Witaj Nieznajomy!
|
temat: Problem z budynkami w mieście komnata: Niebiańska Kuźnia (WoG, HotA, VCMI) |
wróć do komnaty |
DarkQuant |
Dzień dobry, jestem nowy w świecie modowania, tworzenia miast ale stawiam już swoje pierwsze kroki. Mam prośbę mógłby mi ktoś napisać dlaczego po przekonwertowaniu pliku na def w grze widzę owszem swój budynek ale z taką nieprzyjemną niebieską otoczką w niektórych miejscach. Niektórzy piszą że ten "background" jest potrzebny aby stworzyć plik def i budynek mógł się pojawić bez zbędnego tła inni natomiast mówią o jakimś wycięciu tego tła. Sam juz nie wiem co o tym sądzić w defview każdy budynek jest własnie na takim niebieskim tle. Jeżeli ktoś wie jak pomoc bardzo proszę i z góry dziękuje za poświęcony czas. Pozdrawiam :) Paweł |
DarkQuant |
Tutaj przykładowy budynek z niechcianą niebieską otoczką w niektórych miejsach https://ibb.co/p22mjLW |
Do skonstruowania defów budynków za tło musi robić kolory cyanowy o wartości RGB (0, 255, 255). Obwódka, którą pokazujesz, najprawdopodobniej zawiera piksele zbliżone do wartości (0,255,255) np. (2,255,255) i dlatego widać właśnie taką obwódkę. Ręczne wymazywanie/zmienianie tych pikseli jest dość nużące, ale lepiej to robić, gdy grafika jest w tzw. trybie indeksowania kolorów. |
DarkQuant |
Sprawdziłem że nawet jeżeli wytnę prostą bryłę to i tak wokół jej konturów można zauważyć niebieskie kropeczki? Czyli tylko ręczne usuwanie punktów jest możliwe? Czy po prostu dostosowanie w jakiś sposób tła? |
DarkQuant |
Chodzi o to ? https://ibb.co/Bgn1JFd |
U mnie w gimpie to jest tu: A co do obwódki, to często się tworzy gdy obrazem skalujesz do mniejszej rozdzielczości/rozmiaru. Wówczas obwódka się tworzy, gdyż wartości sąsiednich pikseli są uśrednianie przy tworzeniu obrazków o mniejszej rozdzielczości. |
DarkQuant |
Ojej to rzeczywiście, skalowałem też obraz. Dziękuję za rozwiązanie problemu. Mam za to drugie czy jest jakis program do skalowania obrazu bezstraty w jakości zdjęcia ? |
DarkQuant |
Nawet bez skalowania obrazu dalej jest ta niebieska obwódka :( |
Trith |
To dlatego bo grafika ma wygładzone krawędzie, jest to dosyć powszechne w grafikach png. Polega to na tym, że krawędzie mają częściową przezroczysrość, co przy dodaniu cyjanowego tła sprawia że krawędź się z nim trochę miesza i zostaje obwódka. Najlepiej pozbyć się takiej przezroczystości przed dodaniem koloru tła. Skalowanie właśnie często powoduje taką obwódkę bo większość algorytmów skalowania mniej lub bardziej rozmywa grafikę. |
DarkQuant |
a jak pozbyć się tej przezroczystości ? |
W gimpie tak: |
temat: Problem z budynkami w mieście | wróć do komnaty |