Witaj Nieznajomy!
|
temat: Heroes III: Day of Reckoning komnata: Niebiańska Kuźnia (WoG, HotA, VCMI) |
wróć do komnaty |
strona: 1 - 2 - 3 ... 23 - 24 - 25 | |
FirePaladin |
I am glad that you guys like what you see. :) And also, thanks for any and all feedback! @Szaman Yes, we intend to continue development beyond the initial release. Some team members, including myself, really want to implement certain features to the game, beyond DoR 1.0's scope. As far as H4 is concerned, I am of opinion that the effort H4 requires to become a "polished game" would not be far off from simply making a new game. But otherwise, some DoR members are involved in H4 modding - including myself, if only for a little bit. @bRyland I am not sure what you mean: when the City Hall is built (and it is), the railway extends to the farthest reaches of the right side of the screen, by going underneath the road. But then again, I might be misinterpreting your message. |
Kastore |
Fire Paladin: Very funny.As far as H4 is concerned, I am of opinion that the effort H4 requires to become a "polished game" would not be far off from simply making a new game. I'd even read about those H4 problems that make the game unplayable, but I'm afraid they'll be things like "because that there are no unit upgrades" or "because heroes shouldn't fight on the battlefield". Because what else? Heroes 4 is a much more stable program than Heroes 5 for example or most of the mods for H3 and contains very similar balance dynamics to the rest of Heroes games from NWC. I can see some things that might be seen as unpolished, for example it's very hard to be precise on the battlefield, but in battles against AI it doesn't matter, because it's AI and in battles against a human opponent it doesn't matter either, because he also can't be precise, so it's not a problem. |
FirePaladin |
I am talking about visuals. I would redo most, if not all of them, from scratch. You could even debate that this would kill H4's atmosphere. Which is more the reason why I don't involve myself seriously in it. Although this is just my personal opinion on this matter, as a graphics designer and artist. |
Gravius |
Nie jestem jakimś znawcą lore (kiedyś czytałem opisy fabularne wszystkich części na Grocie), ale to czego nigdy nie mogłem zaakceptować, to dlaczego wszyscy designerzy uparli się na tę asfaltową drogę? Widzieli zdjęcia z planety ziemia i uznali że to genialny pomysł wydać absurdalną ilość funduszy na infrastrukturę drogową, która nie istnieje na tym świecie? I do tego jeszcze zaznaczyć na niej poziome znaki drogowe? Po co? I naprawdę, skoro dorwali się do technologii galaktycznej cywilizacji, to jakim cudem wybrano akurat asfalt? Gdy mieli dostęp do teleporterów i potencjalnie antygrawitacji, to wybrali archaiczną technologię z jakiegoś archiwum, której pewnie nawet nie rozumieli? W ogóle osoby które są ogarnięte w temacie: Kastore dorwał tylko technologię replikacji, czy dorwał się do jakichś archiwów Starożytnych? Bo jeśli tylko to pierwsze, to nie powinien skupić się na "rozmnożeniu" Technologii swojego poziomu, którą doskonale zna, a nie wymyślać technologie łudząco przypominające przeróbkę naszej? Swoją drogą, może to dowód, że Starożytni to ziemianie, tylko po co by akurat na takiej planecie trzymali repozytorium tak zamierzchłych czasów? A abstrahując, mod jest interesujący. Natomiast jeśli miałbym się przyczepić, to Pałac jest zbyt pstrokaty i zarówno portrety jednostek jak i budynki wyglądają jakby były wklejone na tło, Nie wiem jak to określić, ale coś mi nie pasuje na granicy obiektów. No i tygrysy jakiś dziwny kąt mają na portrecie. |
Kastore |
Cała idea miasta Forge jest technicznie bez sensu, bo Niebiańska Kuźnia w MM7 rzeczywiście służyła tylko do kopiowania blasterów. Według historii spoza gier, np. o Rządzie Kolonialnym Niebiańskie Kuźnie mogły tworzyć nowe przedmioty, ale skoro można sobie w nich wydrukować całe miasto sci-fi, a nie tylko kopiować technologię, którą do niej włożysz, to nie wiem, jakim cudem Niebiańskie Kuźnie mogłyby wyjść z użytku kiedykolwiek, skoro można by było sobie wydrukować w Kuźni sto innych Niebiańskich Kuźni. Dodatkowo nie wiem, jaki sens ma budowanie całej nowej infrastruktury, skoro blasery są już tak potężne, że nie da się z nimi wygrać i nic więcej nie byłoby potrzebne do podbicia czegokolwiek na Enroth. W MM6 jedna enpecka mówiła, że mając jeden blaster, mogła stać w miejscu i wybijać smoki jak kaczki. Zwykła wieśniaczka, mając jeden blaster, była w stanie zabijać smoki hurtowo, to co dopiero jak ma się ich tysiące. Natomiast nie należy też ignorować tego, że dla wielu osób idea miasta science fiction jest po prostu fajna i warta retconów i przymrużenia oka. Chociaż sądzę też, że HotA zrobiła nawet lepszy fundament pod istnienie takiej frakcji niż NWC, wprowadzając Factory, które tłumaczy istnienie całego technologicznego miasta, którym zafascynowany był Kastore i do którego dodanie technologii Starożytych byłoby już tylko niewielkim krokiem, a nie przeskoczeniem rekina. Też nie wiem, o co chodzi z tą asfaltową drogą. W sensie co ma po niej jeździć? Naga tanki? Przecież naga tanki mają gąsienice, a gąsienice są zaprojektowane pod to, żeby nie musiały jeździć po asfalcie. Może bohaterowie Forge mają jeździć w samochodach, a nie na koniach? Ale znowu, może dla kogoś to po prostu wygląda fajnie i może przymknąć oko na sens 300 metrów autostrady do zamku, po której nie wiadomo, co ma jeździć. |
Cheshire |
Jeśli komuś brakuje elementów sf w heroesach, ale forge mu nie pasuje, to zawsze może pograć sobie w Silence of the Siren - nie jest to uniwersum heroesów, ale gra się w to identycznie co w H3 i jest w klimacie sf. |
Xfing |
Gravius: Nie jestem jakimś znawcą lore (kiedyś czytałem opisy fabularne wszystkich części na Grocie), ale to czego nigdy nie mogłem zaakceptować, to dlaczego wszyscy designerzy uparli się na tę asfaltową drogę? Widzieli zdjęcia z planety ziemia i uznali że to genialny pomysł wydać absurdalną ilość funduszy na infrastrukturę drogową, która nie istnieje na tym świecie? I do tego jeszcze zaznaczyć na niej poziome znaki drogowe? Po co? I naprawdę, skoro dorwali się do technologii galaktycznej cywilizacji, to jakim cudem wybrano akurat asfalt? Gdy mieli dostęp do teleporterów i potencjalnie antygrawitacji, to wybrali archaiczną technologię z jakiegoś archiwum, której pewnie nawet nie rozumieli? W ogóle osoby które są ogarnięte w temacie: Kastore dorwał tylko technologię replikacji, czy dorwał się do jakichś archiwów Starożytnych? Bo jeśli tylko to pierwsze, to nie powinien skupić się na "rozmnożeniu" Technologii swojego poziomu, którą doskonale zna, a nie wymyślać technologie łudząco przypominające przeróbkę naszej? Swoją drogą, może to dowód, że Starożytni to ziemianie, tylko po co by akurat na takiej planecie trzymali repozytorium tak zamierzchłych czasów? Sam fakt posiadania Kuźni nie oznacza, że Kastore odblokował całą technologię Starożytnych. Nie można też powiedzieć, że zna tę technologię doskonale, bo jedyna styczność z nią jego i jego ziomeczków to piramidy na Terrze i statek Lincoln oraz jego zawartość. Sami "Ultimate Adventurers" nie postawili nigdy stopy na żadnej planecie z aktywną cywilizacją Starożytnych. A co do samego miasta, zamiarem Fultona i ekipy było zawrzeć w nim dużo odniesień do popkultury, głównie mrocznego i surowego sci-fi z lat 80-tych, co przebrzmiewa w koncepcjach jednostek, zatem aluzje do retro-futurystycznej technologii przedstawianej w mediach z tamtego okresu są koniecznością. Trudno też uniknąć czegoś takiego, jak asfaltowe drogi. To wgl dziwny argument, że asfaltowe drogi nie pasują, bo to nie ta planeta xD A średniowieczne trakty i drogi żwirowe to już mogły na innej planecie powstać? :P |
Kastore |
Xfing: To nie jest dziwny argument, ponieważ asfaltowe drogi buduje się w jakimś celu. W Forge nie ma nic, co potrzebowałoby asfaltowych dróg, jeśli bohaterowie nie jeżdżą w samochodach, więc racjonalnym in-universe wytłumaczeniem jest to, że Kastore zobaczył zdjęcia z planety ziemia i uznał, że też chce mieć coś takiego jako ozdobę.
To wgl dziwny argument, że asfaltowe drogi nie pasują, bo to nie ta planeta xD |
Xfing |
Kastore: To nie jest dziwny argument, ponieważ asfaltowe drogi buduje się w jakimś celu. W Forge nie ma nic, co potrzebowałoby asfaltowych dróg, jeśli bohaterowie nie jeżdżą w samochodach, więc racjonalnym in-universe wytłumaczeniem jest to, że Kastore zobaczył zdjęcia z planety ziemia i uznał, że też chce mieć coś takiego jako ozdobę. U nas na niektórych wioskach i tak do dzisiaj jeździ się tylko furami przy koniach, a jednak asfalt mają. A pomijając ten fakt, większość samochodów radzi sobie dzisiaj adekwatnie i na piaskowych drogach i na kocich łbach |
Kastore |
Jak masz jakiś argument na coś, to wolałbym, żebyś go napisał wprost jako zdanie orzekające. |
FirePaladin |
Or maybe he just saw blueprints for "easy to make roads that are decent", or something along those lines. :) Can't make everything using the Heavenly Forge itself. You'll have to rely on your minions doing some grunt work. Otherwise, yes, the road is undergoing cosmetic changes, thanks to feedback. |
Xfing |
Kastore: Jak masz jakiś argument na coś, to wolałbym, żebyś go napisał wprost jako zdanie orzekające. a jakie było, pytające? xDDD ja też bym wiele rzeczy wolał, niestety jednak nie powinno się przejmować rzeczami, na które się nie mamy wpływu. |
Kastore |
Xfing: Argument miał być zdaniem orzekającym. Na przykład jakbyśmy rozmawiali na temat "Dlczego w Fortecy jest śnieg, skoro Bracada jest pustynią?" i napisałbyś "U mnie na wsi teraz pada śnieg", to rzeczywiście jest to zdanie orzekające, ale nie do końca o to mi chodziło.a jakie było, pytające? Xfing: Bardzo dobra rada. Ja osobiście na przykład zupełnie nie przejmuję się tym, co sędzia powie na mojej rozprawie, bo i tak nie mam na to wpływu.
ja też bym wiele rzeczy wolał, niestety jednak nie powinno się przejmować rzeczami, na które się nie mamy wpływu. |
Cezaros |
@FirePaladin Asphalt is made after refining crude oil. Does Forge have oil refineries? What do they do with the remaining products? Do they have plastics? Why don't they use cars at this point? |
Kastore |
I mean, I still think it should not be ignored that it's just a game and for some it may just look cool. Not for me, but maybe I'm in the minority. |
edeksumo |
Już samą drogę można jakoś przeżyć. Chociaż zważywszy na to, że konie średnio po asfalcie lubią patatajać i kopytka mogą od tego boleć to trochę bez sensu, to druga bardziej gryzącą sprawą, jest idealny stan ten drogi i pasy na niej. Jaki jest ich cel? Czy jest służba naprawiające pęknięcia po przejazdach nagatanków? |
Ale równie dobrze, można się zastanawiać kto sprząta gnój w Stajniach w Castle. Gdyż obornika na ekranie nie widać. |
FirePaladin |
@Cezaros Lava is made out of molten rock. Why is there so much lava in the Inferno town screen? Where do they get it from? If they fore into the world's mantle to get it, why can they not use this technology for something else, too? It can't be lava from volcanoes, they can't provide so much of it 24/7, without damaging the town and without running out - it's not realistic. If it comes from portals, why can't we see these portals? Anyway, this is all because what H3 aims to do is to give the player a recognizable and atmospheric view, representation of the town itself and its concept. Of course, the questions above, just like yours, can actually have logical answers, but they might as well, not, either - things are open to interpretation. And yes, there is oil refining in the Forge. But beyond that, be creative! There are multiple, viable answers to all of the questions above. Maybe they use plastics for certain cyborg parts, they could also use it for various products (which you won't see in the screen), or perhaps they just dismiss the byproducts of oil. Maybe they do use cars - or maybe they do not, it would not make a real difference in the town screen. These are all valid interpretations for the Forge. Otherwise, as stated above, the road is undergoing certain visual changes, to be more widely acceptable. |
Xfing |
edeksumo: Już samą drogę można jakoś przeżyć. Chociaż zważywszy na to, że konie średnio po asfalcie lubią patatajać i kopytka mogą od tego boleć to trochę bez sensu, to druga bardziej gryzącą sprawą, jest idealny stan ten drogi i pasy na niej. Jaki jest ich cel? Czy jest służba naprawiające pęknięcia po przejazdach nagatanków? Asfalt faktycznie nie jest optymalny dla koni, ale przypomnę że obecna "najlpesza" droga w h3 to kocie łby, a więc nierówne, zaokrąglone kamienie wystające z powierzchni, które są w dodatku twardsze niż asfalt. Spodziewałbym się, że konie jeszcze mniej lubią po czymś takim hycać xD a co do stanu drogi, to już kwestia kierunku artystycznego. Miasto ma owszem być brudne, ale nie znaczy to, że musi wyglądać jak Prypeć albo opuszczona fabryka w Wypizdowie Dolnym, która zakończyła działalność w 1973 r. |
Xfing |
Żużel zrobił bardzo fajny filmik. W sumie nic chyba czego byście już nie wiedzieli, ale fajnie zebrane do kupy https://www.youtube.com/watch?v=kX01Pqd1LCo |
strona: 1 - 2 - 3 ... 23 - 24 - 25 |
temat: Heroes III: Day of Reckoning | wróć do komnaty |