Kwasowa Grota Heroes VIIMight & Magic XHeroes III - Board GameHorn of the AbyssHistoria Światów MMSkarbiecCzat
Cmentarz jest opustoszały
Witaj Nieznajomy!
zaloguj się    załóż konto
Niebiańska Kuźnia  (WoG, HotA, VCMI)temat: Hota maped crashuje
komnata: Niebiańska Kuźnia (WoG, HotA, VCMI)
strona: 1 - 2

dziaduq PW
19 maja, 02:03
Cześć, przejrzałem forum ale nie znalazłem takiego tematu, jeśli powielam to sorki ale nie mogę rozwiązać problemu. Odpalam aplikację h3hotamaped żeby zrobić sobie mapkę i wywala mi crash log. Innymi słowy nie mogę odpalić edytora map z hoty. Może jest tu ktoś kto rzuci okiem na crash log i będzie wiedział co zrobić?

Kastore PW
19 maja, 02:41
A co jest w tym crash logu?

dziaduq PW
19 maja, 13:24
Przeklejam go poniżej
[HOTA MAP EDITOR CRASH LOG]

HotA version: 1.7.0

HotA Map Editor version: 0.0 build 39

Time

{

Sun May 19 01:48:59 2024

}

Exception

{

Module: h3hota_maped.exe

Adress: 0x004E7D48

Code: EXCEPTION_ACCESS_VIOLATION

Flags: 0x00000000

Information: read of address: 0x00000011

}

Call stack

{

0x004E7D26 called from 0x0044CB0C

0x0044CA92 called from 0x0044C938

? called from before 0x005084A1

0x03210033 called from 0x032B00DB

? called from before 0x75E5FCC9

? called from before 0x77A57CBE

0x77A57C8F called from 0x77A57C89

? called from before 0x00000000

}

Command Line

{

"C:\gówno\HoMM 3 Complete\h3hota_maped.exe"

}

HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion

{

ProductName: Windows 10 Home

CurrentVersion: 6.3

BuildLab: 19041.vb_release.191206-1406

}

GetVersionEx

{

PlatformId = 2

Version: 6.2

Build: 9200

CSDVersion =

ProductType = 1

SuiteMask = 768

}

Some values

{

Last RMG Seed = 0

}

Kastore PW
19 maja, 15:54
Program próbował uzyskać dostęp do pamięci, do której nie miał uprawnień. Adres 0x00000011 wskazuje prawdopodobnie na wskaźnik null lub wskaźnik, który został źle zainicjalizowany. Jeżeli błąd wynika z braku odpowiednich uprawnień do dostępu do zasobów systemowych lub plików, to najpierw spróbowałbym uruchomić jako administrator (pewnie nic to nie da, ale spróbowałbym). Spróbowałbym zmienić nazwę folderu "C:\gówno" na "C:\gowno", żeby nie zawierał polskich znaków. Nie wiem, jak edytor Hoty jest napisany i czy jest to istotne, ale spróbowałbym. Spróbowałbym uruchomić też w trybie zgodności z Windows 7. Jeżeli to nie zadziała, to po prostu przeinstalowałbym Hotę.

dziaduq PW
19 maja, 16:21
Próbowałem z administratora i nic to nie dało, tak jak piszesz. Spróbuję z polskimi znakami i trybem zgodności i dam znać co z tego wyszło, chociaż kiedyś odpalał się na Windowsie 10 normalnie. Problemy pojawiły się po zaktualizowaniu do wersji 1.7, która dodała factory

Kastore PW
19 maja, 17:14
Teraz widzę też, że masz wersję HotA 1.7.0, możesz zaktualizować do 1.7.1.
Być może jakiś plik się nie zaktualizował i szuka jakiegoś elementu z najnowszego patcha i dlatego wyrzuca null, bo tego elementu nie ma. Z tego, co widzę mój edytor, który działa bardzo dobrze na nowym patchu, ostatnio był aktualizowany w 2021 roku, więc jeżeli coś się nie zaktualizowało, to ciężko powiedzieć co i z czego wynika ten błąd, ponieważ HotA to nie VCMI, że zaraz przyjdzie jej programista wytłumaczyć.

dziaduq PW
20 maja, 11:17
Jeśli chodzi o najnowszy patch to pierwszym o czym pomyślałem po uruchomieniu jako administrator było właśnie ściągnięcie update'u ale to nic nie dało.

dziaduq PW
20 maja, 12:02
Niestety, ani zmiana trybu zgodności na jakikolwiek z poprzednich Windowsów ani zmiana nazwy folderu na brak polskich znaków nie pomogły. Nie pomógł również reinstall. Myślałem, że może antywirus blokuje ale odpalanie przy wyłączonych osłonach też nic nie dało.

Kastore PW
20 maja, 17:08
Dobra, ostatni pomysł. HotA może znajdować się w chronionym folderze, bo widzę, że jest zainstalowana na dysku C. Masz jakiś inny dysk? Przerzuciłbym cały folder HoMM 3 Complete na inny dysk i zobaczył, czy dalej wyrzuca błąd.
Nie masz w tym folderze zainstalowanych żadnych innych rzeczy poza Hotą i ew. HDmodem?

dziaduq PW
20 maja, 19:19
W folderze od herosów są tylko herosy. Complete edition, hota i HD mod. Mam drugi dysk, może przeniesienie coś pomoże. Ale sugerowałbyś odinstalowanie i ponowną instalacje na dysku D czy po prostu skopiowanie folderu?

Kastore PW
20 maja, 19:27
Normalnie należy używać instalatora, aczkolwiek w przypadków Hirołsów wystarczy przenieść folder.

dziaduq PW
20 maja, 22:31
Spróbowałem kopiowania na inny dysk ale niestety, ciągle ten sam crash log "0x00(...)11

20 maja, 23:06
Na 99% twój antywirus/firewall rozpoznaje jeden z plików Hoty 1.7.x jalo wirusa i go kasuje w locie.

dziaduq PW
20 maja, 23:46
Używam Avasta, wstrzymywałem już zapory na czas odpalania apki ale nic to nie dawało. Chyba, że kasuje plik przy instalacji?

Kastore PW
21 maja, 20:44
Jak już raz skasował, to musisz od nowa instalować i najlepiej zrobić sobie kopię folderu, żeby nie musieć instalować ponownie. Antywirus powinien wyświetlić komunikat, który plik jest niebezpieczny. Wyłączyłbym go podczas instalacji.

Andruids PW
21 maja, 22:38
Avast smrut. Pozbądź się tego badziewia. Jak nie wchodzisz na stronki z roznegliżowanymi paniami, nie ściągasz gier ze strony FREE-GAMES.COM ani nie klikasz w wielkie zielone przyciski DOWNLOAD, to powinna wystarczyć ochrona przeglądarki i Windows Defender.

dziaduq PW
21 maja, 23:21
Usunąłem wszystkie pliki hoty i odinstalowałem po czym zainstalowałem ponownie z wyłączonym antywirusem. Bez zmian, nadal błąd :/

Kastore PW
22 maja, 01:32
Cholera, kończą mi się pomysły. Działają ci inne edytory map z tego Heroes 3 Complete?

dziaduq PW
22 maja, 10:28
Tak, działają mi edytory z oryginalnych herosów, tylko hotowski nie działa

Kastore PW
22 maja, 15:54
Co jest??? Mnie osobiście skończyły się pomysły na ten moment.
strona: 1 - 2
temat: Hota maped crashuje