![]() |
![]() |
![]() |
Witaj Nieznajomy!
|
![]() komnata: Antykwariat Starej Ery (HoMM: Olden Era) |
![]() |
strona: 1 - 2 - 3 ... 11 - 12 - 13 | |
![]() Górski Krasnolud ![]() |
Temat założony w celu dyskusji nad nadchodzącą częścią Heroes, z przyczyn oczywistych tymczasowo umieszczony w Podziemnej Tawernie. Jakie są Wasze oczekiwania co do tej gry? Z tego co mogliśmy usłyszeć z dostępnych źródeł, twórcy póki co podejmują same rozsądne decyzje, pozwalające im m.in. na nowe wątki i swobodę w kreowaniu świata przedstawionego. Ja przyznam szczerze, że po trwającym niemalże 10 lat Heroesowym głodzie czekam z wypiekami na twarzy. Powrót do starego uniwersum, alternatywy, czy informacje o dodatkach z nowymi frakcjami dają nadzieję. Jest na co czekać? Okres po wydaniu Trial by Fire będzie się już większości fanów kojarzył raczej z okresem długiej ciszy ze strony wydawców, lecz miejmy nadzieję, że, tak jak powiedział Tarnum - "Wszystko ma swój koniec". Dla mnie wszystko póki co na plus, niektóre ze swoich myśli przelałem już pod newsem w sekcji komentarzy, lecz żeby dyskusja stała się wygodniejsza, zachęcam wszystich do przeniesienia się na forum. Pozdrawiam. |
![]() Bacus ![]() |
Hej Misiaczku, wspaniale się czyta Twoje posty pod newsem i czuć znak czasów, że zgadzam się z Twoimi opiniami praktycznie w każdym calu, a nie łapię się za głowę na kolejny dziwny pomysł dwójki szalonych Krasnali jak podczas premiery ostatniej dużej gry Heroesów, starzy jesteśmy ziom. Póki co ciężko wyrobić sobie pełną opinię, więc czekam na więcej informacji, filmików, gameplayów etc. Bo póki co nie widzę nic co miałbym przesadnie hejtować lub przesadnie się jarać i szukać chusteczek. Wygląda OK. Jeśli chodzi o plusy to na pewno pomysł na zestawy przedmiotów w formie ekwipunku postaci, jestem starym, zdziadziałym graczem WoWa, więc tier sety zawsze mnie jarały... więc no, to na plus. Częściowo animowane ekrany miast to też wspaniały koncept, może ekrany nie każdemu się spodobają, bo są specyficzne i bardzo High Fantasy, tak moim zdaniem spełniają swoją rolę w pełni. Czytelne, ładne i wyróżniające się. Powrót do Hexów też miła odmiana. Neutralnie podchodzę do kwestii graficznej, uwielbiam stylizowaną grafikę, ale przy okazji jestem zmęczony wszechobecnym pixelartem, więc uważam, że decyzja jest dobra, ale sama grafika nie rzuca mnie na kolana... chyba wolałbym bardziej stylizowaną? Pójście w szalonym kierunku, bo boję się, że tutaj pójdą bardzo konformistycznie, sztampowo z jednostkami i frakcjami, co nie jest niczym złym, ale lubię odrobinkę dziwactwa i takiego "co to?". Zobaczymy. Jeśli chodzi o historie, lore, fabułę to szczerze mam wywalone, mogą napisać, że historia dzieje się 2000 lat przed znanymi z innych gier, mogą uznać, że robią soft lub hard retcon i mam to gdzieś, ważne by historia w grze była FAJNA. Tak, uważam, że rule of cool jest ważniejsze niż spójność, logika i sens, jak coś jest czadowe, znaczy, że jest dobre. Liczę na pewno na świeże spojrzenie na rozwój bohatera, balans i angażowanie się w rozwój gry, acz tutaj wiele zależy od graczy i tego jak sypną groszem i jak aktywni będą, bo nie ukrywajmy, ale z naszych pieniędzy żyją gry. Co mnie niepokoi? Że słabo się sprzeda, bo hur dur to nie 3h3 najlepsze i znowu na 10 lat nasza marka zniknie pod toną kurzu, a serduszko by chciało by było to dobre, finansowo się opłaciło i za kilka lat będziemy wspólnie w tym samym gronie mówić o premierze H8 i tego, że może to być najlepsza lub najgorsza część serii i krytykować Line-up Logmaru, który wkońcu stanie się kanoniczny. Pozdrawiam z Grodziska Mazowieckiego, Jędrek |
![]() Fandor ![]() |
Ta gra jest odpowiedzią, na pytanie czy lepiej było, aby Ubi zostało/wróciło do starego uniwersum czy zostało przy Ashanie. Dla tych, którzy nie zrozumieli żaluzji, zdecydowanie cała wizja artystyczna i rozwiązania nie kojarzą się z starym światem i jego klimatem tylko z Ashanem na siłę w imię nostalgii wciśniętym gdzieś na świat Enroth, gdzie było miejsce. |
![]() Kastore ![]() |
Jest stanowczo za mało hejtu na grafikę, która jest zupełnie nieczytelna, rozmazana i wszystko się stapia z tłem, nie wiem na co patrzę bez przyglądania się. Dopiero za drugim obejrzeniem trailera zauważyłem (chyba) cerbera na polu bitwy. Gdzie takie coś jest w H1-3? Jak powiększam jednostkę to i tak często nie wiem, na co w ogóle patrzę. Ekrany miast sprawiają wrażenie wygenerowanych przez AI i też nie wiadomo co jest interaktywnym budynkiem a co nie. Mgła wojny przez to że jest biała bardziej przyciąga uwagę od reszty mapy ??? Jest blur na absolutnie wszystkim. Ja jednak liczę na to, że gra się nie sprzeda i że gry niemobilne przestaną być projektowane tak, żeby wyglądały jak korporacyjne, bezduszne gry mobline. Mówiąc szczerze mnie też nie obchodzi fabuła, ale również rozgrywka, bo w ogóle nie jestem zainteresowany. Może trochę za wcześnie, ale sądzę, że muzyka będzie w podobnym stylu, co ta w trailerze, tzn. muzyka klasyczna w swojej maksymalnie skomercjalizowanej formie. Sprawdziłem Iratus: Lord of the Dead, czyli poprzednią i na razie jedyną grę tego studia i wygląda jak mobilna wersja Darkest Dungeon z gorszymi ocenami i problemami z optymalizacją. Po prostu nie dajcie się scamować. |
![]() anonim1233 ![]() |
Nie zamierzam hejtować tej gry dopóki nie zobacze gameplay. Jeśli go nie schrzanią to może i będzie to nienajgorsza gra. Co do stylu to wciąż wolę coś takie w 2,5 d niż pixeloza, której popularności nie potrafię pojąć. |
![]() Hayven ![]() |
Mapa jeszcze okej, ale ikony zaklęć, a co najważniejsze — jednostki, to już wygląda mocno niepokojąco. Trochę jak modele 3D z Heroes 6-7 przekonwertowane na 2D z zachowaniem stylistyki i jednoczesną utratą czytelności (no, nie żeby tam to było jakoś mocno czytelne, ale...). (patrzy na zwiastun) No, ale w ruchu to może to jeszcze ma szansę jakoś wyglądać. Szansę. |
![]() Topork ![]() |
Grafika i design jednostek jest IMO paskudny![]() Strzelcy z ptakiem na wierzchu Mnisi/czarodzieje(mniszki?) jak na styl,azjatyckiej mobilki przystało świecą golizną. Kawalerzyści przesiadli się na kucyki, dwa rodzaje aniołów (chyba to cholerstwo z łukiem można tak określić) Gryfy wyglądają spoko. Nie wiem czym jest ten koleś z kucykiem na głowie dzierżący cep. ![]() Magiczne smoki, jakieś pomniejsze potworki, humanoidalne enty. Zakładam, że w linę-upie znajdą się Feniksy. Jakiś bojowy kwiatek. Bez szału. ![]() Chyba najładniejszy ekran miasta ze wszystkich, a przynajmniej najbardziej spójny. Szkielety wyglądają jak szkielety, zombie wygląda jak zombie, Cerber nawet się wpasowały w klimat. Lisze spoko wyglądają. ![]() World of Warcraft w Heroesach - mamy murloki, mamy nagi, mamy taureny, nocne elfy i samego Deathwinga na deser😜 ![]() Nie sądziłem, że ktokolwiek zza granicy w swojej sztuce będzie się inspirował samym Bartoszem Walaszkiem. Kurvinoxy w heroesach🤩. Liczę, że ognisty ślimak będzie jedną z jednostek. Ekran miasta przemilczę… ![]() Nie jestem zaznajomiony z lore Might and Magic, ale coś mi się kiedyś obiło, że były tam wplecione wątki kosmiczne, jednak to chyba już lekka przesada. Najbrzydszy ekran miasta. I ten kosmita na „tronie”, ble. |
![]() Eggyslav ![]() |
TO mają być nowe hirołsy? Czy to jakaś kpina? To już te moje wytwory z Hero Forge wyglądają lepiej jako jednostki... W ogóle nie wiem na co ja patrzę. Wszystko jest rozmazane i małe, normalnie przypominają mi się szkarady z HoMM 4, które i tak lepiej wyglądały niż to dziadostwo. Chińska tandeta robiona pod chiński rynek. Seria Heroes of Might and Magic już dawno umarła, a Ubisoft cały czas ją beszcześci tworząc takie abominacje. |
![]() Alamar ![]() |
Cytat: W ogóle nie wiem na co ja patrzę "Hej SI, jakby wyglądali Hirołsi w stylu Warcrafta?" :P Cytat: Unfrozen to rosyjska firma z siedzibą obecnie na Cyprze. Chyba mają nawet kilka osób z Nivalu (tego od piątki).Chińska tandeta robiona pod chiński rynek. I naprawdę nie jest to podobne choćby do ostatniej mobilki Heroesów od Ubi dla Chińczyków pt. "Era of Chaos". Co do jakości jednostek się nie wypowiem, bo ich na obecnych screenach praktycznie nie widać. Ekrany miast mają u mnie plusa za to, że w końcu od czasów jedynki będą miały życie w nich w postaci mieszkańców. Także ograniczona animacja/"poruszanie się" po mieście na plus. ![]() Jednak już sama Świątynia (ludzie) na minus, bo z zmarnowano miejsce na zbiornik wodny, a pozostałe budynki upchano gdzieś w tle. I sam styl "Wojennego rzemiosła" mnie odpycha. Podziemia też od razu mają u mnie duży minus z dwóch powodów: znów Drowy i znów kopia z trójki, gdzie miasto czarnoksiężnika było anomalią w serii, bo w jedynce, dwójce i czwórce rodzinnym terenem były bagna (5-7 kopiowały pod tym względem tróję). Rój wygląda ciekawie, ale na razie ma minus za to, że kopiuje mod do H7 (potrzebuję więcej szczegółów, by w pełni ocenić). Nekropolia jak nekropolia, choć wygląda przyzwoicie. O Lesie i "White Walkerach" na razie nie wiemy za dużo. Bardziej mnie ciekawi sama eksploatacja mapy przygód, rozbudowa miast i rozwój bohaterów. Jeśli to będzie znów kopia z trójki, to nie ma co czekać na ten tytuł. Oczekuję nowych pomysłów, a nie tylko kopiuj/wklej z poprzednich części. Aha, mam nadzieję że automatyczna walka będzie zrobiona z głową i z funkcjonującym SI, bo naprawdę nie mam ochoty w 2025 r. każdą z walk na mapie przygód ogrywać ręcznie. |
![]() Eggyslav ![]() |
Różowowłosy: Unfrozen to rosyjska firma z siedzibą obecnie na Cyprze. Chyba mają nawet kilka osób z Nivalu (tego od piątki). I naprawdę nie jest to podobne choćby do ostatniej mobilki Heroesów od Ubi dla Chińczyków pt. "Era of Chaos". No dobra, to ruska tandeta na ruski rynek. Heroes 5 przynajmniej miało koherentne i składne line-upy. A tutaj? Robale w inferno? Skoro ma to się dziać na Jadame, to dlaczego nie starzy dobrzy Kreeganie? Dlaczego cerbery są w Nekropolii? I co to za dziwaczna kosmiczna frakcja? W starym Uniwersum do którego niby wracają była niepisana zasada, że elementy Sci-Fi ograniczano tylko do erpegów M&M, a w HoMM ich prawie w ogóle nie było, nie licząc nieszczęsnego Forge, które i tak ostatecznie nie weszło do gry. |
![]() Alamar ![]() |
Cytat: Czyli piątka nie była ruską tandetą?No dobra, to ruska tandeta na ruski rynek. Heroes 5 przynajmniej miało koherentne i składne line-upy. A tutaj? Line-upów tak naprawdę nie znamy zwłaszcza, że jednostki mają mieć po dwa ulepszenia, więc ze screenów (na których praktycznie nic nie widać) trudno na razie wyciągnąć pełnoprawne wnioski. Możemy się tylko domyślać. Cytat: TakRobale w inferno? Mieliśmy już demony w Nekropolii w czwórce, więc to nic nowego. Nie jestem zbytnio zachwycony, ale poczekam, aż dowiemy się więcej o tej frakcji. Cytat: Ponieważ HoMM8 jest HoMM-em 0 - prequelem do jedynki. Skąd Kreeganie na Enroth, skoro pojawili się dopiero w 1162 r. po Ciszy, około 35 lat po HoMM 1?Skoro ma to się dziać na Jadame, to dlaczego nie starzy dobrzy Kreeganie? To po pierwsze, po drugie to na razie wspomniano ogólnie o demonach, a nie o Kreeganach jako takich. A po trzecie najwidoczniej twórcy mają historię Jadame w... poważaniu, więc nie przywiązuj się za bardzo do tego, co było. Jeśli wyjdzie z tego coś ciekawego, to się retcony dostosuje, jak nie, to zignoruje. Cytat: Może dlatego, że oryginalny "Puszek" strzegł bram królestwa nieumarłych u Hadesa?Dlaczego cerbery są w Nekropolii? Lepszym pytaniem byłoby, co cerbery robiły w demonicznym mieście w trójce? Zresztą, od trójki każde z miast miało przetasowania w jednostkach i zawsze ktoś na to narzekał ("centaury w Bastionie a nie u czarnoksiężnika? WTF?"). Cytat: Nie wiemy. Ale mi to wygląda bardziej na kopię Cthulhu niż na jakichkolwiek kosmitów.I co to za dziwaczna kosmiczna frakcja? Cytat: Z tego co wiem, nie było takiej zasady, dlatego Kuźnia miała powstać, co zszokowało kilku fanów, którzy nakręcili aferę. Co z tego wyszło, wiemy.W starym Uniwersum do którego niby wracają była niepisana zasada, że elementy Sci-Fi ograniczano tylko do erpegów M&M, a w HoMM ich prawie w ogóle nie było Jeśli dobrze pamiętam, dopiero po kasacji Kuźni wszelkie motywy sci-fi w Heroesach dostały bana od 3DO. |
![]() Topork ![]() |
Sorki za słabą jakość obrazu, tablecie gdzie je sklejalem wygladalo to lepiej. |
![]() Alamar ![]() |
Pisałem o materiale źródłowym, nie o Twoich screenach. |
Garett ![]() |
Al: Unfrozen to rosyjska firma z siedzibą obecnie na Cyprze. Chyba mają nawet kilka osób z Nivalu (tego od piątki). I naprawdę nie jest to podobne choćby do ostatniej mobilki Heroesów od Ubi dla Chińczyków pt. "Era of Chaos". Co więcej, ta stylistyka jest już właśnie bardziej "rosyjska" niż "chińska". Ich gry fantasy bardzo często tak wyglądają - H5 ma taką stylistykę; tamtejsze MMMO, Allods, też ma taką stylistykę; nawet Pathfindery od Owlcat (którzy swoja drogą też mają ludków z Nivala) mają taką stylistykę. No ale wiadomo - jak coś nie podoba i vibe stylistyki jest jakiś taki nieznajomy, to od razu muszą być, shudders, chińskie bajki. BTW, komentarze o Ubisofcie zażynającym markę i teraz biorącym się za bezczeszczenie Starego Uniwersum (to drugie swoją drogą spóźnione, bo EoC dawno już to zrobił) bardzo fajnie się zestarzały, bo z wczorajszego Q&A dowiedzieliśmy się, że Unfrozen zrobiło prototyp gry i poszło z nim do Ubi spytać się czy mogą zrobić nowe Hirołsy. :P |
![]() anonim1233 ![]() |
Garett: BTW, komentarze o Ubisofcie zażynającym markę i teraz biorącym się za bezczeszczenie Starego Uniwersum (to drugie swoją drogą spóźnione, bo EoC dawno już to zrobił) bardzo fajnie się zestarzały, bo z wczorajszego Q&A dowiedzieliśmy się, że Unfrozen zrobiło prototyp gry i poszło z nim do Ubi spytać się czy mogą zrobić nowe Hirołsy. :P To w Clicku kiedyś przy newsach z Heroes 5 też była mowa, że Nival po prostu zgłosił się do Ubisoftu z prototypem gry. |
![]() Bacus ![]() |
@Garett mogę prosić o link do tego Kjułeneja? Czyli rosyjska firma robi grę skierowana głównie pod Rosyjski rynek? Hm, wiele to tłumaczy. Co do płaczu o grafikę to jak Garcio zauważył, to wygląda bardziej jak ten dziwny kuzyn Warcrafta niźli chińska gra... Za mało golizny, uroczych dziewczynek, tęczy i wszystkiego świecącego jak Item wbity na +10 w starych koreańskich rpgach i wielkich bimbałów... Teraz jak myślę to chce takie heroski. No, ale stylistyka ta ma pewne zadanie... Wyglądać tak, aby człowiek się zastanawiał czy powstała w 2003 roku czy 2025, stylizacja zawsze na plusie. Miłego weekendu pozdrawiam z Ikei. |
![]() Hayven ![]() |
Cytat: "Hej SI, jakby wyglądali Hirołsi w stylu Warcrafta?" To już znamy, to nazywało się Heroes 5. Tam też wszyscy mówili, że styl był anime, podczas gdy niektórzy wskazywali, że tak naprawdę to bardziej przypominało to Warcraft (chyba największa różnica to że orki nie były zielone). Przypominają się też trochę jeszcze stare wizje H6 od Nivala. |
Garett ![]() |
@Bacus Kammer robi podsumowanie, więc niedługo będziesz mógł sobie obczaić całość. EDIT: Ewentualnie jak masz czas obejrzeć: |
![]() Alamar ![]() |
Garret: Nie warto tracić czasu, chyba że kogoś interesuje tylko PvP.
Ewentualnie jak masz czas obejrzeć |
![]() Kastore ![]() |
Cytat: Są tam, gdzie powinny być.
Dlaczego cerbery są w Nekropolii? |
strona: 1 - 2 - 3 ... 11 - 12 - 13 |
temat: Heroes of Might and Magic: (g)Olden Era |
![]() |