Kwasowa Grota Heroes VIIMight & Magic XHeroes III - Board GameHorn of the AbyssHistoria Światów MMSkarbiecCzat
Cmentarz jest opustoszały
Witaj Nieznajomy!
zaloguj się    załóż konto
Niebiańska Kuźnia  (WoG, HotA, VCMI)temat: [HotA] Oficjalne informacje, aktualizacje
komnata: Niebiańska Kuźnia (WoG, HotA, VCMI)
strona: 1 - 2 - 3 ... 88 - 89 - 90

Droopy PW
16 lutego 2025, 10:13
Też jestem przekonany że jest to powolny zwiastun Forge bohater jest bardzo wysokiej rozdzielczości i sam fakt ze widzimy go w trailerze Kronverku sugeruje ze jest chyba juz wbity w gre. Na pewno to bedzie inna Kuznia o ile wgl bedzie ale patrzac jak idze historia Fabryki jestem pewny że to jest Forge.

Hota nigdzie nie określiła sie do watku z traileru ale rozmawiajac z czlonkami crew na discordzie mowiłą coś w rodzaju. Wszystko jest możliwe,Nie mówimy nie.Czas Pokaże

Kammer PW
31 grudnia 2025, 21:54
Wyszła nowa HotA, z Bulwarkiem, piszę właśnie niusa, tymczasem łapcie mirrora: https://www.vault.acidcave.net/file.php?id=655

Tarnoob PW
31 grudnia 2025, 22:38
No i super. Są miłe niespodzianki jak:

1) nowa umiejka – runy; jeszcze ją ogarniam. To jest cenny precedens i może się odważą na więcej takich nowości, jak w VCMI;

2) nowa specjalność bohatera – znajdowanie drogi;

3) nawiązanie do starych gier – w H1–2 był barbarzyńca Ergon, a miasto czarodziejki miało kamienny krąg a la Stonehenge. W tamtym się kupowało druidów, a w tym się rekrutuje szamanów. Oszczepy mogą być nawiązaniem do centaurów z H4;

4) różnorodność bohaterów – pierwszy raz jest ktoś skośnooki. Wcześniej ludzcy, elficcy i krasnoludzcy bohaterowie wyglądali dziwnym trafem jak USA – biała większość i czarna mniejszość.

Są wady, np. graficzne, ale to nie jest najważniejsze. Jest dużo lepiej niż w krasnoludzkiej Fortecy (ang. Fortress) z H5 – dużo większa różnorodność stworów. Nie ma nawet żadnego krasnala oprócz bohaterów, za to są:

1’) stwory i człekokształtne (humanoidy), i inne;

2’) strzelanie nowym rodzajem broni – oszczepów chyba wcześniej nie było; tylko łuki, kusze, kamienie, magia, a w Hocie też pistolety i granaty;

3’) nowy rekord w parametrach – koboldy są powolne jak chłopi. To może być nieznośne, ale to jakieś urozmaicenie i wyzwanie; chyba żaden inny stwór pierwszopoziomowy nie ma takiej roli pilnowania miasta;

4’) brak stworów latających – to było chyba tylko w H1–2 w mieście barbarzyńcy.

Ogólnie Bulwark nie wygląda tylko na „śnieżny Bastion”, o którym fani fantazjowali od lat, ani na „Fortecę z H5 przeniesionej do H3”, o której fani fantazjowali od lat. To jest zręczne połączenie:
1”) „śnieżnego Bastionu”;
2”) „Fortecy z H5 przeniesionej do H3”;
3”) „śnieżnego miasta czarodziejki”;
4”) „śnieżnego miasta barbarzyńcy”.

Jak to w Hocie – piękna równowaga starego z nowym.

Yaaqob PW
31 grudnia 2025, 23:28
Tarnoob:
3’) nowy rekord w parametrach – koboldy są powolne jak chłopi. To może być nieznośne, ale to jakieś urozmaicenie i wyzwanie; chyba żaden inny stwór pierwszopoziomowy nie ma takiej roli pilnowania miasta.
No... Ale Jotunn z teleportacją dla sojuszniczych jednostek "wymiata"... ;-D

James_Dean PW
1 stycznia, 20:40
Mnie najbardziej zaskoczyła umiejętność zamrożenia przez ulepszonych szamanów! Już od dłuższego czasu miałem rozkminy, czy kiedyś dodadzą tego typu czar. Niestety, na ten moment nie widzę go wśród zaklęć (a gram dopiero 15 minut :)) oraz większej różnicy (prócz wizualnej) od paraliżu. Gdyby np. zadawał obrażenia co turę, to byłby sztos. Inna rzecz, można zbalansować magię wody przez dodanie jakiegoś obszarowego (lub masowego) zaklęcia typu 'sztorm' bądź 'burza śnieżna' będące odpowiednikiem 'deszczu meteorów' i 'Armageddonu'.

Kastore PW
1 stycznia, 21:57
Można by sprawdzić jak się różni od paraliżu. Petryfikacja powoduje, że następne obrażenia zadane jednostce będą o 50% mniejsze, ale jej kontratak zadaje 100% obrażeń. Paraliż sprawia, że następne obrażenia zadane jednostce są niezmienione, ale jej kontratak zadaje 25% obrażeń.

EDIT:
Dobra, przetestowałem, wygląda na to, że zamrożenie zwiększa zadawane zamrożonej jednostce obrażenia o 25% i nie zmienia obrażeń tej jednostki z kontrataku.

Kastore PW
1 stycznia, 22:30

WAŻNE.

YouTuber krzyspasztecik mówił, że maksymalna prędkość w H3 to 37, ale od najnowszej aktualizacji Hoty według moich obliczeń max speed jest trochę wyższy.
Musi to być bohater ze specką w inteligencji i mieć mega wysoki level (max w edytorze mogłem ustawić 78.), musi pójść do wiru magii (ma wtedy 6632 punkty many), musi mieć arcymaga do obniżania kosztów swoich zaklęć, wóz z amunicją, magoga, upiornego smoka, runy na eksperckim, musi być na terenie natywnym Nekropolis, mieć artefakty do prędkości i po prostu wskrzeszać tego smoka ożywieniem 663 razy, bo buffy od run się wtedy nie resetują. Wyszło mi 2017 speeda tą metodą.

Nephretes PW
1 stycznia, 23:45
Na balansie się nie znam, ale chociaż ponarzekam sobie na grafikę.

Na moje oko zdecydowany spadek jakości w porównaniu do dwóch poprzednich miast. Ekran miasta wygląda jakby został przepuszczony przez wyostrzający filtr, który "usmażył" im piksele tworząc czarny szum. Cała scena ma mocny zielony filtr, który "zjada" naturalny kontrast śniegu i drewna. Wydaje się, że miasto zostało wydane za szybko i powinno jeszcze posiedzieć w produkcji. Teraz przypomina raczej nowe miasto na VCMI albo coś z gry mobilnej.

Jeśli chodzi o same jednostki jest trochę lepiej. Nie najgorzej wypada kobold czy śnieżny elf - dla mnie te jednostki estetycznie pasują do gry.

Nie wiem co w lineupie robi natomiast koza, poza samym konceptem (którego nie rozumiem)- niebieskie ulepszenie wygląda jak rip z innej gry. Yeti natomiast poprawił się wizualnie, ale nadal ma koślawe animacje tak samo jak mamut, jego animacja poruszania się jest jednym wielkim nieporozumieniem. Yotun ujdzie ale moim zdaniem tarcza powinna być w drugiej ręce by nie zasłaniać połowy jednostki.

Puzzle za to są całkiem eleganckie

TLDR: Not impressed

Hayven PW
1 stycznia, 23:56
Ja – patrząc tylko na obrazki – mam wrażenie, że za dużo tam zbrój i turkusu (koza zdecydowanie na minus). Ale może to tylko na tym grotowym screenie z pola bitwy wygląda to tak niekorzystnie.

Gravius PW
2 stycznia, 00:17
Potrafi mi ktoś powiedzieć, co to znaczy, że Yeti "posiada runy"? Jak to działa mechanicznie? Chodzi o to, że nawet jak bohater nie ma run, to Yeti je posiada? Jeśli tak, czy efekt się dubluje gdy hirek posiada runy? A może zdolność działa zupełnie inaczej?

Kammer PW
2 stycznia, 00:35
Starałem się zrobić fajnego screena. :P

Kastore PW
2 stycznia, 01:19
Cytat:
Chodzi o to, że nawet jak bohater nie ma run, to Yeti je posiada?
Yeti dubluje premię do stat z run, ale maksymalny poziom to nadal 9.

Cytat:
Na balansie się nie znam, ale chociaż ponarzekam sobie na grafikę.
No jest brzydka, nawet nie ma się co rozpisywać, bo to widać. To była mega dziwna decyzja, że wydano miasto tak wcześnie. Powinno siedzieć w piecu jeszcze przez rok. Ja broniłem tego miasta przed hejterami, bo pamiętam, że moja pierwsza reakcja na Factory była negatywna i jednostki graficznie też tam nie powalały, ale jak już wyszło Factory, to byłem wniebiowzięty jakie to jest dobre. Przy Bulwarku miałem negatywną reakcję na pierwszą zapowiedź i dokładnie takie miasto dostałem. Huh???

Nawet jak komuś się podoba grafika, to tam jest przecież od cholery glitchy, typu stackowanie run w nieskończoność, bohaterka Birma ma pokazaną speckę w namiocie medyka, a tak naprawdę ma speckę w łucznictwie no i przede wszystkim gra czasem crashuje, kiedy wczytuję autozapis.

Ta umiejętność run byłaby fajna, jakby to był WoG, bo dostaję jakąś tabelkę z 9 wartościami, które się różnie zmieniają w zależności od podjętej akcji.

No i brak kampanii, a bardzo chciałbym się dowiedzieć np. w jaki sposób fabularny Jotun obniża prędkość jednostkom wroga, bo wydaje mi się to bardzo losowe.

Hayven PW
2 stycznia, 04:10
O właśnie! Jak tylko zobaczyłem runy, to pomyślałem: WoG w HotA w 2026?

Drwal PW
2 stycznia, 09:03
Jotun obniża prędkość jednostkom latającym. Również chętnie dowiedzialbym się fabularnie jak zdobył tę umiejętność.

Hayven PW
2 stycznia, 11:44
Cytat:
Jotun obniża prędkość jednostkom latającym. Również chętnie dowiedzialbym się fabularnie jak zdobył tę umiejętność.

Przypomina mi się zdolność „Wichura” z Heroes 5. Może tu też jakaś manipulacja pogody?

Fandor PW
2 stycznia, 18:16
Wypowiedziałem się w ankiecie najlepiej jak umiałem, ale myślę że może warto część opinii poruszyć na forum.

Moim zdaniem Watażka fajnie brzmi jako nazwa bohatera.
Ulepszony Jotunn mógłby się więc nazywać "Wódz Jotunnów", "Jarl Jotunnów" albo "Dyktator Jotunnów" gdyby bawić się w bardziej dosłowne tłumaczenie.

W wypadku elfów nie wiem, czy dałoby się znaleźć jakieś sensowne tłumaczenie, które po polsku brzmi dobrze. No chyba, że uznamy, że Stalowy Elf brzmi dobrze. Proponowałbym rozważyć coś w stylu "Elf Oszczepnik" -> "Elf Włócznik" bo taka ciągłość nazewnictwa lepiej brzmi niż Śnieżny Elf -> Elf Oszczepnik (już prędzej Śnieżny Elf brzmiałby lepiej jako ulepszenie, ale nazywać w tłumaczeniu ulepszoną jednostkę oryginalną nazwą słabszej pewnie byłoby zupełnie niespójne).

Ogólnie unikałbym zbyt mitycznych, szlacheckich czy przekombinowanych nazw. Wydaje mi się, że miasto prosi się o proste, może wręcz trochę prymitywne nazwy dla jednostek, przynajmniej przez wzgląd na surowy styl graficzny ekranu miasta. Także nawet jeżeli w oryginale te nazwy są jakieś bardziej ambitne (Argali, Snow Elf, Yeti Runemaster) to zastanowiłbym się, czy nie lepiej w polskiej wersji językowej te nazwy trochę spłycić.
Ale to oczywiście tylko moja osobista opinia, może inni woleli by ambitniejsze nazwy. :D

Majster PW
19 stycznia, 21:15
Jak sądzicie, czy Highlands z vcmi jest lepsze, niż Bulwark? Pytam zarówno o gameplay, jak i grafikę.

Ja bym chętnie zagrał sobie na jednej mapie oboma zamkami na vcmi, czekam na konwersję. :)

Kastore PW
19 stycznia, 21:52
Bulwark jest lepszy chociaż to nie jest też poziom H3. Graficznie Bulwark jest lepszy od sklejek z Highlands. Line-up Highlands jest nudny, a umiejętności jednostek są tam dziwne, typu losowa szansa na frenzy przed atakiem Berserkera, co sprawia, że jak mu się to wylosuje, to zaraz potem zginie, bo wyrezuje mu obronę.

Majster PW
23 stycznia, 23:00
Mi bardziej podobają się grafiki Highlands, są bardziej dopiszczone (widok miasta na mapie przygody, jak i ekran miasta).
Bulwak ma ciekawy design, ale muszę się zgodzić (i to jako laik), że grafiki wyglądają jakby były z wersji beta. I to zarówno ekran miasta, jak i jednostki.

Zgadzam się natomiast co do lineupu Highlands. Jest po prostu nudy, zdominowany przez krasnoludzkie jednostki. Ale chyba też taki był zamysł na to miasto. Jest to taki krasnoludzki Zamek, gdzie skolei są niemal same jednostki ludzkie.

Bulwak ma ciekawy lineup. Koboldy, yeti, śnieżne elfy, czarownicy, mamuty. Jest różnorodnie, i pomysłowo. Lecz znowu, słabo wyglądają te grafiki jednostek.

Andruids PW
9 lutego, 02:59
Don_ko na forum df2.ru zamieścił taki render.

Pewien tajemniczy użytkownik na discordzie Succession Wars zauważył też, że jednostki walczące w ostatnim trailerze hoty z armią Bulwarku, są podejrzanie kojarzące się z Niebiańską Kuźnią. (Goblin, Zombie. Pani Mechanik, Ogr, Minotaur, Naga, ???Meduza???).
strona: 1 - 2 - 3 ... 88 - 89 - 90
temat: [HotA] Oficjalne informacje, aktualizacje