Kwasowa Grota Heroes VIIMight & Magic XHeroes III - Board GameHorn of the AbyssHistoria Światów MMSkarbiecCzat
Cmentarz jest opustoszały
Witaj Nieznajomy!
zaloguj się    załóż konto
Antykwariat Starej Ery (HoMM: Olden Era)temat: Heroes of Might and Magic: (g)Olden Era
komnata: Antykwariat Starej Ery (HoMM: Olden Era)
strona: 1 - 2 - 3 ... 11 - 12 - 13

Kastore PW
25 listopada 2024, 13:23
Więc jak byś to nazywał?

Erui PW
25 listopada 2024, 18:37
Zbroja płytkowa?

Zaratustrian PW
25 listopada 2024, 22:49
Kastore:
Więc jak byś to nazywał?

Tak jak w oryginale. Латный доспех to po prostu zbroja płytowa.

Kastore PW
25 listopada 2024, 23:52
Te śmieszne znaczki to jest oryginał?

Alamar PW
26 listopada 2024, 09:17
A nie jest?

Zdaje się, ze oryginał jest pisany po rosyjsku, a dopiero potem tłumaczony na angielski, co zauważyć można choćby po biografiach bohaterów, gdzie szyk zdania czy użyte słownictwo nie zawsze pasuje.

Sir Galuf PW
27 listopada 2024, 14:14
W sumie to może ja też podzielę się swoimi przemyśleniami o tej najnowszej produkcji:

Z plusów - niesamowicie cieszy mnie powrót do Starego Uniwersum a zwłaszcza to, że odwiedzimy moje ukochane Jadame. Do tego bardzo podoba mi się wygląd mapy przygody i nowa mgła wojny która jest zrobiona w całkiem przyjemnym stylu. Na pewno podoba mi się powrót mojej ulubionej jednostki z zamku Rycerza, czyli Swordsmana, który z jakiegoś niezrozumiałego powodu został usunięty z 6 i 7 xd. Nekropolia wygląda całkiem przyjemnie a Wampiry na 7 poziomie pasują dla mnie jak ulał (Coś jak taka mroczna wersja Paladynów i Krzyżowców z Heroesów 1 i 2). No i chyba dla mnie jeden z największych plusów tej odsłony, czyli Rój - NARESZCIE powrócił nieszablonowy koncept Inferno ze starego świata - nie jakieś złe demony z piekieł tylko insektoidalno - kosmiczny horror.

Są też takie elementy do których mam mieszane uczucia - np. Loch - pomimo że ma wiele plusów jak np. powrót Troglodytów i Minotaurów które są w końcu pełnoprawną rasą a nie niewolnikami, to trochę nie pasuje i umiejscowienie Mrocznych Elfów z Alvar właśnie tam - a już najbardziej to, że tak bardzo przypominają mroczne Elfy z kAshanu - wiem, że emo - Elfki w kusych szatach wyglądają fajnie (Nie powiem - też mi się to podoba xd) to jednak myślę, że znacznie ciekawsze byłoby gdyby osią tej frakcji był sojusz Minotaurów, Mrocznych Krasnoludów (Chyba wszyscy zapomnieli, że takowe wgl. istniały), Meduz i Smoków + oczywiście inne stwory podziemi jak Troglodyci czy Hydry. Do Sylvanu zastrzeżeń na razie nie mam, ale wydaje się spoko. O tajnej frakcji na razie się nie chcę wypowiadać bo nic o niej nie wiem.
Mam też trochę mieszane uczucia co do tego, że pokazane w danej produkcji Jadame przypomina BARDZO mocno Erathię z Heroes 3 - o ile powrót do korzeni mi się podoba, tak mam wrażenie, że czasem gra aż za bardzo przypomina Heroes 3...

A z rzeczy które mi się zdecydowanie nie podobają to decydowanie wygląd księgi czarów, która przypomina mi coś co bym zobaczył w grze mobilnej i ekrany rekrutacji i ekwipunku - myślę, że nad tymi elementami trzeba będzie trochę popracować.

Podsumowując mój wywód, jestem MEGA podekscytowany tym, że seria M&M powraca a sama gra wydaje mi się być naprawdę solidna i jestem pewien na 100%, że ja i moja rodzina i przyjaciele będziemy ją ogrywać przez długi, długi czas - jednak i tak z tyłu głowy mam wrażenie, że pewne rzeczy można było zrobić lepiej / inaczej ale to już moja subiektywna opinia :-)

Belegor PW
28 listopada 2024, 23:56
Nie wspomnieli nic o mrocznych krasnoludach. To ciekawe.

Sir Galuf PW
29 listopada 2024, 00:11
Kto wie - może dojdą w DLC jako kolejna frakcja

Markham98 PW
3 grudnia 2024, 14:35
Twórcy od czasów Halloween nie poprzestają na prezentowaniu nowych treści. Tym razem zintensyfikowali swoje tempo, racząc nas kalendarzem adwentowym (kiedyś był na Grocie z ciekawostkami <3 ). Nie żałują odsłaniania nowości.
1) kartka to meduza (jednostka i bohaterka-albinoska z okładki) oraz jej warianty i magiczne zwierciadło na mapie
2) kolejne zaklęcia (cztery, magia "słońca/światła"
3) ciekawe co dziś będzie?

Link do kalendarza: https://unfrozen.studio/prophecy/Olden_Era_Prophecy.php

Jak wam się to podoba? Moim zdaniem pomysł super, bo coś się dzieje, a przede wszystkim szybko poznamy, czekającą nas zawartości. Budynki z obiektami na mapie przygody prezentują się iście apetycznie!

anonim1233 PW
3 grudnia 2024, 19:03
Też mi się podoba pomysł z kalendarzem.

Erui PW
3 grudnia 2024, 20:35
Kiedyś w Kwasowej Grocie było coś takiego.

Belegor PW
3 grudnia 2024, 22:51
Ale skończyły się nam ciekawostki, ale jeśli Olden Era osiągnie sukces jak i współpraca pójdzie dalej, to w przyszłym roku może pojawi się nowy Kwasowy kalendarz z ciekawostkami i easter eggami z produkcji nad OE i ubisoftowych herosów.

anonim1233 PW
4 grudnia 2024, 00:46
Ja też liczę, że powstanie pełnoprawna grota poświęcona tej odsłonie.

Garett PW
4 grudnia 2024, 11:02
Work in Progress

Garett PW
21 grudnia 2024, 13:15
Od teraz każda jednostka "krwawi" zależnie od swego typu:

Alamar PW
22 grudnia 2024, 16:00
Stream na żywo od Unfrozen (zaczyna się o 16 czyli teraz):

EDIT:
Poza kilkoma nowościami ze screenshotów mapy przygód w sumie nic ciekawego.
Tak, Paul Romero (jak i Cris Velasco) będzie pracował i nad tą częścią plus Heroes Orchestra zagrała utwory z OE, ale to w sumie wszystko.
Na ujawnienie tajnej frakcji będzie trzeba jeszcze poczekać, podobnie jak na betatesty czy wczesny dostęp.

Górski Krasnolud PW
23 grudnia 2024, 00:33
Jak ogólne wrażenia po streamie? Ja muszę przyznać, że jestem strasznie zawiedziony. Zdecydowanie bardziej podobały mi się "zwykłe" reveale (szczególnie ten pokazujący Loch). Informacja, że Mistrz Romero we współpracy z Heroes Orchestra i tym drugim Panem tworzą OST była miła, ale liczyłem, że to dopiero początek, że dowiemy się czegoś więcej o samej grze, może jakiś gameplay, reveal dotyczący nowej frakcji... sam koncert to wydarzenie oczywiście fajne, ale nie rozumiem, czemu tak mocno powiązane z kalendarzem Olden Ery, skoro na koncercie były grane utwory z innych części. Pozostaje po całym wydarzeniu mocny niesmak jak dla mnie.

Dydzio PW
23 grudnia 2024, 10:48
Też jestem zawiedziony, niestety ten reveal to były kwiatki i motylki dla niedzielnych graczy a ja liczę na więcej info odnośnie gameplayu bo pewnie ku zaskoczeniu niektórych uważam, że gra służy do grania. Nic ten reveal dla mnie nie wniósł by mnie przekonać dlaczego będzie mi się w to dobrze grało i warto tą grę kupić.

Hayven PW
23 grudnia 2024, 11:13
krasnal:
Pozostaje po całym wydarzeniu mocny niesmak jak dla mnie.
Niesmak czy może niedosyt? Bo żeby aż niesmak, to chyba aż tak źle nie było...?

magius123123 PW
23 grudnia 2024, 14:05
Jak na razie development tej gry kojarzy się bardzo mocno z Heroes VI. Dostajemy modele postaci, koncepty, animacje i opisy. Ale tak naprawdę nie usłyszeliśmy żadnego efektu dźwiękowego na gameplayach, ani nie zobaczyliśmy nawet skrawka UI. O samym gameplay'u też niewiele wiadomo, ot bohater lata po mapie, która odkrywa się z efektem wypalania, a jednostki i surowce po prostu bez efektu i bez dźwięku sobie znikają. Jednostki mają krótkie opisy, bez statystyk jak na razie. Progresja bohaterów też nie jest na razie w pełni znana. Nigdzie nie ma żadnego menu, żadnych pop-upów, brak latającego tekstu czy jakiegokolwiek feedbacku dla gracza. W skrócie mamy fajne modele i animacje, a reszta wygląda jakby dopiero się za to zabierali. To naprawdę wygląda jak koncepcja gry do zrealizowania w ciagu 2-3 lat, a nie jak prawie gotowa gra do wydania za pół roku.
strona: 1 - 2 - 3 ... 11 - 12 - 13
temat: Heroes of Might and Magic: (g)Olden Era