Kwasowa Grota Heroes VIIMight & Magic XHeroes III - Board GameHorn of the AbyssHistoria Światów MMSkarbiecCzat
Cmentarz jest opustoszały
Witaj Nieznajomy!
zaloguj się    załóż konto
Antykwariat Starej Ery (HoMM: Olden Era)temat: Heroes of Might and Magic: (g)Olden Era
komnata: Antykwariat Starej Ery (HoMM: Olden Era)
strona: 1 - 2 - 3 ... 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14

Markham98 PW
7 października 2024, 23:58
Populacja narkomanów zwiększa się. Czerwone jak w trójce, czwórce i piątce.
W ogóle robili streama z rysowania jednego z bohaterów. Wygląda jak smok/drakonid - pytanie tylko do jakiej frakcji będzie należeć.

Andruids PW
8 października 2024, 00:21
Tylko Loch pasuje z wiadomych nam frakcji. Bo Cytadeli nie ma.

Markham98 PW
10 października 2024, 14:56
Na Discordzie Unforzen zaprezentowane zaklęcie Magii Tajemnej (Arcane) - czar Shackles (Spętanie) z poziomu 5.

Animacja

Szkielet
Ej jak się osadza obrazek/animację na stronie, aby wyświetlało od razu zamiast klikać w link?

GarettGarettLinki naprawione

Andruids PW
10 października 2024, 15:23
Tagi obrazków (i innych rzeczy] są podane w temacie z tagami - https://www.forum.acidcave.net/post.php?pid=14082.

Filmików nie da się wstawiać tak, żeby odtwarzały się od razu na forum. Trzeba do nich linkować. A linki do treści z discorda po jakimś czasie wygasają.

Promocyjne grafiki zamieszczane przez Unfrozen przeklejam na bieżąco do albumu na imgurze.
https://imgur.com/a/olden-era-promos-igb56qa

LivingAnarchy PW
11 października 2024, 00:34
Moja pierwsza reakcja na zapowiedź Olden Era, nie będę oszukiwał, to coś w rodzaju "nostalgia cashgrab w wariancie chińskiej mobilki".

No właśnie, pierwsza. Po dłuższym czasie, gdy spłynęło trochę grafik, wywiadów i artykułów, postanowiłem uważnie przejrzeć wszystkie dostępne materiały. Reakcja była już zgoła odmienna. Wygląd gry nadal mi oczywiście przeszkadza, zwłaszcza ta strasznie przerysowana, komiksowa stylistyka jednostek przypominająca najgłupsze pomysły z Heroes 5-7 (czyli absolutnie nieestetycznych kasztanów) i jakaś niepojęta dla mnie maniera, że nawet jak kusznik strzela z kuszy to strzała musi się magicznie zaświecić xD

Natomiast nawet w obszarze grafiki mogę dopatrzeć się wielu trafionych rozwiązań. Gra jest czytelna (wow, w końcu!), nie ma kręcenia kamerą (czyli gra z automatu jest lepsza od 5-7), są hexy, odkrywanie terenu i poruszanie się bohaterem wygląda elegancko. Gra zdaje się działać lekko i płynnie. Łatwo się we wszystkim zorientować i człowiek nie umiera ze zmęczenia od samego spojrzenia na mapę przygody.

A gdy zostawimy już tę wątpliwej jakości kwestię, to trafiamy na całe mnóstwo obiecujących rzeczy. Jestem serio pozytywnie zaskoczony. Ludzie z Unfrozen odrobili zadanie domowe i pod warstwą marketingowego mambo jambo znajduje się faktyczna treść, wysoka świadomość dot. serii i sporo dobrych pomysłów.

To co mnie oczywiście cieszy najbardziej, to wysoki priorytet dla multiplayera. Ktoś rozumie, że do zapewnienia żywotności temu tytułowi potrzebna jest wierna baza graczy multi i turnieje. Jak dla mnie mogliby wyciąć nawet całą kampanię i zrobić trzy scenariusze na krzyż jeśli to byłaby cena za rozwiązania, które już zapowiedzieli:
-matchmaking
-tryb Areny
-osobne rankingi dla różnych trybów
-tury symultaniczne
-tryb obserwatora
-przycisk do wydzielania one stacków

Ja na tym etapie jestem... zainteresowany. Nawet zgłosiłem się do beta testów na Discordzie developerów.

Kastore PW
11 października 2024, 02:55
Oczywiście, że organizatorowi Mistrzostw Polski w Heroes 3, które co rok tracą ok. 50% popularności z poprzedniego roku, zupełnie by nie przeszkadzało wycięcie całego singla.

Głowa mi już eksploduje od czytania kolejnej opinii, że multi jest z jakiegoś powodu fundamentalnie ważniejsze od singla, bo, nie rozumiem, czy gracze PvP płacą za grę więcej, niż gracze singlowi? Bo jeżeli płacą tyle samo, to nie ma znaczenia, czy do gry przyciągnęła ich scena PvP czy kampanie lub scenariusze, ale jeśli zaniedba się jeden z tych aspektów, to traci się jedno z dwóch głównych źródeł zainteresowania grą. W innym temacie podawałem już przykład, że filmik Ssetha o Heroes 3, w którym o scenie PvP tylko wspomniał, ma większą oglądalność od wszystkich Mistrzostw Polski razem wziętych. Filmik ma atrakcyjną, 4chanową formę, ale to nie jest dobry argument przeciwko zainteresowaniu ludzi singlem, bo Mistrzostwa Polski nie są tylko suchym streamem na Twitchu i też mają atrakcyjną formę z komentatorami, nagrodami i całą e-sportową otoczką.

LivingAnarchy PW
11 października 2024, 13:05
Kastore:
Oczywiście, że organizatorowi Mistrzostw Polski w Heroes 3, które co rok tracą ok. 50% popularności z poprzedniego roku, zupełnie by nie przeszkadzało wycięcie całego singla.

O czym teraz mówisz?

Ostatnie Mistrzostwa Polski były organizowane w 2020 roku, z rekordową frekwencją blisko 1,5 tysiąca uczestników. Od tego czasu praktycznie nie dotykałem HoMM.

anonim1233 PW
11 października 2024, 15:31
Dlaczego niby kampania ma być przycinana? Dla mnie w Heroasch jedynie singiel się liczył albo w najlepszym razie hot seat. Co prawda z multi interesuje mnie arena, ale jak dla mnnie lepiej jest skoncentrować się na trybie dla jednego gracza. Liczę, że ogólnie ai będzie dobra i nie będzie też przegięta (to szczególnie moderzy odwalają jak w H 5.5).

LivingAnarchy PW
11 października 2024, 15:59
Kochani, mówienie o "wycięciu kampanii i trzech scenariuszach na krzyż" to figura retoryczna, która wyrażała rozkład mojego osobistego zainteresowania poszczególnymi trybami. Jednocześnie było to też podkreślenie jak bardzo doceniam dotychczasowe zapowiedzi ("jeśli to byłaby cena za rozwiązania, które już zapowiedzieli").

Oczywiście, że to fajnie, że będzie kampania, że będą scenariusze i hot seat. Mnie to za bardzo nie interesuje, ale cieszę się, że wielu graczy singla też będą mieli swoje atrakcje.

Piszę ze swojej perspektywy i nie twierdzę, że obiektywnie multiplayer jest fundamentalnie ważniejszy niż single dla całego tytułu. Choć fakt, dla mnie jest. Uważam też, że zadbany multiplayer i budowana od początku baza graczy PvP to super mądry krok w celu zapewnienia żywotności gry i robienia wokół niej szumu w przyszłości poprzez turnieje.

Ja piszę o tym, co mnie na ten moment kupiło i zainteresowało. Od paru lat właściwie aktywnie unikam HoMM, nie gram w żadną z części. Fakt, że Olden Era przykuła moja uwagę to całkiem dobry omen.

Kastore PW
11 października 2024, 16:30
LivingAnarchy:
O czym teraz mówisz?
Wpisałem na yt Mistrzostwa Polski Heroes 3 i popatrzyłem na wyświetlenia. Jeśli nie ty jesteś organizatorem tych mistrzostw, które odbywały się po 2020, to spoko, ale chciałbym zauważyć, że ich ogladalność też spada z roku na rok.

LivingAnarchy PW
11 października 2024, 16:48
Po 2020 nie było żadnych Mistrzostw Polski. Były inne turnieje np. Puchar Polski, czy Mistrzostwa Świata. Z żadnym z tych turniejów nie miałem organizacyjnie nic wspólnego. Były robione przez kompletnie inne osoby, więc ten przytyk do mnie był całkowicie bezzasadny.

Alamar PW
12 października 2024, 18:14
Temple/Świątynia

"Temple to jest frakcja na (D)żadam :P, która jest stosunkowo niedawna na tym kontynencie. Są że tak powiem nowoprzybyłymi na ten kontynent, w wyniku czego nie są lubiani przez rdzennych mieszkańców i pod względem gameplayu jest to odpowiednik heroesowego Zamku, Castle'a, Havenu, Jak zwał, tak zwał."

Nekropolia

"Mamy Necropolis czyli typowo naszych nekromantów, nieumarłych, wampirów. W przeciwieństwie do tego, co się na ogół działo w poprzedniej fabule, gdzie nekromanci byli przedstawieni jako ci źli, tutaj mamy troszeczkę inną sytuację, ponieważ jeden z nekromantów z (D)żadam jest uznawana za coś może nie koniecznie dobrego, ale nie ma nikt przeciwko nim przeciwieństw. No i mających dość duży wpływ polityczny na cały kontynent.
Gilia składa się głównie z wampirów, nekromantów, innych użytkowników magii, że tak powiem dość kwestionowanej bądź wymagającej dość niesamowitej ambicji. No i jak mówiłem, mają ten duży wpływ polityczny, dzięki czemu każda inna frakcja, która jest wmieszana w ten konflikt na (D)żadam ma z nimi jakieś relacje, za wyjątkiem Kościoła Słońca, bo się nie lubią z oczywistych przyczyn.
Kościół Słońca to Temple."

Rój

"Demony. I tak, i nie. Głównym złym w Olden Era jest nasz Hive, czyli Rój, i pokrótce mogę opowiedzieć w ten sposób, że z tych osób, które pograły w serię "Might and Magic", czyli serię RPG w świecie Heroesów, w "Might and Magic 8" natrafiliśmy na gniazdo półświadomych os, które z naszej perspektywy kontinuum to był ciekawy plot-point [zalążek fabularny - A.], który możemy wykorzystać, w związku z czym rozwinęliśmy lore [fabułę - A.] skupiony wokół tego.
Rój to takie insektoidy, które były obecne wcześniej na (D)żadam, z którymi wcześniej już mieszkańcy tego kontynentu mieli do czynienia, a które w wyniku tego tajemniczego lorda, o którym jeszcze nie możemy mówić, zostały wypaczone. Właśnie ruszyły na podbój tego kontynentu i tutaj mieszają, mieszają, a niestety z uwagi na to, że wcześniej były wszystkim znane, nikt się tym zbytnio na początku nie przejmuje, no bo co to są robaki, co się będę przejmował? To jest zmartwienie tego, co ma problemy, a nie moje. Tak to wygląda na początku, potem sytuacja się rozwija i jest dynamiczniej w związku z nimi."

Sylvan/Knieja

"Kolejnym zamkiem są siły... oficjalnie mówimy na nie Sylvan, ale chodzi o Las Murmurwoods [Szeptów] z Might and Magic 8. Jest to zgromadzenie zarówno elfów, które tam mieszkały, jak i różnych rodzajów stworzeń, które tam rezydowały [mieszkały]. Tam były m.in. trolle, różnego rodzaju duchy, stworzenia naturalne, ale także w (D)żadam, po naszym rozwinięciu tego całego kontekstu, spotkamy też elementalistów [przywoływaczy], którzy razem w tej unii z druidami, zamieszkującymi w tej kniei, zajmują się między innymi przywoływaniem żywiołaków, co też wpływa także na to, że (D)żadam ich później sporo miało.
Powiedziałbym, że to taka hybryda Rampartu [Bastionu] z Confluksem [Wrotami żywiołów]. Coś w tym stylu, przynajmniej pod względem fabularnym."

Loch

"Dungeon, czyli Loch. Może niektórzy z was mieli okazję zobaczyć na naszych streamach roster [jednostki] Lochu, ponieważ pokazywaliśmy go. Loch jest dość ciekawą frakcją pod względem fabularnym, gdyż jest zupełnie inny w porównaniu do reszty. W przypadku Świątyni Słońca mamy nowoprzybyłych ludzi z wiarą i teokracją, próbującą ogniem i mieczem wprowadzić swoje zasady. Mamy Gildię nekromantów i Kościół Księżyca, który jest tam razem z nimi, którzy istnieją już od dłuższego czasu. Mamy super antyczną tą Knieję elfów, żywiołaków, elementalistów i stworzeń naturalnych. Mamy tę naszą tajemnicza frakcję, o której na razie nic więcej nie powiem. Mamy nas Rój.
No i właśnie zostaje Loch. Wedle fabuły "Might and Magic" głównymi mieszkańcami są mroczne elfy Alvaru. Skóra czerwona, dość wykwintny sposób architektury. I tutaj mamy taką sytuację, że w wyniku narastających problemów z Rojem i z innymi wydarzeniami, które się będą działy w trakcie kampanii, doszło do tzw. Paktu alvarskiego. Jest to swojego rodzaju przymierzę z różnymi mieszkańcami (D)żadam, a właśnie mrocznymi elfami z Alvaru. I mamy dzięki temu w jednym zamku mroczne elfy, mamy minotaury, mamy meduzy, mamy innego rodzaju stworzenia, mamy smoki."

Magia
"Mamy Magię Świtu, Magię Zmroku, Magię Tajemną i Magię Pierwotną.
Magia Świtu - jest to mniej więcej Magia Światła, ale nie do końca.
Magia Zmroku - skupia się energii nocy, wokół rozwijania sekretów, tego typu sprawy. Debuffy.
Magia Tajemna - wszystko co nie pasuje do pozostałych trzech, czyli czas, przestrzeń, iluzja, itp.
Magia pierwotna - magia skupiająca się wokół żywiołów i wokół sił naturalnych. Magia skupiająca się na zakłócaniu magii (np. czar antymagii)."

Thant

"Lord Thant jest bohaterem Necropolis. Spotkamy go bardzo dużo podczas kampanii, bo będziemy mieli z nim dużo do czynienia i ogólnie w grze będzie bardzo z nami często spotykany. Jest właśnie liderem Gildii nekromantów i on będzie taką jedną z najważniejszych postaci z jaką będziemy mieli do czynienia."

Pytania proszę kierować do Etherila.

3:51:20

Garett PW
12 października 2024, 22:03
Skrót z wywiadu o Olden Era z naszym kochanym CM-em Etharilem na finale mistrzostw z H3

LORE MIAST:

Temple ("Świątynia", ale tłumaczenie raczej do zmiany) - Kościół Słońca znany z lore, na Jadame stanowiący odpowiednik frakcji ludzi. Kościół jest frakcją, która dopiero co przybyła na Jadame i zamierza zaprowadzić swoją teokrację ogniem i mieczem.

Nekropolia - Gildia Nekromantów z Jadame pod przywództwem Thanta (znanego z H3 oraz MM8). W przeciwieństwie do Kościoła Słońca, Gildia Nekromantów funkcjonuje na tym kontynencie od dłuższego czasu i w przeciwieństwie do swoich odpowiedników z Enroth czy Antagarichu, jest w miarę szanowana przez swoich sąsiadów, pomimo tego, iż nekromancja wciąż jest dość mroczną szkołą magii przyciągającą zarówno osobników szalonych, jak i ambitnych. Gildia ma duży wpływ polityczny na całym kontynencie, stąd wszystkie frakcje mają z nią ustanowione relacje dyplomatyczne - wyjątkiem jest Kościół Słońca, z oczywistych względów. W skład Gildii wchodzą głównie Nekromanci oraz Wampiry, acz znajdują się pośród nich także przedstawiciele Kościoła Księżyca. Thant ma być jedną z najważniejszych fabularnie postaci.

Rój - Osy z Alvaru, skażone mocą Lorda z Inferno, którego tożsamość pozostaje jednak wciąż tajemnicą. Ze względu na to, iż te insektoidy były na Jadame znane, większość frakcji początkowo bagatelizowała zagrożenie ze strony Roju, uznając wieści o ich armiach za wyolbrzymione plotki o atakach ze strony Os.

Sylvan (prawdopodobnym tłumaczeniem będzie "Knieja") - frakcja Druidów, Trolli oraz innych stworzeń z Murmurwoods. Unfrozen ze swojej strony dorzuciło im jeszcze Elementalistów przywołujących Żywiołaki. Miasto ma być swoistym połączeniem Bastionu/Sylvanu z Wrotami Żywiołów.

Loch - Pakt Alvarski, który Mroczne Elfy zawarły w celu obrony przed Rojem z pozostałymi mieszkańcami Jadame, którzy nie wchodzą w skład innych frakcji. Znanymi członkami Paktu są Meduzy, Minotaury, Troglodyci oraz Smoki. Poza Rojem na formowanie się Paktu wpłynęły "inne wydarzenia, które będą się działy w trakcie kampanii".

Mrożone Kalmary - tajemnica :D

JEDNOSTKI:

Przy projektowaniu jednostek Unfrozen stara się to generalnie robić po swojemu, ale jednocześnie chcą by ktoś go grał w H3 przy spojrzeniu na jednostki miał uczucie na zasadzie: "o, kojarzę, coś takiego było".

SZKOŁY MAGII:

Magia Świtu - generalnie Magia Światła z H6-7, ale nie jeden do jednego.

Magia Zmroku - czerpie moc z "energii nocy" oraz skupia się na "odkrywaniu sekretów". Mechanicznie raczej będą to głównie debuffy.

Magia Tajemna - wszystko co nie podchodzi pod pozostałe trzy, między innymi czas, przestrzeń i iluzje.

Magia Pierwotna - magia żywiołów i natury, ale "ze względu na specyfikę kontynentu Jadame", znajdziemy też tutaj zaklęcia polegające na zakłócaniu oraz rozpraszaniu magii.

Garett PW
21 października 2024, 20:23
Wczoraj na Steamie "Odmrożeni" wrzucili nowy Devlog traktujący o lore... A przynajmniej tylko w tytule, bo w praktyce było sporo lania wody. Co nie znaczy, iż nie dowiedzieliśmy się paru ciekawych rzeczy, ale większość niestety jest bardziej sugerowana w tym przydługim tekście, niźli wprost powiedziana. Stąd moja decyzja by wspomnieć tutaj o tych ciekawszych rzeczach, bez otoczki z wykładu o "zawodnym narratorze". O mapie nie będę się wypowiadał poza dwoma wyjątkami, gdyż "Odmrożeni" walnęli babola (kto wie, ten wie) i ta mapa będzie musiała być przerobiona.

Starożytni i Kreeganie - Większość lania wody w devlogu sprowadza się do tego, że wiedzą o aspekcie sci-fi w M&M, ale nie będzie tu tego wprost, jedynie sugestie i wzmianki. Sam fakt tego jak tutaj kluczyli wokół "kosmitów" oraz potwierdzenie na discordzie, iż Rój ma związek z Inferno z H3, oznacza iż ten tajemniczy "Lord z Inferno", który odpowiada za spaczenie Os z Alvaru jest przedstawicielem Kreegan.

Rój - Powstanie Roju ma związek z nagłymi wybuchami wulkanów na Pustyni Ironsand (wydarzenie bliźniaczo podobne do tego co Kreeganie zrobili z Eofolem), które to uformowały olbrzymią rzekę lawy sięgającą aż do Alvar, gdzie właśnie znajdują się kolonie Os. W devlogu jest położony również mocny nacisk na największy wulkan znajdujący się w Shadowspire (w MM8 była to siedziba smoka Yardrake'a), który jednak jest uśpiony, stąd moje przypuszczenia, iż będzie trzeba go pewnie obronić przed Rojem.

Narrator - Autorem opisów jednostek oraz biografii jest stary Minotaur imieniem Kelarr (imię oraz portret znalezione już wcześnie przez fanów).

Religia Słońca - Kościół Słońca wierzy, iż źródłem życia oraz magii jest Słońce i to do niego wracają dobre dusze po śmierci. Wiara ta cechuje się mocnym naciskiem na samodoskonalenie oraz dążenie ku perfekcji, aby taka powracająca dusza była jak najsilniejsza gdy jednoczy się ze Słońcem. Owo "zjednoczenie ze Słońcem" jest widziane jako "zbawienie" oraz "życie wieczne". Nienawidzą oni nekromantów, gdyż przykuwanie dusz do martwych ciał jest widziane jako bluźnierstwo, które nie pozwala im dostąpić "zbawienia". Mroczne Elfy nie uznają Słońca za boską istotę i nie bardzo ogarniają o co jest w ogóle ten cały konflikt między Kościołem a Nekromantami, natomiast mieszkańcy Murmurwoods w teorii zgadzają się z Kościołem (gdyż wierzą w reinkarnację), ale w praktyce uznają fanatyczne dążenie do perfekcji za nienaturalne.

Mrożone Kalmary - nadal brak o nich wzmianek, jednakże frakcja ma charakter lodowy, a na północy kontynentu (południu na mapie w devlogu, ale ta mapa ma odwrócone kierunki północ-południe względem mapy z MM8) widzimy zaśnieżone góry oraz zamarznięte morze.

Alamar PW
21 października 2024, 20:27
Garett:
W devlogu jest położony również mocny nacisk na największy wulkan znajdujący się w Shadowspire (w MM8 była to siedziba smoka Yardrake'a), który jednak jest uśpiony, stąd moje przypuszczenia, iż będzie trzeba go pewnie obronić przed Rojem.
A dokładniej na wschód od Shadowspire. Wulkan zwie się Góra Darqtane... i go tak naprawdę nie ma, bo to fanowska wizja.
Darqtane był wspomniany w Ostrzu Armagedonu jako bóstwo Kreegan. Zaś sam wulkan i jego powiązanie z Kreeganami przywozi mi na myśl historię Daglathora z Warriors of Might and Magic.

Garett:
olbrzymią rzekę lawy sięgającą aż do Alvar,
do Alvaru/po Alvar
Chyba że mówisz, że np. Wisła płynie aż do Gdańsk. ;P

Garett:
co Kreeganie zrobili z Eofolem
Eeofolem - przez dwa "e".

Garrett:
Kościół Słońca wierzy, iż źródłem życia oraz magii jest Słońce
słońce - z małej, ponieważ:
1. to nie jest nazwa własna,
2. to nie jest nasze Słońce - Słońce, Księżyc czy Galaktyka oznaczają obiekty w naszym układzie słonecznym (dwa pierwsze) albo Drogę Mleczną (trzecie).

Przy okazji Garetcie, skoro wrzuciłeś info z wczoraj, dlaczego nie dałeś nic o hienach cmentarnych z dzisiaj?

Garett PW
21 października 2024, 23:21
Al:
do Alvaru/po Alvar
Chyba że mówisz, że np. Wisła płynie aż do Gdańsk. ;P

Al:
Eeofolem - przez dwa "e".

Literówka.

Al:
Garrett:

Tobie też się zdarzyła^^

Al:
słońce - z małej, ponieważ:
1. to nie jest nazwa własna,
2. to nie jest nasze Słońce - Słońce, Księżyc czy Galaktyka oznaczają obiekty w naszym układzie słonecznym (dwa pierwsze) albo Drogę Mleczną (trzecie).

W tym wypadku to jest nazwa własna jako imię bóstwa czczonego przez Kościół:

Biografia Aeos:
[...]And this truth was that the Sun has chosen her for a sacred mission.

Al:
Przy okazji Garetcie, skoro wrzuciłeś info z wczoraj, dlaczego nie dałeś nic o hienach cmentarnych z dzisiaj?

Ponieważ post miałem już częściowo gotowy wczoraj, ale zaczęliśmy na discordzie odkrywać jaki srogi jest ten bajzel z mapą, więc go zostawiłem i dzisiaj wrzuciłem po zrewidowaniu większości spostrzeżeń związanych z nią. A hien cmentarnych zwyczajnie nie zauważyłem.

EDIT: Dziwię się, że nie znalazłeś literówki z "nekromątwami" :P

Alamar PW
22 października 2024, 08:14
Garett:
XD
Wybacz, ale Twoje wyjaśnienie to pokazanie, że tłumaczenie w MM8 też zawiera błędy?

Garett:
Tobie też się zdarzyła
Zgadza się, nawet często i zdaję sobie z tego sprawę. Naprawdę.

Garett:
W tym wypadku to jest nazwa własna jako imię bóstwa czczonego przez Kościół:

And this truth was that the Sun has chosen her for a sacred mission.
I tu masz pokazany właśnie problem, dla którego się przyczepiłem.
W angielskim, czy może raczej w opisach jak powyżej po angielsku, niektóre wyrazy są napisane z wielkich liter, jak na przykład nazwy jednostek, ras czy jak tu masz, słońca.
Może więc zamiast tworzenia kalek językowych, warto zastanowić się nad napisaniem tego zgodnie z naszą pisownią?
O ile np. nazwy jednostek czy frakcji pisane z wielkiej litery mają jakąś postawę (nazwy własne), o tyle np. nazwy ras już nie za bardzo.

Garett:
Dziwię się, że nie znalazłeś literówki z "nekromątwami" :P
Naprawdę chcesz, bym przyczepiał się do każdego przecinka, czy jednak ograniczył się do istotniejszych rzeczy, jeśli już muszę?
Wierz mi, byłoby do czego.

Garett:
A hien cmentarnych zwyczajnie nie zauważyłem.
W takim razie wybacz.

Cezaros PW
22 października 2024, 10:24
Nie wiem czy jestem w tym odosobniony, ale nie podoba mi się ten nowy podział magii (jak z H5). W trójce każda magia wypełnia częściowo jakieś nisze, ale w większości są dość uniwersalne - mag który zainwestował w magię ognia może zarówno użyć debuffów (klątwa), buffów (żądza krwi), zadać obrażenia (kula ognia), przyzwać wojsko (żywiołak ognia)... A z tych czarów jakie widzimy w Złotej Erze wynika, że każda magia robi jedną, no może dwie, konkretne rzeczy: Ciemności osłabia wrogów albo ich atakuje; Światła daje buffy naszemu wojsku albo atakuje wroga; Żywiołów ma mieć większość czarów atakujących w grze i jakieś dodatkowe efekty typu przywoływanie. Jedyna magia która rzeczywiście wygląda ciekawie (i "magicznie), to magia Tajemna. Ale jakbym miał zgadywać co w niej będzie to strzelam że większość z najmocniejszych czarów z Heroes 3 tam trafi (oślepienie na 100%, pewnie też spowolnienie, przyspieszenie, teleportacja, klon).

Alamar PW
22 października 2024, 11:01
Akurat magia w H3 była... niezbalansowana. Magia ziemi i magia powietrza to było musisz mieć, magia wody niekoniecznie, zaś magia ognia była słaba (porównaj kulę ognia do pioruna czy deszczu meteorytów). Nie musiałeś uczyć bohatera danej magii, by rzucać czar, więc wodę i ogień mogłeś sobie odpuścić.

HoMM4 naprawiło te wady, ale w zamian dostaliśmy ograniczenie, że musisz znać daną umiejętność, by rzucać dany czar. Za to czary masowe znów były na wyższych poziomach (jak w H2), a nie zależały od stopnia zaawansowania danej magii.

Siódemka miała ciekawe pomysły, ale tu z kolei dostaliśmy za dużo szkół magii, przez co ucierpiał cały system czarowania.

Garett PW
22 października 2024, 11:53
Al:
XD
Wybacz, ale Twoje wyjaśnienie to pokazanie, że tłumaczenie w MM8 też zawiera błędy?

Moje tłumaczenie jest takie, że jak od prawie 20 lat czytałem to w ten sposób, bo tak było w grze, to ciężko jest się przestawić nawet jak człowiek wie, że jest to błąd. Alvar bez odmiany zwyczajnie wryło mi się w mózg od kiedy miałem te 7 lat i po raz pierwszy grałem w MM8.

Al:
I tu masz pokazany właśnie problem, dla którego się przyczepiłem.
W angielskim, czy może raczej w opisach jak powyżej po angielsku, niektóre wyrazy są napisane z wielkich liter, jak na przykład nazwy jednostek, ras czy jak tu masz, słońca.
Może więc zamiast tworzenia kalek językowych, warto zastanowić się nad napisaniem tego zgodnie z naszą pisownią?
O ile np. nazwy jednostek czy frakcji pisane z wielkiej litery mają jakąś postawę (nazwy własne), o tyle np. nazwy ras już nie za bardzo.

W przykładzie nie chodziło o sam wyraz napisany z wielkiej litery, a o to, iż jest przedstawiony jako imię bóstwa - na takiej samej zasadzie jak Helios czy Sol są zarówno imionami bóstw, jak i obiektu z nimi utożsamianego.
strona: 1 - 2 - 3 ... 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14
temat: Heroes of Might and Magic: (g)Olden Era