Kwasowa Grota Heroes VIIMight & Magic XHeroes III - Board GameHorn of the AbyssHistoria Światów MMSkarbiecCzat
Cmentarz jest opustoszały
Witaj Nieznajomy!
zaloguj się    załóż konto
Niebiańska Kuźnia  (WoG, HotA, VCMI)temat: Heroes III: Day of Reckoning
komnata: Niebiańska Kuźnia (WoG, HotA, VCMI)
strona: 1 - 2 - 3 ... 23 - 24 - 25

Kammer PW
8 września, 20:14
Dzięki uprzejmości Żużla, prominentnej postaci na heroesowej scenie PVP, fani mogą teraz obejrzeć wyczerpujące podsumowanie wszystkiego, co obecnie wiemy z publicznych źródeł na temat projektu Day of Reckoning! Mamy nadzieję, że ucieszy Was ten filmik i informacje w nim zawarte, jak również screeny, które zostały przygotowane specjalnie na jego potrzeby.

Adams PW
8 września, 22:49
O tak, bardzo ucieszył. Wielkie dzięki! :)

Szaman PW
8 września, 23:50
Ooo... Co za miła odmiana od tego szaleństwa z pseudo herosem (olden).

Widzę że nawet zmienili oręż pierwszej pozimowej jednostki? Super nawet mi się podoba:) I muszę przyznać że wszystko super im wychodzi... pomimo krótkiego widoku na jednostki, mam tylko zastrzeżenie do Yeti i to praktycznie wszystko.

Vori wygląda bajecznie! Mam nadzieje że "przeprawa" Gelu do Vori będzie bardziej rozbudowana niż na zasadzie "..zbuduje sobie łódkę i w jeden dzień dopłynę sobie". Vori było trudną dostępną wyspą i nie sądzę że dostanie się do niej była tak łatwe:)

ShEv441 PW
10 września, 21:09
Bardzo podoba mi się to co zobaczyłem, fajne podsumowanie wcześniejszych informacji. Z nowych ciekawych rzeczy:

- artwork cyberzombie i pyro wyglądają bardzo dobrze,
- modele bohaterów forge wyglądają fajnie na mapie,
- nowe screeny miasta Grota oraz nieco więcej widać ich terenu,

Niektórzy bohaterowie Pałacu wyglądają trochę kreskówkowo/komiksowo? A może mi się wydaje, bo pierwszy raz oglądam.

Czekam na kolejne informacje i nie mogę doczekać się premiery.

Andruids PW
11 września, 01:25
Szaman:
Ooo... Co za miła odmiana od tego szaleństwa z pseudo herosem (olden).

Rzeczywiście niesamowita odmiana. Mod do trójki? Z nowym miastem i kampanią? Tego jeszcze przecież nie było.
Za to nowa gra? Fuj, no ileż można.

Dodam przy okazji (żeby nie było, że tylko przyszedłem wbijać szpilę), że uważny czytelnik artykułu w CD-Action poświęconemu Dniu Rozliczenia, mógł znaleźć informację, która nie została w ogóle poruszona w materiale wideo. Dla osoby z wewnętrznego kręgu może się to wydawać wręcz rażące, i zgaduję, że pewnie dlatego na innych forach FirePaladin zawsze zaznacza, że spekulacje są po stronie Żużla. I to nie jest w żadnym wypadku krytyka autora materiału! Nazwijmy to... "wskazówką". Jak znaleźć "jedną z ukrytych wiewiórek".

I ciekawostki, o których nikt nie wspomniał:

Jakiś Kobold jako alternatywna/neutralna jednostka w Lochu? Yhhhh... tak czy siak wymaga poprawek, przynajmniej jego ikona. Odstaje na maksa od pozostałych stworzeń.

EDIT:
Bank duchów z Tides od War.
(dziękuję za sprostowanie, avatarze)

Bacus PW
11 września, 09:35
Pan Maruda, niszczyciel dobrej zabawy i uśmiechów dzieci:
Rzeczywiście niesamowita odmiana. Mod do trójki? Z nowym miastem i kampanią? Tego jeszcze przecież nie było.

No czego można oczekiwać od kogoś z Jaime Lannisterem bez oka w kapturze w avatarze? Jak można nie jarać się 16 iteracją Forge, 42 wizją Vori, tym razem wyjątkowo interesującą z Krasnoludami, ale w czerwonej czapce, Czarodziejami, ale bez brody, Olbrzymami czy lodowymi kobietami? Przecież to jest rewolucyjna, niespotykana i niespodziewana odmiana od tego co znamy... do tego miasto z grzybami?

Cytat:
Jakiś Kobold jako alternatywna/neutralna jednostka w Lochu? Yhhhh... tak czy siak wymaga poprawek, przynajmniej jego ikona. Odstaje na maksa od pozostałych stworzeń.

Czy on ma świeczkę na głowie? Jak w pewnym... nielubianym uniwersum? Nie... nie zrobiono by tego...

Jak wizualnie to wszystko wygląda bardzo ładnie, mapa wygląda super, zamki na mapie przygody świetnie i graficznie jest to bardzo dobry produkt, tak portrety bohaterów moim zdaniem odstają i nie wyglądają tak dobrze jak reszta. No i dla mnie to cierpi na to samo co Cove od Hoty, może i ładne te miasta, ale nudne.

No, ale jak wyjdzie to pewnie człowiek zagra z dwie mapy i odstawi heroski na kolejne pół roku. Czekam na więcej!

Adams PW
11 września, 14:55
Pewne aspekty może jeszcze zostaną doszlifowane, wszakoż na szybkie wydanie się nie zapowiada.
Obstawiam, że co najmniej dwa lata poczekamy. ;)
Z Forge pokazano stosunkowo niewiele, ale to najbardziej mi się podoba.

Andruids PW
12 października, 17:07
Nowe materiały związane z dodatkiem zostały zaprezentowane w przerwie na mistrzostwach XXV-lecia.

Link do albumu

Garett PW
12 października, 17:39
Prosimy naczelnego znawcę od "pseudo-hirołsów" o wypowiedzenie się w kwestii mrocznych elfów w Grocie. :P

Hayven PW
12 października, 18:10
Te grzybki zalatują mi trochę Age of Wonders 2, ale nie powiedziałbym, że wyglądają źle.

Szaman PW
12 października, 23:50
Wygląd Forge?
WOW just WOW. To chyba najlepiej wyglądający "zamek" jaki został stworzony, nawet mogę powiedzieć że przebija te co zrobił NWC.

Garett:
Prosimy naczelnego znawcę od "pseudo-hirołsów" o wypowiedzenie się w kwestii mrocznych elfów w Grocie. :P

Nie mogę nic powiedzieć. Ponieważ prawie nic nie pokazano. Wygląd bohaterów OK. Wyglądaj jak faktycznie byli z Jadame.

ShEv441 PW
13 października, 10:10
Najciekawsze moim zdaniem zaprezentowane screeny.

Ekran Miasto Forge

Wygląda wyraźnie inaczej od wersji z 1999. Kolorystycznie podoba mi się, że jest lepsza widoczność. Jest trochę budynków ze szkiców z 1999. Portrety jednostek wyglądają b dobrze. Trochę pustawe po bokach. Pewnie jeszcze brakuje trochę budynków. Generalnie na plus. Na początku ta autostrada wydawała mi się dziwna. Jak patrzę dłużej to zaczyna nawet mi się podobać.

Grota wersja wczesna

Mało co widać, ale zapowiada się spoko. Jednostki na portretach wyglądają b. dobrze. Na screenie widać też w dostępnych do rekrutacji jakąś nową jednostkę.

Nowe obiekty na teren śniegu

Naprawdę podobają mi się nowe niebieskie góry i te różowe drzewa. Znacznie urozmaicają snieg. Poza terenowymi jest sporo innych obiektów - niektóre z nowych są trochę rozmazane, jak miałbym się do czegoś przyczepić.

Najgorzej wypadł chyba fragment z polem bitwy i armiami forge. Cały interfejs i modele niektórych jednostek wydają się jeszcze sporo odstawać od H3. Pewnie się to poprawi w najbliższej przyszłości. Super, że projekt się rozwija. Nie mogę się doczekać, aby pograć.

FirePaladin PW
13 października, 17:06
The DoR teaser presented at h3gg is now on YouTube!

Górski Krasnolud PW
13 października, 19:22
Dużo nowości przyniósł wczorajszy stream, Górski Krasnolud lubi to.

A teraz po kolei. To, o czym oczywiście chciałbym napisać najbardziej, to materiały dot. nowych frakcji, aczkolwiek odniosę się również do innych rzeczy, w tym do nowego wyglądu wody, bo była to kwestia, która chyba najbardziej przykuła moją uwagę.

Z pewnością wygląda ona bardzo ładnie, graficznie jest to znacznie większy przeskok, niż cokolwiek, co Ubisoft próbował "odnowić" w 2015 roku, w HD Edition. Ale będę szczery - czy nie jest ona trochę "za" ładna, jak na grafikę Heroes III? Na razie bardzo dziwnie mi się na nią patrzy, wygląda trochę jak wyjęta z nowszej gry, i wpakowana do trójki. Być może jest to po prostu pierwsze zderzenie, podobne do tego, co u wielu z grafiką Olden Ery, ale... potrzebuję jeszcze czasu, by się przyzwyczaić. Co jednak ma swoje drugie dno, bo bardzo cieszę się, że ekipa DoR Teamu faktycznie chce wprowadzić swoje nowości, a nie kopiować od Rogu Otchłani wszystkie udane pomysły, i tylko dodawać do tych zaimplementowanych swoje. Jestem miło zaskoczony, że każdy z tych fanowskich projektów podąża swoją ścieżką.

Na screenie z newsa, który przedstawia mapę przygody też chyba można dopatrzeć się kilku nowości. Ponoć wczoraj zostało napomniane, że Tierem 7 Groty będzie Ametystowy Smok, którego faktycznie chyba widać, daje mi trochę vibe Ognistego Smoka z Heroes V (i ok, że zarówno nie wzięli go 1 do 1 z DoD, i nie wygląda podobnie, jak reszta trójkowych smoków). Kolejnym istotnym wg mnie faktem jest uchwycenie na screenie murów i garnizonu, tematycznie nawiązujących do Bastionu, co daje fanom dość mocną przesłankę, iż z każdej frakcji możemy się spodziewać podobnych dekoracji. No i kolejna kaplica, tym razem nawiązująca do Nekropolis... czyżby uczyła jakiś konkretnych zaklęć? A może umiejętności?

Ostatnią z zaobserwowanych przeze mnie nowości (przynajmniej w tym fragmencie mapy) jest ta mroczna wersja Puszki Pandory. Ciekawi mnie, czy to tylko alternatywna skórka do znanego już z gry przedmiotu, czy może jednak będzie miała inne właściwości, niż jej jaśniejsza wersja.

No i w sumie nie zwróciłem uwagi, czy zostało to upublicznione teraz, czy już dawniej, ale widzę również wprowadzenie alternatyw z Tides of War. Pamiętam materiały z 2010 roku, w których to mówiono, iż Horn of The Abyss miało mieć podobny wybór jednostek, tam niestety jednak skończyło się na pomysłach, i kilku modelach, ostatecznie odrzuconych. Ciekawi mnie jedno - 1 alternatywa per frakcja, czy w następnych wersjach pokusicie się o więcej? Może mały offtop, ale Zmory stworzona przez HoTA Crew wyglądała niesamowicie, graficznie zupełnie inny poziom, niż to, co mogliśmy widzieć w WoG. Może też myśleliście o wprowadzeniu niegrzecznych kucyków do Inferno? :>

A teraz frakcje. Omówię je sobie w kolejności od najmniej, do najbardziej poznanej (chociaż kusiła mnie też segregacja na frakcje "elfie", potem Niebiańska Kuźnia, ale odrzuciłem ten koncept).

Grota

Kolejne zrzuty ekrany kawałek po kawałku pozwalają nam coraz lepiej zapoznać się z "baśniową podziemiom", czyli terenem natywnym. Podstawa składająca się z ciemnej skały, jasnych grzybów i świecących kryształów mocno kojarzy się z Ashanowskim Ygg-Chal, gdzie podobne elementy miały miejsce. Generalnie pomysł, żeby dodać drugi teren podziemny jest bardzo ciekawy, bo to na pewno pozwoli urozmaicić, chociażby dla mapmakerów, "mroczną" stronę mapy, ale obecnie same kryształy pozostawiają wątpliwości, czy są do zebrania, czy to po prostu dekoracja i na pewno wymagają jeszcze poprawy. Myślę też, iż coraz śmielej możemy przypuszczać, że to Mroczne Elfy z Alvar będą rasą przewodnią Groty, co może wskazywać portret jednego z bohaterów. Ukazano nam również wersję miasta bez fortyfikacji. Na moje za bardzo zlewa się z otoczeniem, choć:
A) pewnie nie jest to ostateczna wersja modelu, i będą jeszcze poprawki
B) jest to problem, który pewnie pojawia się tylko na tym terenie... choć z drugiej strony na lawie też może to wyglądać nieciekawie

Nie podobają mi się tylko "skrzatowate" jednostki. Już mnóstwo w trójce takich mamy, a DoR chce nam dołożyć kolejne dwie. Tancerze Ostrzy i Grzyboludy super, Ametystowe Smoki także. Muszę szczerze przyznać, że gdybym chciał kiedyś stworzyć mapę Thallanu w trójce, to nie wiem, czy użyłbym Lochu, czy Groty, trudny wybór. Sam fragment ekranu miasta natomiast wygląda obiecująco, widzę że background to jakiegoś rodzaju kryształowa jaskinia, ale musiałbym zobaczyć więcej, by się wypowiedzieć. Jednak patrząc na pozostałe dwa ekrany, jestem spokojny, choć o tym za chwilę. Ogólnie zdecydowanie na plus, choć tutaj jeszcze jest najwięcej pracy do wykonania.

The Forge

O Niebiańskiej Kuźni chciałem tylko napisać, od kiedy zobaczyłem nowy townscreen. Nawet nie wiem jak zacząć, powiem jedno - graficy DoR przebili i NWC i MDT i tę wersję powiązywaną z HoTA Crew. Mam wrażenie, że pierwszy raz, od kiedy w ogóle mówi się o The Forge w Heroes III (włączając w to jego ogłoszenie, jak element AB) w końcu ujrzymy tę frakcję jako ukończoną. Wszystkie dotychczasowe fanowskie projekty popełniały wg mnie ten sam jeden, irytujący błąd - bazowali na materiałach udostępnionych przez byłych pracowników New World Computing, z wersji która jeszcze nie była gotowa do udostępnienia na rynek, ale wszystkie poprzednie projekty chciały być jak najbliższe oryginałowi, przez co powielana była m.in. ta ciasnota na ekranie miasta, znana z pierwszych konceptów. Jego całkowite przearanżowanie było koniecznością. Muszę przyznać, iż sam na początku byłem sceptykiem, kiedy ogłoszono, że jedną z trzech frakcji w DoR będzie Kuźnia, mówiąc iż Mod Design Team dał już nam wersję, której nikt nie będzie w stanie przebić. Przyznaję - pomyliłem się, i przepraszam za bezpodstawną krytykę. Perspektywa jest fenomenalna, a sam ekran - przerażający. Ta droga, która prowadzi wprost do Zamku, jak i samo jego przedstawienie, to chyba najstraszniejsza (w pozytywnym tego słowa znaczeniu) rzecz, jaką ujrzymy w trójce. Ktoś wcześniej próbował dodać autostradki do Heroes III, ale coś nie pykło. ;) Reszta ekranu również oczywiście na plus, budynki są rozmieszczane tak, że występuje pomiędzy nimi przestrzeń, cieszy mnie również wykorzystanie konceptów od NWC, ale w taki sposób, żeby wyglądało to dobrze. Nie mogło też zabraknąć modelu "kuźni" Kuźni ;) który jest chyba najbardziej kultowym budynkiem w tej frakcji. Czekam na więcej, bo choć w pewne wersje tego miasta możemy pograć gdzieś od 2012 roku, tak nigdy nie były one tym, co chcieli zawrzeć w pierwszej wersji Ostrza Armagedonu Greg Fulton i reszta ekipy, a w końcu może się to odmienić.

Pałac

O samym Pałacu zbytnio rozpisywać się nie będę, gdyż wiele razy przy różnych okazjach poruszałem jego temat. Podoba mi się, nocne niebo daje fajny klimat, całość kojarzy się trochę z Laponią, która jest tak samo mistyczna dla zwykłych ludzi, jak Vori dla zwykłego mieszkańca Antagarichu :P. Dopatrzyłem się pewnej rzeczy... co to za jednostka siódmego poziomu? No i szósty poziom... myślałem, że tam znajdzie się ten lodowy rydwan, a w slocie widać coś, co wygląda jak Kirin, chociaż to może kwestia perspektywy. Każdą z tych frakcji bardzo chętnie pogram. Acha, i różowe drzewka bardzo ładne :P, lubię je tak samo jak klony z HoTA z czerwonymi liśmi.

Podsumowanie i rzecz o której przypomniałem sobie teraz (piszę to już z drugą godzinę)

Na sam koniec przypomniałem sobie o ukazaniu modelu Miecza Mrozu na mapie przygody, tuż obok Ostrza Armagedonu, i tutaj pytanie do twórców DoR Teamu, czy wybuchnie mi komputer, jeśli w edytorze mapy nasunę jedną broń na drugą? ;) Jakie będzie miał efekty? Gdyż "śnieżycę" wywołują już Joutny, więc myślę, że dla tak unikatowego oręża wymyślono coś innego.
Najsłabszym punktem całości są portrety bohaterów, one najbardziej odstają od zawartości z Heroes III. Zbyt komiksowe/przerysowane.

Chciałem jeszcze napisać, że to co robicie, to (kolejny już) renesans dla tej gry. Tak jak napisał Szaman (chyba pierwszy raz od ogłoszenia Olden Era mamy takie same zdanie :D) dążycie do czegoś, co przerośnie nawet NWC. Dzięki Waszej pracy to gra stanie się "nieśmiertelna" na kolejne 10/15 lat (choć wiem, że to zdanie nie ma sensu :P) ale no - większość czytających domyśli się, o czym piszę. Użycie nowego silnika, zwiększenie ilości klatek, KOLEJNE JUŻ doskonałe frakcje, dorównujące tym oryginalnym... ogromne się cieszę, że legenda Heroes III nadal będzie trwać.

Dziękuję.

Topork PW
13 października, 19:45
Paweł

A co to za ptaszor?

Forge i Grota wyglądają świetnie. Ekran Pałacu moim zdaniem odstaje mocno zarówno od oryginalnych miast H3, miast z HotA jak i do wymienionych wcześniej dwóch nowych. Rozumiem baśniowość ale to wygląda wszystko na zbyt pstrokate, za dużo świateł. Gwiazd na tym nocnym niebie jest zdecydowanie za dużo. Liczę, że twórcy to zauważą i może trochę stonują ten ekran.

Poza tym, mod wygląda sztosowo.

Xfing PW
13 października, 22:44
Ptaszor jest jednostką, która pojawia się w grze. Należy do miasta. Lata xd

Riccardo PW
14 października, 21:38
As a non-Forge fan, I have to say that this screen with the central road is perfect,
While i don't like the graphics of the heroes.

If for two out of three cities have published the complete screen, let's hope that the first version of DoR will be released by New Year's Eve, I can't wait to play with the palace and the other contents

AmiDaDeer PW
15 października, 14:47
We can't promise that, because DoR isn't only those 3 towns - it's much, much more.

Szaman PW
18 października, 23:28
@AmiDaDeer
Mam pytanie odnosznie DoR… A mianowicie czy po wydaniu moda, planujecie zakończyć projekt w sensie nic więcej nie dodawać, ewentualnie dać kilka poprawek i koniec? Czy zamierzacie rozwijać projekt tak jak Hota Team?

Jestem niezmiernie przekonany, że was mod będzie produktem wysokiej jakości, może nawet i lepszy niż sama Hota.

Jednakże trochę jestem zawiedziony (choć to trochę na wyrost słowo), że całe wysiłki Moderskie idą w większości w trzecią część serii.

Heroes 2 ma swój Project Ironfist lub Free Heroes II Project.
Heroes 3 ma Hotę/Ere/VCMI i nie długo was.

A taki Heroes 4, scena Moderska tam cały czas ogranicza się do Hex-edycji. Co jest bardzo prymitywną metodą upiększania gry. Stąd moje pytanie, czy istnieje cień szansy, że kiedykolwiek będzie chcieli rozszerzyć swój zakres działania poza Heroes 3?

Nie da się ukryć, że macie u siebie utalentowanych programistów, koderów, grafików, artystów i scenarzystów.

I też chętnie (nie tylko ja zapewne), chciałbym zobaczyć taką wersje Heroes 4, jaką chcieli zrobić NWC gdyby miało czas i pieniądze.

bRyland PW
19 października, 01:02
A mnie w ekranie Forge mierzi tylko jedna rzecz:
Tory! Idą od lewej i do prawej strony ekranu w poprzek, ale znikają przy autostradzie...
Czyżby Kastorowi zabrakło funduszy na przejazd kolejowy? Choćby taki kategorii "D" - same tory bez szlabanów :P
strona: 1 - 2 - 3 ... 23 - 24 - 25
temat: Heroes III: Day of Reckoning