Kwasowa Grota Heroes VIIMight & Magic XHeroes III - Board GameHorn of the AbyssHistoria Światów MMSkarbiecCzat
Cmentarz jest opustoszały
Witaj Nieznajomy!
zaloguj się    załóż konto
Niebiańska Kuźnia  (WoG, HotA, VCMI)temat: [Projekt] Spolszczenie i modyfikacja Kronik
komnata: Niebiańska Kuźnia (WoG, HotA, VCMI)
strona: 1 - 2 - 3 ... 31 - 32 - 33

Kastore PW
8 stycznia, 20:09
Cytat:
Jako autor "ulepszonych" kronik się wypowiem
Da się gdzieś pobrać te kampanie jako pliki .h3c? Nie chcę pobierać .exe z nimi, bo mnie drażni, że indie projekty są najczęściej napisane tak, że instalują jakieś śmieci nie wiadomo gdzie.

Begrezen PW
8 stycznia, 20:49
Paracelsus:
Ja chętnie pomogę.
Sam pomysł poprawienia kampanii z Chronicles bardzo mi się podoba.
Cieszy mnie to - dam znać jak już mapa będzie gotowa do testów!

Andruids:
Przed chwilą zauważyłem post dokładnie o tym na hirawce, i już myślałem, że będzie to takie trochę rozwodnione przedsięwzięcie, prowadzone przez kogoś zupełnie zielonego w temacie, ale widzę teraz, że jednak odpowiednia osoba się za to zabiera. Także już się nie martwię!

Tak, dodałem też posta na hirawce by wiadomość dotarła do większej liczby osób. I tak, jakieś pojęcie na temat tworzenia map mam (ok. 10 lat stażu xD), wiedzę o kronikach również (swego czasu stworzyłem nawet quiz na temat fabuły kronik, który nadal można obejrzeć na kanale YT jaskini behemota.

Kastore:
Da się gdzieś pobrać te kampanie jako pliki .h3c?"

Wrzucałem tutaj linki do pobrania kilka lat temu i powinny nadal działać. Z tymże pierwsza z kronik nie będzie działać zgodnie z zamierzeniem poza modem polonizującym - VIP dodał tam na moją prośbę skrypt blokujący możliwość korzystania z księgi zaklęć (dokładnie ten sam, który jest w kampanii Yoga z SoD), bo pasował idealnie - Tarnum Barbarzyńca nienawidzi magii :P. Pobierając sam plik .h3c nie będzie tego skryptu, czyli księga czarów będzie dostępna i poziom trudności znacznie się obniży. Już nie pamiętam jak było z pozostałymi kronikami, czy były jakieś dodatkowe zmiany, ale bezpieczniej jest mimo wszystko korzystać z moda.

Paracelsus PW
8 stycznia, 20:55
Heroes Chronicles dostępne na GoGu nie instalują żądnych śmieci.

BrzoZZerS PW
8 stycznia, 21:42
@Begrezen pomysł większej mapki, nawet w formie SP Scenario byłby super.

@VIP miałeś w planach Piracką Kronikę a tu jeszcze po drodze Factory i Bulwark wpadł. HotA crew się rozpędza ewidentnie, choć zamiast nowych miast zdecydowanie balans magii i nowe zaklęcia by się przydały IMO.

A pomysł na modyfikację Miecza Mrozu wpadł naturalnie bo zawsze lubiłem fabułę w uniwersum H3.

VIP PW
9 stycznia, 22:24
@BrzoZZerS
Zaklęcia można dodać jakie chcesz jest odpowiednia wtyczka do tego ;)

P.S. Jest kilka pomysłów - można pewnie, to nawet dodać do HotA w ramach kampanii.

@Kastore
Możesz pobrac 8in1 z GoG jako jedna paczka i później Projekt Kronik. Chyba, że masz na myśli projekt? Instalator jest taki sam jak dla HotA, wiec nie ma z tym problemu, a to co dotyczy projektu i jest instalowane, to i tak trafia tylko do głównego folderu z grą.

Edit.
Jeśli chodzi o projekt, to ostatnio nad takimi ciekawostkami pracuje (multum roboty), tak jak zawsze wszystko opcjonalne (screeny development):

Patricida PW
23 stycznia, 07:23

Patricida:
Mam jednak problem z fazą taktyczną - zamiast przycisków wyboru następnej jednostki i wyjścia z fazy, mam jedynie małe czarne kwadraty podpisane jako "def not found"...

Znalazłem rozwiązanie mojego problemu!
Wcześniej instalowałem kronikowego moda na polskiej wersji HoMM3 z GoGa i to kilkukrotnie na 2 różnych kompach, a błąd nadal występował. Tym razem jednak pobrałem wersję angielską HoMM3 Complete, zainstalowałem spolszczenie od Indigera, a następnie kronikowego moda.
Po instalacji zduplikowałem plik Heroes3.exe i zmieniłem nazwę na h3blade.exe...

I teraz guziory na ekranie taktycznym pięknie się pokazują.

Może kiedyś kogoś ta relacja uratuje...

Indiger PW
23 stycznia, 07:29
Z nieznanych mi przyczyn HD mod nie dodaje czasem tych polskich przycisków, dlatego do spolszczenia H3 Complete dodałem folder _HD3_Data, który zawiera te przyciski, stąd się wyświetlają.

Patricida PW
23 stycznia, 12:17
Też nie rozumiałem przyczyny problemu, szczególnie że u mnie na czystym sod lub hocie z HD Modem taki problem nigdy nie występował.

Nie wiem czy jest to coś na co VIP ma wpływ w kontekście Kronik ale tak czy owak liczę, że mój przypadek pomoże komuś w potrzebie ;)

VIP PW
24 stycznia, 14:25
Dziwne, bo tak naprawdę Kroniki to 'SoD', hmmm. Pisałem na kanale discord do autora HDmod może coś popatrzy. Nie wiem jak wywołać ten błąd, też mam polską wersje z GOG i u mnie pobrał HDmod te pliki.

Jeśli dobrze pamiętam, to nie dawno HDmod zmieniał coś ze strukturą folderu _HD3_Data

Można dodać do mojej łatki, ale pytanie czy struktura znowu się nie zmieni, hmm

Edit.
A jak cofniesz aktualizacje HDmod i ponownie zaktualizujesz. Nadal błąd? Albo tą wersja dostarczona z instalatorem projektu?

Patricida PW
25 stycznia, 16:31
Okej, zainstalowałem w osobnym folderze HoMM3 w wersji polskiej z GoGa.

Po zainstalowaniu kronik wersja HD Moda to 5.5 R76 i wspomniany wcześniej błąd znowu występuje.

Po zaktualizowaniu do 5.6 R19 widzę, że działa :o

Patrzę teraz w changelog HD Moda i widzę, że tego buga załatano nieco ponad tydzień temu więc to dość świeża sprawa..

To by miało sens, bo te parę miesięcy temu gdy zgłaszałem problem, to aktualizowanie HD Moda czy reinstalacja Kronik/SoD nic nie dawała...

No nic, dzięki @VIP że przyjrzałeś się temu :)

Niemniej efektem ubocznym było dowiedzenie się o różnicach między SoD a Complete i tego, że istnieje spolszczenie (bardzo fajne swoją drogą!!).
strona: 1 - 2 - 3 ... 31 - 32 - 33
temat: [Projekt] Spolszczenie i modyfikacja Kronik