy to jest oficjalny patch HotA Crew? A: Nie. Q: W jaki sposób został zrobiony? A: Głównie Hex-edycja. Q: Czy jest polskie tłumaczenie? A: Tak! Zawiera również dużo poprawek do oryginalnego polskiego tłumaczenia Hellburna. Wymagane jest zainstalowanie wpierw tłumaczenia Hellburna, potem Pumpkin Patch w wersji polskiej. Q: Jak działają nowe specjalizacje? A: Taktyka: Zwiększa zasięg zdolności Taktyka o 2 hexy. Podczas porównywania zdolności Taktyka z wrogim bohaterem, Kastore ma poziom Taktyki o 1 wyższy niż normalnie. Szczęście: Otrzymuje +1 do Szczęścia. Uczony: Podczas wymieniania czarów z innymi bohaterami, bohater może uczyć siebie i innych czarów z jednego poziomu wyżej niż normalnie Dyplomacja: Tak samo jak w oryginalnym HotA - zmniejsza koszt poddania. Q: Czy mod działa z trybem multiplayer? Co z kolejką online multiplayer HD moda? A: Działa. Oczywiście obaj gracze muszą mieć zainstalowaną tą samą wersję moda. Q: Czy masz jakieś filmy albo screenshoty przedstawiające mod? A: Film #1 Film #2 Film o mapie Strategic Quest wykorzystujący Pumpkin Patch. Mapa ze Strategic Quest nie należy do Pumpkin Patcha. Stream nagrany przez guest_273, w którym testuje nowe zmiany (ze szczególnym naciskiem na nowego bohatera, Gwenneth). portal heroes3wog.net Q: Co jeśli nie lubię jakiś zmian? A: Napisz do mnie - jeśli mnie przekonasz, Pumpkin Patch ulegnie zmianom; jeśli nie, napiszę poradnik jak urzeczywistnić twoją wersję gry (o ile będę umiał). W dodatku trwa obecnie praca nad możliwością wyboru poszczególnych zbiorów zmian (by przywrócić je do oryginalnej wersji gry) oraz na opcjonalne, dodatkowe zmiany (takie jak np. Legacy Sandro, który przywraca portret z Heroes II: Sucession Wars, czy też możliwość dla graczy Single-Player która pozwala na nie wybieranie umiejętności drugorzędnej podczas otrzymanego poziomu doświadczenia). Liczę na konstruktywną krytykę i opinie i życzę miłego dnia! |
![]() Dark Dragon
|
Liczyłem, że tytułowe pole będzie nowym terenem dodanym do gry. |
![]() Cezaros
|
Niestety póki co nie, ale to ciekawy pomysł! Pewnie takie pole by zamieniało poległych w duchy albo miało inny klimatyczny efekt... Jeszcze tydzień do Halloween, może do tego czasu uda mi się coś takiego dodać. |
|
Tarnoob
|
Nowi bohaterowie brzmią bardzo sympatycznie – i przez nawiązanie do innych gier, i przez specjalności. Chętnie bym zobaczył skriny. |
![]() Cezaros
|
Dodałem kilka filmików do oryginalnego posta (powyżej). |
|
Tarnoob
|
Portreciki niestety nie w stylu H3; w dodatku ilustrowanie Sleena portretem Archibalda to prawie profanacja – Archibald to jeden z głównych antagonistów marki i chyba najpotężniejszy nekromanta... Chyba już wolę obrazek Sleena z MM7. |
![]() Eldrin
|
Gorąco polecam tego Patcha. Bardzo fajnie się na nim gra. Powiedziałbym, jest to mod dla kogoś, kto lubi HOTA, ale chciałby mieć jeszcze kilka poprawek, i nie boi się zaburzyć od lat ustanowionego "turniejowego balansu". Sam grałem przez wiele lat na WOG/ERA, ale nie korzystałem raczej z tych bardziej egzotycznych zmian, jak Kapitanowie czy Levelujące Jednostki, tylko raczej z 'Korekt' do bazowego H3, więc przerzut na HOTA z tą 'Dynią' nie był nazbyt trudny. |
![]() Cezaros
|
Gwenneth ma portret z cut-contentu Heroes 3; Athe ma portret stworzony przez HotA Crew. Kastore ma portret z MM7. Sleen odstaje, ale niestety nie znalazłem żadnego portretu który nie wygląda beznadziejnie jaki mógłbym mu dać. Naprawdę podoba ci się portret z MM8? Poza tym, Archibald ma własny portret w Pumpkin Patchu (z Homm2), by nikt ich nie pomylił. Miło mi, że ci się podoba, Eldrin. |
![]() VIP
|
Fajna sprawa :) Dzięki :) Możesz też użyć portrety, które nie trafiły do gry. |
![]() ShEv441
|
Przeczytałem changelog i część zmian się wydaje bardzo fajnych. Ciekawie wyglądają zmiany w inferno - może nagrasz jakiś gameplay z tej frakcji i omówisz zmiany jakie zaszły. Fajnie by było zobaczyć jak to wygląda w praktyce, aby zachęcić do sprawdzenia moda. Podoba mi się też, że Lacus z conflux daje +1 dmg do water elemental - ta specka wypadała zawsze słabo na tle fire/earth. Spoko też zmiany w machinach wojennych i niektórych secondary skills i spellach np buff inferno i fireball. |
![]() Cezaros
|
@VIP: Super miałeś pomysł! Zamieniam Sleena na innego bohatera z drugim z portretów niewykorzystanych w grze. @ShEv441: Albo ja nagram jakiś mały gameplay, albo wstawi go guest_273 na dniach - już nawet nagrał jeden filmik jak testuje nowego bohatera (Gwenneth), polecam obejrzeć. W dodatku pracujemy teraz nad opcją hex-swappera, który pozwoli na usunięcie niechcianych opcji lub włączenie dodatkowych zmian - możliwość ta pojawi się najprawdopodobniej w 1.3.8. |
![]() Cezaros
|
Pumpkin Patch doczekał się nowej wersji - 1.4.0. Po tym jak HotA dodała bardzo dużo zmian praktycznie wprost z Pumpkin Patcha do wersji 1.7.2, mod został zrobiony na nowo a wszystkie zmiany zostały ponownie rozważone. Nowości: - Nowa aplikacja HexSwapper, którą można edytować Heroes 3. Póki co zawiera: 10 skinów dla bohaterów opcje do cofnięcia zmian z Pumpkin Patcha różne opcje SP, np. możliwość odrzucenia obu umiejętności przy otrzymanym poziomie ulepszenia, czy możliwość rzucania Wrót Wymiarów 2 razy na dzień bez znajomości odpowiedniej szkoły magii. By użyć HexSwappera wystarczy edytować PP.ini i uruchomić program. - Wzmocnienie strategii farmienia demonów - Zmiany kosztów jednostek i budynków, a także drobne zmiany kolejności budowy, w celu osiągnięcia lepszego balansu rozgrywki i różnorodności gry. Np. Można teraz zbudować Klasztor bez budowania Koszar, a dowolne podstawowe żywiołaki można postawić od razu po gildii magów. - Nowy artefakt składany, Ostrze Armageddonu, a także nowi bohaterowie - w tym jeden, który zostanie wybrany poprzez głosowanie na serwerze na Discordzie. - Zmiany typu ‘Quality of Life’ (ang. jakość życia), takie jak poprawki interfejsu, księga magii dla bohaterów z umiejętnością ‘Uczony’, czy też urozmaicenie identycznych bohaterów Wrót Żywiołów. Po więcej informacji zachęcam zobaczenie strony heroes.thelazy.net//index.php/User:Csaros/Pumpkin_Patch. |
![]() Cezaros
|
Krzyś pasztecik opublikował filmik, który przedstawia większość zmian w Pumpkin Patchu. Krzychu zapomniał wspomnieć o HexSwapperze, ale poza tym opisał prawie wszystkie zmiany. Gabi z Pad Padł tez przygotowała materiał. |
![]() Cezaros
|
Cóż, minęło pół roku. Od tego czasu mod został update'owany do wersji 1.4.9. Dodałem łącznie 4 presety opcji, 27 opcji rozgrywki, skiny dla 58 bohaterów / jednostek, 5 nowych bohaterów, 2 nowe banki stworów i 1 nowy set artefaktów (ostrze armagedonu). Jedna z ważniejszych dla mnie zmian to zmiana mechaniki szczęścia: oprócz zwykłego efektu, zwiększa teraz szansę na zaaplikowanie losowych zdolności, takich jak choroba, petryfikacja czy paraliż. Mod ma również wersję polską, wymagającą tłuamczenia do Hoty Hellburna. Ogół zmian można znaleźć na wiki: https://heroes.thelazy.net//index.php/User:Csaros/Pumpkin_Patch. Proszę piszcie w razie jakiś pytań, z chęcią wytłumaczę co i jak w modzie jest :) Chcialbym by te zmiany mogły rozwinąć pewną dyskusję nad balansem gry. |
![]() Drwal
|
Fajny mod, przede wszystkim dla "PVP-ców", jeszcze lepiej balansujący rozgrywkę zwłaszcza na szablonie Jebus. Przetestuje w wolnej chwili aktualizacje, chociaż zawsz boje się nerfów oryginalnych rzeczy. Rok dochodziłem jak HotA osłabiła logistykę czy Nekromancję. |
![]() Cezaros
|
@Drwal Stosunkowo mało jest nerfów... z czarów tylko Armageddon, Spowolnenie, Przyspieszenie i Oślepienie; z jednostek - Archanioł i Feniks stracili 2 punkty prędkości, niziołki straciły atak, strzały i obrażenia. No i zdolności: Nauka straciła około połowę jednego dodatkowego poziomu doświadczenia i Nawigacja około 7.5 kratek ruchu na wodzie na poziomie eksperta. To w zasadzie tyle. |
![]() Dark Dragon
|
A są dekoracje dyniowe na mapie? :) |
![]() Cezaros
|
@DarkDragon Ten obrazek ostatnio opublikowałem online w ramach przygotowania materiałów promocyjnych. Jest tam jedna dynia, a także dużo różnych nowych obiektów i wszelakich zmian zaprezentowanych - potrafisz znaleźć je wszystkie? |
![]() S4nndr0
|
Pewnie. |
![]() Vermer
|
Nie wiem czy to tylko u mnie ale z jakiegoś powodu ten Pumpkin patch powoduje, że po uruchomieniu SODa (Bo Soda i Hotę mam w tym samym folderze) gra się crashuje niemalże natychmiast. I to bez względu na to czy potem tego moda usunę czy nie. Jedynie reinstall całości pomaga. Wie ktoś jak na to zaradzić? |
| strona: 1 - 2 | |
| temat: Pumpkin Patch (ang. Pole Dyniowe) - nowy mod do HotA |
wróć do komnaty
|