Witaj Nieznajomy!
|
temat: [WoG, ERA] Skrypty ERM komnata: Niebiańska Kuźnia (WoG, HotA, VCMI) |
wróć do komnaty |
strona: 1 - 2 - 3 ... 81 - 82 - 83 | |
Drwal |
A nie łatwiej to zrobić edytując plik txt? |
Szaman |
Fakt:P... Zapomniałem że można to na poziomie txt... |
Szaman |
Potrzebuje małej pomocy przy ERM... nie zdaje że to coś trudnego dla kogoś doświadczonego. Chce zrobić "end text" tak jak w Heroes 4... Np: po zabiciu potwora/bohatera.. Ble ble ble... dobra robota... Naciskam OK Koniec gry |
Nie ma czegoś podobnego w którejś planszy pierwszej wogowskiej kampanii? |
Szaman |
Oj nie wiem...:) Nigdy nie grałem w Wogowskie kampanie, mógłbym się przyjrzeć i zobaczyc ale nie wiem gdzie znajdują się owe kampanie, znalazłem tylko tutorial... |
Szaman |
Potrzebuje małej pomocy przy Skrypcie, znalazłem stary skrypt Altaira. ZVSE !#TM20:S29/600/28/255; !#VRv801:S0; !#VRz200:S^Magiczny grzybek^; !#HT63/30:T200; !?OB63/30; !!PO998:V1/?y5; !!IF&y5<1:Q2^Czy chcesz zaatakować strażników?^; !!IF&y5=1:M^Nic tu nie ma?^; !!HE-1&y5=1:R0/d-1; !!VRv801:S0; !!HE-1&2/y5<1:Tv998/v999/v1000/18/15; !!VRv801&2/y5<1:S1; !$OB63/30; !!HE-1?y2; !!PO998&y2<>-1/v801=1:V1/1; !!IF&y2<>-1/v801=1:Q3/21/18/6/5000/1^Pokonawszy strażników (Leśne Elfy). Zabierasz łupy (5000 szt. złota)^; !!OW&y2<>-1/v801=1:R-1/6/d5000; !?TM20; !!PO15/11/0:V1/0; Robi on z pustego obiektu, bank stworzeń. Na chwile obecną ustawienia ma takie że ma obrońców skradających się z 15 elfów. Chciałbym dodać więcej obrońców, np:anioły... a nie wiem jak. Duplikacja linii: !!HE-1&2/y5<1:Tv998/v999/v1000/18/15; Nie daje zamierzonego efektu, wywołuje poprostu drugą walkę, po pierwszej. A ja chciałbym poprostu dodać kilka innych stworzeń do pierwszej bitwy. |
Kammer |
ERMHelp twierdzi, że konstrukcje z T: to tylko Provoke a battle but only with one type of monsters.. ALE Ten sam ERMHelp zawiera receiver BATTLE ATTRIBUTES (BA), który z kolei zawiera składnie M#1/#2/$1/$2;, która z kolei cytat prosto z ERMHelp-u: Set the Monsters that are fighting the battle. #1 = Attacker's monsters (0) or defender's monsters (1) See format C #2 = Slot number (0..6) $1 = Monster type (use -1 for a slot with no monsters) $2 = Number of monsters Pobaw się tym, ja się nie znam na ERM-ie, choć sobie obiecywałem, że się pouczę. Teoretycznie to pozwalałoby na wygenerowanie walki z jednymi stworami, a potem na dodanie innych stworów na wolne pozycje. |
Krukov |
Tak jak mówi Kammer, dodatkowe potwory ustawiasz przy pomocy BA:M. Jeśli ma to być powtarzalny bank stworzeń to należy dodać mu identyfikator, po którym skrypt będzie rozpoznawał dany budynek i przydzielał odpowiednie jednostki. Przykładowy skrypt może wyglądać tak: : !?BA0; !!PO998:B0/?y1; !!BA&y1=50:M1/0/116/10 M1/1/34/2 M1/2/9/1 M1/3/9/1 M1/4/9/1 M1/5/34/2 M1/6/116/10; Żeby to działało to trzeba jeszcze przypisać bankowi ten identyfikator. Powinno to wyglądać mniej więcej tak: :
!?OBx/y; !!PO998:B0/50; **tutaj dalszy skrypt** |
Cytat: Kampanie WoG znajdują się w pliku h3sprite.lod albo h3bitmap.lod lub h3wog.pac (nie pamiętam dokładnie) pod nazwami zc1-zc4.h3c.
Nigdy nie grałem w Wogowskie kampanie, mógłbym się przyjrzeć i zobaczyc ale nie wiem gdzie znajdują się owe kampanie, znalazłem tylko tutorial... |
Szaman |
Cytat: Oczywiście X to typ obiektu a Y podtyp obiektu?!?OBx/y; EDIT: Wielkie Dzięki Krukov! Tego własnie mi było trzeba! ale chciał bym też zmienić, nagrody za zwycięstwo i przepisać skrypt konkretnemu bankowi, nie ogółowi! np: Po pokonaniu obrońców otrzymujesz X artefkat X surowców, X oddziałów. |
Szaman |
To już definitywnie ostatnia prośba;) Bo mnie zabijecie za taki natłok próśb... Salamandre z HC stworzył mi ten skrypt do banku stworów. ZVSE !#VRz240:S^ABC^; [Mój dopisek] !#OB21/16/0:H240; [Mój dopisek] !?OB21/16/0; !!CB21/16/0:G0/116/10 G1/34/2 G2/9/1 G3/9/1 G4/34/2; [Set guards] !!CB21/16/0:R5/5 R6/5000; [Add resource bonus] !$OB21/16/0; !!HE-1:O?y1; !!FU&y1<0:E; !!PO21/16/0:N?y2; !!FU&y2>0:E; !!UN:J6/4/?y3; generate random minor artifact !!HE-1:Ay3 B0/?z1; !!IF:Q1/8/y3/1^After defeating the cave, %Z1 gets a minor artifact.^; !!PO21/16/0:N15; Skrypt jest idealny, ale brakuje jednego detalu.. a Mianowicie. Własnego tekstu początkowego... Chodzi mi oto że jak np: wejdę do skarbca krasnoludów to pojawia się napisz: "Znalazłeś skarbiec krasnoludów, czy chcesz go zaatakować?" I chciałbym zmienić na inny napis np: Stoisz u progu Czarnej Cytadeli, czy chcesz wejść i zaatakować strażników?" Oczywiście ma być to indywidualne przepisane konkretnemu budynkowi a nie wszystkim skarbcom krasnoludzkim... Liczę na pomoc SALAMANDRA, ale zdaje mi się że już trochę jest poirytowany moimi pytaniami:) Dlatego zwracam się tutaj, nie jest zapewne trudna prośba do wykonania. |
Krukov |
Szaman: W tej sytuacji nie odwołujesz się poprzez OBt/s, tylko po konkretnych współrzędnych OBx/y/z.przepisać skrypt konkretnemu bankowi, nie ogółowi! Szaman: Przyznawanie nagród po wygranej odbywa się w następujący sposób:ale chciał bym też zmienić, nagrody za zwycięstwo (...) np: Po pokonaniu obrońców otrzymujesz X artefkat X surowców, X oddziałów. 1. Piszemy skrypt w triggerze !$OB - ten trigger wywołuje się po odwiedzeniu budynku, czyli jeśli masz skrypt wywołany przez trigger !?OB, w którym wywoływana jest walka, to !$OB i tak wywoła się dopiero po jej zakończeniu. 2. Wykorzystujemy fakt, że bohater, który zginie traci kolor - jego atrybut dotyczący właściciela ustawiany jest na -1 3. Dalej korzystamy z faktu czy bohater zachował swój kolor czy nie. Przykładowy kod: : !?OBx/y/z; !!HE-1:O?y1; !!IF&y1<>-1:M^Gratulacje, wygrałeś. W nagrodę otrzymujesz 3 złota!^; !!OW&y1<>-1:Ry1/6/d3; Szaman: Po prostu w triggerze ustawiasz wyświetlanie wiadomości:I chciałbym zmienić na inny napis np: Stoisz u progu Czarnej Cytadeli, czy chcesz wejść i zaatakować strażników?" : !?OB21/16/0; !!IF:M^Stoisz u progu Czarnej Cytadeli, czy chcesz wejść i zaatakować strażników?^; Oczywiście cały skrypt ma jedną wadę. Mianowicie odpali się za każdym wejściem, zatem potrzebujesz jeszcze zmiennej, która będzie przechowywała wiadomość o tym, czy bank został już obrabowany. |
beholder |
Proszę o pomoc. Mam taki problem (3.58f + SU), że na swojej mapce próbuję w post-instrukcji (!?PI) wyspawnować na zadanej pozycji konkretnego potwora. !?PI; !!FU29006:P23/93/0/108/68/1; // x1-x3 pozycja miasta, x4-x6 pozycja gdzie ma się wyspawnować potwór !?FU29006; !!CAx1/x2/x3:T?y-1; //pobranie typu miasta do y-1 !!VRy-2:S15+y-1; //y-2 to numer potwora z 8 poziomu z tego miasta !!UN:Ix4/x5/x6/54/y-2; //wyspawnowanie potwora W takim kodzie mam crash WOGa na wywoływaniu funkcji (debug pokazuje miejsce pomiędzy parametrami funkcji a średnikiem, w miejscu wywołania funkcji w triggerze PI). Jeżeli zmienię w UN:I czwarty parametr z 54 (monster) na 71 (random monster) to wtedy kod się wykonuje, ale pojawia się faktycznie random monster (piąty argument z UN:I jest ignorowany). Czy ktoś wie dlaczego taki kod crashuje? I jak w takim razie można wyspawnować konkretnego potwora? |
Krukov |
Nie jestem całkowicie pewien, ale mi chyba zawsze crashowało przy próbie modyfikowania mapy za pomocą PI. Próbowałeś wywołać tą funkcję innym triggerem? Spróbuj np. z Local Eventu i zobacz czy problem leży w ciele funkcji czy wywoływaniu przez PI. |
beholder |
Good call. Faktycznie jeżeli wołam UN:I z typem 54 (monster) z instrukcji lub post-instrukcji to się crashuje. Jak to odpalam na timerze (!?TM) to działa bez problemu. Dzięki! |
Krukov |
Powiedz mi. A to Ci działa w ten sposób, że składa wartość zmiennej jako 15x, a nie jako równanie 15 + x? |
Szaman |
Potrzebuje małej pomocy, utknąłem z upartym ERM, które nie chce zadziałać. A w ERM HELP nie znalazłem rozwiązanie (albo już mentalnie oślepłem, patrząc na te wszystkie składnie). A mianowicie chce zmienić nagrodę w Domu nietoperza/transylwańska tawerna z X wampirów na X inną jednostkę, powiedzmy na Hobgobliny. EDIT: Już nieistotne, poradziłem sobie !!CB niema to jak mieć rozwiązanie przed nosem a kombinować X godzin! xD |
Krukov |
Niestety ERM nie jest najwygodniejszy i czasem łatwo coś przeoczyć. Szczególnie kiedy skrypt ma, jak np. na mojej mapie koło 2000 linijek. Teraz pytanie ode mnie. Sprawdzał ktoś czy Macrosy można stosować również do funkcji? |
beholder |
Czy można jakoś sprawdzić czy dany budynek jest 'zablokowany' i nie można go budować w danym zamku? Z tego co widzę to nie ma takiej komendy w !!CA, w innych, też nie znalazłem nic takiego. Można ustawić enabled/disabled (!!CA:B4 i !!CA:B5) ale nie można tego sprawdzić? also @Krukov jeżeli jeszcze aktualne: z tego co sprawdzałem u siebie to nie działają makra na funkcje |
Krukov |
@beholder Dzięki za sprawdzenie. Jestem ostatnio zalatany i nie mam czasu sprawdzić. A przyznam, że przydałoby mi się, bo kiedy po pół roku siada się do skryptu, gdzie jest ponad 70 różnych funkcji to można palpitacji uzwojeń nerwowych dostać - oto kara za zapominanie o komentowaniu xD Co do Twojego problemu, nic mi nie wiadomo o takiej możliwości :/ I jeszcze jedno pytanie ode mnie. Jakie są różnice pomiędzy ERĄ, a ERM'em? |
strona: 1 - 2 - 3 ... 81 - 82 - 83 |
temat: [WoG, ERA] Skrypty ERM | wróć do komnaty |