![]() |
![]() |
![]() |
Witaj Nieznajomy!
|
![]() komnata: Niebiańska Kuźnia (WoG, HotA, VCMI) |
![]() |
strona: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 | |
![]() Dark Dragon ![]() |
Wilkołak i rozbójnik. |
![]() jankes_begbie ![]() |
Faktycznie: wilkołaka zostawić jako ulepszenie gnoli, a w miejsce rozbójnika wstawić jakiegoś demona, który byłby ulepszeniem tych rogatych. |
![]() Nargorth ![]() |
Moim zdaniem kategorycznie trzeba wyrzucić chłopów. Ani to silne, ani przydatne. Na dodatek, prawdę mówiąc, nigdy jeszcze nie miałem w armii chłopa (poza tą kampanią gdzie się gra jednym chłopem). I to nie dlatego, że ich nie brałem. NIGDY nie znalazłem ich siedliska. Zdecydowanie wyrzucić!!! |
![]() Goldenraz ![]() |
Ciekawe, co na to powiedzą na to nekromanci... |
![]() Nargorth ![]() |
Osobiście za nimi nie przepadam. A tak przy okazji - postaw się w sytuacji jednego z tych chłopów - chyba byś się ze mną zgodził. Nie przepadam też za wojną, ale jeśli by tego bardzo chcieli... A może ty też chcesz? |
![]() Goldenraz ![]() |
Hmmm... Taki chłop cały rok ciężko pracuje na polu. Nie ma na nic czasu, nie ma pieniędzy, ledwo co starcza mu na jedzenie, a w większości przypadku musi płacić jeszcze pańszczyzne i ma inne, podobne zobowiązania... Gdy przyjdą nekromanci, "zwerbują go" to spora szansa na szybką karierę :P Z takiego chłop zrobi się dużo silniejszy szkielet, a czasem nawet dobrze wyszkolony szkielet wojownik! |
![]() Nargorth ![]() |
Goldenraz: ...który najczęściej bardzo szybko kończy swój drugi już żywot pocięty mieczem, pogruchotany maczugą, przebity strzałą (co swoją drogą, chyba jest trudne - jak trafić szkielet?), porażony magią, ew. błyskawicą, spalony przez smoka, itd. itd. Jeśli zaś ma "szczęście", to zostanie podczas bitwy przywrócony do nieżycia i znowu będzie miał tą twoją "szansę". Los (nie) do pozazdroszczenia.
Z takiego chłop zrobi się dużo silniejszy szkielet, a czasem nawet dobrze wyszkolony szkielet wojownik! |
![]() AmiDaDeer ![]() |
Nie skończy swojego drugiego żywota, bo takowego nie ma - szkielety są ni martwe, ni żywe. I nie sądzę, żeby chłop jako szkielet miał lepszą karierę - czy na pewno miałby wtedy wolną wolę? Wracając do tematu - według mnie jedynymi jednostkami z WoGa, które możnaby było usunąć, to nowe wersje strzelców i ewentualnie posłańcy - choć z tymi drugimi co zrobić, żeby gra poprawnie działała? |
![]() Nargorth ![]() |
Zgadzam się co do tych nowych strzelców i powtarzam WYRZUCIĆ CHŁOPÓW!!!. Posłańców (ziemi, ognia, wody, powietrza) też można wyrzucić, nie są potrzebni. |
![]() Trox ![]() |
Koniecznie trzeba wywalić tych posłańców. Po co oni są? I tych magmowych, arktycznych strzelców. I np. gorynycze, to taka hydra ze skrzydłami czy co? Nigdy nie miałem ich w armii. Mówię PO CO? Ale kilka lepszych by na pewno nie zaszkodziło. |
![]() Drwal ![]() |
Ja uważam ze usuwanie obecnych jednostek to głupota, zwłaszcza tych z AB. Jeżeli komuś nie pasują Posłańcy i Strzelcy niech sobie ściągnie New Upgrades i tyle. A co do zmarnowanych miejsc na jednostki to nie przesadzajmy, nawet obecnie nie ma co wstawić. Ja osobiście liczę na HotA i ich ewentualny sukces ze złamaniem kody źródłowego gry. To mogło by raz na zawsze rozwiązać nasz problem. |
![]() Dragonar ![]() |
drwal-siekiery: Też najchętniej bym kompletnie nic nie usuwał, ale przy modach to konieczne - w NU usunięto posłańców i dwóch strzelców, a w FU trzy smoki. Ja uważam ze usuwanie obecnych jednostek to głupota, zwłaszcza tych z AB. drwal-siekiery: Obawiam się, że HotA nie rozwiąże tego problemu. Ja poinformowano na Heroes Community, HotA to klasyczny dodatek typu AB. W oficjalnych dodatkach nie mamy danej nam możliwości modyfikacji ich (jak w WoGu), a skoro HotA to klasyczny dodatek to nie udostępnią nikomu sposobu na modyfikację/dodawanie jednostek, itp. :/
A co do zmarnowanych miejsc na jednostki to nie przesadzajmy, nawet obecnie nie ma co wstawić. Ja osobiście liczę na HotA i ich ewentualny sukces ze złamaniem kody źródłowego gry. To mogło by raz na zawsze rozwiązać nasz problem. |
![]() Nargorth ![]() |
Ściągnąłem New Upgrades i są całkiem niezłe. Pomysł świetny, wykonanie raczej też (choć przekolorowania są widoczne, ale mi to nie przeszkadza, byle w umiarze z ich ilością), świetnie się przy tym wczoraj bawiłem. Dzięki za radę. |
![]() AmiDaDeer ![]() |
Nargorth: Tylko że to jest jednostka z AB i SoD, czyli oficjalnych dodatków. Równie dobrze możnaby było podmienić jakąś jednostkę z oryginalnej gry (np. jednego z neutralnych golemów). Pytanie tylko - po co?...powtarzam WYRZUCIĆ CHŁOPÓW!!! A teraz dwa pytania odnośnie tematu: 1.Czy Slava eksperymentował z tymi 4 slotami nieużytymi w AB? 2.Czy po odejściu Slavy coś ruszyło w kwestii hard-coded? |
![]() avatar ![]() |
A jam pytanie: czemu te 4 sloty są aż tak ważne, że wspominanie o nich wraca niczym bumerang? |
![]() AmiDaDeer ![]() |
Liczba jednostek jest ograniczona - te sloty można w jakiś sposób wykorzystać. |
![]() avatar ![]() |
Liczba slotów jest 255, wszystkich jednostek ok. 160. Problemem nie są te cztery sloty ale kwestia zrobienie profesjonalnego defa i dodanie go do gry. |
![]() mancias_sc ![]() |
Avatar ma rację. Tak naprawdę to przed animacją, trzeba mieć pomysł na ciekawą i oryginalną jednostkę. Bo co z tego, że stworzymy kolejnego żywiołaka, który tak naprawdę będzie się różnić, od tych występujących w grze, tylko kolorem. Nawet jednostki 8 poziomowe, są tylko przekolorowanymi poczciwymi 7-poziomowcami, z podrasowanymi statystykami i IMO stanowią tylko jakąś alternatywę dla potężnych smoków z AB. A ze świata herosów pozbyłbym się różnych odmian Strzelców, uważam, że są to jednostki wtórne i bez polotu. |
![]() Dragonar ![]() |
Miejsc zajętych jest 196, a limit jest do 255. Czyli jeszcze mamy 59 wolnych miejsc na jednostki. Jeśli da się wprowadzić coś w te cztery kłopotliwe miejsca to będziemy mieć 63 miejsca. Według mnie o tych miejscach pomyśleć należy dopiero, jak skończą się pozostałe. |
![]() AmiDaDeer ![]() |
Kiedy patrzyłem na kod szesnastkowy SoDa (tak, próbuję czasem coś zrobić :P) wpadł mi do głowy pewien pomysł. Czy problemem dla WogTeamu byłoby dodanie w miejscu jednostki o numerze 255 odnośnika do innego fragmentu kodu, który byłby w gruncie rzeczy kopią kodu dotyczącego* jednostek? Zaprezentuję, o co mi chodzi, na przykładzie uproszczonego losowania neutralnego potwora na mapie: 1.Sprawdź pozycję x, y, p potwora "Losowy" i oznacz odpowiednio jako a, b, c 2.Losuj liczbę 0-255 i oznacz jako d 3.Jeśli d=0-254 - wstaw potwora o numerze d w pozycję a, b, c 4.Jeśli d=255 - losuj liczbę 0-255 i oznacz jako e 5.Wstaw "potwora 2" o numerze e w pozycję a, b, c (mała lekcja programowania, BTW :P) EDIT: To automatyczne wstawianie spacji po przecinku może być czasem wkurzające. :P EDIT2: * - dodane później. |
strona: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 |
temat: Zmarnowane miejsca na jednostki |
![]() |