Kwasowa Grota Heroes VIIMight & Magic XHeroes III - Board GameHorn of the AbyssHistoria Światów MMSkarbiecCzat
Cmentarz jest opustoszały
Witaj Nieznajomy!
zaloguj się    załóż konto
Niebiańska Kuźnia  (WoG, HotA, VCMI)temat: Pumpkin Patch (ang. Pole Dyniowe) - nowy mod do HotA
komnata: Niebiańska Kuźnia (WoG, HotA, VCMI)

Cezaros PW
18 października, 11:10
Jak pierwszy raz napisałem ten post to chyba strona mi zcrashowała, bo się nie pojawił w komnacie.

Witam wszystkich!

Od dawna siedzę w grocie i czytam wszystko co pojawi się na forum (nawet fanfikcje pewnego pana z awatarem wogowskiej czarodziejki) i uznałem, że również się czymś podzielę.

W ostatnim miesiącu stworzyłem nowy mod do Horn of the Abyss, który nazwałem Pumpkin Patch. Mod ma na celu dodanie elementów QoL i zwiększenie różnorodności poprzez drobne zmiany balansu czarów, zdolności drugorzędnych czy bohaterów.

Lista zmian znajduje się na wiki heroes.thelazy.net.

Najważniejsze elementy Pumpkin Patcha:
- Nowy artefakt składany, Ostrze Armageddonu (z 4 elementów)
- Zmiany w balansie czarów, zdolności drugorzędnych, artefaktów i bohaterów
- 4 nowi bohaterowie:
* Kastore (Czarnoksiężnik), specjalizacja: Taktyka
* Athe (Heretyk), specjalizacja: Dyplomacja
* Winstan (Czarodziej), specjalizacja: Precyzja
* Gwenneth (Kleryk), specjalizacja: Uczony (dodatkowo zaczyna z czarem Zniszczenie Umarłych).

FAQ
Q: Czy to jest oficjalny patch HotA Crew?
A: Nie.

Q: W jaki sposób został zrobiony?
A: Głównie Hex-edycja.

Q: Czy jest polskie tłumaczenie?
A: Tak! Zawiera również dużo poprawek do oryginalnego polskiego tłumaczenia Hellburna. Wymagane jest zainstalowanie wpierw tłumaczenia Hellburna, potem Pumpkin Patch w wersji polskiej.

Q: Jak działają nowe specjalizacje?
A: Taktyka: Zwiększa zasięg zdolności Taktyka o 2 hexy. Podczas porównywania zdolności Taktyka z wrogim bohaterem, Kastore ma poziom Taktyki o 1 wyższy niż normalnie.
Szczęście: Otrzymuje +1 do Szczęścia.
Uczony: Podczas wymieniania czarów z innymi bohaterami, bohater może uczyć siebie i innych czarów z jednego poziomu wyżej niż normalnie
Dyplomacja: Tak samo jak w oryginalnym HotA - zmniejsza koszt poddania.

Q: Czy mod działa z trybem multiplayer? Co z kolejką online multiplayer HD moda?
A: Działa. Oczywiście obaj gracze muszą mieć zainstalowaną tą samą wersję moda.

Q: Czy masz jakieś filmy albo screenshoty przedstawiające mod?
A:

Film #1

Film #2

Film o mapie Strategic Quest wykorzystujący Pumpkin Patch. Mapa ze Strategic Quest nie należy do Pumpkin Patcha.

Stream nagrany przez guest_273, w którym testuje nowe zmiany (ze szczególnym naciskiem na nowego bohatera, Gwenneth).

portal heroes3wog.net

Q: Co jeśli nie lubię jakiś zmian?
A: Napisz do mnie - jeśli mnie przekonasz, Pumpkin Patch ulegnie zmianom; jeśli nie, napiszę poradnik jak urzeczywistnić twoją wersję gry (o ile będę umiał).

W dodatku trwa obecnie praca nad możliwością wyboru poszczególnych zbiorów zmian (by przywrócić je do oryginalnej wersji gry) oraz na opcjonalne, dodatkowe zmiany (takie jak np. Legacy Sandro, który przywraca portret z Heroes II: Sucession Wars, czy też możliwość dla graczy Single-Player która pozwala na nie wybieranie umiejętności drugorzędnej podczas otrzymanego poziomu doświadczenia).

Liczę na konstruktywną krytykę i opinie i życzę miłego dnia!

Dark Dragon PW
23 października, 16:46
Liczyłem, że tytułowe pole będzie nowym terenem dodanym do gry.

Cezaros PW
23 października, 19:17
Niestety póki co nie, ale to ciekawy pomysł! Pewnie takie pole by zamieniało poległych w duchy albo miało inny klimatyczny efekt... Jeszcze tydzień do Halloween, może do tego czasu uda mi się coś takiego dodać.

Tarnoob PW
25 października, 18:28
Nowi bohaterowie brzmią bardzo sympatycznie – i przez nawiązanie do innych gier, i przez specjalności. Chętnie bym zobaczył skriny.

Cezaros PW
26 października, 15:08
Dodałem kilka filmików do oryginalnego posta (powyżej).

Tarnoob PW
27 października, 01:26
Portreciki niestety nie w stylu H3; w dodatku ilustrowanie Sleena portretem Archibalda to prawie profanacja – Archibald to jeden z głównych antagonistów marki i chyba najpotężniejszy nekromanta... Chyba już wolę obrazek Sleena z MM7.

Eldrin PW
27 października, 06:21
Gorąco polecam tego Patcha. Bardzo fajnie się na nim gra.

Powiedziałbym, jest to mod dla kogoś, kto lubi HOTA, ale chciałby mieć jeszcze kilka poprawek, i nie boi się zaburzyć od lat ustanowionego "turniejowego balansu".

Sam grałem przez wiele lat na WOG/ERA, ale nie korzystałem raczej z tych bardziej egzotycznych zmian, jak Kapitanowie czy Levelujące Jednostki, tylko raczej z 'Korekt' do bazowego H3, więc przerzut na HOTA z tą 'Dynią' nie był nazbyt trudny.

Cezaros PW
27 października, 09:41
Gwenneth ma portret z cut-contentu Heroes 3; Athe ma portret stworzony przez HotA Crew. Kastore ma portret z MM7. Sleen odstaje, ale niestety nie znalazłem żadnego portretu który nie wygląda beznadziejnie jaki mógłbym mu dać. Naprawdę podoba ci się portret z MM8?

Poza tym, Archibald ma własny portret w Pumpkin Patchu (z Homm2), by nikt ich nie pomylił.

Miło mi, że ci się podoba, Eldrin.

VIP PW
3 listopada, 15:45
Fajna sprawa :) Dzięki :)

Możesz też użyć portrety, które nie trafiły do gry.

ShEv441 PW
5 listopada, 22:39
Przeczytałem changelog i część zmian się wydaje bardzo fajnych. Ciekawie wyglądają zmiany w inferno - może nagrasz jakiś gameplay z tej frakcji i omówisz zmiany jakie zaszły. Fajnie by było zobaczyć jak to wygląda w praktyce, aby zachęcić do sprawdzenia moda.

Podoba mi się też, że Lacus z conflux daje +1 dmg do water elemental - ta specka wypadała zawsze słabo na tle fire/earth.
Spoko też zmiany w machinach wojennych i niektórych secondary skills i spellach np buff inferno i fireball.

Cezaros PW
5 listopada, 22:53
@VIP: Super miałeś pomysł! Zamieniam Sleena na innego bohatera z drugim z portretów niewykorzystanych w grze.

@ShEv441: Albo ja nagram jakiś mały gameplay, albo wstawi go guest_273 na dniach - już nawet nagrał jeden filmik jak testuje nowego bohatera (Gwenneth), polecam obejrzeć.

W dodatku pracujemy teraz nad opcją hex-swappera, który pozwoli na usunięcie niechcianych opcji lub włączenie dodatkowych zmian - możliwość ta pojawi się najprawdopodobniej w 1.3.8.
temat: Pumpkin Patch (ang. Pole Dyniowe) - nowy mod do HotA