Witaj Nieznajomy!
|
temat: Hota maped crashuje komnata: Niebiańska Kuźnia (WoG, HotA, VCMI) |
wróć do komnaty |
strona: 1 - 2 | |
dziaduq |
Cześć, przejrzałem forum ale nie znalazłem takiego tematu, jeśli powielam to sorki ale nie mogę rozwiązać problemu. Odpalam aplikację h3hotamaped żeby zrobić sobie mapkę i wywala mi crash log. Innymi słowy nie mogę odpalić edytora map z hoty. Może jest tu ktoś kto rzuci okiem na crash log i będzie wiedział co zrobić? |
Kastore |
A co jest w tym crash logu? |
dziaduq |
Przeklejam go poniżej [HOTA MAP EDITOR CRASH LOG] HotA version: 1.7.0 HotA Map Editor version: 0.0 build 39 Time { Sun May 19 01:48:59 2024 } Exception { Module: h3hota_maped.exe Adress: 0x004E7D48 Code: EXCEPTION_ACCESS_VIOLATION Flags: 0x00000000 Information: read of address: 0x00000011 } Call stack { 0x004E7D26 called from 0x0044CB0C 0x0044CA92 called from 0x0044C938 ? called from before 0x005084A1 0x03210033 called from 0x032B00DB ? called from before 0x75E5FCC9 ? called from before 0x77A57CBE 0x77A57C8F called from 0x77A57C89 ? called from before 0x00000000 } Command Line { "C:\gówno\HoMM 3 Complete\h3hota_maped.exe" } HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion { ProductName: Windows 10 Home CurrentVersion: 6.3 BuildLab: 19041.vb_release.191206-1406 } GetVersionEx { PlatformId = 2 Version: 6.2 Build: 9200 CSDVersion = ProductType = 1 SuiteMask = 768 } Some values { Last RMG Seed = 0 } |
Kastore |
Program próbował uzyskać dostęp do pamięci, do której nie miał uprawnień. Adres 0x00000011 wskazuje prawdopodobnie na wskaźnik null lub wskaźnik, który został źle zainicjalizowany. Jeżeli błąd wynika z braku odpowiednich uprawnień do dostępu do zasobów systemowych lub plików, to najpierw spróbowałbym uruchomić jako administrator (pewnie nic to nie da, ale spróbowałbym). Spróbowałbym zmienić nazwę folderu "C:\gówno" na "C:\gowno", żeby nie zawierał polskich znaków. Nie wiem, jak edytor Hoty jest napisany i czy jest to istotne, ale spróbowałbym. Spróbowałbym uruchomić też w trybie zgodności z Windows 7. Jeżeli to nie zadziała, to po prostu przeinstalowałbym Hotę. |
dziaduq |
Próbowałem z administratora i nic to nie dało, tak jak piszesz. Spróbuję z polskimi znakami i trybem zgodności i dam znać co z tego wyszło, chociaż kiedyś odpalał się na Windowsie 10 normalnie. Problemy pojawiły się po zaktualizowaniu do wersji 1.7, która dodała factory |
Kastore |
Teraz widzę też, że masz wersję HotA 1.7.0, możesz zaktualizować do 1.7.1. Być może jakiś plik się nie zaktualizował i szuka jakiegoś elementu z najnowszego patcha i dlatego wyrzuca null, bo tego elementu nie ma. Z tego, co widzę mój edytor, który działa bardzo dobrze na nowym patchu, ostatnio był aktualizowany w 2021 roku, więc jeżeli coś się nie zaktualizowało, to ciężko powiedzieć co i z czego wynika ten błąd, ponieważ HotA to nie VCMI, że zaraz przyjdzie jej programista wytłumaczyć. |
dziaduq |
Jeśli chodzi o najnowszy patch to pierwszym o czym pomyślałem po uruchomieniu jako administrator było właśnie ściągnięcie update'u ale to nic nie dało. |
dziaduq |
Niestety, ani zmiana trybu zgodności na jakikolwiek z poprzednich Windowsów ani zmiana nazwy folderu na brak polskich znaków nie pomogły. Nie pomógł również reinstall. Myślałem, że może antywirus blokuje ale odpalanie przy wyłączonych osłonach też nic nie dało. |
Kastore |
Dobra, ostatni pomysł. HotA może znajdować się w chronionym folderze, bo widzę, że jest zainstalowana na dysku C. Masz jakiś inny dysk? Przerzuciłbym cały folder HoMM 3 Complete na inny dysk i zobaczył, czy dalej wyrzuca błąd. Nie masz w tym folderze zainstalowanych żadnych innych rzeczy poza Hotą i ew. HDmodem? |
dziaduq |
W folderze od herosów są tylko herosy. Complete edition, hota i HD mod. Mam drugi dysk, może przeniesienie coś pomoże. Ale sugerowałbyś odinstalowanie i ponowną instalacje na dysku D czy po prostu skopiowanie folderu? |
Kastore |
Normalnie należy używać instalatora, aczkolwiek w przypadków Hirołsów wystarczy przenieść folder. |
dziaduq |
Spróbowałem kopiowania na inny dysk ale niestety, ciągle ten sam crash log "0x00(...)11 |
Na 99% twój antywirus/firewall rozpoznaje jeden z plików Hoty 1.7.x jalo wirusa i go kasuje w locie. |
dziaduq |
Używam Avasta, wstrzymywałem już zapory na czas odpalania apki ale nic to nie dawało. Chyba, że kasuje plik przy instalacji? |
Kastore |
Jak już raz skasował, to musisz od nowa instalować i najlepiej zrobić sobie kopię folderu, żeby nie musieć instalować ponownie. Antywirus powinien wyświetlić komunikat, który plik jest niebezpieczny. Wyłączyłbym go podczas instalacji. |
Andruids |
Avast smrut. Pozbądź się tego badziewia. Jak nie wchodzisz na stronki z roznegliżowanymi paniami, nie ściągasz gier ze strony FREE-GAMES.COM ani nie klikasz w wielkie zielone przyciski DOWNLOAD, to powinna wystarczyć ochrona przeglądarki i Windows Defender. |
dziaduq |
Usunąłem wszystkie pliki hoty i odinstalowałem po czym zainstalowałem ponownie z wyłączonym antywirusem. Bez zmian, nadal błąd :/ |
Kastore |
Cholera, kończą mi się pomysły. Działają ci inne edytory map z tego Heroes 3 Complete? |
dziaduq |
Tak, działają mi edytory z oryginalnych herosów, tylko hotowski nie działa |
Kastore |
Co jest??? Mnie osobiście skończyły się pomysły na ten moment. |
strona: 1 - 2 |
temat: Hota maped crashuje | wróć do komnaty |