Witaj Nieznajomy!
|
temat: [Might and Magic I] Walka komnata: Cytadela Mocy i Magii (Might and Magic) |
wróć do komnaty |
Rok |
Hejo. Gram od jakiegoś czasu w świetną grę jaką jest MM1 i jak dotąd nie mogę rozgryźć zasad, jakimi rządzi się walka z potworami. Oto kilka nurtujących mnie pytań: - Dlaczego raz komendę FIGHT ma do dyspozycji tylko dwóch członków drużyny, a czasami niemal wszyscy? - Od czego zależy czy postać będzie mogła wykonać atak wręcz/dystansowy? - Co oznacza, że "monster infiltrates the ranks"? - Dlaczego czasami potwory atakują aż do wykrwawienia mojej drużyny, nie dając mi dojść do słowa?:) Pozdrawiam weteranów mocy i magii i zwykłych entuzjastów - takich jak ja. |
Hayven |
Ponadto: Czym się różni "Fight" od "Attack" i jak wpływa "uległość" na "Bribe/Retreat/Surrender"? Jak działa "Block"? |
Kodzo19 |
To jest jakieś dziwne bo jak na przykład dam komendę attack lub fight to się od czasu do czasu nic nie dzieje czyli raz mój team atakuje lub nie. |
Morglin |
Ten post, to tylko wynik moich obserwacji podczas grania w MM2 (wiem, że to nie MM1, ale te gry mają identyczną mechanikę). Być może się mylę. Cytat: Ja to rozumiem tak:Czym się różni "Fight" od "Attack" Attack - atakujesz wroga, który jest najbliżej Ciebie (pierwszy w "rzędzie"). Fight - sam wybierasz wroga, którego chcesz zaatakować. Oczywiście wróg musi być na tyle oddalony żebyś mógł sięgnąć do niego bronią. Musi mieć "taki fajny znaczek" przed nazwą. Cytat: Rezygnujesz z ataku w tej turze.Jak działa "Block" Cytat: Osoby, które są na tyłach drużyny, czasem mogą nie móc dosięgnąć potwora.Dlaczego raz komendę FIGHT ma do dyspozycji tylko dwóch członków drużyny, a czasami niemal wszyscy? Ale jak pisałem wcześniej, pewien nie jestem, po prostu tak sobie to tłomaczyłem podczas grania. |
Hayven |
Tak, przeczytałem instrukcję do MM1 i się dowiedziałem :P Nawet fajna gierka, najbardziej wciąga rysowanie map. Nawet awansowałem na drugi poziom, ale niestety potem mi się zapis zepsuł i skończyło na tym, że przy każdej wizycie w karczmie Crag Hack zamieniał się w Wizz Bane'a -.- Rok: Co oznacza, że "monster infiltrates the ranks"? To oznacza, że padło tylu Twoich ziomków, że ci, co wcześniej grzali ławę, muszą zacząć walczyć o ocalenie tyłków :P Rok: Dlaczego czasami potwory atakują aż do wykrwawienia mojej drużyny, nie dając mi dojść do słowa?:) Domyślam się, że po prostu mają więcej ataków na rundę i dlatego kiedy Twoja drużyna wyczerpie swoje ataki, musi znieść liczne ataki wroga. Ponadto potwory jednego typu mają jednakową szybkość, a więc wszystkie potwory takiego samego rodzaju wykonują ruch jeden po drugim, nie dopuszczając drużyny do głosu - ruchy wykonuje się w kolejności odpowiadającej szybkości stworów i członków drużyny. BTW Morglin - mam jakiś taki błąd, bo jak pobieram MM2 i zaczynam, to w pierwszym mieście mam dziesięciu WOWIKów, a w drugi wyekspionych bohaterów około 8 poziomu :/ Czy Ty też? |
Morglin |
Cytat: Tak, MM2 w Grocie jest skopane. Musisz poszukać MM2 w innym miejscu, bo nawet jak z tego grotowego usuniesz te wysokopoziomowe postacie, to i tak będziesz miał poodkrywane mapy.
BTW Morglin - mam jakiś taki błąd, bo jak pobieram MM2 i zaczynam, to w pierwszym mieście mam dziesięciu WOWIKów, a w drugi wyekspionych bohaterów około 8 poziomu :/ Czy Ty też? |
Hayven |
A jak się odkrywa mapy? Jest coś takiego jak "Cartographer"? |
Morglin |
Mapa jest pod klawiszem "m". Do odkrywania mapy potrzebujesz Kompasu (Compass) lub umiejętności "Kartografa" (Cartographer), której możesz się nauczyć w Middlegate (miasto, w którym zaczynasz grę) za 10 sztuk złota. Dopisek: W przeciwieństwie do MM3, w którym do chodzenia po górach każdy członek drużyny potrzebował umiejętności "Mountaineer", w MM2 wystarczy, że umiejętność będą znały tylko dwie osoby. Tak samo z chodzeniem po lasach, tylko dwie osoby muszą znać umiejętność "Pathfinder". Pamiętaj też, że każda postać może się nauczyć maksymalnie dwóch umiejętności. A, i do ukończenia gry niezbędne jest posiadanie kleryka! |
Hayven |
Dzięki za rady - o mapie pod klawiszem 'M' wiedziałem, a komplet klas zawsze staram się mieć przy sobie :) W MM3 bardzo brakowało Druida w podstawowej drużynie (brak Chodzenia po Wodzie), ale chyba wystarczały po 2 osoby z tymi umiejętnościami, o których mówisz ;) |
temat: [Might and Magic I] Walka | wróć do komnaty |