![]() |
![]() |
![]() |
Witaj Nieznajomy!
|
![]() komnata: Komnata Cieni (Heroes VII) |
![]() |
strona: 1 - 2 | |
![]() Pointer ![]() |
Ahoj Piraci! Wprawdzie tworzenie nowej frakcji jest na razie na bardzo wczesnym etapie, ale myślę, że nadszedł moment by podzielić się z Wami dotychczasowymi efektami pracy. Na początek pragnę podziękować Flapdzakowi za sporą dawkę wiedzy o tym jak rozwiązać pewne istotne problemy związane z grafikami ekranu miasta oraz za bazę do tworzenia jednostek wyciągniętą ze Smite'a. A teraz co nieco z tego, co już udało mi się stworzyć: Ekran miasta na 3.poziomie Artwork Niksy Artwork ulepszonej Niksy Niksy na polu bitwy j.w., ale z innej perspektywy A teraz krótko o samej wizji: Frakcja jest oczywiście wzorowane na Przystani dodanej do H3 w HotA. Planowo ma być częścią mojej paczki z modami, ale planuję też umożliwienie pobrania samego Cove'a bez całej reszty zmian. Do tego jednak jeszcze daleka droga. Na ten moment pracuję nad przeniesieniem ekranu miasta z H3 do H7, zapewne 1:1, bez jakichś większych zmian, nie licząc funkcji kilku budynków. Line-up frakcji mam już wstępnie ułożony w głowie, aczkolwiek może się jeszcze nieco zmienić. Wstępna wersja lineupu to (na razie w angielskim nazewnictwie): Podstawa: Naiad -> Oceanid oraz Freebooter (może jeszcze inaczej nazwę) -> Corsair Silna podstawa: Sea Elf Renegade -> Sea Elf Pirate Elita: Swashbuckler -> Seadog oraz Mermaid -> Nereid lub Roc -> Thunderbird (alternatywne) Silna elita: Nix -> Nix Warrior (te jednostki już są gotowe, poza jakąś nową umiejętnością dla nich) Legendarne: Sea Serpent -> Haspid lub Fangarm -> Cthulhu Od razu uprzedzając pytanie "A czemu nie Kraken?", odpowiadam: Model Krakena zostanie wykorzystany przez Flapdzaka w Cytadeli jako Bagiennik/Moczarnik, a chciałbym by mody były ze sobą kompatybilne. Myślę ewentualnie o Krakenie jako jednostce spoza możliwych do rekrutacji w mieście, związanej z frakcją i możliwej do przyzwania poprzez czar 4. poziomu, podobnie jak Złoty Smok, jednak czar Przywołanie Krakena byłby w jakiś sposób bardziej związany z frakcją Cove. Jeśli chodzi o bohaterów, to przeniesieni zostaną z h3, plus dodam zapewne kilku nowych z jakimiś ciekawymi speckami. Nad umiejętnością rasową jeszcze myślę, choć mam już w głowie pewien zarys. Być może dodam też jakieś artefakty związane z frakcją np. sam Róg Otchłani. Na razie tyle, jeśli czas mi pozwoli, to prace będą postępować, a ich efektami będę się z Wami dzielił. |
![]() AmiDaDeer ![]() |
Na razie poza modelami niks (które prawdę powiedziawszy średnio mi się podobają, szczególnie nieulepszona - kolory skopiowane z Hoty gryzą się mocno z samym kształtem ciała) mogę jedynie skomentować angielskie nazwy. :P Pointer: Chyba nie rozumiem. Dlaczego Naiad, a nie Nymph?Podstawa: Naiad Pointer: Ja wiem, że w oryginalnej grze jest Sea Elf Pirate (więc nawet jak mi to zgrzyta, to nie mogę tego za bardzo krytykować), ale Sea Elf Renegade zajmuje jeszcze więcej miejsca. :P Przy czym nawet pomijając tę kwestię, to przecież słowo "renegade" znaczy tyle, co "zdrajca". Nawet gdyby interpretować tę "zdradę" jako bunt, to i tak nie za bardzo ma to sens, by była to nieulepszona forma piratów.
Silna podstawa: Sea Elf Renegade |
![]() Pointer ![]() |
Ami: Dlaczego Naiad, a nie Nymph? Najady to nimfy wodne, więc bardziej mi to pasowało, zwłaszcza z powodu polskiego tłumaczenia Pixie z Sylvanu właśnie jako Nimfa. Nie chciałem potem wchodzić w dylematy jak nazwać tą jednostkę w polskiej wersji. Ami: Ja wiem, że w oryginalnej grze jest Sea Elf Pirate (więc nawet jak mi to zgrzyta, to nie mogę tego za bardzo krytykować), ale Sea Elf Renegade zajmuje jeszcze więcej miejsca. W tej kwestii bazuję na pierwotnej wersji AC Moda i ta nazwa jest wzięta właśnie stamtąd. W tłumaczeniu na polski funkcjonuje tam nazwa Morski Elf Renegat po prostu. Oczywiście można coś z tą nazwą pokombinować i pominąć np. słowo "Sea". To akurat najmniejsze zmartwienie. Ami: kolory skopiowane z Hoty gryzą się mocno z samym kształtem ciała No cóż, mogę coś pomyśleć jeszcze z kolorem. Może coś bardziej w odcienie szarości w takim razie, a ulepszenie w takiej kolorystyce jak jest. Co do samego modelu, to po pierwsze jest to gotowy model wzięty ze Smite'a, a nie stworzony przeze mnie, a po drugie po prostu mi się podoba i raczej nie chciałbym go zmieniać. |
![]() Pointer ![]() |
Nie pisałem w tym temacie dość dawno, bo zająłem się bardziej sprawą Pointer's Mod Pack, jednak tematu Cove nie porzuciłem. Żmudna to praca, ale ekran miasta się cały czas rozwija, więc postanowiłem podzielić się z Wami aktualnymi efektami tych prac. |
![]() Kammer ![]() |
Szczerze mówiąc, myślałem, że to będzie autorski ekran, a nie wzięcie tego z HotA. |
![]() Pointer ![]() |
@Kammer Moje zdolności do autorskich ekranów miast to się pokazały już tutaj. Jak to wyglądało, to chyba nie chcesz sobie przypominać. Moje zdolności graficzne są niestety mizerne, dlatego wzorem Cytadeli Flapdzaka uznałem, że lepiej będzie przenieść dobry jakościowo ekran z HotA niż tworzyć jakiegoś potworka. Wiem, że Kurek i Slyen wysoko postawili poprzeczkę tworząc Tower czy Conflux, ale jednak już Inferno czy Świątynia to kopie żywcem z H6, więc czuję się nieco usprawiedliwiony ;) |
![]() Akad ![]() |
Jakby się postarać to teoretycznie można by było użyć ekranu miasta zamku z Heroes Online z mocnymi przeróbkami, tak jak reszta modów do Heroes 7. Niestety w plikach gry nie mogę znaleźć samego tła miast bez budynków. |
![]() Belegor ![]() |
Jestem zaskoczony. Sam pomysł mi się podoba. Szkoda, że krakena nie da się użyć, przez cytadelę- wielu mówiło, że nie pasuje tam zbytnio, ale cóż. Kibicuję modowi i choć wolałbym niksy jak w Hota- czyli bardziej krokodylowe, ale sam model do H7 nie jest zły. |
![]() Pointer ![]() |
@Akad O jakim ekranie z Heroes Online mówisz? Tam był Cove albo coś w tym stylu? @Belegor Krakena jak najbardziej da się użyć. Jeśli potraktujesz Cove jako niezależny mod, to wtedy Cytadelą nie ma się co przejmować, bo odnosimy się jedynie do podstawowej wersji gry. Z kolei jeśli rozpatrujemy Cove jako element składowy Pointer's Mod Pack, to tam nie ma tych Bagienników/Moczarników. Na t7 w tej wersji Cytadeli jest Bagienna Hydra lub Kakaschuch, a Kraken na razie pozostaje neutralny. |
![]() Akad ![]() |
Co prawda nie było Cove, Ale tamtejszy Zamek Rycerzy by pasował jeżeli się usunie wszelakie religijne elementy. Taki offtop, ale zawsze sobie wyobrażałem Ashańskie Cove jako Wolne Miasta. Co prawda nie ma to za bardzo sensu w lore, ale jest to jakiś koncept. |
![]() S4nndr0 ![]() |
Yo, osobiście sie nie zgodze- w Dark Meesiah mamy wolne miasta, wierzace w Ylatha, które nie dały sie nawrócić na elratha w imię nowej wiary. Ten sam smok był jeszcze bóstwem Akademii, mimo, że praie jak naukowcy w niego nie wierzyi. Ładnie ten watek był pokazany w Heroes7. |
![]() Pointer ![]() |
Wolne Miasta zostawiłbym w spokoju. Natomiast nie zmienia to faktu, że piraci z Cove mogą być czcicielami Ylatha, jako że właśnie to mogłoby symbolizować ich wolność, niezależność i nierespektowanie praw narzucanych np. przez wyznawców Elratha. No i teraz pojawia się kwestia wiodącej szkoły magii. Teoretycznie zakładałem, że będzie to Woda, bo to się aż samo z siebie na pierwszą myśl nasuwa. Ale w tej sytuacji może lepiej Powietrze? W zasadzie to żywioł wody nie do końca jest sprzymierzeńcem żeglarzy jakby się tak zastanowić. To w wodzie czają się dla nich największe zagrożenia, a z kolei wiatr w żagle pcha statki do celu. W Cove będą wprawdzie jednostki związane z Wodą (Oceanidy, Nereidy), ale też związane z Powietrzem (Ptak Gromu). Poza tym Magia Wody jest już domyślna dla dwóch frakcji (Wieża i Świątynia), a Powietrza tylko dla jednej (Twierdza). Chętnie poznam Wasze opinie w tym temacie. Chętnie też poznam sugestie co do drugiego końca tej magicznej osi, czyli zakazanej magii, bo tu mam chyba jeszcze większy dylemat. Nie chcę zakazać Ognia choćby ze względu na Armatę czy też na bohatera ze specką Kuli Ognia (wzięty z HotA). Nasuwa się Światło, ale ta Magia jest zakazana już w trzech frakcjach (Nekro, Loch i Inferno), więc nie chciałbym dokładać kolejnej. Pierwotna? Ale wtedy przy wiodącym Powietrzu mamy kopię z Twierdzy, czego też wolałbym uniknąć. Ziemia? Wtedy z kolei przy wiodącej Wodzie jest kopia ze Świątyni. Więc chyba musi to być ze sobą powiązane, innej opcji nie ma. Czyli albo Powietrze z zakazaną Ziemią, albo Woda z zakazaną Pierwotną. Jakieś inne pomysły? |
![]() Hayven ![]() |
A czemu nie zablokować Ciemności? |
![]() S4nndr0 ![]() |
Yo, pomysł bardzo fajny. Ale jak porzednik mówił, w zegludze ida 3 zywioly. Wiatr woda i swiatlo. A ogien w przypadu czarnego prochu to samobojstwo (pamietacie ta scene z 3 czesci piratow z karaibow?) -odłamki, Podobniejak w gorach- jak ciemno to nie wychodz z namiotu. |
![]() klimat93 ![]() |
Osobiście uważam że pomysł Hayven-a jest dobry bo o ile się nie mylę Ciemność jest zakazana tylko w Przystani. Połączenie Powietrze jako wiodąca i Ciemność jako zakazana brzmi dobrze. Można też iść całkowicie w sprzeczność i zakazać właśnie magii wody. Wyglądałoby to tak Powietrze i zakazana woda. |
![]() Pointer ![]() |
Hmm... nie myślałem o zakazywaniu ciemności, bo jednak chciałem wprowadzić jakieś odniesienie do topielców czy też innych, którzy na morzu funkcjonują na pograniczu życia i śmierci (coś na wzór załogi Latającego Holendra). Dając im być może status Nieumarłych odbierałbym szansę na ich wskrzeszanie za pomocą Animate Dead. Zakazanie Wody to chyba jednak zbyt daleko idącą sprzeczność. Ja rozumiem, że Woda nie zawsze bywa sprzymierzeńcem żeglarzy, ale jednak zakazanie jej, to tak jakby powiedzieć, że marynarz nie umie pływać i boi się wody. Trąci komedią... Zaś co do oparcia się na liczbie frakcji z daną zakazaną magią, to wygląda to tak: Światło: 3 (Nekro, Loch, Inferno) Pierwotna: 2 (Twierdza, Cytadela) Ogień: 2 (Sylwan, Wieża) Ciemność: 1 (Przystań) Woda: 1 (Forteca) Ziemia: 1 (Świątynia) Powietrze: 0 (zakazanie tej magii niesie za sobą poważne konsekwensje w postaci braku dostępu do Portalu Miejskiego czy Poszukiwania Łzy Ashy, więc nie wchodzi w grę). Zatem Ziemia wydaje się być najtrafniejszym wyborem, ale wezmę pod uwagę Wasze sugestie i jeszcze nad tym pokminię. |
![]() S4nndr0 ![]() |
Brzmi Super, nie podawaj się + morale mam nadzieje. Z kreacjinzzem sa zawsze problemy, ale moze i to ulepszyc w dalszej chwili. |
![]() S4nndr0 ![]() |
Cholera, naprawde brzmie jak sandro, ale nie chce nikogo obrazic. cCzekam na nastesepne projekty i pomysly. |
![]() S4nndr0 ![]() |
Ale w sumie kolega ma tutaj racje z ciemnoscia. Wikingowie historycznie walili w swoje ofiary 3-4 w nocy bo straz najciesza a cywile spia. |
![]() Hayven ![]() |
Pointer: chciałem wprowadzić jakieś odniesienie do topielców czy też innych, którzy na morzu funkcjonują na pograniczu życia i śmierci (coś na wzór załogi Latającego Holendra) Oczywiście, im więcej różnych odniesień i skojarzeń, tym trudniej stworzyć odpowiednio spójną, wąską wizję. Czy jeśli mówimy o czcicielach Ylatha, lekkości i wolności, to igranie ze śmiercią i ciąganie za sobą żywych trupów współgra z tą filozofią? Tak czy owak, koncepcja +powietrze -ziemia brzmi w miarę rozsądnie. Jeśli ktoś większość życia spędza na statku wśród otwartych wód, to raczej nie za wiele ma do czynienia z ziemią jako taką, więc ani materiału do, hm, praktyki brak, ani też motywacji. |
strona: 1 - 2 |
temat: [projekt] Heroes 7 Cove |
![]() |