![]() |
![]() |
![]() |
Witaj Nieznajomy!
|
![]() komnata: Przeklęta Machina |
![]() |
strona: 1 - 2 - 3 ... 5 - 6 - 7 | |
![]() Tarnoob ![]() |
Kastore, wiem, że żartujesz, ale postronnym tylko wyjaśnię jedno. Zwiększanie liczby kostek nie rekompensuje mniejszego zakresu. Daje zupełnie inny rozkład prawdodobieństw. Dla 1k3 zakres to 1–3 i wszystkie wartości są równie prawdopodobne. Dla 2k2 zakres to też 1–3, ale 2 jest bardziej prawdopodobne (50%) od 1 i od 3 (po 25%). |
![]() Kastore ![]() |
Tarnoob: Coś nie pykło. :P
Dla 2k2 zakres to też 1-3 |
![]() Kammer ![]() |
Pała z probabilistyki. Zakres dla 2k2 to 2 (25%), 3 (50%), 4 (25%). Dla zakresu 1-3 trzeba wrzucić 2k2-1. |
![]() Tarnoob ![]() |
Spoko, może nie wyraziłem się jasno. 2k2 daje 1–3, jeśli jedna moneta ma 0–1, a drugaa 1–2. |
![]() Kastore ![]() |
W takim razie w ogóle się nie wyraziłeś. :P |
![]() Felag ![]() |
Tarnoob: Ależ może rekompensować. Wystarczy nie sumować wyników, a oznaczyć kolejność kostek i np. rzucając 2K10, pierwsza oznaczałaby liczbę dziesiątek, druga jedności.
Zwiększanie liczby kostek nie rekompensuje mniejszego zakresu. Daje zupełnie inny rozkład prawdodobieństw. Dla 1k3 zakres to 1-3 i wszystkie wartości są równie prawdopodobne. Dla 2k2 zakres to też 1-3, ale 2 jest bardziej prawdopodobne (50%) od 1 i od 3 (po 25%). |
![]() Kammer ![]() |
Ale to da liczby z zakresu 11-110, bo najmniejszą cyfrą na kości 1k10 jest jedynka. Trzeba byłoby wprowadzić jakiś sztuczne zmiany pokroju (tylko jedną!): - liczbę dziesiątek się zmniejsza o jeden; - wynik zmniejsza się o dziesięć. Moim zdaniem szkoda zachodu, lepiej rzucić 1k100. :P |
![]() Alistair ![]() |
Kammer: Pała z probabilistyki. Zakres dla 2k2 to 2 (25%), 3 (50%), 4 (25%). Dla zakresu 1-3 trzeba wrzucić 2k2-1. Tak dla ścisłości - k może wynosić np. 0,5? Może się mylę, ale chyba tylko w takiej sytuacji z 2k2 można zrobić 3. |
![]() Kammer ![]() |
Szczerze mówiąc - nie rozumiem, co masz na myśli. Zapis "2k2" oznacza rzut dwoma kośćmi o zakresie wartości od 1 do 2. By uzyskać wynik ułamkowy... trzeba byłoby rzucać 2k4 i rezultat dzielić na dwa, co dałoby następujący zakres: {1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4}. Ale to jest już przesadne kombinowanie. :P |
![]() Alistair ![]() |
: Zakres dla 2k2 to 2 (25%), 3 (50%), 4 (25%). O to mi chodzi. Skąd tu 3. EDIT: Dobra, nie było pytania. |
![]() majaczek ![]() |
może by wprowadzić komentarze do rzutów? np jeśli ktoś napisze: 1k12 initiative to jeśli wyrzuci się 1 - wywołuje się po wyniku 1k12=1 efekt komendy /me zastygł z wrażenia a jeśli wylosuje się 12 to /me działa błyskawicznie jeśli cecha nie jest w bazie danych wystarczy wtedy: 1k12 dziwność 1k12=12 dziwność można też wtedy układać całe zdania pod warunkiem że pierwszy wyraz będzie komendą kości, co wy na to? PS: dzięki za monetę :) PPS: 1k100 = 100 centaury ruszają do boju :) |
![]() Rabican ![]() |
Jeżeli tak Wam się nudzi, to może ktoś chciałby posprzątać za mnie mój pokój? |
![]() majaczek ![]() |
Ja za żartowanie z kości i systemu RPG dostałem 60 minut palca w hmm... oko? splot słoneczy? gdziekolwiek? pod pretekstem spamu podobno (wciąż 60 minut to za dużo) PS: wymyśliłem nowy Czar dla adminów: "mass stun": wszyscy zalogowani na chat łącznie z rzucającym dostają bana na chat na okres 3 minut. warte wprowadzenia czy nie? może mieć skutek uboczny w postaci dispella na wszystkie czary banujące :) |
![]() Felag ![]() |
Kammer: Masz rację, z pośpiechu zapomniałem o tej dodatkowej dziesiątce.Ale to da liczby z zakresu 11-110, bo najmniejszą cyfrą na kości 1k10 jest jedynka. Trzeba byłoby wprowadzić jakiś sztuczne zmiany pokroju (tylko jedną!): - liczbę dziesiątek się zmniejsza o jeden; - wynik zmniejsza się o dziesięć. Kammer: A to chyba dokładnie to samo :).- liczbę dziesiątek się zmniejsza o jeden; - wynik zmniejsza się o dziesięć. Kammer: No pewnie że lepiej, ale jak masz za mało ścianek na kostkach to takie metody mogą się przydać.Moim zdaniem szkoda zachodu, lepiej rzucić 1k100. :P |
![]() majaczek ![]() |
Dlaczego Enchanted Broom czyści posty również w historii? EDIT: szansa monety na krawędź jest za duża :( ale zapis warstw historycznych który miał to potwierdzić został "sprzątnięty" |
![]() Kammer ![]() |
Felag: W tym konkretnym przypadku - tak.A to chyba dokładnie to samo :). Ale weźmy ten przykład majaczka z 2k12 jako przedstawieniem 1k144. W tym przypadku otrzymywalibyśmy wyniki z zakresu 13-156. Oznacza to, że musielibyśmy (wybierz jedno!): - zmniejszyć wynik odpowiedzialny za wyższy rząd wielkości o jeden; - zmniejszyć wynik o 12 (dlaczego nie o 10? :P). Pozdrawiam serdecznie Łasica. |
![]() Pointer ![]() |
Cytat: najmniejszą cyfrą na kości 1k10 jest jedynka Ekhm... Nie chcę się wtrącać, ale czy kość o zakresie 0-9 to już nie jest k10??? |
![]() Irhak ![]() |
Ekhm... nie chcę się wtrącać, ale kości w Grocie są 1-n z tego co wiem ;) |
![]() Alamar ![]() |
Pointer: Nie. Kości są liczone od 1, zaś zero oznacza w takim przypadku 10. Wyjątek stanowią dwie kości k10, gdzie druga ma zakres 0-9, lecz symulują on rzut kością k100, czyli zakres 1-100.
Nie chcę się wtrącać, ale czy kość o zakresie 0-9 to już nie jest k10??? |
![]() majaczek ![]() |
@kammer owszem o 12 jak masz kości k12 to jest dwucyfrowa liczba w systemie dwunastkowym gdybyś miał k20 i próbował ustawić k400 to miałbyś zmniejszyć obie kostki o 1 i pierwszą pomnożyć przez dwadzieścia a drugą przez 1 o każda kość jest po prostu cyfrą :) (tylko nie zawsze dziesiątkową) inny przykład: 4k16 daje ci dwubajtową liczbę szesnastkową, jeśli traktujesz kości jako cyfry :) |
strona: 1 - 2 - 3 ... 5 - 6 - 7 |
temat: Chat w Grocie |
![]() |