Witaj Nieznajomy!
|
temat: [ciekawostka] Osiągnięcia H7 komnata: Komnata Cieni (Heroes VII) |
wróć do komnaty |
MCaleb |
Żyjemy Istniejemy w takim etapie elektronicznej rozrywki, że do wszystkiego muszą doczepić achievementy. Nie inaczej jest z siódmą odsłoną naszej ulubionej serii strategii czasu nierzeczywistego turowej. Po raz pierwszy zdumiałem się, gdy zobaczyłem za co są przyznawane. Za postęp w kampanii. Przyznaję, nawet jednej mapki nie odpaliłem jeszcze, ale czy ma to świadczyć o niskim poziomie wyzwań, czy też o tym jak trudno cokolwiek w grze zrobić, by tak daleko się posunąć (i nie mówię o trudności rozgrywki; trudności w odpaleniu oraz jej stabilnym chodzie też mogą sprawiać wyzwanie). Jednak gdy przyjrzałem się ponownie, zauważyłem że każde z achievementów ma jakieś odniesienie do innych gier, czy popkultury. Nie udało mi się jednak wszystkich z nich odkodować, dlatego piszę ten temat - byście mogli przyłączyć się do rozrywki odgadywania "referencji". Akademia: 1. Love will tear us apart. / Miłość rozerwie nas na strzępy. Może być to nawiązanie do piosenki Joy Division. 2. Masfar vs the Volcano. / Masfar kontra wulkan. Czyżby nawiązanie do Salomona i góry? Joe kontra Wulkan. - Alamar 3. One thousand and one nights. / Tysiąc i jedna noc. Ewidentne nawiązanie do baśni Tysiąca i Jednej Nocy. 4. Together at last. / Wreszcie razem. Chyba tu byli leniwi. Nie jestem w stanie wymyślić żadnego nawiązania. Lochy: 1. The Swords of Jarebors. / Miecz Jareborsa. Ciężko mi tu nawet zgadywać. Może idzie o Lankhmar? Przy okazji podczas tłumaczenia zgubili wszystkie miecze, poza jednym. 2. The Usual Suspects. / Zwyczajowi podejrzani. Istnieje film pod tym samym tytułem, znany u nas jako Podejrzani. 3. Hordes of the Underdark. / Hordy z podziemi. Kampania w D&D. Dodatek do gry Neverwinter Nights. 4. Broken Swords. / Złamane miecze. Co prawda w oryginale szło o jeden miecz, ale ewidentnie jest to nawiązanie do serii przygodówek The Broken Sword. O, już wiem gdzie podziały się pozostałe miecze od tłumaczy. Przystań: 1. Big Bad Wolf. / Wielki, zły wilk. Ciekawe, czy występują tam też trzy świnki? 2. Shout at the Devil. / Krzycz na diabła. Oczywiście nawiązanie do słynnego zespołu Tenacious D! Choć obawiam się, że idzie tylko o piosenkę Mötley Crüe. 3. Supernatural. / Ponadnaturalny. Serial "Nie z Tego Świata". Z tego, co wiem, nie chcę żadnych dodatkowych informacji na jego temat. 4. The Wolf Among us. / Wilk pośród nas. Gra epizodyczna. Nekropolia: 1. The Dark Knight Falls. / Upadek mrocznego rycerza. Nawiązanie i parafraza do filmu z Batmanem - The Dark Knight Rises. 2. Legend of Zenda. / Legenda Zendy. Tylko "literówka" dzieli tę nazwę, od nazwy serii gier Legend of Zelda. 3. Stairway to Heaven. / Schody do nieba. Zbyt oczywiste. Piosenka Led Zeppelina. 4. Heels over Heads. / Do góry nogami. Parafraza frazy "head over heels"? 5. Rage against the living. / Nienawiść do żyjących. Zgaduję, że idzie tu o nawiązanie do zespołu Rage Against the Machine. Twierdza: 1. Children of the revolution. / Potomstwo rewolucji. T-Rex? 2. Civil War. / Wojna domowa. Wojna secesyjna. 3. Sweet home Castlerock. / Nie ma jak w Castleroc. Kolejny no-brainer. Lynyrd Skynyrd - Sweet Home Alabama. 4. One Cheif to rule them All. / Jeden szef, by władać wszystkimi. Tolkien. Zamiast "szefa" wstawić "pierścień" i gotowe. Sylvan: 1. Tales of Cyclops Island. / Opowieści z Wyspy Cyklopów TM. Czyżby nawiązanie do Polifema z Odysei Homera? Czy tłumacz poważnie dodał "TM" do nazwy osiągnięcia? 2. Lonely Island. / Samotne wyspy. Kolejne nawiązanie muzyczne. Tym razem do humorystycznej kapeli o tej samej nazwie - The Lonely Island. 3. Because I got high. / Bo wysoko odleciałem. Wierzyć mi się nie chce, że ten tytuł przeszedł. Dla nieznających, to tytuł piosenki Afromana. 4. Heroes of the Storm. / Jeźdźcy burzy. Zapewne idzie o najnowszą grę Blizzarda o tej samej nazwie. Albo też o piosenkę The Doors. - Eggyslav Temat ma też na celu archiwizację oryginalnych nazw achievementów, choć mało prawdopodobne by zostały zmienione w terminie późniejszym. |
Eggyslav |
Heroes of the Storm może też być nawiązaniem do "Riders of the Storm" The Doors... |
Alamar |
Cytat: Joe kontra wulkanMasfar vs the Volcano Cytat: Miecze Waylanda?The Swords of Jarebors Cytat: A nie przypadkiem Kapitan Ameryka kontra Iron-Man? ;) Civil War Wojna secesyjna Cytat: A także pierwotnego komiksu o Gacku i Banie: Knightfall
1. The Dark Knight Falls. Nawiązanie i parafraza do filmu z Batmanem - The Dark Knight Rises. |
MCaleb |
Alamar: O! To powinno być to.Joe kontra wulkan Zedytowałem post główny oraz dodałem "polskie" tłumaczenie osiągnięć ze Steama. Jak widać tylko część z nich tak naprawdę trafiła w sedno. W większości jest to dosłowne tłumaczenie. Nikt nie zadał sobie trudu zrozumienia, co autor miał na myśli. Pomysły? Komentarze? |
temat: [ciekawostka] Osiągnięcia H7 | wróć do komnaty |